28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

26.05.2014

20 αξιολ., M.O. : 4,90
5
1-2

Μια σαλάτα με υψηλή διατροφική αξία, που συνδυάζει τις βιταμίνες και το σίδηρο των λαχανικών με την πολύτιμη πρωτεΐνη του κοτόπουλου και των αυγών. Μας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες και έχει λίγες θερμίδες αφού έχουμε αντικαταστήσει το λάδι του ντρέσινγκ με ξινόγαλο.

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως το ελαιόλαδο είναι σίγουρα από το πλέον πολύτιμα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας. Αποδεδειγμένα. Δεν παύει όμως να είναι λιπαρό στοιχείο. Και μερικές φορές, θέλουμε βρε παιδί μου να αποφύγουμε τα λιπαρά. Η διαφορά που κάνει η χρήση του λαδιού στις θερμίδες μιας σαλάτας είναι μερικές φορές απίστευτη. Μια κουταλιά έχει 120 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά ξινόγαλο έχει 7! Και πείτε μου, πόσες φορές έχετε φάει σαλάτα με μια κουταλιά λάδι; Όταν λοιπόν είμαστε «σε φάση» (έτσι λέω τις περιόδους που «προσέχω») μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ξινόγαλο σαν αντικατάστατο για το ελαιόλαδο, με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Δεν καταλαβαίνουμε τη γεύση του ιδιαίτερα, οπότε και να μη μας αρέσει σκέτο δε θα έχουμε πρόβλημα να το φάμε σε dressing.

Εδώ σας προτείνω ένα άρτυμα με βάση το ξινόγαλο, σε μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και βραστά αυγά που αποτελεί γεύμα από μόνη της. Αν φάγατε χθες εντσιλάδας (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση) και έχετε τύψεις, συνδυάστε τυχόν περισσεύματα κοτόπουλου με νεαρά φύλλα σπανακιού και μαρούλι, προσθέστε δυο αυγά και το ντρέσινγκ αυτό, και οι ατασθαλίες σας διαγράφονται. You’re welcome!

Για όσους κάνουν τη δίαιτα Ντουκάν, η σαλάτα αυτή τρώγεται πολύ ευχάριστα και χωρίς καθόλου λαχανικά. Μόνο κοτόπουλο, αυγό και ντρέσινγκ. Ιδανική για τις μέρες με σκέτη πρωτεΐνη. Προσέχουμε απλά την ποσότητα μουστάρδας.

Υλικά

2 κούπες σπανάκι (καλύτερα να είναι νεαρά φύλλα, το λεγόμενο baby)

2 κούπες μαρούλι, σκισμένο με το χέρι

1 1/2 κούπα κοτόπουλο μαγειρεμένο, κομμένο σε μπουκίτσες

2 αυγά βραστά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το dressing

6 κ.σ. ξινόγαλο

1 κ.σ. ξύδι λευκό (ή λιγότερο αν δε σας αρέσει πολύ ξιδάτο)

2 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1/2 κ.γ. εστραγκόν ξερό

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το κοτόπουλο το μαγειρεύω στο slow cooker. Δείτε εδώ τον τρόπο.

Βήμα 1

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Σε καθαρό βαζάκι μαρμελάδας βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ, κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε ζωηρά για να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και απολαμβάνουμε. Αν μας περισσέψει άρτυμα το κρατάμε στο βάζο στο ψυγείο για λίγες μέρες.

20 αξιολ., M.O. : 4,90

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    26/05/2014

    Με μια τέτοια σαλάτα θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη!
    Πολύ μου αρέσει που χρησιμοποίησες ξινόγαλα αντί για ελαιόλαδο. Είναι γεύση που αγαπώ πολύ και όσο περισσότερο γνωρίζω τόσο περισσότερες χρήσεις νομίζω ότι έχει.
    Φιλιά

    • Απάντηση
      27/05/2014

      Είναι πλήρες γεύμα σε μορφή σαλάτας! Και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες, κι εγώ όσο γνωρίζω καλύτερα το ξινόγαλα τόσο μου αρέσει και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ σε διάφορα πιάτα. Καμιά φορά βάζω στον πουρέ, ή σε scrambled eggs! Αλλά το πιο αγαπημένο μου είναι να το βάζω στη γκρανόλα! Φιλιά

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Μπορεί να είμαι φαγανό πλάσμα και να λατρεύω οτιδήποτε έχει θερμίδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμώ μια ωραιότατη σαλάτα! Ένα ολοκληρωμένο πιάτο με υπέροχη γεύση!

    • Απάντηση
      30/06/2014

      Είμαι φαν του να ακούμε τι θέλει το σώμα μας… και μερικές φορές θέλει κάτι φρέσκο και ελαφρύ. Και στην περίπτωση αυτή είναι και χορταστική η σαλάτα, να μην πεινάμε μετά από μισή ώρα! Ευχαριστώ πολύ