25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

18.12.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-5

Καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και κρεμμύδια ψημένα στον φούρνο με σιρόπι σφενδάμου, ξύδι μπαλσάμικο και δεντρολίβανο. Ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για το γιορτινό μας τραπέζι, εύκολο και εντυπωσιακά νόστιμο.

Τέτοια λαχανικά ίσως δεν συνηθίζονται στα τραπέζια εδώ στην Ελλάδα. Είμαστε περισσότερο της σαλάτας, έτσι δεν είναι; Και καλά τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών σίγουρα είναι πιο ιδιαίτερα και τα φτιάχνουμε σπάνια. Κρίμα, διότι έχουν πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, ειδικά όταν είναι ψητά και βγάζουν τη γλύκα τους. Αν τους βάλουμε και σιρόπι σφενδάμου με μπαλσάμικο… μετατρέπονται σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Εγώ δεν μπορούσα να σταματήσω να τσιμπάω τα λαχανικά αυτά, απευθείας από τη λαμαρίνα!

Ψητά Καρότα και Λαχανάκια Βρυξελλών με Σιρόπι Σφενδάμου και Μπαλσάμικο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of the ceramic plate with the roasted veggies, some of them blackened from the oven. Around them, not quite visible, some more plates, pine cones and ribbon.

Δοκιμάστε τα, πάνε με όλα τα ψητά κρέατα οπότε είναι ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι. Ταιριάζουν και με αυτόν τον υπέροχο πουρέ με ελαιόλαδο, σκόρδο και άρωμα τρούφας.

Υλικά

500γρ καρότα, κομμένα μια φορά στη μέση και ύστερα κατά μήκος στα 4 (ή στα 8 για χονδρά καρότα)

500γρ λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα (δείτε σημείωση)

200γρ κρεμμύδια στιφάδου, ολόκληρα, καθαρισμένα

4 κ.σ. (60ml) ελαιόλαδο

4 κ.σ. (60ml) σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

2 κ.σ. (30ml) ξύδι μπαλσάμικο

1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, χοντροκομμένο

1 κ.γ. αλάτι χονδρό + έξτρα για το σερβίρισμα

*Τα λαχανικά είναι ζυγισμένα μετά το καθάρισμα

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα καρότα, τα λαχανάκια, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το σιρόπι, το μπαλσάμικο, το δεντρολίβανο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να καλυφθούν τα λαχανικά. Τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου προσέχοντας να μην στριμωχτούν.

Βήμα 3

Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. (Σε μερικά σημεία μπορεί να μαυρίσουν, δεν μας πειράζει αυτό)

Βήμα 4

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα χονδρό αλάτι.

Σημειώσεις

-Για να καθαρίσουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών κόβουμε το κοτσανάκι στο κάτω μέρος και αφαιρούμε τα εξωτερικά ταλαιπωρημένα φύλλα. Αν έχουμε κάποια πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση κάθετα στο κοτσάνι.

- Τα καρότα ψήνονται τόσο ώστε να βγάλουν τη γλύκα τους, αλλά παραμένουν ελάχιστα τραγανά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο