27.07.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.01.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
5-6

Το αγαπημένο ελληνικό comfort food, οι λαχανοντολμάδες, λίγο αλλιώς. Με γέμιση από μανιτάρια λεντινούλα (shiitake), κόκκινη πιπεριά, καρύδια, λάδι τρούφας και ρύζι, και μια εύκολη σάλτσα, απίθανα λεμονάτη.

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Hands holding a large green cabbage against a rusty coloured background.

Οι λαχανοντολμάδες ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Κυρίως νομίζω λόγω του αυγολέμονου. Βασικά όποιο φαγητό είχε αυγολέμονο το αγαπούσα, η σάλτσα ήταν το ζητούμενο, το υπόλοιπο το ανεχόμουν απλά! Ειδικά το κρέας ήταν αναγκαίο κακό και κάτι που απλά το έτρωγα πρώτο να φεύγει από τη μέση, για να μπορώ να απολαύσω με την ησυχία μου την ξινή λατρεία μου, το αυγολέμονο.

Τώρα πια αποφεύγω το κρέας και έχω μειώσει την κατανάλωση αυγού, οπότε είπα να πειραματιστώ με τους κλασικούς λαχανοντολμάδες και να τους φέρω πιο κοντά στις προτιμήσεις μου.

Λεντινούλα. Το μανιτάρι τρέλα. Έγινε βάση για το πιάτο αυτό και δεν με απογοήτευσε. Από τότε που γυρίσαμε στο κέντρο της Αθήνας και τα βρήκα στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου, έχω πάθει πλάκα. Είναι πολύ πιο νόστιμο από το συμβατικό λευκό μανιταράκι και αξίζει να το ψάξει κανείς. Εδώ συνδυάστηκε με ρύζι (γιατί οκ, πόσο να αλλάξω τα φώτα των λαχανοντολμάδων πια;), λίγη κόκκινη πιπεριά για τη γλύκα της, καρύδια γιατί μου φάνηκαν ταιριαστά, και ένα τακ λάδι τρούφας. Το λάδι τρούφας τα κάνει όλα πιο αρωματικά και πιο γκουρμέ – είναι γεγονός.

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large cabbage sitting upside down (with the core looking up) in the centre of the image. Around it are some mushrooms and walnuts, all arranged on a rusty coloured surface.

Είναι ωραίοι οι λαχανοντολμάδες ετούτοι. Και όπως όλοι οι ντολμάδες είναι ακόμα πιο ωραίοι την επόμενη ημέρα. Κατά προτίμηση χλιαροί ή και κρύοι, όχι πολύ ζεστοί. Το ρύζι μένει σπυρωτό αλλά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε καρολίνα για πιο μασίφ αποτέλεσμα!

Η σάλτσα είναι λ ε μ ο ν ά τ η, σας το λέω να το ξέρετε. Αν τη δοκιμάσετε σκέτη μπορεί να σας φανεί υπέρξινη. Αλλά είναι φτιαγμένη να συνοδεύσει τους ντολμάδες και τους ταιριάζει τέλεια, φέρνει ισορροπία.

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού www.thefoodiecorner.gr Photo descriptions: Two plates each with three stuffed cabbage rolls drizzled with sauce. To the bottom of the image is a small plate with lemon slices and a little bowl of lemon sauce.

Αυτά. Να κι ο Westley που περιμένει την κόρα του λάχανου. Την λατρεύει και του κάνει και καλό να τρώει φρέσκα λαχανικά. Κι έτσι δεν σπαταλάω και φαγητό. Όλοι ευχαριστημένοι!

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού www.thefoodiecorner.gr Photo descriptions: A golden retriever dog looking up to the camera towards a hand holding a piece of cabbage core.

Αα πριν το ξεχάσω, ξέρετε το κόλπο για να μαλακώνουν τα φύλλα του λάχανου; Αντί για βράσιμο και κάψιμο δαχτύλων και γενική ταλαιπωρία, δοκιμάστε το εξης: λίγες μέρες πριν βάλτε το λάχανο στην κατάψυξη (ναι θέλει μεγάλη κατάψυξη, δυστυχώς). Πρέπει να παγώσει εντελώς. Μια μέρα πριν φτιάξετε τους ντολμάδες βγάλτε το και αφήστε το να ξεπαγώσει. Θα μυρίζει όπως όταν βράζει, αυτό δεν το αποφεύγουμε αλλά οκ, το ανεχόμαστε για τη νοστιμιά. Όταν ξεπαγώσει, τα φύλλα θα ανοίγουν μαλακά μαλακά, έτοιμα για γέμισμα! Όπως ακριβώς όταν είναι βρασμένα. Μαγικό!

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή περιμένω φωτο στο Ινστα! Ταγκ @thefoodiecorner & #thefoodiecorner για να μη τη χάσω!

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of two plates with stuffed cabbage rolls on a rusty coloured surface. One of the rolls is cut showing the rice stuffing inside. In the top right corner of the image is a small plate with slices of lemon and a small bowl of vinaigrette.

Υλικά

2 κ.γ. αλάτι χωρισμένες
1 μεγάλο πράσινο λάχανο (2.5 κιλά ή μεγαλύτερο, βλ. σημείωση)
400 γρ μανιτάρια λεντινούλα φρέσκα (shiitake), πολύ ψιλοκομμένα
200 γρ ρύζι μακρύκοκκο parboiled (βλ. σημείωση)
90-100 γρ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
70-80 γρ κόκκινη πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
50 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο με άρωμα τρούφας (ή άλλο λάδι τρούφας)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με το εργαλείο
2 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 1/2 κ.γ. φασκόμηλο ξερό
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
500 ml ζωμός μανιταριών ή λαχανικών, ζεστός
750 ml - 1 λίτρο νερό από το βράσιμο του λάχανου (βλ. οδηγίες)

Για τη σάλτσα λεμονιού
250 ml ζωμός από το βράσιμο των ντολμάδων (στο τέλος του μαγειρέματος)
90 ml χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος
2 κ.σ. (30 ml) ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. κρύο νερό

Βήμα 1

Βγάζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι και πολλή προσοχή την κόρα από το λάχανο. Το ζεματάμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με μια κουταλιά γλυκού αλάτι, για 10-11 λεπτά. Το γυρνάμε ανάποδα και το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα χωρίς να πετάξουμε το νερό. Αφήνουμε το λάχανο να κρυώσει λίγο.

Βήμα 2

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα προσεκτικά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Αν δυσκολευτούμε φτάνοντας στο κέντρο τότε βάζουμε ξανά το λάχανο στο βραστό νερό για λίγο. Όταν τελειώσουμε μεταφέρουμε το νερό από την κατσαρόλα σε μια κανάτα μεζούρα.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά σε ένα μεγάλο μπολ τα μανιτάρια, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το λάδι τρούφας, το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το πιπέρι και τη δεύτερη κουταλιά γλυκού αλάτι.

Βήμα 4

Γεμίζουμε τα λαχανόφυλλα με τον γνωστό τρόπο αφαιρώντας αν χρειαστεί λίγο από το σκληρό κοτσάνι για να τυλίγονται εύκολα. {Και επειδή μου είναι αδύνατο να το αφήσω έτσι πάμε μια γρήγορα: απλώνουμε ένα φύλλο μπροστά μας με το κοτσάνι προς τα εμας, βάζουμε στη βάση μια γεμάτη κουταλιά σούπας (ή ανάλογα το μέγεθος του φύλλου) γέμιση, σηκώνουμε το κάτω μέρος και το φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες δεξιά αριστερά και συνεχίζουμε να τυλίγουμε τον ντολμά από κάτω προς το πάνω. Αν υπάρχουν πολύ μεγάλα φύλλα τα χωρίζουμε στη μέση πετώντας το κοτσάνι και κάνουμε δυο.}

Βήμα 5

Κάθε έναν ντολμά που τυλίγουμε τον βάζουμε στην άδεια κατσαρόλα με το κλείσιμο προς τα κάτω. Τους τοποθετούμε κοντά κοντά χωρίς κενά. Θα βγουν δυο τρεις στρώσεις με 20-25 ντολμάδες σύνολο. Αν η πάνω στρώση έχει κενά τα γεμίζουμε με φύλλα που δεν χρησιμοποιήσαμε.

Βήμα 6

Βάζουμε πάνω στους λαχανοντολμάδες ένα πιάτο ανάποδα για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο. Σιγά σιγά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό και συμπληρώνουμε με όσο νερό από το βράσιμο του λάχανου χρειάζεται για να καλύψουμε ίσα ίσα τους ντολμάδες.

Βήμα 7

Ανάβουμε το μάτι και λίγο πριν αρχίσει να βράζει ζωηρά το φαγητό χαμηλώνουμε με μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε το πιάτο, μεταφέρουμε όσο από το υγρό μπορούμε σε μια κανάτα και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι ντολμάδες. Τους βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε μια πιατέλα (όσο είναι ζεστοί ξετυλίγονται εύκολα οπότε προσέχουμε).

Βήμα 8

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα βάζουμε 250 ml ζωμό από τους ντολμάδες σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε να βράσουν. Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το κρύο νερό και όταν γίνει λείο το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 9

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες χλιαρούς ή κρύους με λίγη σάλτσα λεμονιού από πάνω.

Σημειώσεις
-Το ιδανικό λάχανο είναι μεγάλο αλλά ελαφρύ για το μέγεθός του.
-Το μακρύκοκκο ρύζι μένει σπυρωτό. Αν θέλουμε πιο συμπαγές αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε καρολίνα.
-Αν έχουμε κάνει το κόλπο της κατάψυξης χρησιμοποιούμε επιπλέον ζωμό αντί για το νερό βρασίματος που αναφέρω στο βήμα 6.

-Η συνταγή δημιουργήθηκε στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ιστοσελίδα Love My Salad, στην οποία μπορείτε να βρείτε πολλές νόστιμες και θρεπτικές συνταγές με λαχανικά!

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Vasja
    09/05/2021

    Ωραίο το κόλπο με την κατάψυξη θα το δοκιμάσω. Ένας άλλος τρόπος είναι αφού βγάλουμε τη καρδιά να το ζεστάνουμε στα μικροκύματα.

    • Απάντηση
      25/05/2021

      Α τι τέλεια λύση! Ευχαριστώ πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα 🙂