25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4
3.5

Σούπα hot and sour, καυτερή και ξινή δηλαδή, με λάχανο και φρέσκα μανιτάρια λεντινούλα (shiitake). Μια απίθανη σούπα που μας ζεσταίνει από μέσα προς τα έξω. Στο slow cooker.

Καυτερή και Ξινή (Hot and Sour) Σούπα με Λάχανο και Μανιτάρια στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl of soup on a marble surface. A bit further away is a tiny bowl of chilli flakes, with some of the flakes scattered on the marble.

Έχετε δοκιμάσει την κινέζικη σούπα hot and sour; Είναι μια σούπα που θυμάμαι να την παραγγέλνουμε με τη Mrs. D. πολλά χρόνια πριν, από το κινέζικο εστιατόριο της περιοχής μας. Πρέπει να ήταν από τα πρώτα εστιατόρια με ασιατική κουζίνα που έκανε μάλιστα και ντελίβερι. Τι σούπα ήταν αυτή… την τρώγαμε και έβγαιναν καπνοί από τα αυτιά. Μάτια μύτες έτρεχαν ποτάμι. Αλλά εκεί, συνεχίζαμε. Μερικές φορές η νοστιμιά απαιτεί και έναν μικρό μαζοχισμό.

Αυτή λοιπόν εδώ η σούπα ΔΕΝ είναι η ίδια. Εεε, και τι μας περιγράφεις τόση ώρα θα μου πείτε. Οκ μπορεί να μην είναι ίδια, και σε καμία περίπτωση δεν θα την έλεγα κινέζικη (θα το δει κανένας γνώστης της κουζίνας αυτής και θα με κυνηγάει) όμως… μου τη θυμίζει πολύ. Δεν είναι τόσο καυτερή (τώρα πια έχω ξεσυνηθίσει και δεν μπορώ τα σούπερ-πικάντικα) αλλά σίγουρα καίει λιγουλάκι. Οριακά θα έλεγα, για μενα τουλάχιστον. Είναι τόσο όσο. Άλλωστε χειμώνας είναι, θέλουμε κάτι να μας ζεστάνει!

Καυτερή και Ξινή (Hot and Sour) Σούπα με Λάχανο και Μανιτάρια στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close, ¾ view of a bowl of soup with a spoon in it, the backlighting making the surface of the liquid slightly shiny.

Το λάχανο είναι θρεπτικό και πεντανόστιμο, με τη διακριτική γλυκύτητά του να φέρνει μια ισορροπία, και τα μανιτάρια είναι απλά υπέροχα. Αξίζει να ψάξετε τις φρέσκιες λεντινούλες γιατί δεν συγκρίνονται σε νοστιμιά με τα λευκά μανιτάρια. Αν δεν βρίσκετε δοκιμάστε μια ποικιλία φρέσκων μανιταριών ή έστω τα μικρά καφέ. Πάντως εγώ τις βρίσκω στο σουπερμάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μου μήνυμα αν χρειαστεί!

Αυτά λοιπόν για τη σούπα. Να πω οτι προέκυψε ύστερα από τη δημιουργία μιας άλλης συνταγής η οποία έχει κάποια κοινά υλικά, και επειδή μου περίσσεψαν έψαξα τρόπο να τα αξιοποιήσω. Τελικά ήταν τόσο πετυχημένη η δοκιμή που την ανεβάζω κι αυτή. Η άλλη θα ανέβει με τον καινούργιο χρόνο οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Καυτερή και Ξινή (Hot and Sour) Σούπα με Λάχανο και Μανιτάρια στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three bowls of soup on a marble surface. Beside one of the bowls are three spoons.

Κάτι τελευταίο πριν σας αφήσω. Δεν ζω σε άλλο πλανήτη, ξέρω πως είναι προ-παραμονή Χριστουγέννων και ξέρω πως ίσως είναι περίεργο να μιλάω για λαχανόσουπα τέτοιες μέρες. Να σας πω όμως κάτι; Φέτος δεν είμαι για πολλά. Έχω αρκετή δουλειά, ελάχιστη όρεξη, πολύ άγχος, και δεν είχα το κουράγιο να κάνω γιορτινή συνταγή. Καλά, εγώ το συνηθίζω κιόλας να μην προλαβαίνω τις εποχές, όποιος με ακολουθεί το ξέρει, αλλά φέτος πραγματικά ενώ το σκέφτηκα δεν μπήκα στη διαδικασία. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πρώτον για να εξηγήσω τη λαχανόσουπα γιορτάρες μέρες, και δεύτερον για να σας πω ότι αν δεν έχετε όρεξη για γλέντια και μαγειρέματα και στολίσματα και δεν ξέρω τι άλλο, ΙΤΣ ΟΚ! Ζούμε τρελές καταστάσεις και ενώ μερικοί βοηθιούνται με το να κρατάνε κάποιες συνήθειες, έθιμα κλπ, κάποιοι άλλοι μπορεί να μην το νιώθουν. Αν είστε από αυτούς μην πιέζεστε. Ειλικρινά, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν κάνουμε μια χρονιά Χριστούγεννα! (Τώρα μπορεί κάποιοι να πέσουν να με φάνε αλλά οκ, το είπα και δεν το ξελέω) Κάντε ό,τι σας βγαίνει, είτε είναι όλες οι γιορτινές λιχουδιές, είτε είναι μια καυτερή και ξινή λαχανόσουπα.

Καυτερή και Ξινή (Hot and Sour) Σούπα με Λάχανο και Μανιτάρια στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl of soup on a marble surface. Visible inside the soup are the vegetables and a couple of whole mushrooms.

Υλικά

700 γρ λάχανο άσπρο, κομμένο σε μέτριες προς λεπτές φέτες

200 γρ μανιτάρια λεντινούλες, φρέσκα, χοντροκομμένα

70 γρ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο

60 ml (1/4 κούπα) μηλόξιδο

45 ml (3 κ.σ.) σάλτσα σόγιας

30 ml (2 κ.σ.) παρθένο σησαμέλαιο (όχι το καβουρδισμένο)

30 ml (2 κ.σ.) πελτές ντομάτας

15 ml (1 κ.σ.) τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (με το ζουμί του)

1 κ.γ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. ανθός αλατιού

1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό

1/4 κ.γ. μπούκοβο

500 ml ζωμός μανιταριών από κύβο, ζεστός

500 ml νερό, ζεστό

Βήμα 1

Βάζουμε στο δοχείο του slow cooker το λάχανο, τα μανιτάρια και την πιπεριά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μηλόξιδο, τη σόγια, το σησαμέλαιο, τον πελτέ, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το μπούκοβο. Περιχύνουμε με τον ζωμό και το νερό.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε στο high για 6-7 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο όσο μας αρέσει. Στο ενδιάμεσο του δίνουμε και ένα καλό ανακάτεμα.

Βήμα 3

Οι οδηγίες κανονικά έπρεπε να είναι “τα πετάμε όλα στο δοχείο του slow cooker και τα μαγειρεύουμε στο high” αλλά υποτίθεται το να αναφέρεις όλα τα υλικά είναι καλό για το SEO. Τι τραβάμε κι εμείς οι φουντ μπλόγκερς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο