17.05.2019
You can use WP menu builder to build menus

22.04.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Η «πίτα του βοσκού» είναι μια κλασική αγγλική πίτα που αποτελείται από δυο στρώσεις. Μια από αρνί, λαχανικά και σάλτσα, και μια από πηχτό νόστιμο πουρέ. Ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσουμε το ψητό αρνί που περίσσεψε την Κυριακή του Πάσχα.

Δεύτερη συνταγή της μίνι συλλογής μου με ιδέες για το πως να αξιοποιήσουμε το φαγητό που περισσεύει το Πάσχα.

Το shepherd’s pie είναι ένα πολύ κλασικό πιάτο της Αγγλίας. Παραδοσιακά το έφτιαχναν Δευτέρα, αν το Κυριακάτικο τραπέζι είχε ψητό αρνί. Η γιαγιά μου κατάφερνε με ένα αρνίσιο μπούτι να ταΐσει οικογένεια οχτώ ατόμων (είχε 6 παιδιά!) την Κυριακή το μεσημέρι ΚΑΙ να κρατήσει και αρκετό ώστε να κάνει πίτα του βοσκού την επόμενη. Όταν ρώτησα την Mrs. D. πως στο καλό γινόταν αυτό, μου θύμισε πως το κρέας στην Αγγλία σερβίρεται σε λεπτές φέτες, όχι σε κομμάτια όπως τα δικά μας, και φυσικά συνοδεύεται από πολλά λαχανικά, σάλτσα κλπ. Έτσι «βγάζει» περισσότερο. Επίσης, ανάλογα το πόσο αρνί περίσσευε κάθε φορά, η γιαγιά μου συμπλήρωνε την πρώτη στρώση με λαχανικά για να «γεμίσει». Κάνοντάς την αυτόματα και πιο υγιεινή.

Η Πίτα του Βοσκού. Για να αξιοποιήσουμε το αρνί που περίσσεψε. www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a shepherd’s pie in the top left corner of the image. Some of the pie has been removed, revealing the bottom layer of meat and vegetables in gravy. A serving spoon lies in the dish. In the bottom right corner of the image is a plate with a serving of pie on it.

Τροφή για σκέψη η ιστορία αυτή. Πόσο κρέας έχουμε πραγματικά ανάγκη να τρώμε; Μήπως οι ποσότητες που καταναλώνουμε πια είναι όντως υπερβολικές; Πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλοι μας. Για το καλό της υγείας μας αλλά και του περιβάλλοντος…

Στο μέλλον θα μιλήσω περισσότερο για όλο αυτό (ελπίζω να σας ενδιαφέρει!). Προς το παρόν, ας προσέχουμε να μην σπαταλάμε αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται κρέας.

Ό,τι περισσέψει από το αρνί λοιπόν φέτος, το αξιοποιούμε προσθέτοντάς το σε ένα καινούργιο πιάτο – είτε πίτα του βοσκού είτε κάτι άλλο – ιδέες υπάρχουν πολλές σε μπλογκς και ιστοσελίδες. Αν δοκιμάσετε όμως την πίτα μου θα χαρώ πολύ να τη δω (κάντε με ταγκ στο Instagram) και να ακούσω εντυπώσεις!

{Την πρώτη συνταγή της σειράς, καθώς και κάποια στοιχεία για την σπατάλη φαγητού και το υδατικό αποτύπωμα τροφίμων, θα τα βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση. Υδατικό αποτύπωμα πρόβειου κρέατος: 10,400 λίτρα ανά κιλό}

Η Πίτα του Βοσκού. Για να αξιοποιήσουμε το αρνί που περίσσεψε. www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a shepherd’s pie with some parsley decorating the top. To the left of the dish are some yellow spring flowers. Everything is on a wooden surface consisting of slightly different coloured planks.

Υλικά

Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
120 ml γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
80 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι

Για το κρέας
12 γρ μανιτάρια αποξηραμένα, χοντροκομμένα και μουλιασμένα σε 120 ml νερό βρύσης για μια ώρα τουλάχιστον (κρατάμε και το νερό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
130 γρ καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
100 γρ πράσο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 κ.γ. πολτός σκόρδου (ή μια σκελίδα ψιλοκομμένη)
1 κ.γ. θυμάρι
30 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου), ζεστός
1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο
200 γρ αρνί ψητό, κομμένο σε μπουκίτσες
80 γρ αρακάς κατεψυγμένος (δεν θέλει ξεπάγωμα)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι

Για την πίτα
20 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Για τον πουρέ
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αλατίζουμε καλά και αφήνουμε τις πατάτες να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας το καπάκι μπροστά στην κατσαρόλα, μέχρι να μείνει ελάχιστο νερό στις πατάτες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το ελαιόλαδο και τα 80 γραμμάρια τυρί και πατάμε με το εργαλείο χειρός να κάνουμε έναν ωραίο σφιχτό πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Για το κρέας
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το νερό τους (δείτε τη λίστα υλικών) και τα ψιλοκόβουμε. Το νερό που έμεινε το περνάμε από λεπτή σίτα ή φίλτρο του καφέ και το βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια/χαμηλή και ρίχνουμε το καρότο και το πράσο. Αφήνουμε να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα ανακατεύοντας συχνά. Στα 9 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον πολτό σκόρδου και το θυμάρι και συνεχίζουμε για άλλο ένα λεπτό.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό, μέχρι να μην το βλέπουμε καθόλου. Ρίχνουμε τον ζωμό, το σουρωμένο νερό από τα μανιτάρια και το μπαλσάμικο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομματάκια αρνιού, τον αρακά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 5

Για την πίτα
Στρώνουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε ένα μικρό πυρέξ. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 20 γραμμάρια τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις), για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να αναβλύζει ζουμάκι στα πλαϊνά του πυρέξ.

Tip:
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το κρέας με τη σάλτσα του και τον πουρέ από την προηγούμενη ημέρα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Λίγες ιδέες ακόμα από φίλες bloggers για να αξιοποιήσετε το αρνί που περίσσεψε!

Σάντουιτς με Περισσεύματα Αρνιού από το Food for Thought
Κρεατότουρτα (χανιώτικη πασχαλινή κρεατόπιτα) από το Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
Πασχαλινή μακαρονάδα με κανελομυζήθρα από το Mamatsita

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο