25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

22.12.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
25
4-5

Μια σάλτσα που θυμίζει σάλτσα ψητού και συνοδεύει τέλεια διάφορα αλμυρά πιάτα όπως nut loaf (κορμός με λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κλπ), πουρέ, πολέντα, ρύζι και άλλα. Μια πρόταση για χορτοφαγικό γιορτινό μενού!

Μέχρι τώρα είδαμε χορτοφαγικές προτάσεις για πουρέ με ελαιόλαδο και τρούφα, και ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα με σιρόπι σφενδάμου. Αυτή η σάλτσα μανιταριών με Μαυροδάφνη έρχεται να προστεθεί στο μενού μας γιατί όπως και να το κάνουμε, μια σαλτσούλα χρειάζεται. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για την επόμενη συνταγή που έρχεται σύντομα!

Γενικά μπορείτε να την απολαμβάνετε με λαχανικά, πουρέ πατάτας, ρύζι, πολέντα (μαγειρεμένη ώστε να έχει την υφή του πουρέ) αλλά και παρασκευές με όσπρια όπως μπιφτέκια με φακές κλπ.

Να πω εδώ πως αρχικά είχα σκεφτεί την συνταγή αυτή ως vegan. Έκτοτε όμως έμαθα πως το κρασί δεν είναι απαραίτητα ελεύθερο από ζωικά συστατικά (μάλλον σπάνια είναι). Θα μου πείτε μα πως, αφού γίνεται από σταφύλια. Ε λοιπόν κατά την παραγωγή του, το κρασί περνάει μια διαδικασία που λέγεται διαύγαση (fining). Διαύγαση είναι η μείωση της θολότητας του υγρού (γίνεται δηλαδή διαυγές, διάφανο). Για την διαύγαση χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες όπως ο καολίνης (ορυκτό), η κυτταρίνη (πολυσακχαρίτης φυτών), η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), η ζελατίνη (μορφή κολλαγόνου από ζωικούς ιστούς), η ιχθυόκολλα (αφήστε το καλύτερα) και το ασπράδι αυγού. Παλιά χρησιμοποιούσαν και αίμα (συνήθως βοδινό). Αυτό το τελευταίο απαγορεύτηκε πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι μάλλον δεν μπορεί να ονομαστεί βίγκαν η συνταγή αυτή, αφού περιέχει Μαυροδάφνη. Και λέω μάλλον διότι δεν ξέρω αν η Μαυροδάφνη συγκεκριμένα περιέχει τέτοια συστατικά. Αν κάποιος από εσάς ξέρει θα ήθελα πολύ να μάθω.

Στην περίπτωση που είστε vegan (και λογικά όλα αυτά τα γνωρίζετε) θα έχετε και μια καλή εναλλακτική με κάποιο κρασί που είναι ελεύθερο από ζωικά, αφού πλέον υπάρχουν και τέτοια προϊόντα στο εμπόριο.

Αν πάλι είστε παμφάγοι να ξέρετε πως η σαλτσούλα αυτή μπορεί να γίνει και σε εκδοχή κρεατοφάγου, με το ζουμί από το ψητό σας και/ή ζωμό κρέατος (αντί για ζωμό λαχανικών). Δοκιμάστε τη όμως και έτσι, θα δείτε πως δεν υστερεί σε τίποτα!

Σάλτσα Μανιταριών με Μαυροδάφνη (σαν Σάλτσα Ψητού) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A plate filled with festive food. Mashed potatoes, roasted vegetables (Brussels sprouts and carrots) and muffin-shaped nut loaves smothered in mushroom gravy.

Πάμε να δούμε πως γίνεται; Είναι πανεύκολη!

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

20 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml ζωμός λαχανικών καλής ποιότητας

60 ml Μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί κατάλληλο για vegans

3/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά ανακατεύοντας, και προσθέτουμε τα μανιτάρια για άλλα 5 λεπτά. Τα κρεμμύδια θα σκουρύνουν, δεν μας πειράζει, αλλά προσέχουμε μην καούν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο τηγάνι το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα να καβουρδιστεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό (μέχρι να μην φαίνεται καθόλου άσπρο αλεύρι). Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας γρήγορα να μην σβολιάσει το μείγμα, και αμέσως μετά προσθέτουμε τη μαυροδάφνη. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να πήξει, περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια