19.10.2019
You can use WP menu builder to build menus

18.04.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3-6

Πανέμορφα και πανεύκολα αυγά τουρσί με κόκκινο λάχανο. Με γρήγορη διαδικασία που μας δίνει έτοιμο τουρσί την επόμενη ημέρα. Τα αυγά είναι το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες ενώ το λάχανο μεταμορφώνει το απλό μας σάντουιτς, χοτ ντογκ ή μπέργκερ σε κάτι ξεχωριστό.

Αυγά και Κόκκινο Λάχανο Τουρσί www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a jar with purple pickling liquid inside. Some red cabbage is visible within the liquid.

Πριν από λίγο καιρό μίλησα σε μια εκδήλωση της οργάνωσης Wise Greece που είχε σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων. Ο ρόλος μου ήταν να δώσω ιδέες για το πως μπορούμε να αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει ώστε να μην πηγαίνει χαμένο.

Μαζί μας ήταν και η οργάνωση Μπορούμε, ο εκπρόσωπος της οποίας μας έδωσε στοιχεία για το πόσα τρόφιμα σπαταλούνται ετησίως, και πόση ενέργεια και νερό παρασέρνουν μαζί τους αυτά τα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κάθε κάτοικος σπαταλάει 180 κιλά τροφής κάθε χρόνο! (πηγή) Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο (το ένα τρίτο!!) των τροφίμων που παράγονται, σπαταλούνται στα χωράφια που καλλιεργούνται, στα εργοστάσια όπου επεξεργάζονται, στα σουπερμάρκετ που πωλούνται και φυσικά στα σπίτια μας. Στην Ευρώπη η σπατάλη γίνεται κυρίως σε επίπεδο καταναλωτή. Από εμάς δηλαδή. Αυτό είναι φαγητό που ψωνίσαμε ή μαγειρέψαμε – σε ποσότητα που δεν χρειαζόμασταν – και μετά πετάξαμε. Εκτιμάται ότι το μέσο νοικοκυριό πετάει (σε βάρος) το 25% των τροφίμων που αγοράζει!

Αυγά και Κόκκινο Λάχανο Τουρσί www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of an open jar with pickling liquid inside. Just visible on the surface is an egg and a bay leaf.

Η σπατάλη αυτή δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην τσέπη μας. Έχει τραγικές συνέπειες και για το περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή τροφίμων απαιτείται η εντατική χρήση γης, ενέργειας και νερού. Για παράδειγμα, έχουμε αναρωτηθεί πόσο νερό χρειάζεται για να παραχθεί μια φραντζόλα του μισού κιλού; Η απάντηση είναι περίπου 800 λίτρα (πηγή). Σκεφτείτε λοιπόν πόσο νερό πετάμε στα σκουπίδια μαζί με το χθεσινό ψωμί… Σοκαριστικό; Ακόμα χειρότερα, για την παραγωγή ενός μόνο κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτείται χρήση 15,000 λίτρων νερού! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να μειώσουμε την σπατάλη αυτών των τροφών.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ψωνίζουμε σε σύνεση και ενσυνείδηση, και όχι «στον αυτόματο». Ετοιμάζουμε από πριν το μενού του γιορτινού (και κάθε) τραπεζιού μας, υπολογίζουμε πόσες μερίδες θέλουμε και φτιάχνουμε λίστα για τις αγορές. Έχουμε μαζί την λίστα μαζί μας όταν ψωνίζουμε και δεν πάμε στο σουπερμάρκετ πεινασμένοι! Και φυσικά, αν περισσέψει φαγητό δεν το πετάμε. Το φυλάμε στην κατάψυξη ή βρίσκουμε συνταγές για να το αξιοποιήσουμε.

Αυγά και Κόκκινο Λάχανο Τουρσί www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of a plate with one whole and one halved pickled egg and some pickled red cabbage. In the background a jar with pickling juice inside.

Αυτές τις μέρες λοιπόν θα μοιραστώ κάποιες προτάσεις για τρία από τα βασικά τρόφιμα που οι περισσότεροι θα έχουν στο τραπέζι τους το Πάσχα. Ξεκινάω σήμερα με τα βραστά αυγά.

Τα κόκκινα βραστά αυγά που βαρεθήκαμε να τρώμε σκέτα, τα μετατρέπουμε σε σούπερ νόστιμο σνακ που συνοδεύει πολύ ωραία και την μπύρα μας. Προσθέτουμε και λίγο κόκκινο λάχανο και έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και γρήγορο τουρσί. Το λάχανο δίνει και στα αυγά ένα πανέμορφο λιλά χρώμα. Παρόμοια ιδέα με αυτά τα αυγά τουρσί που έκανα με παντζάρι. Δεν είναι μια γλύκα;

Αυγά και Κόκκινο Λάχανο Τουρσί www.thefoodiecorner.gr Photo description: A plate with two wheat rusks topped with soft white cheese, pickled cabbage and pickled egg halves.

{Υδατικό αποτύπωμα αυγών: 3,300 λίτρα ανά κιλό (200 λίτρα για κάθε ένα μεγάλο αυγό!)}

Υλικά

6 βραστά αυγά, καθαρισμένα

240 ml μηλόξυδο

240 ml νερό

100 γρ ζάχαρη

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. κόκκοι πιπεριού ανάμεικτοι

2 κ.γ. σιναπόσπορος (εγώ έβαλα κίτρινο και μαύρο)

1/2 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 δαφνόφυλλο

300 γρ κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

Βήμα 1

Βάζουμε τα αυγά σε ένα ψηλό βάζο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το μηλόξυδο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, τον σιναπόσπορο, το κύμινο, το τζίντζερ και το δαφνόφυλλο, να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και μόλις ξανακοχλάσει το μείγμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε το λάχανο πάνω στα αυγά στο βάζο και ρίχνουμε μέσα το ζουμί, να τα σκεπάζει όλα, προσέχοντας να πάρουμε μαζί και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να κρυώσουν, κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Από την επόμενη ημέρα μπορούμε να τα φάμε, οι γεύσεις όμως καλυτερεύουν αν μείνουν λίγες μέρες παραπάνω (μέχρι 2 εβδομάδες).

Σημειώσεις
- Αν περισσέψει ζουμί μπορούμε να το βάλουμε σε ένα μικρό βαζάκι με λίγες λεπτές ροδέλες κρεμμυδιού (να τις σκεπάζει). Σε δυο μέρες θα έχουμε νόστιμο κρεμμύδι τουρσί.

- Δοκιμάστε αυγό και λάχανο τουρσί με φρυγανιά και ένα φρέσκο λευκό τυρί όπως το σταμνοτύρι.

- Όσο περνάει ο καιρός το χρώμα των αυγών θα σκουραίνει και θα περνάει πιο βαθιά στο ασπράδι.

- «Υδατικό αποτύπωμα» ονομάζεται η ποσότητα νερού που καταναλώνεται για την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος. Τα νούμερα εδώ αφορούν τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο