21.09.2018
You can use WP menu builder to build menus

30.03.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
30
2

Ένα σάντουιτς πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με υπέροχο βουτυρένιο αβοκάντο, σοταρισμένα ρεβίθια και νόστιμη σος από ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι. Συμπληρώνουμε με εύκολο, νηστίσιμο πέστο μαϊντανού και έχουμε ένα γευστικό και πολύ χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες.

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: In the centre of the photo a jar of tahini next to a stack of wholewheat bread slices. In front of them, a halved avocado and some cutlery. To the right of the photo a bunch of parsley (barely visible).

Σας φαίνονται περίεργα τα ρεβίθια σε σάντουιτς; Ίσως και να είναι. Για μας εδώ. Διότι το συγκεκριμένο σάντουιτς (ή μάλλον κάποιες εκδοχές του) δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο σε άλλες χώρες. Όσο μεγαλώνει η μερίδα εκείνη του κόσμου που τρώει αποκλειστικά τροφές με φυτική προέλευση, τόσο πιο πολλά «περίεργα» γεύματα συναντάμε.

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of the ingredients laid out. Clockwise from top right, a bowl of lamb’s lettuce, a bunch of parsley, some slices of whole-wheat bread, a halved avocado, a bowl of lemon wedges, some cutlery, a whole avocado, some dried chickpeas in a bowl and in a tiny spice shovel, and a flower pot with chives in the background.

Για όποιον νηστεύει, αυτό σημαίνει περισσότερες ιδέες για πρωτότυπα φαγητά. Πλέον η Σαρακοστή μπορεί να γίνει περίοδος γεμάτη νέες γεύσεις και καινούργιους συνδυασμούς. Το αν αυτό, βέβαια, συμβαδίζει με την ιδέα της νηστείας κατά την αληθινή της έννοια είναι άλλο θέμα, το οποίο δεν θα θίξω εδώ. Το σίγουρο είναι πως και να αποφασίσουμε να νηστέψουμε, δεν χρειάζεται η διατροφή μας να είναι βαρετή, άνοστη και ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά.

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a small pot of parsley pesto, sitting next to a stack of bread slices and half an avocado.

Μάλιστα, τέτοιες επιλογές καλό είναι να τις εντάξουμε στη διατροφή μας και τον υπόλοιπο χρόνο. Γιατί να μην αντικαταστήσουμε, μια στο τόσο, ένα τοστ με ζαμπόν και τυρί, με αυτό το σάντουιτς; Γιατί να μην δώσουμε μόνιμη θέση στο ντουλάπι μας σε υλικά όπως το ταχίνι; Προσωπικά έχω πάντα ένα βάζο Μακεδονικό Ταχίνι σε ετοιμότητα, ανεξάρτητα από την εποχή, και το χρησιμοποιώ συχνά πυκνά στη μαγειρική και τα σνακς μου.

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of the ingredients. Bread, halved avocado, lemon wedges, a small jar of pesto, a bowl of sautéed chickpeas, a jar of tahini and a bowl of dried chickpeas.

Ας δούμε την προετοιμασία του σάντουιτς μας και πιστεύω θα σας πείσω να το δοκιμάσετε μιας και εκτός από νόστιμο είναι και εύκολο. Ok, έχει δυο βηματάκια παραπάνω από ένα απλό τοστάκι, αλλά αξίζει!

Ίσως το πιο μπελαλίδικο μέρος της συνταγής να είναι το βράσιμο των οσπρίων. Για το λόγο αυτό όμως, εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες, τις μοιράζω σε σακουλάκια και τις βάζω στην κατάψυξη. Έτσι, έχω ανά πάσα στιγμή έτοιμα ρεβίθια για σαλάτες και άλλες τέτοιες δημιουργίες. Αν υπάρχει slow cooker ακόμα καλύτερα, μιας και είναι ο πιο εύκολος τρόπος μαγειρέματός τους.

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two slices of bread, one of them spread with parsley pesto and slices of avocado, the other with lamb’s lettuce and chickpeas in tahini sauce. Both slices are on a marble cutting board surrounded by more ingredients.

Από τη στιγμή που έχουμε βρασμένα ρεβίθια όλα τα υπόλοιπα βήματα είναι απλά και γρήγορα. Τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγη πάπρικα για να δώσουμε μια έξτρα νότα γεύσης, φτιάχνουμε το πέστο μαϊντανού (μπορεί κι αυτό να γίνει από πριν και να το κρατήσουμε μέχρι δυο μέρες στο ψυγείο) και το μόνο που μένει είναι να χτυπήσουμε την ωραία μας πηχτή σος με Μακεδονικό Ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το σάντουιτς!

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a cut sandwich, the layers of ingredients clearly visible between the bread. In the background, a small jar of pesto, a pot of chives, and a bowl of lamb’s lettuce.

Πριν κλείσω, μια σημαντική σημείωση. Τα μεμονωμένα στοιχεία της συνταγής είναι έντονα σε γεύση. Τι εννοώ; Όταν δοκιμάσετε το πέστο θα σας φανεί αρκετά λεμονάτο, όπως και η σος με το ταχίνι. Όταν όμως «παντρεύονται» τα υλικά ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού, οι γεύσεις έρχονται σε μια ωραία ισορροπία και είναι τόσο έντονες όσο χρειάζεται ώστε το σάντουιτς μας να γίνει πεντανόστιμο!

Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A front side view of the sandwich, close up - the ingredients spilling out from between the bread. To the left, a jar of tahini.

Υλικά

Για το vegan πέστο μαϊντανού
100γρ μαϊντανός, φύλλα και λεπτά κοτσάνια μόνο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος
1 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες (στα καταστήματα με βιολογικά)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα ρεβίθια
100γρ ρεβίθια βρασμένα (βάρος μετά το βράσιμο)
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για τη σος με ταχίνι και πετιμέζι
2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος
1 κ.γ. πετιμέζι
1/2 κ.γ. τσάιβς ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα σάντουιτς
1/2 - 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε φετούλες (δείτε Σημειώσεις)
4 φέτες ψωμί του τοστ, πολύσπορο
πράσινη σαλάτα, προαιρετικά (δείτε Σημειώσεις)

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε το πέστο μαϊντανού: Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το Μακεδονικό Ταχίνι (λογικά θα χρειαστεί να το κάνετε σε δόσεις ανάλογα το μέγεθος του δοχείου σας). Προσθέτουμε το λεμόνι, τη μαγιά, το αλάτι και το λεμονοπίπερο. Χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το πέστο σε βαζάκι και το φυλάμε στο ψυγείο. Θα χρειαστούμε 4 κουταλιές της σούπας για τα σάντουιτς μας.

Βήμα 2

Για τα ρεβίθια με σος από ταχίνι: Πασπαλίζουμε τα ρεβίθια με το αλάτι και την πάπρικα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με πιρούνι το Μακεδονικό Ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τα τσάιβς και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε περίπου τα 2/3 από τα ρεβίθια, κρατώντας μερικά στην άκρη για γαρνιτούρα. Ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με τη σος. Αν θέλουμε μπορούμε να τα σπάσουμε λίγο με το πιρούνι.

Βήμα 3

Για να φτιάξουμε τα σάντουιτς: Απλώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πέστο μαϊντανού σε μια φέτα ψωμί. Πάνω στο πέστο τοποθετούμε φετούλες αβοκάντο (περίπου ¼ του αβοκάντο). Στην άλλη φέτα απλώνουμε λίγη σαλάτα -αν τη χρησιμοποιήσουμε- και το μισό μείγμα με τα ρεβίθια. Ενώνουμε τις φέτες και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο σάντουιτς.

Σημειώσεις
Αν θέλουμε να απαλύνουμε τη γεύση των δυο σάντουιτς μπορούμε να βάλουμε ένα ολόκληρο αβοκάντο αντί για μισό. Θα κόψουμε το μισό σε φετούλες κανονικά και το άλλο μισό θα το προσθέσουμε στο μείγμα με τα ρεβίθια, λιώνοντάς το με το πιρούνι. Αυτή ήταν και η πρώτη εκδοχή με την οποία πειραματίστηκα. Στη δεύτερη δοκιμή έβαλα λιγότερο αβοκάντο και τελικά μου άρεσε έτσι πιο πολύ. Αναφέρω και τους δυο τρόπους να επιλέξετε.

Η βαλεριάνα που έχω βάλει στο σάντουιτς της φωτογραφίας είναι καθαρά προαιρετική. Ταιριάζει, μιας και έχει διακριτική γεύση, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητη, αφού οι υπόλοιπες γεύσεις είναι υπέρ-αρκετές. Για να είμαι ειλικρινής, μπήκε για ομορφιά!

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μακεδονικό Ταχίνι. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο