12.05.2021
You can use WP menu builder to build menus

17.04.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
10
3-4

Η ασύγκριτη γεύση της σπιτικής λεμονάδας με τους γήινους τόνους και την ευεξία του τσαγιού matcha! Ένα εύκολο, δροσιστικό και τονωτικό ρόφημα ιδανικό για την άνοιξη.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A string bag with lemons and limes spilling out. To the side of it a bunch of spearmint. To the top of the photo is a packet of Piura matcha and a sharp knife.

Τσάι matcha. Φαντάζομαι το έχετε ακουστά. Πλέον είναι αρκετά διαδεδομένο εδώ την Ελλάδα και υπάρχει και πολλή πληροφορία στο διαδίκτυο για τις ιδιότητές του – οι οποίες ομολογώ πως είναι εντυπωσιακές.

Δεν θα σταθώ πολύ στις ιδιότητες αυτές διότι όπως έχω ξαναπεί δεν είναι δουλειά ενός food blogger να δίνει διατροφικά στοιχεία και συμβουλές. Όμως, θα ήταν ελλιπές το άρθρο μου αν δεν ανέφερα δυο τρια στοιχεία που, από όσο μπορώ να καταλάβω, είναι γενικώς αποδεκτά και υποστηρίζονται από μελέτες.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some juiced lemon halves, a wooden juicer, a knife, two tiny bowls of matcha, a bunch of spearmint, a glass jar of lemonade concentrate and a small jug of simple syrup, all laid out on a grey surface. Barely visible in the bottom corner is a string bag with lemons and limes.

Αντιοξειδωτικά, κατεχίνες, επιγαλοκατεχίνη… όλες λέξεις κλειδιά σε σχέση με τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Υπάρχουν ενδείξεις για αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες, ενίσχυση του μεταβολισμού, ρύθμιση του ζαχάρου και πολλά ακόμα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο έχουν πολύ ενδιαφέρον, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα αναζητήστε άρθρα που συνοδεύονται από επίσημη βιβλιογραφία και links προς επιστημονικές έρευνες.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a surface with lemonade making items. Squeezed lemon halves, a glass jar with lemonade concentrate, two tiny bowls of matcha powder, a small jug of simple syrup and a packet of Piura matcha in the background.

Ας δούμε όμως – με λίγα λόγια για να μην σας κουράσω – τι είναι το τσάι matcha και ποια η διαφορά του από το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Και τα δυο έρχονται από το φυτό Camellia sinensis, όμως το matcha είναι ουσιαστικά τριμμένα φύλλα του φυτού τα οποία τα πίνουμε, ενώ το πράσινο τσάι είναι φύλλα με τα οποία φτιάχνουμε εκχύλισμα (αφού δεν καταναλώνουμε τα φύλλα, τα σουρώνουμε και πίνουμε το νερό). Επειδή λοιπόν πίνοντας matcha καταναλώνουμε τα ίδια τα φύλλα, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών. Κάποιοι λοιπόν ισχυρίζονται πως είναι πιο θρεπτικό.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top-down view of a surface with lemonade making items. Squeezed lemon halves, a glass jar with lemonade concentrate, two tiny bowls of matcha powder, a small jug of simple syrup, a knife and wooden juicer, and a ceramic bowl of prepared matcha tea. In the bottom corner are some lemons and limes.

Πάμε όμως να μιλήσουμε για το σημαντικότερο. Τη γεύση. Είναι απολαυστικό; Εδώ χωράει λίγη κουβέντα. Είναι ιδιαίτερη η γεύση του, ας μη κρυβόμαστε. Είναι μια γεύση που θέλει εξοικείωση. Πίνεται ευχάριστα; Η απάντηση είναι ναι. Ίσως όχι την πρώτη φορά, μιας και πρέπει να βρούμε τις αναλογίες και τους συνδυασμούς που μας αρέσουν. Θέλει λίγο πειραματισμό να έρθει στα γούστα μας.

Εγώ ακόμα δεν θα έλεγα πως απολαμβάνω το μάτσα σκέτο. Το απολαμβάνω όμως ζεστό με γάλα βρώμης (γάλα βρώμης βάζω και στο μαύρο τσάι), ή παγωμένο σε στυλ λάττε με κάποιο γλυκαντικό όπως μέλι ρευστό, μέλι σε σκόνη, ζάχαρη καρύδας κ.ά. (δείτε σημειώσεις). Από την άλλη, η φίλη μου Αθηνά του BlissBuzz πίνει matcha σκέτο με κρύο νερό! Τα γούστα των ανθρώπων διαφέρουν, αξίζει να δοκιμάζουμε διάφορα για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A 3/4 view of six glasses of matcha lemonade, their two layers visible (lemonade at the bottom and matcha sitting on top). To the side are a dish of cut lemons and limes, a ceramic jug of prepared matcha, some spearmint barely visible and a glass jar of lemonade concentrate in the background.

Φυσικά είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε matcha υψηλής ποιότητας, καθώς υπάρχουν διαφορές από είδος σε είδος. Καταρχήν, εφόσον φτιάχνεται με ολόκληρο το φύλλο του φυτού, το βιολογικό είναι καλύτερη επιλογή. Επίσης, ένα άλλο κριτήριο είναι αυτό που ονομάζεται grade (βαθμίδα) του τσαγιού matcha. Οι βασικές βαθμίδες είναι δυο, η culinary (κυρίως για μαγειρική και ζαχαροπλαστική) και η ceremonial/τελετουργική (υψηλότερης ποιότητας ιδανική για ροφήματα). Το βιολογικό ceremonial grade matcha της Ol-eve παράγεται στην Ιαπωνία, την πατρίδα του matcha και καλύπτει και τα δυο αυτά κριτήρια! Γι’αυτό και επέλεξα να δημιουργήσω μια ιδιαίτερη συνταγή με αυτό το ενδιαφέρον και τόσο ωφέλιμο προϊόν.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up view of some glasses of matcha lemonade, their two layers visible (lemonade at the bottom and matcha sitting on top). The drinks are garnished with small wedges of lemon and lime and some spearmint leaves.

Και σκέφτηκα τη λεμονάδα. Τις αγαπώ τις σπιτικές λεμονάδες όπως ξέρετε (έχω ήδη πέντε στο blog, εδώ κι εδώ!) και ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτόν τον συνδυασμό. Είδα κάποιες παρόμοιες εκδοχές όταν έπιασα να κάνω την έρευνά μου, και για κάποιο λόγο ήμουν σίγουρη πως θα μου αρέσει. Ίσως είχα στο μυαλό μου τον συνδυασμό λεμονάδας παντζαριού που έκανα πριν δυο χρόνια, μιας και το παντζάρι έχει και αυτό γήινη γεύση. Αφού λοιπόν ταίριαξαν αυτά γιατί να μην ταιριάξει το λεμόνι με το μάτσα; Τελικά έπεσα μέσα. Ταιριάζουν υπέροχα!

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A 3/4 view of three glasses of matcha lemonade, their two layers visible (lemonade at the bottom and matcha sitting on top). Behind them are a jug of matcha, a jar of lemonade concentrate and a packet of Piura matcha powder.

Αυτή λοιπόν η λεμονάδα με matcha είναι πλέον από τις αγαπημένες μου. Όχι μόνο για τη φοβερή ομορφιά της, αλλά και για την δροσιστική, γλυκόξινη και ελαφρώς γήινη γεύση της. Ακόμα και αν σε πρώτη φάση δεν σας τρελαίνει το τσάι αυτό, δοκιμάστε το στη λεμονάδα, πάω στοίχημα οτι θα το ευχαριστηθείτε. Και παράλληλα θα επωφεληθείτε από τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Είναι μια λεμονάδα που δεν μας ξεδιψάει μόνο, αλλά μας προσφέρει τόνωση και ευεξία. Ιδανική για τις ανοιξιάτικες μέρες που έρχονται! Την απολαμβάνουμε φυσικά με μπόλικο πάγο όπως όλες τις λεμονάδες! (Δείτε στις οδηγίες πως θα πετύχετε τις δυο στρώσεις που βλέπετε στις φωτογραφίες)

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A 3/4 view of three glasses of matcha lemonade, their two layers visible (lemonade at the bottom and matcha sitting on top). In front of them are some small wedges of lemon and lime. Behind them is a jar of lemonade concentrate.

Αναζητήστε το βιολογικό cermonial grade matcha Piura της Ol-eve στο eshop της εταιρίας καθώς και σε επιλεγμένα σουπερ μάρκετ (επικοινωνήστε με την εταιρία για να βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης). Πάντα προσέχουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up, back lit view of three glasses of matcha lemonade, their two layers visible (lemonade at the bottom and matcha sitting on top).

Υλικά

120 ml (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή (δείτε σημειώσεις)

120 ml (1/2 κούπα) νερό βραστό

120 ml (1/2 κούπα) χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

240 ml (1 κούπα) νερό κρύο

1 κ.γ. βιολογικό ceremonial matcha Piura της Ol-eve

πάγος για το σερβίρισμα

κομματάκια λεμονιού ή/και lime για γαρνιτούρα

φύλλα δυόσμου για γαρνιτούρα

επιπλέον νερό αν χρειαστεί (δείτε τις οδηγίες για το σερβίρισμα)

Βήμα 1

Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια κανάτα και προσθέτουμε το βραστό νερό (εγώ το βράζω στον βραστήρα). Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 2

Όταν κρυώσει το σιρόπι του προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αυτή είναι η βάση μας για την λεμονάδα.

Βήμα 3

Σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά βάζουμε τη μια κούπα κρύο νερό. Προσθέτουμε το τσάι matcha (προσοχή, δεν βάζουμε πρώτα το τσάι διότι μπορεί να κάνει σβόλους), κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε ζωηρά να διαλυθεί η σκόνη στο νερό.

Βήμα 4

Για το σερβίρισμα βάζουμε ένα μέρος (1/4 κούπας) από το μείγμα λεμονιού-σιροπιού σε ένα ποτήρι, προσθέτουμε πάγο, και ρίχνουμε από πάνω σιγά σιγά ένα μέρος (1/4 κούπας) έτοιμο matcha. Θα δούμε πως το μάτσα δημιουργεί μια στρώση πάνω από το λεμόνι! (Αυτό δεν θα γίνει χωρίς πάγο) Γαρνίρουμε με κομματάκια λεμονιού ή lime και λίγα φύλλα δυόσμου και απολαμβάνουμε.

Βήμα 5

Εναλλακτική πρόταση 1:

Οι παραπάνω αναλογίες είναι οι ιδανικές για τα δικά μου γούστα. Δεν βάζω επιπλέον νερό διότι μου αρέσει η πολύ δυνατή λεμονάδα. Ξεκινήστε με αυτές τις ποσότητες και αν σας πέφτει ξινή προσθέστε λίγο νεράκι μέχρι να βρείτε αυτό που σας αρέσει. Μην ξεχνάτε πως όσο λιώνει ο πάγος θα αραιώνει την λεμονάδα σας.

Βήμα 6

Εναλλακτική πρόταση 2:

Αν δεν θέλετε πάγο βάζετε ένα μέρος από τη βάση λεμονάδας, ένα μέρος έτοιμο matcha και ένα μέρος κρύο νερό (δηλαδή ¼ κούπας λεμονάδα, ¼ κούπας έτοιμο μάτσα και ¼ κούπας νερό). Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό.

Βήμα 7

Εναλλακτική πρόταση 3:

Αν δεν είστε σίγουροι οτι θα σας αρέσει το matcha, ξεκινήστε με ένα μέρος από τη βάση λεμονάδας, μπόλικο πάγο, μισό μέρος έτοιμο matcha και μισό μέρος νερό (δηλαδή ¼ κούπας λεμονάδα, πάγο, 2 κ.σ. μάτσα και 2 κ.σ. νερό).

Βήμα 8

(Δεν έχετε παράπονο από το πόσο αναλυτική είμαι ε;;!)

Σημειώσεις
-Στο eshop της Ol-eve θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών γλυκαντικών και μελιού. Δοκιμάστε την λεμονάδα με μέλι, ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη σφενδάμου, αγαύη σε σκόνη ή σιρόπι αγαύης! Ελέγξτε τις δοσολογίες σε σχέση με την απλή ζάχαρη, διορθώστε όπου χρειάζεται και απολαύστε νέες γεύσεις!

-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο