20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

09.04.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
5

Δροσερά, ζουμερά πορτοκάλια, σαγκουίνι και γκρέιπφρουτ, με γιαούρτι καρύδας, ασερόλα, βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους. Ένα πιάτο ιδανικό για πρωινό ή brunch!

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some halved citrus fruit arranged on a distressed wooden surface. To the top right a small empty ceramic bowl with a knife lying over the top. To the bottom left is a packet of acerola.
Σήμερα μοιράζομαι ένα αγαπημένο μου πρωινό που τρώω πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες.

Καταρχήν ίσως να αναρωτιέστε τι είναι η ασερόλα (Malpighia emarginata). Ούτε εγώ την ήξερα μέχρι που μου έστειλε η εταιρία Ol-eve μια βιολογική ασερόλα ψυχρής ξήρανσης να δοκιμάσω. Η ασερόλα λοιπόν είναι ένα φρούτο που μοιάζει με το κεράσι, και προέρχεται από την Νότια και Κεντρική Αμερική. Έχει γλυκιά και λίγο ξινούτσικη γεύση, και θεωρείται υπερτροφή κυρίως λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C. Το φρούτο φτάνει σε μας σε μορφή σκόνης, ιδανική για πασπάλισμα σε σαλάτες, φρούτα, γιαούρτι κλπ, αλλά και για να την προσθέτουμε σε χυμούς ή smoothies.

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some halved citrus fruit arranged on a distressed wooden surface. In the middle is a bowl of coconut yoghurt. To the top right of the photo is a small dish with nuts and seeds. To the bottom left is a small plate with peanut butter and a spoon.

Οκ, είναι λοιπόν θρεπτική… Αλλά από γεύση; Από γεύση η ασερόλα με ενθουσίασε πραγματικά. Αυτό το γλυκόξινο στοιχείο όπως ξέρετε το αγαπάω πολύ και έτσι ήρθε κουτί στις γευστικές μου προτιμήσεις! Ο συνδυασμός της δε με τα φρούτα και το γιαούρτι καρύδας… υπέροχος. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα σε σαλάτα, αλλά σίγουρα θα μου αρέσει, το ξέρω από τώρα. Όπως μου άρεσε πολύ πάνω στο ζεστό porridge (χυλός από βρώμη) που έτρωγα για πρωινό τις μέρες που έκανε κρύο! Οι συνδυασμοί της ασερόλας είναι πάμπολλοι, και η ποσότητα που χρειάζεται για να δώσει γεύση και θρέψη είναι πολύ μικρή.

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large ceramic platter with slices of citrus fruit arranged in concentric circles. To the top right of the photo is a small dish with nuts and seeds. To the bottom left is a small plate with peanut butter and a spoon. On the top left and bottom right are halved citrus fruits.

Για τα εσπεριδοειδή δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Αν με ρωτήσετε τι μου λείπει από τη Νέα Μάκρη, κυρίως η πορτοκαλιά και η λεμονιά στον κήπο μας είναι η απάντηση. Τέτοια εποχή μάζευα τα τελευταία πορτοκάλια με σκοπό να μην πάει ούτε ένα χαμένο!

Τώρα μπορεί να μην ξεχειλίζει το ψυγείο μου με πορτοκάλια από τον κήπο, αλλά βρίσκω ευκολότερα τα σαγκουίνι. Η Αθήνα έχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, όπως και να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω μια πιατέλα με διάφορα εσπεριδοειδή. Θα μου πείτε, γκρέιπφρουτ με γιαούρτι; Κι εγώ δεν ήμουν σίγουρη αλλά ταιριάζουν υπέροχα, αρκεί φυσικά να μιλάμε για γιαούρτι καρύδας.

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large ceramic platter with slices of citrus fruit arranged in concentric circles. To the top right of the photo is a small dish with nuts and seeds and a plate with peanut butter. To the bottom left is bowl of coconut yoghurt. On the top left are some halved citrus fruits and on the bottom right is a packet of acerola.

Εδώ να πω κάτι που θέλει προσοχή. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να βρείτε καλό γιαούρτι καρύδας. Εγώ για πολύ καιρό νόμιζα οτι δεν μου άρεσε γενικά, γιατί είχα δοκιμάσει ένα επιεικώς τραγικό. Το είχα ξεγράψει σαν υλικό και έτρωγα σόγιας, μέχρι που έτυχε σε ένα σεμινάριο να δοκιμάσω μια άλλη μάρκα. Με την πρώτη κουταλιά τρελάθηκα. Δεν πίστευα πόσο διαφορετική ήταν η γεύση και πόσο πιο νόστιμη.

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of a large ceramic platter with slices of citrus fruit arranged in concentric circles. On top of the fruit is a dollop of coconut yoghurt, peanut butter and a sprinkling of nuts and seeds. To the top right of the photo is a small plate with peanut butter and a tiny bowl of acerola powder.

Αν λοιπόν θέλετε κάτι διαφορετικό για το πρωινό σας όσο έχουμε ακόμα τα τελευταία εσπεριδοειδή της εποχής, ή αν σκέφτεστε από τώρα τι θα φτιάξετε σε μελλοντικό brunch με φίλους, προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την πιατέλα! Πασπαλίστε με ασερόλα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγο φυστικοβούτυρο ή όποιο “βούτυρο” καρπών θέλετε… και απολαύστε!

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up side view of a large ceramic platter with slices of citrus fruit arranged in concentric circles. On top of the fruit is a dollop of coconut yoghurt, peanut butter and a sprinkling of nuts and seeds.

Και κάτι ακόμα. Έχω τη μεγάλη χαρά να ξεκινάω συνεργασία με την Ol-eve οπότε θα δείτε κι άλλες συνταγές με υλικά καινούργια και ενδιαφέροντα όπως η ασερόλα, αλλά και υλικά κλασικά, σταθερής αξίας! Δεν θα πω περισσότερα τώρα, θα σας κρατήσω σε αγωνία για να μείνετε συντονισμένοι!

Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large ceramic platter with slices of citrus fruit arranged in concentric circles. On top of the fruit is a dollop of coconut yoghurt, peanut butter and a sprinkling of nuts and seeds. To the bottom of the plate is a packet of organic acerola powder.

Υλικά

πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

σαγκουίνι, κομμένο σε φέτες

γκρέιπφρουτ, κομμένο σε φέτες

γιαούρτι καρύδας καλής ποιότητας

φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, φυσικό

αμύγδαλα ωμά, χοντροκομμένα

ηλιόσπορος καθαρισμένος

μαύρο σουσάμι (προσοχή, όχι μαυροκούκι!)

βιολογική ασερόλα ψυχρής ξήρανσης Ol-eve

ψιλοκομμένος δυόσμος (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Την βρίσκουμε στο eshop της Ol-eve και σε επιλεγμένα μεγάλα σουπερμάρκετ (επικοινωνούμε με την εταιρία για φυσικά σημεία πώλησης). Ελέγχουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στην συσκευασία και προσαρμόζουμε ανάλογα.

Βήμα 1

Τοποθετούμε τις φέτες των εσπεριδοειδών όμορφα σε μια πιατέλα (ή τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ για ατομικές μερίδες). Προσθέτουμε λίγες κουταλιές γιαούρτι καρύδας, μια δυο κουταλιές φυστικοβούτυρο, και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, ηλιόσπορους, μαύρο σουσάμι και ασερόλα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.

Σημείωση
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο