23.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

15.09.2017

1 αξιολ., M.O. : 5,00
6

Αγαπημένες γεύσεις σε ένα αγαπημένο φαγητό. Λαζάνια σε ελαφριά, χορτοφαγική εκδοχή, με κολοκύθα, σπανάκι, μανιτάρια και cottage cheese. Μια πρωτότυπη ιδέα για ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, με φθινοπωρινό αέρα. (ανάρτηση με βίντεο)

 

 
Νέο βιντεάκι λοιπόν με ανανεωμένη φθινοπωρινή διάθεση! Η ΑΒ Βασιλόπουλος κι εγώ σας καλούμε στην κουζίνα μας για να φτιάξουμε μαζί πρωτότυπα, νόστιμα και σούπερ υγιεινά λαζάνια. Και εύκολα φυσικά.

Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking dish with a cooked vegetable lasagna sitting on a dark surface. Next to it a piece of burlap acting as an oven mitt. In the background are two short glasses of wine.

Τη γλυκιά κολοκύθα πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας; Το ξέρετε ότι είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά; Και από γεύση… υπέροχη. Δεν είναι μόνο για γλυκιές πίτες, μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να μπει με τις πατάτες μας στον φούρνο, να γίνει σούπα, να γίνει πουρές. Είναι πολύ ευέλικτη και γευστικά ταιριάζει με πολλά. Την αγαπώ πολύ, και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστεί σε μια από τις #madewithAB συνταγές μου! Θυμάστε αυτή τη ζεστή σαλάτα; Πεντανόστιμη και πάλι ιδιαίτερα υγιεινή.

Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: A wooden chopping board on a dark surface. On it is a piece of burlap with some forks lying across it. In the top left corner of the photo are two short glasses of wine.

Για το σπανάκι δεν χρειάζεται να πω πολλά, το έτρωγε ο Ποπάυ άρα είμαστε οκ! Εντάξει, πέρα από τα αστεία, το σπανάκι είναι τρελά υγιεινό λαχανικό, και οι ιδιότητές του είναι περισσότερες από όσες θα μπορούσα να αναφέρω εδώ χωρίς να μετατραπεί η ανάρτηση σε επιστημονικό άρθρο. Βασικά είναι από αυτά που πρέπει να τρώμε συχνά. Ομολογώ πως πλέον τρώω κι εγώ πιο συχνά από παλιά αφού δεν έχω να σκεφτώ το χρονοβόρο πλύσιμό του που με τσακίζει. Όταν είμαι χαλαρή οκ, αλλά όταν θέλω να φτιάξω στα γρήγορα πχ ένα σπανακόρυζο (από τα αγαπημένα φαγητά του Μίστερ), ε τότε θα στραφώ στην εύκολη λύση και θα επιλέξω έτοιμο, πλυμένο και κομμένο. Αυτές οι ευκολίες κάνουν πραγματικά καλύτερη τη ζωή μας αλλά και την διατροφή μας, μιας και μας επιτρέπουν να καταναλώνουμε τέτοια προϊόντα ακόμα και τις μέρες που έχουμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στα λαζάνια, είναι η ιδανική επιλογή αφού είναι από τις συνταγές που όσο να’ναι, απαιτούν λίιιγο περισσότερη ώρα να ετοιμαστούν.

Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: Another side shot of the cut piece of lasagna, from a slightly bigger distance. There is a fork lying on the plate next to it.

Τα μανιτάρια έρχονται να προσθέσουν λίγη ακόμα γεύση στο σύνολο, και ενώ μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, κρύβουν κι αυτά πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Το cottage cheese από την άλλη είναι μια καλή εναλλακτική της μπεσαμέλ, και ταιριάζει υπέροχα με τα λαζάνια. Και επειδή καλά όλα αυτά, αλλά χωρίς λίγο κίτρινο τυρί δεν γίνεται δουλειά, θα βάλουμε και λίγο κασεράκι. Το κασέρι Ελασσόνας ΑΒ Επιλογή είναι από ζώα ελευθέρας βοσκής, κάτι που πλέον ψάχνω περισσότερο στα γαλακτοκομικά που επιλέγω. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη που βρήκα τέτοιο τυρί στα ΑΒ. Άλλος ένας λόγος που είμαι περήφανη για τη συνεργασία αυτή.

Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the surface of the cooked lasagna, with the butternut squash puree oozing up from under the browned melted cheese.
 
Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the cooked lasagna in the dish with a piece missing, thus making the inside layers visible.

Πω πω για ακόμα μια φορά ξεκίνησα με σκοπό να μην σας κουράσω με πολλά λόγια, και τελικά μ’ έπιασε το μπλα μπλα! Φαντάζομαι είδατε ήδη το βίντεο. Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση αναλυτικά;

Λαζάνια Λαχανικών με Κολοκύθα, Σπανάκι και Μανιτάρια www.thefoodiecorner.gr Photo description: An ingredient shot, with the main stars of the dish laid out on a dark surface. A packet of chopped spinach is in the top left corner, some empty wine glasses next to it and a small bowl of raw mushrooms is at the top right. To the right is a cut butternut squash. In the centre of the photo is a chopping board with some sheets of lasagna, a halved onion and cut mushrooms on it. At the bottom of the photo is a tub of cottage cheese. In the bottom left corner is a packet of kaseri cheese and just above it a broken up head of garlic.

Υλικά

1 κολοκύθα μακριά, βάρους περίπου 1400γρ

1 κ.σ. ελαιόλαδο + έξτρα για το ψήσιμο της κολοκύθας

120 ml (1/2 κούπα) ζωμός λαχανικών, ζεστός

1/2 + 1/4 + 1/4 κ.γ. αλάτι

2 πρέζες (1/8 + 1/8 κ.γ.) πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με πρέσα σκόρδου

250 γρ μανιτάρια, χοντροκομμένα

700 γρ AB FRESH TO GO φρέσκο σπανάκι, πλυμένο & καθαρισμένο

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

675 γρ ΑΒ cottage cheese

100 + 50 γρ ΑΒ ΕΠΙΛΟΓΗ κασέρι Π.Ο.Π. Ελασσόνας, τριμμένο

12-14 φύλλα λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο

100 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Βήμα 1

Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και βγάζουμε τα σπόρια. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα δυο κομμάτια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μια λαμαρίνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε τη σάρκα από την οποία κρατάμε 900γρ, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τον ζωμό και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε ½ κουταλιά γλυκού αλάτι και μια πρέζα πιπέρι.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου και ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το σπανάκι στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς ίσα ίσα μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να μαραθεί λίγο, περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι και μια πρέζα πιπέρι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Χτυπάμε το cottage cheese σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (τύπου μούλτι) να γίνει λείο και προσθέτουμε ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι και 100γρ κασέρι.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Για να συναρμολογήσουμε τα λαζάνια στρώνουμε λίγη κολοκύθα (περίπου το ¼) στο κάτω μέρος ενός μέτριου ταψιού (26x33cm). Τοποθετούμε περίπου 4 - 4 ½ φύλλα λαζάνια, σπασμένα αν χρειάζεται να γεμίσουμε τα κενά. Συνεχίζουμε με μια στρώση από το μείγμα σπανακιού (το 1/3 της ποσότητας), και μετά μια στρώση από το μείγμα τυριών (το 1/3).

Βήμα 6

Επαναλαμβάνουμε δυο φορές με τις ίδιες ποσότητες και στο τέλος στρώνουμε την τελευταία δόση κολοκύθας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι και το πεκορίνο.

Βήμα 7

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου να ροδίσει το φαγητό και βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε τα λαζάνια να σταθούν για να πιούν το ζουμί τους πριν σερβίρουμε.

Βήμα 8

Επόμενο βήμα; Συνδεόμαστε και ψωνίζουμε τα υλικά με ένα μόνο κλικ!

Αγοράστε τα υλικά σας στο AB Click2shop

Και μερικά έξτρα τιπς!

Την κολοκύθα μπορούμε να την ψήσουμε μια δυο μέρες πρίν και να φυλάξουμε τον πουρέ στο ψυγείο. Πριν ξεκινήσουμε την συνταγή την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν περισσέψει κολοκύθα τη φυλάμε για άλλο γεύμα. Μπορούμε να την ανακατεύουμε με πουρέ πατάτας για μια νόστιμη και πιο ελαφριά εκδοχή του κλασικού πουρέ.

Το χτυπημένο cottage cheese είναι ιδανικό για ωραία dips χωρίς τύψεις. Μπορούμε να προσθέσουμε γεύσεις όπως φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, πολτό σκόρδου, αβοκάντο, τόνο, αγγούρι ψιλοκομμένο, ψητή κόκκινη πιπεριά, ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μας.

Για ένα χορταστικό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη, μπορούμε να προσθέσουμε cottage cheese σε ένα smoothie με μπανάνα, ροδάκινο ή κόκκινα φρούτα, βρώμη, γάλα και μέλι.

§
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντων στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές των προϊόντων από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

1 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave