24.05.2019
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-5

Γιορτινά «μάφινς» φτιαγμένα με την φιλοσοφία του nut loaf (ή nut roast). Ένα μείγμα με γλυκοπατάτα, μανιτάρια, κάστανο, κουκουνάρι, κράνμπερις, ηλιόσπορους και άλλα νόστιμα συστατικά που έρχονται και δένουν σε ένα αποτέλεσμα υπέροχα χορταστικό, που αντικαθιστά το κρέας με τον καλύτερο τρόπο.

Γιορτινά Αλμυρά «Μάφινς» από Γλυκοπατάτα, Μανιτάρια, Κάστανο και Σπόρους www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the muffin shaped nut loaves on a ceramic plate. Some orange zest and sunflower seeds are scattered on top for decoration. To the right of the plate is a small bowl of sea salt.

Αυτά τα όμορφα «μάφινς» αποτελούν μια γευστική, θρεπτική και χορταστική λύση για ένα χορτοφαγικό γιορτινό τραπέζι. Είναι μια παραλλαγή του nut roast, ενός κορμού που φτιάχνουν εδώ και χρόνια οι χορτοφάγοι, ο οποίος αντικαθιστά επάξια το κρέας. Κάτι σαν ρολό κιμά χωρίς τον κιμά, αλλά με ξηρούς καρπούς, λαχανικά και ψίχα ψωμιού ή ρύζι ή όσπρια. Εδώ χρησιμοποιούμε σαν βάση γλυκοπατάτα, μανιτάρια, πουρέ από κάστανο, ηλιόσπορο, κουκουνάρι και κράνμπερις. Για πιο γιορτινή εμφάνιση τα ψήνουμε σε θήκες για μάφινς και τα σερβίρουμε ατομικά.

Ιδανικό συνοδευτικό για τα «μάφινς» είναι αυτή η σάλτσα μανιταριών με Μαυροδάφνη που θυμίζει σάλτσα ψητού. Δίνει μια ζουμερή υφή στο φαγητό μας και μια έξτρα σπιρτάδα στη γεύση. Μαζί, σερβίρουμε καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών ψημένα με σιρόπι σφενδάμου και μπαλσάμικο, και έναν θεϊκό πουρέ χωρίς γαλακτοκομικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και άρωμα τρούφας.

Προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα όσους δεν τρώνε κρέας, αλλά και αυτούς που απλά θέλουν να δοκιμάσουν φέτος κάτι διαφορετικό.

Γιορτινά Αλμυρά «Μάφινς» από Γλυκοπατάτα, Μανιτάρια, Κάστανο και Σπόρους www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic plate filled with festive food. Mashed potatoes, roasted vegetables (Brussels sprouts and carrots) and muffin-shaped nut loaves smothered in mushroom gravy.

Υλικά

150 γρ καστανό ρύζι βρασμένο (σε αλατισμένο νερό - δείτε σημειώσεις)
100 γρ πουρές από κάστανο (δείτε σημειώσεις)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ κρεμμύδι, χοντροκομμένο
250 γρ μανιτάρια, χοντροκομμένα
1 κ.σ. πολτός σκόρδου
300 γρ γλυκοπατάτα κόκκινη, χοντροκομμένη
30 γρ ψωμί του τοστ πολύσπορο (περίπου μια φέτα)
50 γρ κράνμπερις αποξηραμένα
50 γρ ηλιόσπορος καθαρισμένος
50 γρ κουκουναρόσπορος
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. φασκόμηλο ξερό, ψιλοτριμμένο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 αυγό
*Τα λαχανικά είναι ζυγισμένα μετά το καθάρισμα

Βήμα 1

Βάζουμε το βρασμένο ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο και ανακατεύουμε σπάζοντας και πιέζοντας τον πουρέ με μια κουτάλα ώστε να μαλακώσει και να διαλυθεί ομοιόμορφα.

Βήμα 2

Σε ένα μούλτι κόβουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει πολύ πολύ ψιλό. Κάνουμε το ίδιο με τα μανιτάρια, αλλά προσέχουμε να μην λιώσουν εντελώς. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μαζί. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το ρύζι.

Βήμα 3

Χτυπάμε την γλυκοπατάτα στο ίδιο μούλτι (δεν χρειάζεται να το καθαρίσουμε) μέχρι να γίνει πολύ μικρά κομμάτια (περίπου στο μέγεθος κόκκων πιπεριού) αλλά να μην λιώσει. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε την δεύτερη κουταλιά σούπας ελαιόλαδο με τη φωτιά στην ίδια ένταση. Ρίχνουμε την γλυκοπατάτα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, άλλα 5 λεπτά. Το μείγμα θα είναι στεγνό και ίσως να κολλάει λίγο, οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μεταφέρουμε στο μπολ με το ρύζι και τα μανιτάρια.

Βήμα 4

Πάλι με το μούλτι κόβουμε το ψωμί σε χοντρά ψίχουλα. Τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα.

Βήμα 5

Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις) και λαδώνουμε καλά μια φόρμα για μάφινς από σιλικόνη. Θα χρειαστούμε περίπου 8-10 θήκες. Γεμίζουμε τις θήκες με το μείγμα πατώντας το καλά. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Βήμα 7

Σερβίρουμε με σάλτσα μανιταριών, πουρέ και ψητά λαχανικά.

Σημειώσεις και τιπς

-Τα μάφινς μπορούν να γίνουν εύκολα vegan αντικαθιστώντας το αυγό με κάποια κατάλληλη εναλλακτική (πχ αυγό από λιναρόσπορο ή τσία – οδηγίες θα βρείτε ψάχνοντας στο Google)

-Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη και πάρτε το καστανό ρύζι τύπου parboiled που βράζει σε 10 λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα θα σας βγει από περίπου 90γρ ωμό.

-Ο πουρές από κάστανο είναι πολύ στεγνός και αποτελείται μόνο από κάστανα και νερό. Μην τον μπερδέψετε με την κρέμα κάστανο που έχει και ζάχαρη. Πωλείται σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

-Οι φόρμες από σιλικόνη είναι οι ιδανικές για αυτή τη συνταγή διότι δεν κολλάνε καθόλου και η αφαίρεση των «μάφινς» είναι πανεύκολη.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο