16.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

02.12.2013

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
1-2

Να τη λοιπόν και η δεύτερη συνταγή από τον διαγωνισμό. Νοστιμότατη, με έναν από τους πιο αγαπημένους μου γευστικούς συνδυασμούς. Γλυκοπατάτα με φέτα.

Η συνταγή είναι πάναπλη, με λίγα υλικά, αλλά πολύ νοστιμιά. Στην γλύκα της πατάτας έρχεται να κάνει κοντράστ η αλμυρή φέτα και το κατίκι, και ο χυμός λάιμ κάνει τον κουμπάρο στην παντρειά δένοντας όμορφα τις γεύσεις. Η καυτερή πιπεριά το κάνει όλο ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Γευστικό λοιπόν και υγιεινό πιάτο μιας και η γλυκοπατάτα είναι υπερ-τροφή, όπως όλα νομίζω τα πορτοκαλί λαχανικά. Περιέχει β-καροτίνη, βιταμίνη C, μαγγάνιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η φέτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνη – ιδανική για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Την ψητή γλυκοπατάτα θα τη συνδύαζα με κάποιο κρεατικό (μια ωραία μοσχαρίσια μπριζόλα για παράδειγμα) ή με κάποιο λαχανικό όπως το μπρόκολο για ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

Το ψήσιμό της μπορεί να γίνει εύκολα και στο slow cooker, όπως έχουμε δει εδώ. Βάλτε μια δυο παραπάνω γιατί ακολουθεί κι άλλη ανάρτηση με το αγαπημένο αυτό υλικό!

Υλικά

1 μεγάλη γλυκοπατάτα κόκκινη (ή δυο μέτριες), περίπου 500 γρ.

60 γρ. τυρί φέτα

4 κ.σ. Κατίκι Δομοκού

1/8 κ.γ. καυτερή κόκκινη πιπερίτσα φρέσκια, ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια

1 κ.γ. φρέσκο χυμό λάιμ

1/4 κ.γ. φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

έξτρα χυμό λάιμ και καυτερή πιπεριά για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Πλένουμε καλά την γλυκοπατάτα και την σκουπίζουμε να στεγνώσει. Την τρυπάμε γύρω γύρω αρκετές φορές με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200C για 45 λεπτά με μια ώρα (να τρυπιέται εύκολα μέχρι τη μέση με ένα μαχαίρι).

Βήμα 2

Όσο ψήνεται η πατάτα φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τη φέτα, θρυμματίζοντάς τη με τα χέρια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να «δέσουν» οι γεύσεις.

Βήμα 3

Όταν ψηθεί η πατάτα, την ανοίγουμε χαράζοντας τη φλούδα οριζόντια και τη γεμίζουμε. Σερβίρουμε με έξτρα λάιμ ή καυτερή πιπεριά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Γλυκοπατάτα φορ έβερ
Γλυκοπατάτες Φούρνου με Blue Cheese Dip από το Madame Ginger
Σούπα με Γλυκοπατάτα και Αχλάδι από το Baby Glitter
Χούμους από Φασόλια και Γλυκοπατάτα από το Βίγκαν Συνταγές

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    02/12/2013

    Αυτή τη συνταγή την έχω λατρέψει και μόνο από τον τίτλο της.
    Τώρα που είδα και τα υλικά, δεν το συζητώ, ακόμα περισσότερο!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      03/12/2013

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Λίγα υλικά αλλά πολύ γεμάτες γεύσεις..!

      • Απάντηση
        lena
        04/12/2013

        Γειά σου Ελενάκι με τα ωραία σου θα τη φτιάξω οπωσδήποτε τη γλυκοπατάτα που τις λατρεύει ο σύζυγος ….έκπληξη για τη γιορτή του του Αγίου Βασιλείου.Του είχα φτιάξει μια φορά χωρίς γέμιση και δεν τις πέτυχα…έκτοτε δεν ξανατόλμησα…από ότι βλέπω έχεις αρκετές συνταγές με γλυκοπατάτα,θα τον γλυκάνω φέτος με το παραπάνω….Φιλιά!!!!!!!

        • Απάντηση
          04/12/2013

          Καλημέρα Λένα, ναι έχω μια αδυναμία στις γλυκοπατάτες, ειδικά τις κόκκινες! Αυτή νομίζω θα σου βγεί μια χαρά, απλά δώσε της χρόνο στο ψήσιμο. Ελπίζω να του αρέσει!

  • Απάντηση
    spoon-stories
    04/12/2013

    Η γλυκοπατάτα για κάποιο λόγο είναι συνδυασμένη με τις γιορτές!Πάντα τότε τη φτιάχνω και αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή για να τη κάνω!Ελένη σε ευχαριστούμε!

  • Απάντηση
    Lia
    07/12/2013

    Γελάω μόνη μου από το πρωί, πήγα στο σούπερ και πήρα γλυκοπατάτες και ενώ είχα δει την ανάρτηση σου και τις πήρα και για να τις μαγειρέψω, γυρίζοντας από το σούπερ αναρωτιόμουν τελικά γιατί τις πήρα?!!! Το αλζχάϊμερ μου χτυπάει τη πόρτα!!! Από τη στιγμή που είδα το πιάτο στον διαγωνισμό θέλω τόσο πολύ να το δοκιμάσω!!! Καλή σου μέρα, Ελένη!!! Φιλιά!!!

    • Απάντηση
      07/12/2013

      Καλημέρα Λία! Χι χι, εγώ το παθαίνω αυτό 10 φορές την ημέρα. Πάω από το σαλόνι στη κουζίνα να πάρω κάτι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο και αφού περάσουν 2-3 ώρες θυμάμαι ότι κάτι ήθελα να κάνω… Πιστεύω ότι φταίει η υπερπληροφόρηση που έχουν πια οι εγκέφαλοί μας. Για να θυμηθεί το μυαλό τα 300 passwords πρέπει να ξεφορτωθεί κάτι άλλο..! Ελπίζω να ευχαριστηθείς τη γλυκοπατάτα!