23.08.2019
You can use WP menu builder to build menus

15.01.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
8-12

Μια βασιλόπιτα κέικ λίγο διαφορετική - αρωματική, αφράτη και εύκολη (χωρίς μίξερ). Το καρδάμωμο (κακουλές), το αμύγδαλο και το τριαντάφυλλο θυμίζουν γεύσεις Περσίας, στις οποίες ταιριάζουν υπέροχα το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και οι φρέσκιες νότες λεμονιού. Εννοείται ότι τρώγεται και σαν απλό κέικ, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: a small bunch of roses on a wooden surface. Next to them are two vintage cake servers.

Τώρα τελευταία κάτι έχω πάθει με το άρωμα τριαντάφυλλο. Όταν ήμουν μικρή δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αλλά τώρα με συναρπάζει και θέλω συνέχεια να πειραματίζομαι με αυτό. Κάποια στιγμή λοιπόν πριν τα Χριστούγεννα, εκεί που αναρωτιόμουν τι βασιλόπιτα να φτιάξω φέτος, έπεσε το μάτι μου σε ένα κέικ που έκανε μια φίλη blogger από το Ιράν. Το είχε ανεβάσει στο Instagram με το όνομα Περσικό Κέικ της Αγάπης. Κάπου είχε και τη μαγική λέξη τριαντάφυλλο οπότε αμέσως μου κίνησε την περιέργεια. Έμαθα λοιπόν πως η βερσιόν αυτή είχε αμύγδαλο, λεμόνι, καρδάμωμο και ροδόνερο. Όλα αυτά (εκτός του ροδόνερου) υπάρχουν στις δυο βασιλόπιτες που ήδη έχω εδώ στο μπλογκ. Το λαμπάκι άναψε και αποφάσισα πως φέτος η βασιλόπιτά μου θα βασίζεται σε αυτές τις γεύσεις.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: a small ceramic bowl full of small dried rosebuds. Some rosebuds are also scatterd around the bowl on the distressed wooden surface.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the cake (half visible), next to which a some roses (half visible).

Ήθελα να κάνω κάτι εύκολο όμως, που θα έχει μικρή σχετικά προετοιμασία. Φέτος, βλέπετε, είχα αναλάβει ολόκληρο το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Χρησιμοποίησα λοιπόν ελαιόλαδο και έτσι απέφυγα τη χρήση του μίξερ. Ανακατεύουμε στερεά, ανακατεύουμε υγρά, τα ενώνουμε και τσουπ! Ψήνουμε και έτοιμη η βασιλόπιτα.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: the cake in the top part of the photo. To the bottom are some roses and a small bowl of turkish delight.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The roses, with their stems cut off, sitting on the wooden surface, their open petals facing up.

Δεν βγήκε όμως με την πρώτη. Η αρχική δοκιμή ήταν έτσι κι έτσι, και δυστυχώς έχασα πολύτιμο χρόνο (σε μια φάση που δεν μου περίσσευε). Η δεύτερη δοκιμή – η πετυχημένη – έγινε μια μέρα πριν την παραμονή. Πολύ αργά δηλαδή για να ανέβει εδώ!

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The cake with the cut roses next to it. To the left of the plate are the cake servers.

Είπα να το αφήσω, αλλά να σας πω κάτι; Είναι τόσο ωραίο κέικ που θα ήταν κρίμα να περιμένω έναν ολόκληρο χρόνο να το μοιραστώ μαζί σας. Άλλωστε κέικ είναι, δεν παίρνει χρονικούς περιορισμούς.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a slice of cake on a plate. Also on the plate are some small pieces of turkish delight.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of the cake. A slice has been cut so the inside of the cake is visible.

Καλή μας χρονιά λοιπόν! Με υγεία, χαρούμενες στιγμές και ελεύθερο χρόνο να περνάμε με τους αγαπημένους μας.

Εύκολο Κέικ Ελαιόλαδου με Αμύγδαλο, Καρδάμωμο και Άρωμα Τριαντάφυλλο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The cake on the ceramic plate, some cut roses to its left. To the bottom right of the photo are a bowl of turkish delight, some rose leaves and a small sieve with icing sugar in it.

Υλικά

130 γρ αμύγδαλα λευκά τριμμένα στο μούλτι να γίνουν σκόνη

110 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90 σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.γ. baking powder

1 ½ κ.γ. καρδάμωμο (κακουλές – θα το δείτε γραμμένο και κάρδαμο)

¼ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

260 γρ ζάχαρη

150 ml ελαιόλαδο (με ήπια γεύση)

4 αυγά

120 ml χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

2 κ.σ. ροδόνερο

ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

ψιλοκομμένο λουκούμι τριαντάφυλλο, αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλο ή ροδοπέταλα, για διακόσμηση

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C στον αέρα (170C αντιστάσεις). Σε μια φόρμα για κέικ με διάμετρο 24 εκ. στρώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα έτσι ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ο χυλός πριν το ψήσιμο είναι πολύ υδαρής οπότε, εκτός από το να μην κολλήσει το κέικ, αν η φόρμα μας έχει αποσπώμενο πάτο η λαδόκολλα βοηθάει στο να μην στάξει μέσα στον φούρνο.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder και το καρδάμωμο.

Βήμα 3

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το σύρμα. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ροδόνερο, και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα στερεών και χτυπάμε με το σύρμα να γίνει λείος χυλός. Τον ρίχνουμε στη φόρμα, την οποία τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 5-10 λεπτά, ή μέχρι να μπήξουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγει καθαρή ή με λίγα στεγνά ψίχουλα.

Βήμα 5

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εγώ έβαλα αποξηραμένα μπουμπούκια και ψιλοκομμένο λουκούμι.

Σημείωση
Αν κάνουμε το κέικ για βασιλόπιτα, βάζουμε το φλουρί αφού ψηθεί (από την κάτω πλευρά σε τυχαίο σημείο, αποφεύγοντας το κέντρο) διότι ο χυλός είναι πολύ υδαρής και δεν θα σταθεί στο ψήσιμο.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο