03.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.06.2016

10

Ένα πανεύκολο κέικ λεμόνι, που δεν χρειάζεται μίξερ. Το προετοιμάζουμε σε λίγα μόνο λεπτά και το απολαμβάνουμε αρκετές μέρες, αφού με το ελαιόλαδο κρατιέται μαλακό και δεν ξεραίνεται. Φυσικά δεν λείπει το απλό αλλά υπέροχο γλάσο να προσθέσει έξτρα φρεσκάδα και γλυκιά λεμονάτη γεύση.

Για άλλη μια φορά κατάφερα να μη λερώσω το μίξερ. Ξεκίνησα να κάνω το αγαπημένο μου κέικ λεμόνι, αυτό που κάνω πάντα, με σκοπό να το ανεβάσω εδώ. Καθώς ετοίμαζα τα υλικά όμως μου ήρθε μια αναλαμπή και είπα να πειράξω λίγο τη συνταγή για να γίνει χωρίς μίξερ και με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Ξέρετε πια όλοι πως σε καμία περίπτωση δεν αποφεύγω το βούτυρο, ίσα ίσα που μάλλον το αντικαθιστώ για να μου μείνει περισσότερο για το ψωμί μου. Και η χρήση ελαιόλαδου σημαίνει τι; Αγαπημένη μέθοδος παρασκευής κέικ. Ανακατεύουμε υγρά υλικά, ανακατεύουμε στερεά υλικά, ομογενοποιούμε, ψήνουμε, έτοιμο. Έτσι λοιπόν βασίστηκα στη συνταγή που φτιάχνω συνήθως, αλλά την απλοποίησα λίγο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λίγο πιο θρυμματιστό κέικ, με πιο χοντρό ψίχουλο, αλλά μαλακό και απίστευτα εύγεστο. Το ελαιόλαδο ταιριάζει φυσικά απόλυτα με το λεμόνι, και εφόσον χρησιμοποιήσουμε κάποιο απαλό, δεν καλύπτει την ντελικάτη γεύση του. Κέικ λεμόνι δεν υφίσταται χωρίς γλάσο λεμονιού, οπότε και το περιχύνουμε με το μαγικό μείγμα άχνης-λεμονιού που αν δε με σταματήσει κάποιος μπορώ να το φάω με το κουτάλι. Όλο.

Εύκολο κέικ λεμόνι λοιπόν, γρήγορο στην προετοιμασία και υπέροχο στη γεύση. Ίσως χρειαστεί να κάνω πέντε έξι τέτοια για να χρησιμοποιήσω και τα τελευταία λεμόνια από τον κήπο! Εσείς τι θα τα κάνετε τα λεμόνια σας;

Υλικά

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

220γρ ζάχαρη λευκή

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/4 κ.γ. αλάτι

180ml ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση

4 αυγά

60ml χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

1 κ.σ. + 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο

140γρ ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι των 25cm και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές (αργότερα θα τραβήξουμε το κέικ να το ξεφορμάρουμε).

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι.

Βήμα 3

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι (όχι παραπάνω).

Βήμα 4

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι από σουβλάκι που θα μπήξουμε στη μέση του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, και μετά ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε σχάρα.

Βήμα 5

Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη μια κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο χρειάζεται για να το περιχύσουμε στο κρύο κέικ (όχι πολύ, για να μην τρέξει όλο και το χάσουμε – και μετά το τρώμε από τον πάγκο).

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    14/06/2016

    Τα αγαπώ τα γλυκά που δεν χρειάζονται μίξερ! Είναι η μαγεία αυτή του λαδιού. Και όταν έχουμε και λεμόνι… Θα το φτιάξω άμεσα.

    • Απάντηση
      14/06/2016

      Ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει! Ελπίζω να σου αρέσει, θα έρθεις να μου πεις, ναι;!

  • Απάντηση
    Χρύσα
    20/12/2019

    Βγηκε τελειο!!! Το εχω κανει πολλες φορες κ προσθετω κ παπαρουνοσπορους. Μεγαλη επιτυχία, ευχαριστω!

    • Απάντηση
      20/12/2019

      Χρύσα μου πόσο χαίρομαι! Και ευχαριστώ που αφιέρωσες τον χρόνο να σχολιάσεις, είναι σημαντικό να βλέπω οτι οι συνταγές μου έχουν απήχηση! Καλές γιορτές!!

  • Απάντηση
    Αντρη
    13/02/2022

    Υπέροχο και πανεύκολο! Εγγυημένη συνταγή, πετυχαίνει πάντοτε!