19.08.2019
You can use WP menu builder to build menus

25.11.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
9

Ένα κλασικό Βρετανικό γλυκό που συνδυάζει αρωματικό κέικ με χουρμάδες και μια υπέροχη σάλτσα καραμέλας βουτύρου. Το δικό μου sticky toffee pudding όμως έχει και δυο, εντελώς προαιρετικά, μικρά twists. Είναι φτιαγμένο με chai και χαρουπόμελο. Είπαμε, για κάτι διαφορετικό.

Sticky Toffee Pudding Κέικ με Χουρμάδες και Σάλτσα Καραμέλας Βουτύρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A piece of sticky toffee pudding with sauce all over it and down the sides, sitting on a white plate, light coming from behind darkening the front of the cake and making the sauce shine on top.

Αυτό το γλυκό είναι από τα πολύ κλασικά της Αγγλίας. Δεν μπορώ να πω ότι μεγάλωσα με αυτό, πλάκα πλάκα δεν νομίζω πως μας το έφτιαξε ποτέ η Mrs D., παρόλα αυτά έχει γίνει από τα αγαπημένα μου. Τρώγεται ζεστό ζεστό, κουκουλωμένο μέσα στη σάλτσα του, και αν θέλουμε προσθέτουμε παγωτό βανίλια ή κρέμα custard (μια πιο πηχτή κρεμ ανγκλαίζ). Αλλά δεν είναι απαραίτητο, μιας και από μόνο του το γλυκό είναι υπεραρκετό να ικανοποιήσει και την πιο έντονη λιγούρα. Με αυτή τη σάλτσα πως να μην είναι;

Το sticky toffee pudding λοιπόν αποτελείται από δυο μέρη, από το κέικ, που φτιάχνεται με χουρμάδες (και ζάχαρη και βούτυρο και αυγά… δεν μιλάμε εδώ για γλυκό χωρίς γλουτένη/ζάχαρη/γαλακτοκομικά/κλπ, μη μπερδευόμαστε!) και από τη σάλτσα butterscotch που το συνοδεύει. Την λέμε butterscotch διότι έχει καστανή ζάχαρη, αν είχε λευκή θα την λέγαμε caramel. Μια διαφορά που πρωτοσυναντήσαμε σε αυτήν εδώ τη σάλτσα για παγωτό. Το όνομα του γλυκού περιέχει τον όρο toffee, το οποίο είναι ουσιαστικά το butterscotch ψημένο μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία που σκληραίνει και γίνεται τραγανή καραμέλα. Μάλλον ήταν πιο εύηχο έτσι για την ονομασία! Δεν στεκόμαστε πολύ σε τέτοιες λεπτομέρειες όμως, φτιάχνουμε το γλυκάκι και το τρώμε. Απλά πράγματα.

Sticky Toffee Pudding Κέικ με Χουρμάδες και Σάλτσα Καραμέλας Βουτύρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: Side view of a plate with a piece of sticky toffee pudding on it, sauce running down the sides, in front of a dark background.

Τα twists που σας ανέφερα είναι δυο, η προσθήκη μαύρου τσαγιού τύπου chai (ινδικό μαύρο τσάι με μπαχαρικά) και η χρήση χαρουπόμελου στη θέση του σιροπιού treacle. Το treacle, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να βρει κανείς στην Ελλάδα οπότε δεν ήθελα να το βάλω εδώ. Όπως και το golden syrup που είναι μια εναλλακτική. Θα μπορούσε κανείς να βάλει μελάσα, αλλά και μέλι. Επέλεξα χαρουπόμελο για το βάθος γεύσης και την περίπλοκη γλύκα του, αλλά έκανα δοκιμή και με μέλι και είναι μια χαρά. Το chai μπορείτε να το αντικαταστήσετε με απλό μαύρο τσάι.

Sticky Toffee Pudding Κέικ με Χουρμάδες και Σάλτσα Καραμέλας Βουτύρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a piece of sticky toffee pudding with sauce all over it and down the sides, sitting on a white plate. Plate and pudding are to the side of the photo, half visible, sitting on a white marble-like surface.

Λοιπόν. Αν κάνουμε δίαιτα έχουμε δυο επιλογές. Ή την κόβουμε τώρα (αυτό προτείνω εγώ) ή προσπερνάμε το sticky toffee pudding και φτιάχνουμε κάτι άλλο (κρίμα κρίμα κρίμα). Αυτά από μένα. Πάμε να δούμε πόσο εύκολο είναι το γλυκό.

Υλικά

225γρ χουρμάδες απύρηνοι, ψιλοκομμένοι (οι Medjool είναι οι καλύτεροι)

1 φακελάκι chai ή απλό μαύρο τσάι

175ml βραστό νερό

175γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

85γρ βούτυρο φρέσκο

140γρ μαύρη ζάχαρη υγρή (μαλακή)

2 αυγά

2 κ.σ. χαρουπόμελο ή μέλι

100ml γάλα πλήρες

Για τη σάλτσα butterscotch

120γρ ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

120γρ βούτυρο φρέσκο

120ml κρέμα γάλακτος πλήρης

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι των 20εκ. Το στρώνουμε με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους ψιλοκομμένους χουρμάδες. Βάζουμε το φακελάκι τσάι στο βραστό νερό, ανακατεύουμε για λίγο, και τα ρίχνουμε μαζί στο κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φακελάκι πιέζοντάς το βγάλει το νερό, και βάζουμε το κατσαρολάκι στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Σε μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι σχεδόν να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το χαρουπόμελο (ή το μέλι) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λείο. Ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε σε αργή ταχύτητα να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα και διπλώνουμε απαλά μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί. Σταματάμε όταν φαίνεται ελάχιστο αλεύρι.

Βήμα 5

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και πατάμε το μείγμα χαρουπιών τσαγιού για να λιώσουμε όσο γίνεται τα κομμάτια και να απορροφηθεί το τσάι. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στον χυλό του κέικ και διπλώνουμε να ενσωματωθεί.

Βήμα 6

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί το κέικ και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά.

Βήμα 7

Όσο ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο χωρίς ανακάτεμα. Αρχίζουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να πήζει η καραμέλα. Στην αρχή θα αφρίσει και μετά σιγά σιγά θα ομογενοποιηθεί με τη ζάχαρη και θα γίνει λείο το μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα. Αφήνουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα (θα είναι πιο υδαρής από πριν). Μεταφέρουμε σε κανατίτσα σερβιρίσματος ή κάποιο ποτήρι.

Βήμα 8

Σερβίρουμε το κέικ ζεστό με γενναιόδωρη ποσότητα σάλτσας. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε με παγωτό βανίλια ή κρέμα custard.

Σημειώσεις:
- Το κέικ γίνεται ακόμα καλύτερο μια δυο μέρες μετά το ψήσιμο, οπότε είναι ιδανική επιλογή για γλυκό αν έχουμε τραπέζι και πρέπει να οργανώσουμε καλά τον χρόνο μας. Το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή και στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Επίσης είναι κατάλληλο για κατάψυξη (χωρίς τη σάλτσα).
- Αν είναι να σερβίρουμε το κέικ σύντομα, μπορούμε να το περιλούσουμε με λίγη από τη σάλτσα και να το αφήσουμε να καθίσει έτσι για λίγες ώρες να την απορροφήσει και να γίνει ακόμα πιο ζουμερό. Συμπληρώνουμε σάλτσα στο σερβίρισμα.
- Μπορούμε να το κάνουμε σε ατομικά φορμάκια (ή φόρμες για μάφινς) αλλά θα μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος στα 20 περίπου λεπτά.
- Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή του BBC Good Food.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο