23.08.2019
You can use WP menu builder to build menus

05.08.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
8-10
3.5lt

Το δεύτερο μέρος της ανάρτησης με τα συνοδευτικά παγωτού που φτιάχνονται στο slow cooker. Μια σάλτσα butterscotch, ένα είδος καραμέλας, με μπέρμπον. Εύκολη, απλή λαχταριστή.

Έχετε φτιάξει μόνοι σας καραμέλα; Είναι υπέροχη αλλά λίγο αγχωτική. Θέλει να την κοιτάς συνεχώς, να προσέχεις το χρώμα, να την βγάλεις τη σωστή στιγμή, και να προσέχεις στο τέλος μην φουσκώσει και σου κάψει τα χέρια. Πρόσφατα δοκίμασα να κάνω μια σάλτσα καραμέλας στο slow cooker. Τρομερή ευκολία, κανένα άγχος, και νοστιμότατο αποτέλεσμα.

Επέλεξα να δοκιμάσω μια butterscotch. Η διαφορά της butterscotch με την κανονική καραμέλα είναι απλή. Η βάση και των δυο είναι φυσικά η ζάχαρη που λιώνει και γίνεται σιρόπι, αλλά στην καραμέλα χρησιμοποιούμε λευκή ενώ στην butterscotch καστανή. Με λίγο βουτυράκι και το βαρύ πυροβολικό (το μπέρμπον) έχουμε μια σάλτσα που μετατρέπει μια απλή μπάλα παγωτού σε εντυπωσιακό επιδόρπιο.

Φυσικά μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω με συνδυασμούς όπως αυτόν της φωτογραφίας, για να κλείσουμε ένα γεύμα με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ έχω συνδυάσει ένα μπράουνι με παγωτό βανίλια και λίγη butterscotch. Ο σκοπός ήταν να προσθέσω και λίγα από τα φιστίκια με επικάλυψη σοκολάτας που σας έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά… ας είναι καλά ο μικρός Westley που μου έχει πάρει τα μυαλά! Το μπράουνι είναι από την δοκιμαστική παρτίδα που είχα κάνει για μια εκδήλωσή μας, και έχει μέσα μπισκότο καραμέλας. Το είχα φυλαγμένο στην κατάψυξη, κάτι που συνηθίζω με τις έξτρα μερίδες. Έτσι έχω πάντα ένα γλυκάκι έτοιμο για «ώρα ανάγκης», αφού σε 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα το μπράουνι γίνεται σαν καινούργιο. Για να φτιάξουμε ένα επιδόρπιο όπως αυτό όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος μπράουνι θέλουμε (δείτε κι αυτό το εύκολο με μαγιονέζα) ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κέικ ή μάφιν σοκολάτας.

Η σάλτσα butterscotch που περισσεύει μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες στο ψυγείο. Πριν τη χρήση όμως θέλει ζέσταμα στα μικροκύματα διότι ζαχαρώνει λίγο. Μόλις ζεσταθεί καλά την ανακατεύουμε ζωηρά και την αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για να τη σερβίρουμε.

Υλικά

100 γρ. βούτυρο φρέσκο

1/2 κούπα ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.σ. μπέρμπον

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το μπέρμπον είναι αμερικάνικο ουίσκι, με δική του ιδιαίτερη γεύση. Ταιριάζει σε αρκετά γλυκά, όπως και στο σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας. Αν δεν έχετε μπορείτε απλά να το παραλείψετε, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο slow cooker και το ανάβουμε στο low.

Βήμα 2

Μετά από 45 λεπτά ίσως δούμε πως το βούτυρο έχει χωρίσει λίγο, οπότε χτυπάμε το μείγμα ζωηρά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε άλλη μια ώρα.

Βήμα 3

Μετά από 1 ώρα και 45' σύνολο σβήνουμε τη συσκευή, ξαναχτυπάμε το μείγμα και το μεταφέρουμε σε κανάτα ή μπολάκι που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια