04.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

18.12.2013

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6

Δυο εύκολα συνοδευτικά για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Τη γέμιση την τυλίγουμε με μπέικον και την ψήνουμε σε φόρμες για μάφινς. Τα λουκανικάκια τα ψήνουμε με μια σάλτσα μελιού και μουστάρδας, και έχουμε ένα γρήγορο και πανεύκολο ορεκτικό ή συνοδευτικό της τελευταίας στιγμής.

Στο σπίτι μου μεγαλώνοντας, τα Χριστούγεννα ήταν η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου. Με Αγγλίδα μαμά δεν γινόταν άλλωστε κι αλλιώς. Είχαμε δεν είχαμε κόσμο, κάθε χρόνο τη βάζαμε να φτιάξει όλο το πακέτο, γαλοπούλα ολόκληρη (κι ας τρώγαμε ένα μήνα), γέμιση, πατάτες φούρνου, λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα και μπιζέλια βραστά, σάλτσα gravy και πολύ white sauce (ουσιαστικά η white sauce είναι μια λίγο ρευστή μπεσαμέλ, χωρίς αυγό). Αυτά ήταν τα βασικά, κατά καιρούς υπήρχαν και διάφορα άλλα, αυτά όμως δεν υπήρχε περίπτωση να λείπουν, διότι γινόταν επανάσταση. Η καημένη Αγγλίδα μάνα λοιπόν σηκωνόταν από τα χαράματα για να ξεκινήσει τα μαγειρέματα, μιας και στην Αγγλία το Χριστουγεννιάτικο γεύμα τρώγεται το μεσημέρι.

Εμείς ξέραμε ότι με το που θα ξυπνήσουμε μπορούσαμε να παίξουμε με τα μικρομπιχλιμπιδοπαίχνιδα που βρίσκαμε στην κάλτσα στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Την άφηνε ο Άγιος Βασίλης εκεί, πριν αφήσει τα μεγάλα δώρα κάτω από το δέντρο. Η στρατηγική ήταν έξυπνη: ξυπνήστε παιδιά αν θέλετε από τις 5 από την αγωνία, αλλά μη τολμήσετε να ξεμυτίσετε από το δωμάτιο μέχρι να μπουν σε γραμμή τα πράγματα στη κουζίνα. Η κάλτσα ήταν το μυστικό για ήσυχα παιδάκια, τουλάχιστον για κάποιες ώρες. Αργότερα, έκανε και η μαμά ένα break και καθόμασταν να ανοίξουμε και τα μεγάλα δώρα. Με ανανεωμένο το ενδιαφέρον μας πια, ήταν και πάλι ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

Δυσκολεύομαι να πω ποιό είναι το αγαπημένο μου πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν πιεζόμουν όμως, θα έλεγα μάλλον η γέμιση. Η μητέρα μου φτιάχνει την κλασική (για τους αγγλοσάξονες) γέμιση με κρεμμύδι και φασκόμηλο η οποία ουσιαστικά αποτελείται από τα δυο αυτά υλικά και μπόλικο ψωμί. Δεν την ψήνει μέσα στη γαλοπούλα, πλάθει μπιφτεκάκια και τα βάζει γύρω γύρω στο ταψί. Προσθέτει και κουκουνάρι στο μείγμα και πραγματικά γίνονται πεντανόστιμα. Νομίζω πως οι ελληνικές συνταγές για γέμιση είναι πιο πλούσιες σε υλικά, και μάλλον έχουν ρίζες στη Μέση Ανατολή όπου χρησιμοποιούν σαν βάση το ρύζι και τον κιμά. Δεν ξέρω όμως σίγουρα, εσείς πως τη φτιάχνετε;

Πριν λίγο καιρό λοιπόν ξεφύλλιζα ένα παλιό αγγλικό περιοδικό μαγειρικής και είδα αυτή την έξυπνη ιδέα για την παρουσίαση της γέμισης κρεμμυδιού και φασκόμηλου (συνταγές θα βρείτε στο Link Love στο κάτω μέρος της ανάρτησης). Θεωρώ όμως ότι η ιδέα αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γέμιση μας αρέσει, αρκεί η υφή της να είναι τέτοια που να πλάθεται σε «μπιφτεκάκια» ή έστω να «κρατάει» λίγο.

Στο ίδιο περιοδικό συνάντησα και τα λουκανικάκια που βλέπετε. Μια εύκολη και γρήγορη λύση για συμπλήρωμα στο τραπέζι, ή για γευστικό ορεκτικό με ένα απεριτίφ. Είναι κάπως πικάντικα λόγω της αγγλικής μουστάρδας, αλλά μπορείτε αν θέλετε να την αντικαταστήσετε με μια απλή Dijon. Προσοχή όμως, δεν θα έχει καμιά σχέση το αποτέλεσμα και θα έλεγα ότι ίσως είναι και λίγο βαρετά έτσι!

Υλικά

Για τα πικάντικα λουκανικάκια:

230 γρ. μίνι λουκάνικα κοκτέιλ (τα μικρά Φρανκφούρτης)

2 κ.γ. μουστάρδα ελληνική (εγώ έβαλα με ρίγανη κ θυμάρι)

1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα τύπου Coleman’s (έτοιμη, όχι σκόνη)

2 κ.γ. μέλι

Για τα πακετάκια γέμισης:

12 “μπιφτεκάκια” γέμισης (σε μέγεθος που να χωράνε άνετα στις θήκες μιας φόρμας για μάφινς)

24 φέτες μπέικον, ωμό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν δεν έχουμε ελληνική βάζουμε μια τύπου Dijon. Αν δεν έχουμε αγγλική, ή δεν θέλουμε να είναι πικάντικα, βάζουμε μόνο ελληνική ή Dijon (δηλ. 3 κ.γ.)
Βήμα 1

Για τα λουκάνικα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C (180C αέρα). Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις μουστάρδες και το μέλι, ρίχνουμε μέσα τα λουκανικάκια και ανακατεύουμε ξανά ώστε να καλυφθούν με το μείγμα. Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι (στρωμένο με λαδόκολλα να μην έχουμε πλυσίματα μετά), όχι κολλητά το ένα με το άλλο, και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να ανοίγουν.

Βήμα 2

Για τα πακετάκια γέμισης: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C (180C αέρα). Απλώνουμε δυο φέτες μπέικον σταυρωτά πάνω από κάθε θήκη μιας αντικολλητικής φόρμας για μάφινς (12 θέσεων) και πιέζουμε ελαφρά να καλυφθεί ο πάτος της θήκης με το μπέικον στο σημείο που σταυρώνονται. Αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν. Βάζουμε ένα μπιφτεκάκι γέμισης στη κάθε θήκη, και διπλώνουμε από πάνω τις άκρες του μπέικον, σχηματίζοντας πακετάκια. Τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ή τα γυρνάμε ανάποδα ώστε η «ραφή» να είναι από κάτω. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το μπέικον.

Η συνταγή για τα λουκάνικα και η ιδέα της γέμισης είναι από το BBC Good Food Magazine.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    19/12/2013

    Πολύ μου άρεσε το κείμενο σου!
    Οι εμπειρίες σου είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου στην αντίστοιχη ηλικία και αυτό μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!
    Πλουσιότατο πάντως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και αξιοζήλευτο!
    Άκρως πρωτότυπη η παρουσίαση της γέμισης και τα λουκανικάκια επιεικώς εθιστικά!
    Φιλιά!

    • Απάντηση
      19/12/2013

      Σ’ευχαριστώ πολύ! Έχει πράγματι ενδιαφέρον να μαθαίνεις για τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα των άλλων στις γιορτές. Και δεν χρειάζεται καν να πας σε άλλη χώρα, μπορεί ο διπλανός σου να έχει μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το ένα σίγουρο κοινό πάντως είναι τα πλούσια τραπέζια!

  • Απάντηση
    Elena
    23/12/2013

    Αυτη τη γεμιση θα κανω φετος… Κ μαλιστα στο μαφινοταψι! Σουπερ ιδεα!