19.04.2019
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2013

7 αξιολ., M.O. : 4,43

Μια παραλλαγή των κλασικών mince pies της Αγγλίας, σε μέγεθος μπουκίτσας και με πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων αφήνουμε και ένα δίπλα στο τζάκι μαζί με ένα μπράντι για τον Άγιο Βασίλη (αχμ..).

Η φιλοσοφία του μπλογκ μου είναι κυρίως να μοιράζομαι συνταγές που έχουν το κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Δεν έχω τίποτα εναντίον των συνηθισμένων, άλλωστε είναι σίγουρα καλά, αλλιώς δεν θα ήταν συνηθισμένα! Αλλά νομίζω είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος μια συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα ή νόστιμους κουραμπιέδες. Γιατί να μην δοκιμάσουμε και κάτι άλλο; Θέλω να θυμόσαστε όμως, ότι όσο ασυνήθιστα και να είναι αυτά που σας παρουσιάζω εδώ, δεν είναι σε καμία περίπτωση δύσκολα.

Τα μπισκοτάκια αυτά είναι μια πολύ απλοποιημένη εκδοχή των mince pies, των παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών της Βρετανίας. Τα mince pies είναι μικρές πίτες (ή τάρτες) με γέμιση mincemeat, ένα ωριμασμένο μείγμα από ξερά φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ (συνήθως κονιάκ). Μην μπερδεύουμε το mincemeat με τον κιμά, σε πολλές περιπτώσεις γράφεται και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικά (κατά το μεσαίωνα) το μείγμα περιείχε όντως και ψιλοκομμένο κρέας.

Είχα λοιπόν ένα βάζο έτοιμο mincemeat πολύ καλής ποιότητας, και δεν ήθελα να πάει χαμένο σε καμία περίπτωση. Έπρεπε φέτος να δοκιμάσω λοιπόν τα παραδοσιακά αυτά πιτάκια που παρεμπιπτόντως μου αρέσουν εδώ και δυο τρία χρόνια μόνο. Μικρή δεν ήθελα ούτε να τα βλέπω, αλλά τώρα τα καταβροχθίζω. Το mincemeat έχει πολύ έντονη γεύση, και λίγο «περίεργη» για τα δεδομένα μας εδώ στην Ελλάδα. Αν του δώσετε μια ευκαιρία όμως, το πλαισιώσετε με μια τραγανή, γλυκιά και βουτυράτη ζύμη και το περιχύσετε με κρέμα γάλακτος, πιστεύω ότι θα πειστείτε!

Για να γίνουν τα mince pies θέλει λίγη δουλίτσα η ζύμη. Το κάτω μέρος απλώνεται σε φόρμα για μάφινς, φτιάχνουμε ξεχωριστά καπάκια, γεμίζουμε, ενώνουμε και γενικώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία λίγο χρονοβόρα. Έπιασα λοιπόν και ξεκίνησα. Στη δεύτερη δόση, και αφού είχα αρχίσει να χάνω την υπομονή μου, αποφάσισα να κάνω κάτι πιο εύκολο. Μπισκοτάκια thumbprint. Τα μπισκότα αυτά είναι στρογγυλά με ένα βαθούλωμα στη μέση (το όνομά τους προέρχεται από το βαθούλωμα αυτό που γίνεται με τον αντίχειρα σαν αποτύπωμα), και τα γεμίζουμε συνήθως με μαρμελάδα. Έτσι λοιπόν μου ήρθε η ιδέα να κάνω τέτοια με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση που είχα. Μπορώ να πω ότι βγήκαν πολύ καλύτερα από τις πίτες, και σε ιδανικό μέγεθος για τις γεύσεις αυτές. Αν θέλουμε βέβαια μπορούμε κι αυτά να τα φάμε όπως ακριβώς τις πίτες, σε μπολάκι με την κρέμα γάλακτος που τόσο τους ταιριάζει.

Οι ποσότητες εδώ είναι μεγάλες γιατί όπως είπα παραπάνω, τους δίνω και καταλαβαίνουν. Εσείς μπορείτε να τις μειώσετε στο μισό. Δείτε στο link love ιδέες για το υπόλοιπο mincemeat που θα σας μείνει στο βάζο.

Υλικά

300 γρ. mincemeat

75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια μεγέθους σταγόνας

375 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

225 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το δικό μου ήταν μάρκας Thursday Cottage (επικοινωνήστε με την εταιρία www.simplydelicious.gr για πληροφορίες), και ήταν πραγματικά πολύ καλό. Άλλες μάρκες θα βρείτε και σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Συνήθως έχει ο Βασιλόπουλος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, και φαντάζομαι θα έχει και ο Θανόπουλος στα Βόρεια Προάστια. Τα μπισκοτάκια γίνονται και με γέμιση μαρμελάδας, απλά βάλτε μια λιγότερο γλυκιά γιατί η ζύμη έχει από μόνη της μπόλικη ζάχαρη.
Βήμα 1

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το mincemeat και τα κομματάκια σοκολάτας. Βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ζουλάμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη. Θέλει επιμονή και υπομονή˙ στην αρχή θα είναι στεγνή και θα διαλύεται, αλλά σιγά σιγά θα δέσει. Συνεχίζουμε μέχρι να πλάθονται μπαλάκια.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C (180C αέρα). Πλάθουμε και τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Πατάμε με τον αντίχειρα στη μέση για να πλατσουκωθεί λίγο το κάθε μπαλάκι και να κάνει μια εσοχή. Εγώ χρησιμοποίησα κουταλάκι μεζούρα, που έχει ιδανικό σχήμα (δείτε το Δείξε μου). Γεμίζουμε τις εσοχές με λίγη γέμιση χωρίς να ξεχειλίζει πολύ. Τα πλαϊνά των μπισκότων μπορεί να ανοίξουν λίγο, διορθώστε όσο μπορείτε με τα δάχτυλα ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές, αλλά μην ανησυχείτε και πολύ.

Βήμα 4

Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο τα μπισκότα. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το φούρνο σας και από το μέγεθος των μπισκότων. Έχετε το νου σας από τα 10 λεπτά και μετά.

Βήμα 5

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη λαμαρίνα (θα συνεχίσουν λιγουλάκι να ψήνονται από τη θερμότητα). Όταν κρυώσουν τελείως μπορούμε αν θέλουμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή για τα mince pies είναι από το περιοδικό BBC Good Food.
7 αξιολ., M.O. : 4,43
Link Love

Άλλες ιδέες για mincemeat
Apple, Almond and Mincemeat Crumble από την Delia Smith (στα αγγλικά)
Mincemeat and Raisin Muffins από το The Goddess’s Kitchen (στα αγγλικά)
Mincemeat and Marzipan Teabread από το The English Kitchen (στα αγγλικά)
Baked Holiday Custard από το The English Kitchen (στα αγγλικά)

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    23/12/2013

    Μου θυμίζουν κάποια Γερμανικά έτσι όπως τα έφτιαξες, που τους βάζεις μαρμελάδα από πάνω.
    Θα τα αναζητήσω από αύριο στο Λονδίνο.
    Καλές γιορτές!!

    • Απάντηση
      23/12/2013

      Αχ Ξανθή μου πόσο ζηλεύω που θα πας Λονδίνο! Εκεί να δοκιμάσεις την original εκδοχή, τα mince pies. Με brandy butter και κρέμα γάλακτος! Να περάσεις όμορφα, καλές γιορτές!!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    23/12/2013

    Σκέτη ομορφιά τα μπισκοτάκια σου Ελένη!
    Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογράφιση τους.
    Ωραία ιδέα να τα κάνεις σε στιλ thumbprints και να τα γεμίσεις με mincemeat. Πολύ χριστουγεννιάτικη πρόταση!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      23/12/2013

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Δεν είναι ωραίο όταν σου έρχεται φλασιά και βγαίνει καλό το αποτέλεσμα;! Διπλή χαρά.. Καλές γιορτές!

  • Απάντηση
    lena
    24/12/2013

    Tέλεια φαίνονται μπαίνουν κι αυτά στη λίστα ….Όμορφες γιορτές με αισιοδοξία !!!Χρόνια πολλά Ελένη δημιουργικά με πολλές συνταγές αλμυρές,γλυκές και κυρίως ασυνήθιστες!!

    • Απάντηση
      24/12/2013

      Σ’ευχαριστώ Λένα μου! Χρόνια Πολλά και σε σενα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Να περάσετε όμορφα τις γιορτές και να έχετε ένα υπέροχο 2014!