15.11.2019
You can use WP menu builder to build menus

16.11.2013

5 αξιολ., M.O. : 4,40
2-3

Οι χυλοπίτες για μένα είναι κάτι σαν ελληνικό κόμφορτ φουντ. Όταν ακούω το υποκοριστικό «φαγάκι», αυτές μου έρχονται στο μυαλό.

Τυχαίνει αυτή τη στιγμή να έχω ανάγκη λίγο comfort, αλλά δυστυχώς η μερίδα που φιγουράρει στη φωτογραφία (που ήταν και η τελευταία) καταναλώθηκε τη στιγμή που άφησα κάτω τη μηχανή. Θα το ρίξω στη σοκολάτα…

Τρώμε αρκετά συχνά χυλοπίτες (και σοκολάτα, αλλά τελοσπάντων δεν είναι το θέμα μας) και είμαι τυχερή γιατί συνήθως τις προμηθεύομαι από την κυρία Κ. που μου τις στέλνει από τη Μάνη. Εδώ και πολύ καιρό έχω μόνιμα ένα δυο πακέτα, τα οποία έχω αρχίσει να φυλάω στην κατάψυξη γιατί είναι ευαίσθητες οι αγνές χυλοπίτες και μπορεί να χαλάσουν σχετικά γρήγορα. Τις φτιάχνω σε κοκκινιστό είτε με κοτόπουλο, είτε με λουκάνικο μοσχαρίσιο ή γαλοπούλας. Το λουκάνικο προσφέρεται για ένα γρήγορο γιουβέτσι, πολύ πολύ νόστιμο, και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όποιον τύπο χωριάτικου λουκάνικου θέλει.

Για τέτοια πιάτα με έχει βολέψει πολύ μια γάστρα που μου πήραν δώρο οι αγαπημένοι πρώην συνάδελφοι όταν έφυγα από το γραφείο που δούλευα μέχρι τον Ιανουάριο. Είναι από αυτές που κάνουν και για την εστία της κουζίνας, οπότε δεν χρειάζεται να λερώσω και πολλά σκεύη. Σοτάρουμε τα υλικά, προσθέτουμε το υγρό και τσουπ, σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο. One pot meal που λένε οι Αμερικάνοι.

Σημαντικό στη διαδικασία είναι να σοτάρουμε και τις χυλοπίτες πριν προσθέσουμε τη ντομάτα και το νερό, γιατί απ’ ό,τι έχω καταλάβει αποφεύγουμε έτσι το να κολλήσουν και να γίνουν νιανιά (σόρρυ, μπορεί να μην είναι κανονική λέξη αυτή αλλά ξέρετε τι εννοώ). Κάτι άλλο που κάνει μεγάλη διαφορά, είναι να ξεφλουδίσουμε αν/όσο γίνεται τα λουκάνικα πριν τα κόψουμε φέτες. Ανάλογα τον τύπο τους αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά αξίζει να ασχοληθούμε λίγο αν υπάρχει χρόνος. Τα κομματάκια γίνονται πολύ πιο μαλακά.

Τέλος, είμαι σίγουρη πως το φαγητό αυτό γίνεται ωραιότατο και στη κατσαρόλα. Εμένα μου αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της γάστρας. Ίσως έχει να κάνει με το ότι δεν ενοχλώ τις χυλοπίτες όσο ψήνονται, ενώ στη κατσαρόλα όλο και ανακατεύω λίγο με τη κουτάλα και αυτές διαλύονται.

Πείνασα. Πάω να ψάξω για τη σοκολάτα που λέγαμε.

Υλικά

2 κ.σ. λάδι

1/2 μέτριο κρεμμύδι

200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο μοσχαρίσιο, ξεφλουδισμένο όσο γίνεται και κομμένο σε ροδέλες

150 γρ. (περίπου 3/4 της κούπας) χυλοπίτες μικρές

1 κονσέρβα (400 γρ.) ντοματάκι ψιλοκομμένο

1 κούπα ζωμό ή νερό

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. ζάχαρη (εγώ έβαλα μαύρη)

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φέτα για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μου αρέσουν τα χωριάτικα λουκάνικα που έχουν τα ΑΒ (δική τους μάρκα). Εκτός από χοιρινά υπάρχουν μοσχαρίσια γάλακτος, βόεια, γαλοπούλας και κοτόπουλου.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (160 στον αέρα). Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά στη γάστρα (αν είναι κατάλληλη) στο μάτι της κουζίνας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτουμε το λουκάνικο και αν χρειάζεται δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις μεριές (εμένα ήταν οκ σε χαμηλή προς μέτρια). Ανακατεύουμε συχνά και προσπαθούμε να μην αρπάξει το κρεμμύδι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη ζάχαρη σε ένα ποτηράκι να τα έχουμε έτοιμα.

Βήμα 3

Όταν έχει πάρει χρώμα το λουκάνικο (περίπου 4-5 λεπτά), βάζουμε και τις χυλοπίτες στο σκεύος. Ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν όλες από το λάδι και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το ζωμό, ανακατεύουμε και αν χρειάζεται δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά για να πάρουν βράση.

Βήμα 4

Όταν αρχίσει η σάλτσα να κοχλάζει προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο.

Βήμα 5

Στα 15 λεπτά ελέγχουμε και προσθέτουμε ½ κούπα ζεστό νερό. Την επόμενη φορά αυτό το νεράκι θα το βάλω από την αρχή γιατί το χρειάζεται σίγουρα.

Βήμα 6

Μετά από άλλα 15 λεπτά ξαναελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται ακόμα μισή κούπα ζεστό νερό (εμένα χρειάστηκε). Ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο εγώ τις έβγαλα γιατί οι χυλοπίτες ήταν μαλακές αλλά «κρατάγανε» λίγο στο δόντι, όπως τις θέλω. Αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα (μπορείτε πχ να διπλασιάσετε τις ποσότητες των υλικών του πίνακα) ίσως χρειαστούν άλλα 5-10 λεπτά. Όσο αφορά στο νερό, καλύτερα να βάζουμε λιγότερο και να προσθέτουμε σταδιακά όσο χρειάζεται, παρά να βάλουμε περισσότερο και να γίνει νιανιά το φαγητό.

Βήμα 7

Σερβίρουμε με τη φετούλα.

5 αξιολ., M.O. : 4,40
Link Love

Not just another γιουβέτσι!
Χταπόδι Γιουβέτσι από το Funky Cook
Γαρίδες Γιουβέτσι από το Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
Χυλοπίτες Γιουβέτσι από το Asterati Kouzina

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

20 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    16/11/2013

    Φτιάχνω δικές μου χυλοπίτες έτσι δοκιμάζω κάθε πρόταση!!

    • Απάντηση
      16/11/2013

      Πω πω οι σπιτικές πρέπει να είναι απίστευτες! Ελπίζω να σου αρέσουν με το λουκάνικο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    γιωτα
    16/11/2013

    πω πω λαχταριστό-λαχταριστό το φαγάκι!
    (και το πιάτο εκπληκτικό επίσης!!!)

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    18/11/2013

    Τι ωραία φωτογράφιση!
    Πόσο λαχταριστό φαίνεται πραγματικά το πιάτο!
    Το λουκάνικο δίνει νομίζω έναν πιο σπιρτόζικο αέρα στο γιουβέτσι.
    Έξυπνο που σοτάρεις λίγο τις χυλοπίτες πριν μπουν στη γάστρα, θα το εφαρμόσω αυτό το τιπ!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      18/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Το λουκάνικο δίνει απίστευτη νοστιμιά, δεν χρειάζεται καν πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά. Είμαι περίεργη αν θα δεις κι εσύ διαφορά με το σοτάρισμα των χυλοπιτών, let me know 🙂

  • Απάντηση
    lena
    18/11/2013

    Yπέροχο και ελληνικό το γιουβετσάκι με λουκάνικο!! Το σοτάρισμα το κάνω και εγώ όχι μόνο στα ζυμαρικά αλλά και στο ρύζι πριν ρίξω το νεράκι και δεν γίνεται »νιανια » νομίζω ότι είναι ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    • Απάντηση
      18/11/2013

      Χι χι, όντως… μπορεί να μην είναι στο λεξικό αλλά όλοι το καταλαβαίνουμε! Το κόλπο με το ρύζι το κάνει και η μαμά μου. Καλή εβδομάδα!

      • Απάντηση
        lena
        19/11/2013

        Πολύτιμες μαμάδες..».ΘΗΣΑΥΡΟΣ » η αγάπη με όλη της τη σημασία ….
        Την άλλη εβδομάδα φτιάχνω το γιουβετσάκι…. και με λουκάνικο δεν το έχω κάνει ποτέ.Καλημέρα Ελένη!

  • Απάντηση
    sundayspoon
    20/11/2013

    Φοβερό φαγάκι, που προσωπικά δεν θα με άφηνε αδιάφορη σε καμία περίπτωση! Σίγουρα το λουκάνικο βγάζει υπέροχα αρώματα κατά το ψήσιμο και οι χυλοπίτες από δικό σου άνθρωπο κάνουν τη διαφορά! Την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις, αιτούμαι ταπεράκι! 🙂

    • Απάντηση
      20/11/2013

      Χι χι, ευχαριστώ πολύ! Πολλα συγχαρητήρια για την ωραία σαλάτα σου στο διαγωνισμό των Friday’s! Την είδα από κοντά και τη λιγουρεύτηκα!

  • Απάντηση
    lena
    26/11/2013

    Το έφτιαξα το γιουβετσάκι έγινε πολύ νόστιμο με τη διαφορά ότι το μαγείρεψα με κριθαράκι…φοβήθηκα τις χυλοπίτες του εμπορίου μη δεν μου πετύχουν και ξέρεις εγώ έκανα και διπλή δόση να τους χορτάσω…όλα τα άλλα όμως τα τήρησα κατά γράμμα και έγινε πολύ ωραίο με μια γλυκιά γεύση που έδενε πολύ με την πικάντικη γεύση του λουκάνικου….μόλις έβγαλα τη γάστρα δεν κρατήθηκα από την μυρωδιά και άρχισα τις κουταλιές…κατακάηκα…..Ακόμα ένα ωραίο φαγάκι!Καλημέρα και πάλι ευχαριστούμε!!

    • Απάντηση
      26/11/2013

      Καλημέρα! Χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχε. Τόλμησέ το και με χυλοπίτες, αν τις ελέγξεις από νωρίς θα είναι μια χαρά! Αλλά και το κριθαράκι είναι σούπερ, και εγώ συχνά το κάνω έτσι. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Απάντηση
    spoon-stories
    28/11/2013

    Οκ ξεκινάμε από τα απλά! Τι όμορφη παρουσίαση είναι αυτή?Όμορφο πιάτο, χρώμα και σχέδιο! Τώρα πάμε στη γεύση χαχαχα ένα πιάτο πολύ νόστιμο και αν έχεις και τις δικές σου χυλοπίτες τι να σου πω…σκέφτομαι να το κάνω σίγουρα…
    Σε ευχαριστούμε Ελένη!

    • Απάντηση
      28/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Λίλια. Το λουκάνικο δίνει κάτι το διαφορετικό σε ένα παραδοσιακό μας πιάτο. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου!

  • Απάντηση
    18/03/2014

    Πολύ ωραία ιδέα, μια ωραία δοκιμή θα ήταν με χυλοπίτες ολικής άλεσης, τις οποίες είδα να κυκλοφορούν στα sumermarkets!! Ωραία προσπάθεια όλο το blog σου

    • Απάντηση
      26/04/2014

      Μαρία σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δεν έχω δει ποτέ χυλοπίτες ολικής, πολύ ενδιαφέρουσες ακούγονται! Θα τις ψάξω!

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Ωχ Παναγίτσα μου πάλι τι βλέπουν τα ματάκια μου. Θέλω ένα πιάτο αλλιώς δεν θα ησυχάσω χαχαχα

    • Απάντηση
      30/06/2014

      Φτιάξ’το σήμερα, είναι τέλεια μεσοβδόμαδη επιλογή γιατί είναι εύκολο στην προετοιμασία και σχετικά γρήγορο! Ευχαριστώ για το σχόλιο!