28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.01.2014

2 αξιολ., M.O. : 5,00
3-4

Καλή Χρονιά σε όλους! Εύχομαι το 2014 να σας φέρει πολλές ευτυχισμένες στιγμές, πολλές επιτυχίες και πολύ χαμόγελο. Ξεκινάμε τη χρονιά με μια σούπα που, πως τα ‘φερα από δω πως τα ‘φερα από κει, την έκανα και σύμβολο.

Στην Αμερική υπάρχει ένα φαγητό το Hoppin’ John, που γίνεται με μαυρομάτικα και ρύζι. Τρώγεται την Πρωτοχρονιά κυρίως στις νότιες πολιτείες, και φέρνει καλή τύχη για όλο το νέο έτος. Αφού λοιπόν τα μαυρομάτικα είναι τόσο γούρικα, είπα κι εγώ σαν πρώτη συνταγή του 2014 να μοιραστώ μαζί σας αυτή την ωραία σουπίτσα.

Το πιάτο των Αμερικάνων έχει και χόρτα, τα οποία λέει συμβολίζουν το πράσινο των δολαρίων… Να κι άλλη μια ομοιότητα. Εμένα εκτός από πράσινο, έχει κι άλλα χρωματάκια η σούπα, να πιάσουμε και λίγο από ευρώ! Ρύζι δεν έχει, αλλά είναι τόσο βολική που και αυτό θα της ταίριαζε.

Η αλήθεια είναι πως αρχικά σκεφτόμουν μήπως δεν κάνει για πρώτη ανάρτηση αυτό το φαγητάκι. Δεν είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην εμφάνιση. Από την άλλη έχουμε φάει ήδη τόσα γλυκά και τόσα πλούσια φαγητά. Προσωπικά είμαι σε φάση που πραγματικά το σώμα μου με παρακαλάει να το ταΐσω με υγιεινή τροφή μετά τις τόσες καταχρήσεις.

Σκέφτηκα λοιπόν τα εξής.
α. Η σούπα είναι υγιεινή, όπως θέλω να είναι η διατροφή μας το 2014.
β. Είναι πλούσια σε γεύση με αρκετά υλικά, αλλά είναι πολύ οικονομική. Επίσης στόχος για τη νέα χρονιά.
γ. Η συνταγή είναι δικιά μου, έβαλα τη φαντασία μου να δουλέψει και αξιοποίησα ό,τι είχε το ψυγείο και η ντουλάπα. Μου αρέσει αυτό.
δ. Είναι μαγειρεμένη στο slow cooker, και θέλω να μοιραστώ περισσότερες τέτοιες συνταγές μαζί σας φέτος.
ε. Λίγο γούρι δε με χαλάει για τη νέα χρονιά!

Και ιδού η σούπα σύμβολο των στόχων μου για το 2014! Χρόνια μας πολλά!

Υλικά

1 κούπα φασόλια μαυρομάτικα, ξερά

1 κούπα ζουμί από το στράγγισμα πουρέ κολοκύθας (σας είπα, ό,τι είχε το ψυγείο έβαλα! – προφανώς δεν είναι απαραίτητο αυτό, βάλτε περισσότερο νερό ή ζωμό)

3 κούπες ζεστό νερό

200 γρ. λουκάνικο βόειο (καθαρισμένο από το περίβλημα όσο γίνεται), κομμένο σε ροδέλες

1 μεγάλη χούφτα παντζαρόφυλλα (εγώ έβαλα αυτά που είχαν τα λεπτότερα κοτσάνια, αλλά δε νομίζω να παίζει ρόλο, θα μαγειρευτούν πολύ ώρα)

1 1/2 κλωνάρι σέλερυ (εμένα δεν είχε φυλλαράκια αλλά αν είχε θα έμπαιναν κι αυτά), σε φετούλες

1/2 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη

1 καρότο μέτριο τριμμένο (το έτριψα για να το κρύψω από τον Μίστερ, μπορείτε να το κόψετε σε ροδέλες για πιο εύκολα)

1 1/2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. ανάμεικτα μυρωδικά, ξερά

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κρούστα παρμεζάνας (η άκρη που δεν τρώγεται – δείτε εδώ)

1/2 κ.γ. πάπρικα

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Έξτρα παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ειλικρινά άνοιξα το ψυγείο και έβαλα ό,τι βρήκα μπροστά μου. Κάντε κι εσείς το ίδιο. Θα ταίριαζαν πιπεριές άλλου χρώματος, κρεμμύδι, πράσο, σέλινο κανονικό, σελινόριζα, ρέβα, μαϊντανός, κολοκάσι, σπανάκι, σέσκουλα κ.ά.
Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τελευταία τέσσερα στο slow cooker. Γυρνάμε στο low και αφήνουμε για 9-10 ώρες. Εγώ το άφησα στο low για 6 και το ανέβασα στο high για άλλες 2-3. Υπολογίζω ότι στο high από την αρχή θα θέλει γύρω στις 6-7 ώρες. Η σούπα είναι έτοιμη όταν μαλακώσουν τα φασόλια και χυλώσει ελαφρώς.

Βήμα 2

Περίπου στη μέση του μαγειρέματος ρίχνουμε την κρούστα της παρμεζάνας. (Εγώ την ξέχασα και την έβαλα την τελευταία ώρα, ήθελε όμως περισσότερο χρόνο για να δώσει γεύση) Αν ξέρουμε ότι θα λείπουμε από το σπίτι μπορούμε να την βάλουμε από την αρχή.

Βήμα 3

Στο τέλος του μαγειρέματος δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε λίγη πάπρικα και αλάτι. Θέλουμε πρώτα να δούμε πόσο αλμυρή και πικάντικη την έχουν κάνει τα λουκάνικα.

Βήμα 4

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το ραβδομπλέντερ και να χτυπήσουμε μια δυο φορές (επί 2-3 δευτερόλεπτα μόνο), για να γίνει πιο πηχτή. Αν έχουμε κανονικό μπλέντερ, βγάζουμε μια κούπα σούπα, τη χτυπάμε, και την επιστρέφουμε στο slow cooker για λίγο να ξαναζεσταθεί. Αν δεν έχει λιώσει η κρούστα του τυριού την ψαρεύουμε και την πετάμε πριν το σερβίρισμα.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    03/01/2014

    Καλή και νόστιμη χρονιά!
    Δεν διαθέτω συσκευή αργού μαγειρέματος αλλά νομίζω σε χαμηλή ένταση σε κοινή κατσαρόλα μπορεί να γίνει, μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών που έβαλες.

    • Απάντηση
      03/01/2014

      Καλή χρονιά Ξανθή! Ελπίζω να πέρασες ωραία στο ταξίδι σου. Σίγουρα γίνεται και σε κατσαρόλα η σούπα. Εγώ θα σοτάριζα πρώτα τα λουκάνικα και τα πιο σκληρά λαχανικά (πιπεριές, σέλερυ κλπ), μετά θα έβαζα νερό, πελτέ, φασόλια, μυρωδικά, και λίγο πριν το τέλος τα χόρτα. Ίσως να έβγαζα και το λουκάνικο μετά το σοτάρισμα και να το ξαναέβαζα πριν το τέλος, για να μη σκληρύνει. Ευχαριστώ για το σχόλιο – το πρώτο του 2014 🙂