10.10.2024
You can use WP menu builder to build menus

09.09.2014

20 αξιολ., M.O. : 4,00
3.5lt

Τα ιδανικά κεφτεδάκια για μπουφέ ή πάρτι. Πανεύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία, ψήνονται σε μια σάλτσα δυο μόλις υλικών η οποία τους χαρίζει μια υπέροχα εξωτική, γλυκόξινη γεύση. Τα υλικά έκπληξη; Σάλτσα μπάρμπεκιου και μαρμελάδα βερίκοκο!

Παραξενευτήκατε; Ε δεν έχετε και άδικο. Μαρμελάδα σε σάλτσα; Και μάλιστα το ένα από τα δυο μόλις υλικά της; Το πιάτο αυτό δεν είναι για κάθε μέρα. Οι θερμίδες του το τοποθετούν στην κατηγορία «για ειδικές περιστάσεις». Και ίσως η γλυκόξινη γεύση του σε κανονική μερίδα γεύματος να παραείναι περίεργη για τους πιο παραδοσιακούς από εσάς. Εγώ το απόλαυσα ιδιαίτερα με λίγο ρύζι, αλλά αγαπώ πολύ τους γλυκούς τόνους στα αλμυρά φαγητά, όπως και τους αλμυρούς τόνους στα γλυκά. Οπότε ίσως να μην είμαι αντικειμενική. Αν σας αρέσει το κινέζικο γλυκόξινο πάντως, να το δοκιμάσετε σίγουρα.

Η πρότασή μου για τα κεφτεδάκια αυτά είναι πιο συγκεκριμένη. Νομίζω πως η ιδανική θέση τους είναι στο μπουφέ ενός πάρτι, ή σαν μεζεδάκι με μπύρα. Δεν ξέρω γιατί αλλά είμαι σίγουρη πως έτσι θα αρέσουν και στους πιο «δύσκολους». Και τη σάλτσα που μας περισσεύει στο δοχείο του slow cooker; Την βάζουμε σε ένα μπολάκι για να βουτάμε.

Στο παρελθόν έχω μιλήσει για το πως να μη μας λιώνουν τα κεφτεδάκια στο slow cooker (στο ποστ για τα κοκκινιστά). Και εδώ μπορούμε αν ο κιμάς ήταν φρέσκος να βάλουμε τους κεφτέδες στην κατάψυξη για μια ώρα (ή περισσότερο) και να τους μαγειρέψουμε μετά χωρίς απόψυξη. Στην περίπτωση αυτή όμως θα συμβούλευα να βάλουμε περισσότερη σάλτσα για να υπάρχει ισορροπία θερμοκρασίας και να μη κινδυνεύει το πυρίμαχο δοχείο μας να ραγίσει (συμβαίνει σπάνια αλλά πρέπει να το έχουμε υπόψη μας). Αν ο κιμάς ήταν κατεψυγμένος τότε δεν μπορούμε να τον ξαναβάλουμε να παγώσει. Θα ακολουθήσουμε την μέθοδο των μικροκυμάτων όπως την περιγράφω παρακάτω.

Όπως και να έχει πάντως, το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για πάρτι όχι μόνο λόγω της γεύσης, αλλά και επειδή είναι τόσο μα τόσο εύκολο στην προετοιμασία!

Υλικά

500γρ κιμάς ανάμεικτος μοσχάρι χοιρινό

1/2 κρεμμύδι, τριμμένο ή ψιλοκομμένο

1/2 κούπα τρίμμα ψωμιού μπαγιάτικου

1 αυγό

1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

4 κ.σ. καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου

5 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η σάλτσα μπάρμπεκιου που χρησιμοποίησα έχει γεύση καπνιστή, και γενικώς είναι απίθανη. Είναι αγγλική, λέγεται Hickory Smoked Barbeque Sauce της Cottage Delight και τη βρίσκετε σε επιλεγμένα ντελικατέσεν, κρεοπωλεία και καταστήματα με βρετανικά είδη.

Βήμα 1

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα χέρια χωρίς να τα παραζυμώσουμε. Πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος που θέλουμε (καλύτερα μικρούς για μπουφέ), τους τοποθετούμε σε πιάτο και τους ψήνουμε για 5 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή ισχύ. Τους τοποθετούμε στο δοχείο της συσκευής.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας σε μια κούπα και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να γίνουν πιο ρευστά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τους κεφτέδες και τους ψήνουμε στο low για 5-6 ώρες, ανάλογα το μέγεθός τους και τη συσκευή μας.

20 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

11 Σχόλια

  • Απάντηση
    09/09/2014

    Κι εγώ είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν τα κεφτεδάκια μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο.
    Ειδικά η σάλτσα μου έκανε κλικ που λένε.
    Είναι εύκολη και ιδιαίτερη σε γεύση.

    • Απάντηση
      14/09/2014

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Είναι όντως ιδιαίτερη γεύση και πολύ ενδιαφέρουσα. Ό,τι πρέπει για μια αλλαγή από τα συνηθισμένα!

  • Απάντηση
    Σοφία
    24/11/2015

    Ελένη ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!!! Τόλμησα να φτιάξω τα κεφτεδακια για μπουφέ αν και έχω πολύ ιδιότροπο-στο-φαγητό άντρα και δεν έμεινε τίποτα!!!

    • Απάντηση
      24/11/2015

      Ωω! Πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν! Και ευχαριστώ ιδιαίτερα που μπήκες στον κόπο να αφήσεις σχόλιο. Αυτά είναι τα μηνύματα που μου φτιάχνουν τη μέρα!

  • Απάντηση
    Αμάντα
    09/03/2016

    Λίγο δύσκολο να ξαναφάω τα κλασσικά κεφτεδάκια εφόσον δοκίμασα αυτή τη συνταγή!Η σάλτσα τους φανταστική και ιδιαίτερη,επίσης ευκολη για τραπέζι-την έκανα την Τσικνοπέμπτη.Ευχαριστούμε!

  • Απάντηση
    sofia
    29/11/2016

    Ελένη θέλω τη γνώμη σου: θέλω να φτιάξω τη συνταγή το Σαββατοκύριακο και έχω μόνο μαρμελάδα πορτοκάλι. Λες να κολλάει καθόλου σα γεύση ή να πάω να πάρω βερίκοκο; Το σκέφτομαι επειδή δεν είμαι πολύ φίλη της μαρμελάδας γενικά και θα μου μείνει φοβάμαι..

    • Απάντηση
      30/11/2016

      Γειά σου Σοφία! Αν η μαρμελάδα είναι γλυκιά θα είναι πιστεύω μια χαρά. Αν είναι σαν τις Αγγλικές μαρμελάδες πορτοκάλι που είναι κάπως πικρές, τότε ίσως να έχει περίεργη γεύση, θα έλεγα να μην το ρισκάρεις εκτός αν θέλεις να πειραματιστείς. Ελπίζω να βοήθησα! Περιμένω νέα!

      • Απάντηση
        Sofia
        19/10/2017

        Ετοιμάζομαι να την ξαναφτιαξω και είδα ότι είχα ξεχάσει να πω: βγήκε σούπερ τέλειο και με τη μαρμελάδα πορτοκάλι!!! Αυτή τη φορά θα βάλω ροδάκινο!

        • Απάντηση
          19/10/2017

          Γειά σου Σοφία! Πωπω ακούγεται τέλειο με πορτοκάλι! Τι καλή ιδέα. Είμαι σίγουρη οτι θα ταιριάξει πολύ και το ροδάκινο. Αχ τώρα θέλω να ξαναφτιάξω κι εγώ τη συνταγή 🙂

  • Απάντηση
    Gianna
    20/11/2018

    Έχουν χαθεί τα βήματα της εκτέλεσης….

    • Απάντηση
      20/11/2018

      Γεια σας! Είναι μόνο δυο τα βήματα, αυτά που βλέπετε. Τα κενά βήματα δεν θα έπρεπε να φαίνονται καθόλου, θα το κοιτάξω με τον προγραμματιστή μου. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση! Αν κάνετε τη συνταγή θα χαρώ να μάθω πως σας φάνηκε!