19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.04.2014

105 αξιολ., M.O. : 3,78
3-4

Επιτέλους βρήκα τη λύση για εύκολους κοκκινιστούς κεφτέδες! Μια συνταγή, ή μάλλον μια μέθοδος που με ταλαιπώρησε λίγο μέχρι να την πετύχω, αλλά το αποτέλεσμα με αποζημίωσε στο έπακρο. Εσείς τη βρίσκετε έτοιμη και απολαμβάνετε τα κεφτεδάκια σας εύκολα και ... αργομαγειρεμένα.

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να δοκιμάζω συνταγές για κοκκινιστούς κεφτέδες στο slow cooker. Με το χαρακτηριστικό πείσμα του Ταύρου, αρνιόμουν να προτηγανίσω τα κεφτεδάκια μου πριν τα βάλω στη συσκευή. Ήθελα σώνει και ντε να βρω τον τρόπο να τα φτιάξω χωρίς να πρέπει να λερώσω τηγάνι (και τη μισή κουζίνα που καταφέρνω να διαλύσω όποτε τηγανίζω). Όπως έχουμε συζητήσει στην ανάρτηση της Μπολονέζ (εδώ) ο μοσχαρίσιος κιμάς συμπεριφέρεται περίεργα κατά το αργό μαγείρεμα. Γίνεται λιώμα. Έτσι το έχω πάρει πια απόφαση πως για σάλτσα κιμά, πρέπει πρώτα να τον σοτάρω. Άλλο όμως το σοταρισματάκι και άλλο το τηγάνισμα κεφτέδων. Δε ξέρω, ποτέ δεν συμπαθούσα αυτή τη μέθοδο. Χίλιες φορές ακόμα και φούρνο να ανάψω παρά να παλεύω με τα λάδια.

Ξεκίνησα λοιπόν τα πειράματα. Μήπως περισσότερο ψωμί, μήπως λιγότερο; Μήπως φταίει το λίπος στον κιμά; Ό,τι και να έκανα το αποτέλεσμα ίδιο. Νόστιμοι κεφτέδες που έλιωναν όμως στο πρώτο άγγιγμα. Αφού έπαιξα επικίνδυνα με την υπομονή του Μίστερ, και φάγαμε περισσότερα λιωμένα κεφτέδια απ’ όσα μπορούσα και εγώ η ίδια να αντέξω, είπα να κάνω ένα break και να ξαναπιάσω το εγχείρημα αργότερα. Το άφησα λοιπόν λίγο καιρό, και αφού έκανα μια μικρή έρευνα επανήλθα με νέο κόλπο στο «οπλοστάσιό» μου, και ακόμα ένα για plan Β. Δεν χρειάστηκε τελικά το Β αλλά θα το μοιραστώ για να το ξέρετε, και αν το δοκιμάσετε θέλω εντυπώσεις!

Έχουμε και λέμε. Plan A, επιτυχές. Το μυστικό; Η κατάψυξη (η αγαπημένη μου). Πλάθουμε τα κεφτέδια μας και τα καταψύχουμε. Αυτό εξυπηρετεί και σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο. Την προ-προετοιμασία. Κάνουμε το 90% της δουλειάς το Σαββατοκύριακο ή ένα απόγευμα που έχουμε χρόνο, και το πρωί που τα θέλουμε, πετάμε τα κεφτεδάκια μας στο δοχείο με δυο τρία υλικά για σάλτσα και είμαστε έτοιμοι. Αν τα θέλουμε την ίδια μέρα αφήνουμε αρκετό χρόνο για να παγώσουν πριν τα βάλουμε να μαγειρευτούν. Αυτό βοηθάει στο να κρατήσουν τέλεια το σχήμα τους. Το καλό είναι πως δεν χρειάζονται οχτάωρο να γίνουν, στις 6-7 ώρες στο low είναι έτοιμα. Έτσι η διαδικασία μπορεί να γίνει και ολόκληρη σε μια μέρα άνετα.

Το backup plan είναι κάτι που όταν το είδα, αναρωτιόμουν γιατί δεν το σκέφτηκα μόνη μου… ξέρετε, από αυτές τις «ωχ μα φυσικά..» στιγμές. Το μυστικό #2 λοιπόν είναι να βάλουμε τους κεφτέδες στο φούρνο μικροκυμάτων για 4-6 λεπτά πριν τους τοποθετήσουμε στο slow cooker. Δεν θέλουμε να ψηθούν εντελώς, απλά να σφίξουν για να μη διαλυθούν αργότερα. Αυτή η μέθοδος έχει άλλο προτέρημα. Οι κεφτέδες βγάζουν το λάδι τους εκείνα τα πρώτα λεπτά, και έτσι έχουμε ελαφρύτερο και λιγότερο λιπαρό αποτέλεσμα. Όπως είπα και παραπάνω δεν τους έχω δοκιμάσει έτσι, αλλά έχει λογική και πιστεύω ότι θα λειτουργεί καλά.

Διαλέγουμε και παίρνουμε λοιπόν, όποιον τρόπο μας βολεύει. Εμένα σίγουρα θα με βολέψει ο πρώτος διότι μου αρέσει να έχω έτοιμες λύσεις στην κατάψυξη. Προσοχή σε ένα πράγμα εδώ: Χρησιμοποιούμε φρέσκο κιμά μόνο, όχι κιμά τον οποίο έχουμε ξεπαγώσει. Ποτέ μα ποτέ δεν καταψύχουμε κάτι το οποίο ήταν ήδη κατεψυγμένο στην ίδια μορφή (είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο). Κιμάς που ήταν κατεψυγμένος ωμός, μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη μόνο μαγειρεμένος.

Επειδή ήμασταν εγώ κι ο Μίστερ, στην τελική φάση χρησιμοποίησα μόνο τα μισά κεφτεδάκια με τις μισές ποσότητες για τη σάλτσα. Έτσι έχω άλλα 6 στην κατάψυξη για άλλη μέρα.

Υλικά

Για τους κεφτέδες

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 αυγό

3/4 κούπας φυλλαράκια μαϊντανού (όχι πατικωμένα) – βγαίνουν 2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός

3 κ.σ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη

3 κ.σ. παξιμάδι τριμμένο

2 κ.σ. κόκκινο κρασί

2 κ.γ. κρεμμύδι αφυδατωμένο σε νιφάδες

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

1/3 κούπας αλεύρι (για να αλευρώσουμε τους κεφτέδες)

Για τη σάλτσα

2 κουτιά (800 γρ.) ντοματάκια ψιλοκομμένα

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Νιφάδες αφυδατωμένου κρεμμυδιού παίρνω από τον ΑΒ Βασιλόπουλο. Με βολεύουν πολύ για σάλτσες και άλλα μαγειρέματα στο slow cooker, ειδικά όταν θέλω να γλιτώσω χρόνο.
Βήμα 1

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες (εκτός από το αλεύρι) σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθουμε καλά το μείγμα και σχηματίζουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπάλας γκολφ (λίγο μεγαλύτερο από μπάλα πινγκ πονγκ), πιέζοντας καλά το μείγμα να κολλήσει από όλες τις πλευρές. Εμένα μου βγήκαν 12 με τις παραπάνω ποσότητες. Τα αλευρώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στην κατάψυξη. Νόμιζα πως δε θα είχα αρκετό χώρο γι’αυτό, αλλά τελικά στο πάνω ράφι που είναι για παγάκια χώρεσαν μια χαρά τοποθετημένα σε μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να παγώσουν τουλάχιστον μια ώρα. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε για άλλη μέρα, τα μεταφέρουμε αφού παγώσουν σε ένα σακουλάκι και τα αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Βήμα 2

Τη μέρα που θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, βάζουμε τα υλικά της σάλτσας στο δοχείο του slow cooker, ανακατεύουμε, και τοποθετούμε «πάνω» στη σάλτσα τα κεφτεδάκια (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε). Δεν μας πειράζει να τα στοιβάξουμε αν χρειαστεί, και δεν μας πειράζει η κάτω σειρά να είναι βυθισμένη στη σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε για να πάρουν λίγο χρώμα αυτά που εξέχουν.

Βήμα 3

Κλείνουμε το καπάκι, ανάβουμε τη συσκευή στο low και αφήνουμε για 6 ώρες περίπου. Εμένα στις 6 ώρες ήταν έτοιμα, αλλά τα άφησα άλλη μισή μέχρι να βράσω μακαρόνια και να ετοιμάσω τραπέζι. Ελέγξτε ότι έχουν γίνει κόβοντας ένα στη μέση, ή με τη χρήση θερμόμετρου που είναι και το πιο αξιόπιστο.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με ζυμαρικά, ρύζι ή πουρέ.

Την μέθοδο της κατάψυξης την ανακάλυψα στο μπλογκ A Year of Slow Cooking ενώ το plan B ήταν τιπ που είδα στο μπλογκ Savory Simple.
105 αξιολ., M.O. : 3,78

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

15 Σχόλια

  • Απάντηση
    Βίκυ
    10/04/2014

    Θα δοκιμάσω να τους φτιάξω……μμμμ, μου ανοιξες την όρεξη!!!

  • Απάντηση
    Marina
    10/04/2014

    Μμμμιαμ μμμμμιαμ τι καλά! Κεφτέδες αγαπημένο και απαγορευμένο εδώ και καιρό…δεν προλάβαινα…τώρα όμως; Merci!

  • Απάντηση
    11/04/2014

    Σιγά που δεν θα κατάφερνες να φτιάξεις φοβερά κεφτεδάκια!!
    Δείχνουν άψογα πραγματικά και έχουν πολλά υλικά που αγαπώ πολύ!
    Φιλιά

  • Απάντηση
    cookie
    03/05/2014

    Ξεχνάς ένα βασικότατο υλικό: Το δυόσμο. Ποσότητα: Μπόλικη! 🙂

    • Απάντηση
      03/05/2014

      Ναι ο δυόσμος είναι σούπερ στους κεφτέδες, ειδικά τους τηγανιτούς. Με τον συγκεκριμένο συνδυασμό εδώ δεν θα έβαζα, μιας και υπάρχει και μαϊντανός και ρίγανη. Μπορούμε όμως να προσαρμόζουμε πάντα τις συνταγές ανάλογα με τις προτιμήσεις μας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    sofia
    26/08/2016

    Μου φάνηκε τέλειο τέλειο τέλειο!!! Τόσο νόστιμα και πα-νευ-κο-λα που μπήκαν στις οικογενειακές μας συνταγές! Ευχαριστώ Ελένη!

    • Απάντηση
      26/08/2016

      Με κάνει πολύ χαρούμενη το σχόλιό σου! Σ’ευχαριστώ! Και τώρα που τα θυμήθηκα πρέπει να τα ξαναφτιάξω 🙂

  • Απάντηση
    Sia
    09/11/2017

    Χαίρετε! Έχω κι εγώ ένα slow cooker 5.5λίτρα στο σπίτι. Έχω ξετρελαθεί με αυτό και μαγειρεύω όλα τα φαγητά εκεί! Έχω δοκιμάσει και αρκετές συνταγές από το site σας και ήταν φανταστικές! Έχω κάνει κοκκινιστούς κεφτέδες και βγήκαν τέλοιοι! Το θέμα είναι ο γιος μου που δεν του αρέσουν οι κεφτέδες με σάλτσα, τους θέλει χωρίς. Η ερώτηση είναι: Μπορώ να μαγειρέψω στο slow cooker κεφτέδες χωρίς σάλτσα; Συγχαρητήρια για το site σας!

    • Απάντηση
      09/11/2017

      Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν οι συνταγές μου! Κεφτέδες έχω φτιάξει στο sc απλά δεν τους έχω τελειοποιήσει και έτσι δεν έχω ανεβάσει κάτι. Είναι εφικτό, απλά δεν θα είναι σαν τους κεφτέδες του τηγανιού. Μην τους βάλετε έτσι μέσα στο δοχείο διότι θα βγάλουν υγρά και θα κάθονται στο ζουμί τους. Το ιδανικό θα ήταν να βάζατε μέσα μια σχάρα για να τους ακουμπήσετε εκεί. Επειδή όμως το σχήμα και το μέγεθος είναι δύσκολο, φτιάξτε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και ακουμπήστε τους πάνω εκεί. Ή βάλτε ανάποδα αλουμινένιες θήκες για μάφινς, στις οποίες θα έχετε ανοίξει μεγαλούτσικες τρύπες. Ο σκοπός είναι να είναι υπερυψωμένοι οι κεφτέδες για να φεύγουν προς τα κάτω τα ζουμιά. Αν σκεφτείτε κάτι καλύτερο ελάτε να μας πείτε να το δοκιμάσουμε κι εμείς! Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Καίτη
    27/01/2019

    Πραγματικά, φαίνονται πολύ νόστιμα και εύκολα! Θα τα μαγειρέψω και στην κόρη μου, στην Αγγλία, έχει και αυτή slow cooker. Επ´ ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω γιατί το κοτόπουλο, όταν το μαγειρεύω στο slow cooker, μου γίνεται τόσο μαλακό σαν λιωμένο; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές!Συγχαρητήρια για το βιβλίο και καλή επιτυχία, όταν κυκλοφορήσει θα το αγοράσω.

    • Απάντηση
      27/01/2019

      Ευχαριστώ πολύ πολύ! Σχετικά με το κοτόπουλο, το αργό μαγείρεμα το κάνει όντως πολύ μαλακό, κάτι που γενικά το θέλουμε. Μήπως όμως το αφήνεις παραπάνω ώρα από όσο χρειάζεται; Την επόμενη φορά τσέκαρέ το μια δυο ώρες νωρίτερα. Αν ξεκολάει το κρέας από το κόκκαλο είναι έτοιμο! Καλή επιτυχία