11.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.09.2014

6 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Ένα απλό ψωμί του τόστ μετατρέπεται σε θεσπέσιο φουρνιστό κολατσιό ή γεύμα. Η κλασική πουτίγκα ψωμιού, είτε αλμυρή είτε γλυκιά, γίνεται πάντα με απλά υλικά. Εδώ όμως πρόσθεσα μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα, την σάλτσα κίτρινης πιπεριάς με αμύγδαλο που δημιουργήσαμε παρέα με την Simply Greek και την Amvrosia Gourmet για τον φιλανθρωπικό οργανισμό Μπορούμε. Το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο.

Πριν λίγο καιρό είχα τη χαρά να δουλέψω πάνω σε ένα πολύ συναρπαστικό πρότζεκτ με την εταιρία Simply Greek. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα προϊόν με κίτρινη πιπεριά, να κυκλοφορήσει σε limited edition και τα έσοδα να στηρίξουν κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Βρήκα την ιδέα της Έλλης και του Μανόλη πραγματικά αξιόλογη, και με πολλή όρεξη και κέφι άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις νόστιμες πιπεριές. Αφού έπεσαν διάφορες σκέψεις και προτάσεις στο τραπέζι και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς, καταλήξαμε σε μια σάλτσα με αμύγδαλα και λίγο τζίντζερ. Θα σας πω κι ένα μυστικό. Εγώ τη λέω μαρμελάδα! Η αλήθεια είναι πως ισορροπεί μεταξύ των δυο, με μια γλυκάδα μαρμελάδας αλλά συγχρόνως μια ευδιάκριτη και υπέροχη γεύση πιπεριάς. Και επειδή παίρνει θέση σε πολλούς αλμυρούς συνδυασμούς, τελικά η περιγραφή «σάλτσα» είναι πιο σωστή. Αν μου ξεφύγει πουθενά και την πω μαρμελάδα όμως ξέρετε για τι μιλάω!

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός στον οποίο θα διατεθούν τα έσοδα της Simply Greek για τη σάλτσα είναι ο «Μπορούμε», μια μη κερδοσκοπική εταιρία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.

Η πουτίγκα λοιπόν γίνεται υπέροχη, με διακριτική γεύση πιπεριάς από τη σάλτσα, με αφράτα, κρεμώδη αλλά και τραγανά τυρένια σημεία, και λίγο πικάντικες νότες εκεί που πέφτει το πιπεράκι. Από την άλλη, η Simply Greek μας προτείνει μέσω του facebook τη χρήση της σάλτσας σε stir fry. Εμπνευσμένο! Επίσης είναι πολύ νόστιμη σε κρακεράκια με τυρί, σε σάντουιτς ή σε πιατέλα με αλλαντικά, σε μαρινάδες, σε γλάσο για κοτόπουλο ή σολομό και άλλα πολλά. Ψάξτε λοιπόν για τη σάλτσα κίτρινης πιπεριάς με αμύγδαλο σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Εκτός από ένα νόστιμο φαγητό θα έχετε κάνει και μια καλή πράξη!

Υλικά

12 φέτες ψωμί του τόστ απλό άσπρο, μπαγιάτικο

3 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο

5 κ.σ. Σάλτσα Κίτρινης Πιπεριάς με Αμύγδαλο

1 1/2 κούπα τυρί τριμμένο (μείγμα από γκούντα και κεφαλοτύρι) χωρισμένο σε 1 και 1/2 κούπα

3 αυγά

1 κουτί (1 1/2 κούπα) γάλα εβαπορέ

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η σάλτσα που δημιουργήσαμε παρέα με την Simply Greek και την Amvrosia Gourmet για φιλανθρωπικό σκοπό. Ζητήστε τη σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Βήμα 1

Αρχικά φτιάχνουμε σάντουιτς με τυρί και σάλτσα κίτρινης πιπεριάς. Αναλυτικά: Αλείφουμε όλες τις φέτες ψωμιού από τη μια πλευρά με λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο (κρατώντας λίγο στην άκρη). Τις μισές τις αλείφουμε και με σάλτσα κίτρινης πιπεριάς (2 κ.γ. στην κάθε φέτα, συνολικά θα χρησιμοποιήσουμε 4 κουταλιές σούπας σάλτσα στις 6 φέτες ψωμιού). Πάνω στην αλειμμένη σάλτσα προσθέτουμε μια χουφτίτσα τριμμένο τυρί (συνολικά θα χρησιμοποιήσουμε τη 1 κούπα εδώ). Κλείνουμε τα σάντουιτς με τις υπόλοιπες 6 φέτες, και κόβουμε τα σάντουιτς διαγώνια, ώστε να φτιάξουμε τριγωνάκια. Τοποθετούμε τα τριγωνικά μας σάντουιτς με τη γωνία προς τα πάνω, δίπλα δίπλα σε ένα μικρό πυρέξ 16x25cm περίπου. Στριμώξτε τα, θα χωρέσουν. Τα δυο μπορεί να χρειαστεί να μπουν στο πλάι όπως στη φωτογραφία. Τη μαργαρίνη/βούτυρο που κρατήσαμε τη βάζουμε σε κομματάκια στις κορυφές.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, την τελευταία (5η) κουταλιά της σούπας σάλτσα, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το τζίντζερ. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό το περιεχόμενο του πυρέξ, σιγά σιγά ώστε να πάει παντού (και στις κορυφές). Θα φανεί πολύ, αλλά δεν είναι. Σκοπός είναι το ψωμί σε όλα τα σημεία του να απορροφήσει μείγμα. Αφήνουμε το πυρέξ για 20 λεπτά τουλάχιστον, ιδανικά μια ώρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα (190C αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε την πουτίγκα μας με τη μισή κούπα τυρί που έμεινε, και τη ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει σαν σουφλέ και να ροδίσει παντού. Αν αρχίσει πολύ νωρίς να παίρνει χρώμα μπορούμε να σκεπάσουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Εμένα δε χρειάστηκε, πρόλαβε στο τσαφ να φουσκώσει πριν αρπάξουν πολύ οι γωνίες.

Αν θέλουμε μεγαλύτερη πουτίγκα διπλασιάζουμε τις ποσότητες και χρησιμοποιούμε μεγάλο ταψί. Ο χρόνος ψησίματος θα αυξηθεί και αυτός (ίσως φτάσει και τη μια ώρα). Προσοχή με το ψωμί, θέλουμε να είναι μπαγιάτικο και κάπως ξερό για να απορροφήσει καλά την κρέμα και να μην παπαριάσει κατά το ψήσιμο.

6 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    16/09/2014

    Θα τη βρω οπωσδήποτε αυτή τη σάλτσα Ελένη.
    Θέλω πάρα πολύ να τη δοκιμάσω γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι θα είναι εξαιρετική.
    Και μου αρέσει πάρα πολύ η πρότασή σου. Απίστευτα δελεαστικό πιάτο!

    • Απάντηση
      17/09/2014

      Ερμιόνη μου πληροφορήθηκα πως η σάλτσα θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, σε μια εκδήλωση του Wise Greece. Θα υπάρχουν μικροί παραγωγοί με διάφορα προϊόντα και τα έσοδα θα διατεθούν για καλό σκοπό! Δεν ξέρω αν σε βολεύει… Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      • Απάντηση
        Αγγελικη
        17/09/2014

        …Ελενη, καταπληκτικα νοστιμο φαινεται. Τί θα ελεγες ομως για συνδυασμο cheddar / κεφαλογραβιερα ?