29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

20.01.2014

4 αξιολ., M.O. : 3,75
4
3.5

Σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για το slow cooker είναι η σάλτσα Μπολονέζ. Ο κιμάς δηλαδή, για τα μακαρόνια μου, το παστίτσιο μου, τα λαζάνια μου. Ο κιμάς στο slow cooker είναι ο απόλυτος κιμάς. Εδώ έχω βάλει κι ένα υλικό έκπληξη!

Δυνατή εισαγωγή έτσι; Το αξίζει. Η σωστή Μπολονέζ είναι αυτή που έχει μαγειρευτεί χωρίς βιασύνη, με αργό σιγοβράσιμο, για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να δέσουν. Και ποιό είναι το ιδανικό σκεύος για να πετύχουμε το πιο σιγανό μαγείρεμα που μπορούμε; Φυσικά το slow cooker. Γυρνάμε σπίτι και η θεϊκή ευωδιά μας χτυπά κατακούτελα μόλις ανοίξουμε την πόρτα.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κακώς ονομάζω αυτόν τον κιμά σάλτσα «Μπολονέζ» διότι δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή με την πανσέτα, το σέλινο, το καρότο κλπ. Πλέον όμως υπάρχουν τόσες εκδοχές που ελπίζω ότι θα μου συγχωρεθεί.

Ένα από τα καλά της Μπολονέζ στο slow cooker λοιπόν, είναι ότι όση περισσότερη ώρα μαγειρευτεί τόσο καλύτερη γίνεται. Αυτό την καθιστά ιδανική για τις μέρες που πρέπει να λείψουμε όλη μέρα. Εγώ την αφήνω οπωσδήποτε 10 ώρες, για τα δικά μου γούστα τόσες δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Για πιο γρήγορη προετοιμασία το πρωί, μπορούμε να έχουμε ψιλοκόψει αποβραδίς το κρεμμύδι (ή δείτε το Δείξε Μου..) και να έχουμε μετρήσει και ανακατέψει τα μπαχαρικά μας σε ένα μικρό τάπερ με καπάκι.

Με τον κιμά θα επιμείνω στο σοτάρισμα πριν μπει στο πυρίμαχο, είναι πολύ πιο ωραία η σάλτσα μας έτσι. Δεν παθαίνει τίποτα αν τον βάλουμε κατευθείαν, απλά θα λιώσει πολύ και δεν θα έχει την υφή που όλοι έχουμε συνηθίσει. Ναι, το έχω δοκιμάσει γιατί βαριέμαι αφόρητα το σοτάρισμα. Γίνεται όμως σχεδόν λεία η σάλτσα, σαν να την έχουμε περάσει μια φορά από το μπλέντερ. Ένα σοταρισματάκι λοιπόν, ένα σβήσιμο με λίγο ξύδι και τσουπ, στο πυρίμαχο με τα άλλα υλικά.

Εδώ έχω βάλει και ένα υλικό λίγο ασυνήθιστο. Κακάο σε σκόνη. Έχετε δει που το χρησιμοποιούν καμιά φορά σε τσίλι κον κάρνε; Μην ανησυχείτε, το κακάο δεν δίνει γεύση σοκολάτας στη σάλτσα, είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Δίνει όμως ένα βάθος στο τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το, δεν θα σας απογοητεύσει!

Όποτε φτιάχνω Μπολονέζ πάντα προβλέπω για παραπάνω μερίδες. Τις φυλάω στην κατάψυξη για γεύμα αστραπή όταν με πιέζει ο χρόνος, μιας και ο κιμάς ξεπαγώνει απευθείας σε κατσαρολάκι σε όσο χρόνο μας παίρνει να βράσουμε νερό και να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά. Επίσης, όποτε έχω στο πρόγραμμα παστίτσιο ή λαζάνια πάντα φτιάχνω τον κιμά την προηγούμενη μέρα στο slow cooker. Έτσι η μισή δουλειά μου έχει ήδη γίνει.

Αν δεν έχετε slow cooker δοκιμάστε να φτιάξετε την δική σας συνταγή για Μπολονέζ αλλάζοντας τα συνηθισμένα σας μυρωδικά ή μπαχαρικά με αυτά που αναφέρω στα υλικά. Ταιριάζουν πολύ και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε.

Υλικά

1-2 κ.σ. λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

500 γρ. κιμάς βόειος

3 κ.σ. λευκό ξύδι

1 κουτί (400 γρ) ντοματάκι ψιλοκομμένο

1/2 κουτί (250 γρ.) πασσάτα (συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας) (η ποσότητα αυτή είναι μια κούπα παρά κάτι ελάχιστο)

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

1/2 κ.γ. πιπέρο μαύρο φρεσκοτριμμένο

1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1/2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

1/2 κ.γ. κακάο σε σκόνη

1 δαφνόφυλλο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κακάο, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι που λένε ότι είναι παραδοσιακό στη Μπολόνια (την πατρίδα της Μπολονέζ)˙ το γάλα στο τέλος του μαγειρέματος. Προτείνω ένα ή δυο ατομικά γαλατάκια εβαπορέ για να μην αραιώσει η σάλτσα. Δίνει κάτι το πολύ ξεχωριστό και κρεμώδες στο αποτέλεσμα. Αν δεν είχα βάλει εδώ κακάο θα το έκανα σίγουρα.

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το λάδι και μετά το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε λίγο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει λίγο. Το βάζουμε στο slow cooker μαζί με το λαδάκι που μένει.

Βήμα 2

Σκουπίζουμε το τηγάνι αν έχει υπολείμματα κρεμμυδιού με χαρτί κουζίνας. Το ξαναβάζουμε στο μάτι σε υψηλή φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα και «δουλεύουμε» τα κομμάτια του κιμά για να μη σβολιάσει. Όταν δεν βλέπουμε πια καθόλου ροζ ρίχνουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί. Όταν ο κιμάς έχει αρχίσει να «ξαναπίνει» τα υγρά του, τον μεταφέρουμε στο slow cooker. Το λίπος που μένει στο τηγάνι μπορούμε ή να το πετάξουμε ή να το προσθέσουμε κι αυτό στο πυρίμαχο (νοστιμίζει το άτιμο).

Βήμα 3

Προσθέτουμε στον κιμά τη ντομάτα, την πασσάτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Γυρνάμε το slow cooker στο low και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 9 ώρες. Αν θέλετε να γίνει γρηγορότερα βάλτε το στο high και τσεκάρετέ το μετά από 5-6 ώρες.

Βήμα 4

Ανάλογα τον κιμά μας, η σάλτσα στο τέλος μπορεί να είναι λίγο υδαρής. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, γυρίζουμε τη συσκευή στο high, βάζουμε τη λαβή της ξύλινης κουτάλας ανάμεσα στο καπάκι και το χείλος του πυρίμαχου (έτσι ώστε να μένει λίγο ανοιχτό) και αφήνουμε άλλη μισή με μια ώρα.

Η ιδέα του εβαπορέ αντί για κανονικό γάλα ήταν της φίλης μου της Ν. Genius! Thanks

4 αξιολ., M.O. : 3,75

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

5 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    20/01/2014

    Kαι τι δε θα έδινα να αλλάξω το γιαούρτι που τρώω με το πιάτο της φωτογραφίας….πρώτη φορά είναι η αλήθεια βλέπω στα υλικά σάλτσας κιμά ,το κακάο,αλλά σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και θα δοκιμάσω να τη φτιάξω όπως ακριβώς δίνεις τη συνταγή….είμαι σίγουρη πως θα είναι πεντανόστιμη!

    • Απάντηση
      20/01/2014

      Ωχ, στη φάση του γιαουρτιού ακόμα; Μπράβο σου που το κράτησες τόσο! Εγώ ακόμα δεν έχω ξεκινήσει καν αυτό το “μεθεόρτιο μάζεμα”.. Πιστεύω πως θα σου αρέσει ο κιμάς, είναι πολύ πλούσιος. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια Λένα!

  • Απάντηση
    κορίνα
    17/03/2014

    το έχω κάνει με γάλα και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό…καιρός να δοκιμάσω και το κακάο…ανυπομονώ!

  • Απάντηση
    sofia
    07/01/2016

    Αυτή η συνταγή τυπώνεται άμεσα! Από τότε που αγοράσαμε το slow cooker το μπλογκ σου είναι ο οδηγός μου. Ο καλός μου το αναφέρει ως “η φίλη σου η Ελένη”!Σ’ευχαριστώ κι απ’ τους δυο μας!

    • Απάντηση
      07/01/2016

      χαχαχα! Τέλειο! Ευχαριστώ πολύ! Η μπολονέζ θα σας ενθουσιάσει, δεν έχω ξαναφτιάξει με συμβατικό τρόπο από τότε που πήρα σλόου. Και όσο περισσότερο μείνει μέσα τόσο το καλύτερο, άρα βολεύει πολύ για μέρες που έχουμε πολλές δουλειές εκτός σπιτιού. Καλή επιτυχία!