05.10.2024
You can use WP menu builder to build menus

22.12.2016

15 αξιολ., M.O. : 4,47
4
3.5lt

Φιλέτο στήθος γαλοπούλας ζουμερό και γευστικό, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς κόπο. Συνοδεύουμε με τις πιο αρωματικές και τραγανές πατάτες φούρνου, ψημένες με βούτυρο και δεντρολίβανο. Δυο εύκολες συνταγές για γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι.

Έχετε υπολογίσει χοιρινό ή κατσικοαρνάκι για το γιορτινό σας τραπέζι αλλά θα θέλατε και λίγη γαλοπούλα; Θα κάνετε ρομαντικά Χριστούγεννα με το ταίρι σας και δεν θέλετε βουνά από φαγητά που δεν θα φαγωθούν; Ή μήπως θα είστε εσείς και τα παιδάκια σας, και θέλετε να περάσετε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μαζί τους, και όχι κλεισμένη/ος στην κουζίνα; Η λύση είναι αυτή η γαλοπούλα. Υλικά που υπάρχουν ανα πάσα στιγμή στα σουπερμάρκετ χωρίς παραγγελίες και αναμονές, και εύκολη προετοιμασία που δεν θα κλέψει ιδιαίτερο χρόνο από τις φετινές σύντομες διακοπές των Χριστουγέννων (μα Κυριακή;). Προλαβαίνετε άνετα να προγραμματίσετε αυτό το γεύμα. Συμπληρώστε με βραστά ή ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα, λίγη cranberry sauce, και είστε έτοιμοι.

Για την γαλοπούλα είχα έμπνευση και χρησιμοποίησα το κόλπο του προσούτο, αφού ξέρω πόσο βοηθάει τα φιλέτα κοτόπουλο που κάνω στον φούρνο (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση). Έχω βάλει και αρκετά υγρά στο slow cooker, μιας και όπως ξέρουμε το στεγνό κρέας (όπως το στήθος πουλερικών) χρειάζεται βοήθεια στο αργό μαγείρεμα. Τα λαχανικά, το προσούτο αλλά και το φιλέτο βγάζουν ζουμάκι και αυτό θα είναι η βάση μας για την υπέροχη σάλτσα gravy (σάλτσα κρέατος) που θα φτιάξουμε στο τέλος. Το μόνο που θέλει προσοχή εδώ είναι ο χρόνος μαγειρέματος. Δεν θέλουμε να παραψηθεί και να στεγνώσει η γαλοπούλα, οπότε τεστάρουμε με θερμόμετρο φαγητού. Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι όταν έχουμε μεγάλο κομμάτι κρέατος. Είναι ένα gadgetάκι που αξίζει να έχουμε στην κουζίνα. Αν δεν μας πειράζει η παρουσίαση, μπορούμε να τεστάρουμε με τον πιο απλό τρόπο, απλά κόβοντας το κρέας στο πιο παχύ του σημείο. Αν μέσα είναι λευκό και τα ζουμιά τρέχουν διάφανα, είναι έτοιμο.

Οι πατάτες είναι ψημένες με τον τρόπο που έχω μάθει από τη μαμά μου. Βγαίνουν τραγανές απ’έξω και αφράτες μέσα. Το κόλπο; Βράσιμο για δέκα λεπτά πριν το ψήσιμο στον φούρνο. Χρησιμοποιώ παραδοσιακό βούτυρο για πιο έντονο άρωμα, και μάλιστα εδώ έχω βάλει πρόβειο. Αν σας πέφτει έντονο, μπορείτε να βάλετε Κερκύρας, είτε το μισό μισό πρόβειο αγελαδινό, είτε το 100% αγελαδινό. Αποφασίστε ανάλογα τα γούστα σας, αλλά πιστεύω πως αν τολμήσετε το έντονο δεν θα απογοητευτείτε. Το δεντρολίβανο είναι για μενα ό,τι καλύτερο σε μυρωδικό για πατάτες, το υπερλατρεύω. Προσθέτετε ποσότητα ανάλογα πάλι με τα γούστα σας. Ένας άλλος ωραίος συνδυασμός για πατάτες ψημένες με αυτόν τον τρόπο, είναι να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο, και το δεντρολίβανο με πάπρικα. Νοστιμότατες, αλλά για μένα αυτή είναι μια πιο καθημερινή εκδοχή. Γιορτές χωρίς βούτυρο κατά τη γνώμη μου είναι σαν φακές χωρίς φέτα. Δεν παίζει.

Σας αφήνω να πάω να γράψω και την αγγλική ανάρτηση. Να δω που θα βρουν οι ξένοι φίλοι μου πρόβειο βούτυρο! Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2017!

Ζουμερό Φιλέτο Γαλοπούλας στο Slow Cooker με Σάλτσα Gravy, και Τραγανές Πατάτες Φούρνου με Βούτυρο και Δεντρολίβανο www.thefoodiecorner.gr Photo description: Overhead view of turkey breast wrapped in prosciutto slices, laying on an oval serving platter with roast potatoes all around it. On top of the meat lies a twig of flowering rosemary. Around the platter are Christmas decorations in silver and white colours. Surface is off white marble-like.

Υλικά

1 καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες ψητό σκόρδο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φιλέτο στήθος γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
1 1/2 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. εστραγκόν
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
7 λωρίδες προσούτο (περίπου 100γρ)
1 κούπα (240ml) ζωμός κοτόπουλο
1/4 κούπας (60ml - 4 κ.σ.) λευκό κρασί (κάτι που θα πίνατε, όχι ξύδι!)
1/4 κούπας (60ml - 4 κ.σ.) νερό

Για τη σάλτσα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες (480ml) ζουμί από το slow cooker στο τέλος του μαγειρέματος

Για τις πατάτες φούρνου
(υλικά για 1 κιλό καθαρισμένες πατάτες)
1 κιλό πατάτες (ζυγισμένες μετά το καθάρισμα), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι για το βράσιμο
2 κ.σ. βούτυρο πρόβειο ή Κερκύρας
1 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Βήμα 1

Βάζουμε το καρότο, το σέλερι, το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσουμε) και το δαφνόφυλλο στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 2

Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε τα μυρωδικά με την πάπρικα και το πιπέρι. Με τα χέρια πασαλείβουμε καλά το φιλέτο με το ελαιόλαδο. Παίρνουμε λίγο μείγμα μυρωδικών και το απλώνουμε πάνω στο φιλέτο, το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Θέλουμε να καλυφθεί όλο. Τυλίγουμε τη γαλοπούλα με το προσούτο (εγώ έβαλα τέσσερις λωρίδες από την πάνω πλευρά και τρείς από την κάτω). Το τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά στο δοχείο.

Βήμα 3

Ρίχνουμε από πάνω τον ζωμό προσεκτικά μην χαλάσουμε το τύλιγμα. Προσθέτουμε στο δοχείο το κρασί και το νερό, και ψήνουμε στο high για περίπου 5-6 ώρες (εμένα πήρε 5 ½ ώρες σε πολύ γεμάτο κεραμικό δοχείο των 3.5 λίτρων).

Βήμα 4

Για τις πατάτες: Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε στο μάτι και όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα (200 αντιστάσεις). Βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά και τις σουρώνουμε. Στην άδεια και ζεστή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, και όταν αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε μισή κουταλιά γλυκού χοντρό αλάτι και μισή κουταλιά γλυκού δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε με κουτάλα απαλά για να μην διαλυθούν. Οι άκρες θα χαλάσουν αφού θα έχουν μαλακώσει, αλλά αυτό δεν μας πειράζει, βοηθάει στο να γίνουν τραγανές. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο χοντρό αλάτι και το δεντρολίβανο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία. Σημείωση: Υπολογίζουμε τον χρόνο μας έτσι ώστε να βγουν τελευταία στιγμή οι πατάτες πριν το σερβίρισμα.

Βήμα 5

Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνουμε καλά το γκριλ του φούρνου. Όταν είναι έτοιμη η γαλοπούλα, την βγάζουμε από το slow cooker προσεκτικά, τη μεταφέρουμε σε ταψάκι και την τοποθετούμε στην ψηλότερη σκάλα του φούρνου κοντά στο γκριλ. Αφήνουμε να ροδίσει το προσούτο για δυο λεπτά. Προσέχουμε μην μείνει παραπάνω και στεγνώσει το κρέας. Αν θέλουμε αποφεύγουμε εντελώς το βήμα αυτό, και απλά βγάζουμε το προσούτο από την γαλοπούλα πριν το σερβίρισμα. Την μεταφέρουμε σε πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί πέντε λεπτά πριν την κόψουμε σε λεπτές φέτες.

Βήμα 6

Για τη σάλτσα: Σουρώνουμε το ζουμί από το δοχείο του slow cooker (πετάμε τα λαχανικά) και το μετράμε. Θέλουμε δυο κούπες. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για ένα-δυο λεπτά. Αφήνουμε την κουτάλα και με αυγοδάρτη χτυπάμε συνεχώς το μείγμα προσθέτοντας το μισό ζουμί. Χτυπάμε ζωηρά να μην σβολιάσει. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ζουμί, χτυπάμε λίγο και ξαναπιάνουμε την κουτάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και τη μεταφέρουμε σε σκεύος σερβιρίσματος.

Βήμα 7

Σερβίρουμε το κρέας με τις πατάτες και τη σάλτσα, και αν μας αρέσει, λίγη cranberry sauce.

Σημειώσεις:
- Για τις πατάτες έχω αναφέρει ποσότητες για ένα κιλό, διότι θεωρώ σχετικό το πόσες θέλουμε με το φαγητό μας, και επίσης εξαρτάται από το τι άλλο θα σερβίρουμε (πχ κάποια λαχανικά). Για εμάς εδώ το κιλό είναι αρκετό για 2-3 μερίδες. Το κρέας της συνταγής είναι αρκετό για 4-6 άτομα.
- Η γαλοπούλα που περισσεύει γίνεται φανταστικό σάντουιτς με μπρι και σάλτσα cranberry.
- Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτήν στο Skinny Taste.

15 αξιολ., M.O. : 4,47

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    M. L.
    23/12/2016

    Καλά Χριστούγεννα και σε σένα, Ελένη μου, την οικογένεια σου και φυσικά τον Westley! Δεν προλαβαίνω ν αφήνω σχόλια αλλά σε διαβάζω ανελλιπώς και δοκιμάζω συνταγές Μαρινα

    • Απάντηση
      23/12/2016

      Καλά Χριστούγεννα Μαρίνα! Να περάσετε τέλεια και πολλά φιλιά στη Φράνκυ 🙂 Ελπίζω να σου αρέσουν οι συνταγές!

  • Απάντηση
    Anna
    04/01/2017

    Καλησπέρα & καλή χρονιά. Ήθελα να μου προτείνετε ένα slow cooker.

    • Απάντηση
      05/01/2017

      Καλή χρονιά! Μπορείτε να διαβάσετε τις περιγραφές των μοντέλων στην κατηγορία Goodies και να δείτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο. Αλλιώς στείλτε μου κάποιες πληροφορίες με email (θα το βρείτε στη σελίδα επικοινωνία) και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατό. Κυρίως αποφασίζουμε με βάση τον αριθμό ατόμων για τα οποία μαγειρεύουμε συνήθως (στην καθημερινότητά μας, όχι σε ειδικές περιπτώσεις) και το πόσες ώρες λείπουμε από το σπίτι. Ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    sofia
    10/01/2017

    Slow cooker για πρώτο γεύμα της χρονιάς! Σίγουρη επιτυχία!!! Μόνο που δεν είχα πάρει προσουτο και έβαλα μπέικον, ανυπομονώ να το ξανακάνω και με προσουτο, θα έχει άλλο άρωμα.. Επίσης επειδή ήμουν ξενύχτησα έκανα ρύζι και με τη σάλτσα απογειώθηκε! Ελένη με έβαλες ασπροπρόσωπη!

    • Απάντηση
      10/01/2017

      Τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν τη μέρα μου! Πόσο χαίρομαι που σας άρεσε. Υπέροχη εναλλακτική το μπέικον, και φαντάζομαι πόσο απίστευτο ήταν το ρύζι με τη σάλτσα αυτή! Τέλειες ιδέες!