26.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.11.2017

8 αξιολ., M.O. : 4,50
12

Σπιτικά ταρτάκια με νόστιμο και εύκολο τσάτνεϊ από αχλάδι, σουλτανίνα και μπαχαρικά. Σερβίρονται απαραιτήτως με τυρί, είτε ένα έντονο κίτρινο όπως η κεφαλογραβιέρα, είτε ένα δυνατό κρεμώδες όπως το μπλε τυρί. Τέλειο finger food για πάρτι ή γιορτινή συγκέντρωση φίλων.

Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή φωτογραφίας: Στην δεξιά πλευρά μισοφαίνεται ο δίσκος με τα ταρτάκια. Προς τα κάτω ένα μπολ με τσάτνεϊ. Στο κέντρο λίγες φρυγανιές, η μια με απλωμένο Flora και αριστερά μια συσκευασία Flora με βούτυρο.

Σιγά σιγά μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών. Επιτέλους κάνει λίγο κρύο, και η διάθεση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Μερικοί πρέπει να έχετε στολίσει κιόλας, έτσι δεν είναι; Προσωπικά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί, το στόλισμα στο σπίτι μας γίνεται εντελώς τελευταία στιγμή, αλλά ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός!

Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή φωτογραφίας: Η υπερυψωμένη πιατέλα με τα ταρτάκια από το πλάι. Μπροστά της το μπολάκι με το τσάτνεϊ και πίσω ένα κομμάτι μπλε τυρί με ένα όρθιο μαχαιράκι καρφωμένο. Ενα κομμάτι μουσελίνα φαίνεται θολά πιο πίσω, και το φόντο είναι μαύρο.

Πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα βέβαια έχουμε και πολλές ονομαστικές γιορτές. Είναι αυτή η ωραία περίοδος που όλο και σε κάποια μάζωξη έχουμε να πάμε, ή να κάνουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας. Μπορεί πια να μην ανοίγουν τα σπίτια όπως κάποτε, που ήθελες δεν ήθελες την ημέρα της γιορτής σου χτύπαγε το κουδούνι ασταμάτητα, αλλά το γενικότερο κλίμα των ημερών είναι πιο χαλαρό και «σηκώνει» παρεΐστικες βραδιές.

Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή φωτο: Τα ταρτάκια από ψηλά. Γύρω τους ένα κομμάτι μπρι, φέτες αχλαδιού, ένα κομμάτι κεφαλογραβιέρα με ένα καρφωμένο μαχαιράκι και λίγα ξερά φρούτα. Επάνω δεξιά μισό ρόδι.

Τέτοιες βραδιές δεν χρειάζονται απαραίτητα ολόκληρο τραπέζωμα. Φανταστείτε λίγο. Έξω κάνει κρύο, αναπνοές αχνίζουν, μύτες παγώνουν και ο αέρας φυσάει τα πεσμένα φύλλα στο πεζοδρόμιο. Μέσα σπίτι στρωμένο, φιλόξενη χουχουλιάρικη ζέστη, φωτάκια στα θολωμένα παράθυρα, και μουσική που ίσα ίσα ακούγεται κάτω από τις φωνές και τα χαρούμενα γέλια. Η παρέα είναι σκορπισμένη στο χώρο, άλλοι όρθιοι, άλλοι στον καναπέ, άλλοι σε μαξιλάρες πάνω σε φουντωτό χαλί. Όλοι κρατάνε ένα ποτήρι κρασί. Τι πιο ταιριαστό από δυο τρεις πιατέλες με νόστιμες μπουκίτσες διάσπαρτες εδώ κι εκεί;

Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή φωτο: Ενα χέρι κρατάει την πιατέλα με τα ταρτάκια. Το τυρί που τα στολίζει είναι κομμένο σε σχηματάκια, αλλα στρογγυλά άλλα μπαστουνάκια. Μερικά έχουν θρυμματισμένο μπλε τυρί.

Τα ταρτάκια αυτά είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το κρασί μας. Αλμυρά αλλά και λίγο γλυκά, τραγανά αλλά και με ζουμερή «μαρμελαδάτη» γέμιση. Και στην κορυφή η υπέροχη αντίθεση, πότε η πλούσια αλμύρα της κεφαλογραβιέρας, πότε η έκρηξη γεύσης του blue cheese. Γιατί το τσάτνεϊ χρειάζεται πάντα το πιστό του ταίρι, το τυρί! Μαζί δίνουν μια άλλη διάσταση σε αυτά τα απίθανα ταρτάκια.

Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί www.thefoodiecorner.gr Περιγραφη φωτο: Η πιατέλα με τα ταρτάκια από πιο κοντά. Δίπλα της στα αριστερά μια συσκευασία Flora soft με ένα μαχαιράκι ξαπλωμένο πάνω στο καπάκι.

Δοκιμάστε τα σε μια μεγάλη πιατέλα τυριών, την οποία θα γεμίσετε με φρούτα – φρέσκα ή ξερά – ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και ό,τι άλλο σας αρέσει να τσιμπολογάτε. Αυτά, ένα καλό κρασί, και καλή παρέα. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;!

Υλικά

Για τις βάσεις
180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη (στον λεπτό τρίφτη)
1/2 κ.γ. αλάτι
90γρ Flora με βούτυρο, κρύο
2 κ.σ. περίπου, νερό κρύο

Για το τσάτνεϊ αχλαδιού
300γρ αχλάδια, λίγο άγουρα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (περίπου 2-3 αχλάδια, ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
50γρ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου μισό μέτριο κρεμμύδι, ζυγισμένο μετά το καθάρισμα)
40γρ (περίπου 4 κ.σ.) σταφίδα σουλτανίνα
60γρ (περίπου 4 κ.σ.) ζάχαρη
30ml (2 κ.σ.) ξύδι λευκό
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

Για τη συναρμολόγηση των ταρτών
λίγη κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε σχηματάκια
λίγο μπλε τυρί, θρυμματισμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Λογικά δεν θα σας περισσέψει διότι είναι σχετικά ακριβής η ποσότητα για τα 12 ταρτάκια. Αν όμως μείνει, κρατήστε το στο ψυγείο, δεν παθαίνει τίποτα για αρκετό καιρό. Μάλιστα καλυτερεύει όσο μένει. Απολαύστε το με τυρί ή αλλαντικά σε σάντουιτς, ή σαν συνοδευτικό για ψητό χοιρινό.
§
Για το τσάτνεϊ σας έχω δώσει και ποσότητες σε όγκο, μιας και η συνταγή συγχωρεί μικρές διαφορές. Γενικά να θυμάστε όμως πως όπου αναφέρω κουταλιά σούπας (κ.σ.) εννοώ την κουταλιά από τις μεζούρες, δηλαδή 15ml.

Βήμα 1

Για τα ταρτάκια
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, την κεφαλογραβιέρα και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο Flora με βούτυρο, και με το ειδικό εργαλείο «κόβουμε» το μείγμα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Εναλλακτικά το τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων προσέχοντας να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια Flora. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Όταν νιώσουμε ότι το μείγμα αρχίζει και κολλάει (δεν θα φαίνεται πολύ η διαφορά, απλά θα αλλάξει κάπως η αίσθηση στο πιρούνι) βάζουμε τα χέρια και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα.

Βήμα 2

Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη (να γίνει λεπτή αλλά όχι τόσο λεπτή όσο το φύλλο για πίτα) και κόβουμε 12 δισκάκια με ένα κουπ πατ ή ποτήρι. Εγώ βρήκα ένα ποτηράκι από frozen yoghurt που είχα κρατήσει (γιατί «κάπου μπορεί να χρειαστεί»!) με σχεδιάκι στο χείλος. Η διάμετρος του ποτηριού να είναι περίπου ίδια ή ελάχιστα μεγαλύτερη από τη διάμετρο των θηκών μιας φόρμας για μάφινς, μιας και εκεί μέσα θα ψηθούν οι βάσεις των ταρτών. Στρώνουμε τα δισκάκια ζύμης στις θήκες. Οι άκρες δεν θα φτάνουν μέχρι πάνω, τις θέλουμε κοντές. (Αν σας περισσέψει ζύμη δείτε το Δείξε μου). Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να «ξεκουραστεί» η ζύμη.

Βήμα 3

Βάζουμε πάνω στα δισκάκια ζύμης παλιά ξερά φασόλια για να μη φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις) για περίπου 10-12 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Βήμα 4

Για το τσάτνεϊ
Ζεσταίνουμε το αχλάδι, το κρεμμύδι, τη σουλτανίνα, τη ζάχαρη, το ξύδι, την κανέλα, το τζίντζερ και το μπαχάρι σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τελείως, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 45 περίπου λεπτά να μαλακώσει το αχλάδι και να γίνει η υφή περίπου σαν μαρμελάδα, αλλά χωρίς ζουμιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ιδανικά φτιάχνουμε το τσάτνεϊ λίγες μέρες πριν για να ωριμάσει και να δέσουν οι γεύσεις.

Βήμα 5

Για τη συναρμολόγηση
Βάζουμε περίπου 2 κουταλιές γλυκού τσάτνεϊ σε κάθε βάση τάρτας. Πάνω στο τσάτνεϊ τοποθετούμε λίγο τυρί, είτε κομματάκια κεφαλογραβιέρας, είτε θρυμματισμένο μπλε τυρί. Εγώ έκανα μισά μισά μιας και μου αρέσουν και οι δυο γεύσεις εξίσου! Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις
- Η συνταγή είναι για τα ταρτάκια με τσάτνεϊ αχλαδιού και τυρί. Όλα τα υπόλοιπα είδη που βλέπετε στην φωτογραφία και που δεν είναι στη λίστα υλικών, είναι προτάσεις σερβιρίσματος/παρουσίασης.
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Flora με βούτυρο. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

8 αξιολ., M.O. : 4,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Τάνια
    14/02/2019

    Kαλή ιδέα , λέω να προσθέσω κόκκους πιπέρια στο τσάτνεϊ . Αν γίνει καλό θα στο γράψω .

    • Απάντηση
      14/02/2019

      Ευχαριστώ Τάνια! Με τους κόκκους πρόσεχε διότι δεν θα διαλυθούν και θα είναι δυνατή η γεύση του πιπεριού αν τύχει να δαγκώσεις έναν! Αλλά γενικά το πιπέρι πάει πολύ στο τσάτνεϊ. Καλή επιτυχία!