23.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

24.03.2017

4 αξιολ., M.O. : 4,50
3-4

Ένα γεύμα σε ένα μπολ. Ένα γεύμα νηστίσιμο, που σφύζει από χρώματα, γεύση και θρεπτικά υλικά. Γλυκοπατάτες, παντζάρια, καστανό ρύζι, πρασινάδες, και ένα υπέροχο dressing με ταχίνι, μέλι, κανέλα και μπαχαρικά που θα σας γεμίσει το στόμα με μια γλυκιά ζεστασιά.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up of the one bowl and its contents. To the right the small bowl of dressing with a spoon in it. The spoon has a wooden handle. Some scattered cranberries are also visible to the right of the dressing, almost out of shot.

Πόσο καιρό τώρα θέλω να πειραματιστώ με μπολ του Βούδα; Επιτέλους βρήκα την ευκαιρία. Και μάλιστα ταίριαξε τέλεια αφού διανύουμε περίοδο νηστείας, και τα μπολ του Βούδα είναι κατά βάση βίγκαν. Το συγκεκριμένο είναι παρά τρίχα βίγκαν, μιας και έχω βάλει μέλι, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με αντικατάσταση του μελιού με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up ¾ view of the one bowl and its contents. In the background the other bowl and the two small bowls with dressing and sunflower seeds.

Τι είναι όμως το «μπολ του Βούδα»; Είναι η νέα τάση της διεθνούς γκουρμόδας (γκουρμέ+μόδα!), που θέλει να τρώμε τα πάντα μέσα από μπολ! Δεν έχω πρόβλημα κανένα με αυτό, αγαπώ πολύ τα μπολ και έχω κάτι φανταστικά που είναι τεράστια (500ml νομίζω) και πραγματικά χωράνε ένα πλήρες γεύμα! Να πάμε όμως ένα βήμα πίσω. Το κανονικό μπολ του Βούδα είναι βίγκαν, και έχει συνδυασμούς από τα εξης. Λαχανικά (ωμά ή ψητά), κάποιο δημητριακό, κάποια πρωτεΐνη (συνήθως όσπρια), και σαλατικά (κυρίως πράσινα). Συνήθως παίζουν και διάφορες γαρνιτούρες όπως ξηροί καρποί, και μια ωραία σάλτσα/dressing για να δέσουν όλα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: The two bowls as in the main photo, but without dressing. To the top right are both small bowls with dressing and sunflower seeds.

Δεν υπάρχει συνταγή συγκεκριμένη, απλά για να είναι χορταστικό και υγιεινό όσο γίνεται, κρατάμε περίπου τον παραπάνω συνδυασμό. Κατά τα άλλα, βάζουμε τη φαντασία μας μπροστά, ανοίγουμε το ψυγείο να δούμε τι κρύβεται ξεχασμένο πίσω πίσω, και δημιουργούμε. Μερικές ιδέες για το μπολ σας είναι:
– Ψητά λαχανικά: παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ρέβες, σελινόριζα, καρότα, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ. Αποφεύγουμε πατάτες γιατί θα παραείναι χορταστικό το μπολ μας.
– Ωμά λαχανικά: παντζάρια και καρότα λεπτοκομμένα ή τριμμένα (ή κομμένα με spiralizer), λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι σε μικρές μπουκίτσες, πιπεριές, ραπανάκια, αβοκάντο (δεν ξέρω αν είναι λαχανικό αλλά είναι πράσινο οπότε το βάζω εδώ)
– Δημητριακά: ρύζι, καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κίνοα (δεν είναι δημητριακό αλλά ταιριάζει στην κατηγορία), πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί κλπ
– Πρωτεΐνη: όσπρια βρασμένα πχ ρεβύθια, φακές, μπαρμπούνια ξερά, φασόλια λευκά, μαύρα, κόκκινα κλπ, τόφου.
– Σαλατικά: σπανάκι baby, ρόκα, λαχανίδα, ραντίτσιο, σικορέ, μαρούλι, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο κλπ
– Γαρνιτούρες: ξηροί καρποί πχ ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, καρύδια, αμύγδαλα κλπ, σουσάμι, καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα, κράνμπερις κλπ
– Dressing: Εδώ θα βάλετε φαντασία ή θα ψάξετε συνταγή. Η σάλτσα μπορεί να είναι από μια απλή βινεγκρέτ, μέχρι ένα περίπλοκο (στη γεύση εννοώ) dressing με φυστικοβούτυρο, ταχίνι, σόγια, μέλι, χαρουπόμελο, σάλτσα τσίλι, χυμούς φρούτων κλπ.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl and its contents in the centre of the photo.

Ξεφύγαμε με τις ιδέες. Ελπίζω όμως να πήρατε λίγη έμπνευση και να δοκιμάσετε ένα μπολ του Βούδα! Για αρχή φτιάξτε το δικό μου, και όταν δείτε πόσο απλό και πόσο νόστιμο είναι θα θέλετε να αρχίσετε πειράματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα όσπρια, αλλά και έτσι είναι απίστευτα χορταστικό!

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl and its contents to the bottom of the photo. At the top right are the two small bowls of dressing and sunflower seeds with some scattered dried cranberries.

Για λαχανικά επέλεξα έναν από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, το παντζάρι και τη γλυκοπατάτα. Τα έψησα στον φούρνο (είναι πολύ πιο νόστιμα από τα βρασμένα) και τα συνδύασα με καστανό ρύζι μπασμάτι. Τους έδωσα για παρέα λίγο σπανάκι baby, και λίγη πιπεράτη ρόκα για να ισορροπήσω τη γλύκα των λαχανικών και του dressing. Από γαρνιτούρες επέλεξα ηλιόσπορο (θα έβαζα κολοκυθόσπορο αλλά δεν είχα), και αποξηραμένα κράνμπερις που τα αγαπάω ιδιαίτερα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: Ingredient shot with a whole beetroot (with leaves) lying on the linen material. To the top half a sweet potato and a cut slice, and to the left of the beetroot, some scattered greens (spinach and rocket).

Η σάλτσα τώρα, πρέπει να σας πω πως είναι όνειρο. Πολύ διαφορετική γεύση, γεμάτη, με την νόστιμη στυφάδα του ταχινιού, την γλύκα του μελιού και της κανέλας, την υπόνοια ζεστασιάς από το λίγο τσίλι και το εξωτικό άρωμα του κύμινου. Το πορτοκάλι μπορεί είτε να δώσει έξτρα γλύκα, είτε κάτι το ξινούτσικο (ανάλογα το πορτοκάλι) αλλά ταιριάζει υπέροχα όπως και να είναι. Αν περισσέψει dressing, το κρατάτε (εκτός ψυγείου) για μια πράσινη σαλάτα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up of the dressing. The spoon has been lifted up out of the bowl, with dressing on it. The colour is deep golden with small flecks from the chilli.

Αν φτιάξετε δικό σας Μπολ του Βούδα περιμένω τις ιδέες και τους αγαπημένους σας συνδυασμούς!

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three quarters of one bowl and its contents in view, to the right of the photo.

Υλικά

500γρ γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
400γρ παντζάρι κομμένο σε μικρούς κύβους
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα καστανό ρύζι μπασμάτι που βράζει σε 20’
2 κούπες νερό (ή όσο λέει η συσκευασία του ρυζιού)
3-4 χουφτίτσες σπανάκι baby
3-4 χουφτίτσες ρόκα
3-4 κ.σ. κράνμπερις αποξηραμένα
2-3 κ.σ. (περίπου 2 κ.γ. ανα μπολ) ηλιόσπορος καθαρισμένος

Για το dressing
4 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση (ή ξεκινήστε με 1 κ.σ. και προσθέστε αν θέλετε στο τέλος)
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/8 κ.γ. κύμινο

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Σε ένα μπολ βάζουμε τις γλυκοπατάτες με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ½ κ.γ. αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Τις θέλουμε σκορπισμένες αραιά, όχι στριμωγμένες. Κάνουμε το ίδιο με τα παντζάρια, με τις 2 ακόμα κουταλιές λάδι και την μισή κουταλιά αλάτι. Τις αραδιάζουμε σε άλλη λαμαρίνα και βάζουμε και τις δυο στον φούρνο. Στα 25 περίπου λεπτά βγάζουμε τα παντζάρια (να έχουν μαλακώσει) και στα 30 λεπτά περίπου τις γλυκοπατάτες (να έχουν μαλακώσει και να έχουν πάρει λίγο χρώμα στις γωνίες)

Βήμα 2

Στο μεταξύ βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμένα οι αναλογίες έβγαιναν 1:2 ρύζι νερό, αλλά να ελέγξετε το δικό σας. Πήρε λίγο παραπάνω από τα 20’ που έλεγε το πακέτο.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά του dressing και χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί το ζεσταίνουμε λίγο στα μικροκύματα να γίνει πιο υδαρές.

Βήμα 4

Συναρμολογούμε τα μπολ μας μοιράζοντας λίγο ρύζι, λίγα λαχανικά και από μια χουφτίτσα σπανάκι και μια ρόκα στο καθένα. Πασπαλίζουμε με κράνμπερις και ηλιόσπορο, και περιχύνουμε με λίγο dressing. Αν θέλουμε προσθέτουμε μετά περισσότερο dressing, αφού δοκιμάσουμε πρώτα. Τα μπολ σερβίρονται ή ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις
Οι ποσότητες βγάζουν 3 γενναία ατομικά μπολ, ή 4 μικρότερα. Ανάλογα την πείνα σας!
§
Την έμπνευση για τα μπολ αυτά την πήρα από αυτό το ποστ.

4 αξιολ., M.O. : 4,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave