20.05.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.12.2017

12 αξιολ., M.O. : 4,17
12

Βασιλόπιτα κέικ με πλούσια υφή και γεύση από αμύγδαλο, και υπέροχα αρώματα μανταρινιού και καρδάμωμου. Για να εντυπωσιάσουμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, χωρίς κόπο και δυσκολία!

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Η βασιλόπιτα πάνω στην πιατέλα στο κάτω δεξιά μέρος της φωτογραφίας. Το φως έρχεται από αριστερά φωτίζοντας τα κομμάτια μανταρίνι που είναι πάνω στο κέικ. Στο πάνω αριστερά μέρος της φωτογραφίας οι ασημένιες διακοσμητικές ψάθινες μπάλες, με τα φωτάκια ανάμεσά τους. Πάνω δεξιά δυο άδεια κολωνάτα ποτήρια.

Είναι ωραίο για μια οικογένεια να έχει έθιμα. Τα δικά της, χαρακτηριστικά έθιμα που συνδέουν τα μέλη της και τους δίνουν παντοτινές γλυκές αναμνήσεις, ακόμα και όταν ο δρόμος τους, τους έχει πάει σε άλλη κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται όμως πολλά, τα πολλά έθιμα – για μένα πάντα – είναι περιοριστικά και δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να πειραματιστούμε, με νέους για παράδειγμα προορισμούς, καινούργιες παρέες, ή διαφορετικά φαγητά.

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Η βασιλόπιτα προς τα δεξιά της φωτογραφίας. Αριστερά μια συσκευασία Βιτάμ κλασικό και δυο ολόκληρα μανταρίνια. Γύρω γύρω τα φωτάκια.

Είναι ωραίο λοιπόν να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά φαγητά ή γλυκά, που πάντα φτιάχνουμε σε κάποια γιορτή. Είναι όμως ωραίο να δοκιμάζουμε και νέες γεύσεις. Να προσθέτουμε και κάτι ακόμα στο μενού μας, ή και να το αλλάζουμε λίγο, έτσι για κάτι διαφορετικό.

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Κοντινή λήψη της επιφάνειας της βασιλόπιτας, με κόντρα το φως να φωτίζει τα μανταρίνια που τη διακοσμούν.

Η γιαγιά μου η Ελένη είχε και αυτή το δικό της γιορτινό μενού. Υπήρξε πολύ καλή μαγείρισσα (ακόμα έχω τα αρώματα του κοκκινιστού της στο ειδικό αυτό κουτάκι του μυαλού όπου ανακατεύονται μυρωδιές και μνήμες) και τα τραπέζια της ήταν πλούσια. Μπορεί να μην πρόλαβα πολλά από αυτά, αλλά κρίνοντας από το πιο καθημερινό της μαγείρεμα, ξέρω πως ήταν μοναδικά. Έφτιαχνε φυσικά και την δική της παραδοσιακή βασιλόπιτα. Μάλιστα συχνά έφτιαχνε τεράστιες βασιλόπιτες και για διάφορες οργανώσεις της περιοχής της, όπως τους προσκόπους, την εκκλησία, ή διάφορα ιδρύματα προστασίας απόρων.

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Κοντινή λήψη της βασιλόπιτας με ένα κομμάτι από τα αριστερά να είναι κομμένο και ελαφρώς τραβηγμένο προς τα έξω ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του κέικ.

Η βασιλόπιτα της γιαγιάς μου όμως ήταν πάντα τσουρέκι. Μια χρονιά, πριν γεννηθώ εγώ, την βοηθούσε η μητέρα μου με τις γιορτινές προετοιμασίες. Με τα σπαστά, τότε, Ελληνικά της (που της τα είχε μάθει εκείνη), της πρότεινε να κάνει κάτι διαφορετικό για εκείνη την Πρωτοχρονιά. Με λίγη δυσκολία, τελικά κατάφερε να την πείσει να δοκιμάσουν μια βασιλόπιτα κέικ με αμύγδαλο. Τελικά αντικατέστησαν και το – πιο συνηθισμένο τότε – πορτοκάλι, με μανταρίνι. Πολλές αλλαγές για την γιαγιά μου! Το αποτέλεσμα δικαίωσε την μητέρα μου και έπεισε την γιαγιά Ελένη πως ναι, μερικές φορές είναι καλό να κάνεις αλλαγές. Την επόμενη χρονιά πάλι τσουρέκι έφτιαξε, αλλά είχε να το λέει πως αυτή με το μανταρίνι ήταν από τις πιο νόστιμες βασιλόπιτες που είχε φάει!

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Πλαϊνή κοντινή λήψη με το κομμάτι βασιλόπιτας να εξέχει από το κέικ έτσι ώστε να φαίνεται το μισό από το εσωτερικό του.

Μπορεί τελικά να μην έγινε το νέο τους έθιμο η βασιλόπιτα κέικ, έμεινε όμως μια πολύ όμορφη ανάμνηση για την μητέρα μου, που αγαπούσε πολύ τη γιαγιά Ελένη.

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Ενα κομμάτι βασιλόπιτα πάνω σε γυάλινο σκαλιστό πιατάκι. Είναι πεσμένο στο πλάι, με το φλουρί να εξέχει από το εσωτερικό του. Το πιάτο είναι πάνω στο λευκό φόντο του τραπεζομάντηλου.

Συνταγή από τότε δεν υπάρχει, κι έτσι δημιούργησα εγώ μια, ακολουθώντας τις «στο περίπου» οδηγίες της μαμάς όσο αφορά στα βασικά υλικά. Αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, μανταρίνια και αμύγδαλα, και φυσικά Βιτάμ που τότε όπως και τώρα πρωταγωνιστούσε στα κέικς των Ελλήνων. Έβαλα όμως και μια δική μου πινελιά, με καρδάμωμο και τζίντζερ για έξτρα άρωμα.

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Η βασιλόπιτα μισοφαίνεται στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας. Αριστερά δυο μανταρίνια με το κλαδάκι τους, το ένα με πολλά φύλλα, και μια συσκευασία Βιτάμ κλασικό. Κάτω μια ασημένια γιρλάντα και ανάμεσα σε όλα τα φωτάκια.

Η βασιλόπιτα αυτή είναι τόσο νόστιμη που ίσως φέτος εκτοπίσει την καθιερωμένη μου! Έτσι, για κάτι διαφορετικό!

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Πλαϊνή λήψη της βασιλόπιτας που είναι τοποθετημένη σε υπερυψωμένη γυάλινη πιατέλα. Πίσω ένα λευκό γκρι φόντο και κάποια στολίδια να φαίνονται στο βάθος με τα φωτάκια. Μπροστά από την πιατέλα η ασημένια γιρλάντα και λίγα ακόμα φωτάκια.

Εσείς θα φτιάξετε σπιτική βασιλόπιτα; Έχετε το νου σας στη σελίδα μου στο Facebook διότι έρχεται διαγωνισμός που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει. Το Βιτάμ κλείνει τα 70 του χρόνια και γιορτάζει μοιράζοντας δώρα! Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι…

Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Η συσκευασία Βιτάμ όρθια στο τραπέζι, με τα φωτάκια να το περιτριγυρίζουν. Στο βάθος η βασιλόπιτα, τα στολίδια και τα δυο κολωνάτα ποτήρια.

Υλικά

200γρ Βιτάμ κλασικό + έξτρα για το ταψί

460γρ ζάχαρη

340γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

160γρ αμύγδαλα λευκά, χτυπημένα σε σκόνη στο μούλτι

2 κ.γ. καρδάμωμο (κακουλές)

1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. αλάτι

5 αυγά

3 κ.σ. ξύσμα μανταρινιού (εγώ έβαλα σατσούμα)

200ml χυμός μανταρίνι, φρεσκοστιμμένος

Για το γλάσο

250-500γρ ζάχαρη άχνη

χυμός μανταρίνι φρεσκοστιμμένος, όσο πάρει, περίπου 4-7 κ.σ.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Απλώνουμε λίγο Βιτάμ σε φόρμα 25cm με αποσπώμενο πάτο (και στα πλαϊνά) και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Χτυπάμε με μίξερ το Βιτάμ κλασικό με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει.

Βήμα 3

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, το αμύγδαλο, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, το baking powder και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μπολ με το Βιτάμ, χτυπώντας στο ενδιάμεσο να ενσωματωθεί κάθε αυγό. Ρίχνουμε και το ξύσμα μανταρινιού και ξαναχτυπάμε να ανακατευτεί.

Βήμα 5

Προσθέτουμε εναλλάξ το ένα τρίτο του μείγματος αλευριού, τον μισό χυμό μανταρινιού, ακόμα ένα τρίτο αλεύρι, χυμό και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε στο ενδιάμεσο να ενσωματωθούν τα υλικά πριν συνεχίσουμε. Θέλουμε να μην φαίνεται πια αλεύρι αλλά δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα σε αυτή τη φάση.

Βήμα 6

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε ένα φλουρί (ή το βάζουμε στο τέλος όταν έχει ψηθεί η Βασιλόπιτα, από την κάτω πλευρά φυσικά). Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10-15 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα το κέικ. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο, και αν βγει στεγνό ή με στεγνά ψίχουλα είναι έτοιμο. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα.

Βήμα 7

Για να φτιάξουμε το γλάσο βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό. Ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε κουταλιά, ακόμα και αν νομίζουμε πως δεν είναι αρκετό το υγρό. Όταν αρχίσει και γίνεται πηχτό μείγμα, μειώνουμε τον χυμό που προσθέτουμε κάθε φορά. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ υδαρές. Περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Σημείωση: έχω αφήσει στο περίπου τις ποσότητες για να βάλει ο καθένας όσο γλάσο θέλει. Εγώ έβαλα πολύ, αλλά αυτό ήταν κυρίως για λόγους φωτογράφισης. Μπορούμε να βάλουμε μόνο 250-300γρ άχνη, για μια πιο λεπτή στρώση στο πάνω μόνο μέρος του κέικ.

12 αξιολ., M.O. : 4,17
Link Love

Σημειώσεις:
- Η Βασιλόπιτα αυτή είναι πολύ ωραία και τη δεύτερη μέρα, άρα μπορείτε να την ψήσετε από την προηγούμενη και να έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας για τις ετοιμασίες του ρεβεγιόν!
- Η γαρνιτούρα της βασιλόπιτας στις φωτογραφίες είναι κομμάτια μανταρίνι καθαρισμένα πολύ καλά από τις ίνες τους, βουτηγμένα σε λίγο ζεσταμένο μέλι για γυαλάδα. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν σε σχάρα και τα τοποθετούμε στο κέικ.
§
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Βιτάμ. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

 • Απάντηση
  Markella
  29/12/2017

  Φαίνεται πάρα πολύ όμορφη. Λέω να τη φτιάξω φέτος. Με ενθουσιάζουν τα αρώματα που χρησιμοποιείς. Θέλω να σε ρωτήσω, είδα και τη συνταγή σου κέικ πορτοκάλι με παπαρουνοσπορο, και επειδή μου αρέσει πολύ ο παπαρουνοσπορος, μπορώ να τον προσθέσω σε αυτή τη βασιλόπιτα; Εάν ναι τι ποσότητα; Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά! Μου αρέσει πολύ το blog σου και οι υπέροχες συνταγές σου!

  • Απάντηση
   31/12/2017

   Μαρκέλλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Συγνώμη που άργησα να απαντήσω! Την έφτιαξες; Για τον παπαρουνόσπορο, δεν βλέπω τον λόγο να μην προσθέσεις λίγο, αν και συνήθως τον βάζουν σε πιο ζουμερά κέικς. Δεν νομίζω να επηρεάσει αρνητικά την βασιλόπιτα. Θα έλεγα όμως να μην βάλεις πάνω από 2-3 κ.σ. Αν τελικά σε πρόλαβα και το δοκιμάσεις, περιμένω να μου πεις νέα! Χαρούμενη Πρωτοχρονιά!

 • Απάντηση
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  14/12/2018

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΟΥ!!!
  Μου αρέσει πολύ το blog σου και οι υπέροχες συνταγές σου!
  ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.
  ΣΕ ΕΥΧΑΡΣΙΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

  • Απάντηση
   14/12/2018

   Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Νομίζω πως το καλύτερο είναι απλά να παραλείψεις το καρδάμωμο (αν και δεν έχει πολύ έντονη γεύση εδώ). Αν θέλεις βάλε μια έξτρα κουταλιά του γλυκού τζίντζερ (δηλαδή 2 κ.γ. συνολικά). Η πίτα είναι πολύ γευστική γενικά οπότε νομίζω δεν θα σου λείψει το μπαχαρικό. Αν σκοπεύεις να την κάνεις την Πρωτοχρονιά ίσως είναι καλή ιδέα να την κάνεις και μια φορά τώρα για να είσαι σίγουρη πως σου αρέσει. Καλή επιτυχία!