11.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-3
3.5lt

Ένα εκπληκτικό πιάτο, γιορτινό και ιδιαίτερο, με κρέας μαύρου χοίρου, μανιτάρια φρέσκα και αποξηραμένα, φιρίκια και κάστανα. Σιγομαγειρεύεται στο slow cooker και μας σπάει τη μύτη με το υπέροχο άρωμά του. Σερβίρουμε με πουρέ για να μην πάει χαμένη ούτε στάλα από την πεντανόστιμη σάλτσα!

Μαύρος Χοίρος με Μανιτάρια, Μήλα και Κάστανα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: κοντινή λήψη της στρογγυλής πιατέλας με το κρέας και τη σάλτσα από πάνω.

Λίγα λόγια σήμερα. Όλοι τρέχουμε αυτές τις μέρες, είτε για το σουπερμάρκετ της τελευταίας στιγμής, τα δώρα που δεν έχουμε πάρει ακόμα για τους αγαπημένους μας, τις ετοιμασίες του σπιτιού για τον κόσμο που θα έρθει… Γενικά δεν είναι μέρες για χάζι στο ίντερνετ.

Ή είναι; Μήπως ψάχνετε ακόμα τι θα φτιάξετε για το γιορτινό τραπέζι; Σας έχω λύση. Αυτήν εδώ τη λύση, που είναι και γιορτινή και απίστευτα νόστιμη.

Μαύρος Χοίρος με Μανιτάρια, Μήλα και Κάστανα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: πλαινή λήψη της πιατέλας. Στο φόντο το πιάτο με τον πουρέ και κάποια στολίδια του τραπεζιού.

Η προετοιμασία αυτής της συνταγής δεν είναι δύσκολη, όπως άλλωστε με όλες οι συνταγές μου. Είναι όμως από αυτές που ενώ είναι για slow cooker έχουν μια κάποια διαδικασία. Με λίγα λόγια, έχουν σοτάρισμα. Συνήθως το βαριέμαι και το αποφεύγω. Αυτή τη φορά, επειδή πρόκειται και για πιο εορταστικό φαγητό, είπα να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ για να δώσω έστω αυτό το τακ παραπάνω. Οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν τα πετάμε όλα στο δοχείο και γεια σας (όπως στις περισσότερες περιπτώσεις – τουλάχιστον για μένα!). Αξίζει όμως κάθε παραπάνω λεπτό προετοιμασίας!

Μαύρος Χοίρος με Μανιτάρια, Μήλα και Κάστανα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Ο πουρές από το πλάι. Στο σκοτεινό φόντο κάποια χριστουγεννιάτικα στολίδια και κλαδιά από έλατο.

Για την επιλογή του μαύρου χοίρου θα μιλήσουμε άλλη φορά με λεπτομέρεια, αλλά θα ήθελα να τον δοκιμάσετε. Υπάρχει πλέον σε κάποια κρεοπωλεία όπως και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ. Ο δικός μου κρεοπώλης μου έδωσε κόντρα μπριζόλα για την περίπτωση αυτή, και ενώ δεν με απογοήτευσε σε νοστιμιά και υφή, θα ήθελα να το δοκιμάσω και με σπάλα η οποία γενικά είναι καλή κοπή για το slow cooker. Εξηγήστε στον δικό σας πως το κρέας θα μείνει γύρω στις 8 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά για να καταλάβει τι κομμάτι να σας δώσει, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Εννοείται πως η συνταγή γίνεται και με κανονικό χοιρινό.

Μαύρος Χοίρος με Μανιτάρια, Μήλα και Κάστανα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Η κανάτα με τη σάλτσα, στο κέντρο της φωτογραφίας. Στην επιφάνεια της σάλτσας φαίνεται μια φέτα από μανιτάρι. Γύρω γύρω κλαδιά από έλατο, στολίδια και δυο κουκουνάρια.

Πάμε να δούμε τη συνταγή; Πρώτα όμως να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά! Το 2018 να μας φέρει υγεία και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

Μαύρος Χοίρος με Μανιτάρια, Μήλα και Κάστανα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Κοντινή λήψη του κρέατος στην πιατέλα. Πάνω φαίνονται μανιτάρια και κάστανα, και πασπαλισμένοι κόκκοι ροζ πιπεριού. Το κρέας στολίζει ένα κλαδάκι φρέσκιας δάφνης.

Υλικά

20γρ μανιτάρια σιτάκε αποξηραμένα + 150ml νερό βραστό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

λίγο αλεύρι για το κρέας

850γρ μαύρος χοίρος, κόντρα μπριζόλα (εμένα ήταν 2 μεγάλα κομμάτια) ή σπάλα σε μερίδες

80ml κονιάκ

2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο

70γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο (βάρος καθαρισμένου – περίπου 1 μικρό)

120γρ σέλερι κομμένο σε λεπτές φετούλες (περίπου 1 κλωνάρι)

150γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετούλες

180γρ φιρίκια, με τη φλούδα κομμένα σε τέταρτα (περίπου 2)

200γρ κάστανα προβρασμένα/καθαρισμένα

1-2 φύλλα δάφνης

150ml χυμός μήλου

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

1 κ.γ. εστραγκόν ξερό

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γ. θυμάρι

1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Βήμα 1

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό (να τα σκεπάζει). Τα αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 2

Αλευρώνουμε το κρέας και το τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι (μην αρπάξει στο σοτάρισμα). Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο, είτε σε τηγάνι είτε στο δοχείο του slow cooker (αν είναι κατάλληλο) στο μάτι της κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις αν χρειάζεται για να μην στριμωχτεί) μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Το αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Ρίχνουμε στο τηγάνι το κονιάκ και το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να τσιτσιρίσει και να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν κομμάτια κρέατος. Μεταφέρουμε το υγρό σε μια κούπα.

Βήμα 4

Βάζουμε στο τηγάνι ή το δοχείο τις δυο κουταλιές μαργαρίνη με βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και ρυθμίζοντας αν χρειαστεί τη φωτιά. Θέλουμε να μαλακώσει και να γυαλίσει χωρίς να καεί. Προσθέτουμε και τα φρέσκα μανιτάρια. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μειωθούν σε όγκο. Προσθέτουμε το κονιάκ που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αφήνουμε πάλι να τσιτσιρίσει για πολύ λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο slow cooker.

Βήμα 5

Ζουλάμε τα μουλιασμένα μανιτάρια να βγάλουν το νερό τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 6

Τοποθετούμε το κρέας στο δοχείο μαζί με ό,τι ζουμί έβγαλε στο πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω τα φιρίκια, τα κάστανα και τη δάφνη.

Βήμα 7

Ανακατεύουμε το νερό που είχε τα μανιτάρια (τώρα θα είναι καφέ) με τον χυμό μήλου. Προσθέτουμε στο υγρό τη σάλτσα Worcestershire, το εστραγκόν, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα υλικά στο slow cooker.

Βήμα 8

Μαγειρεύουμε στο low για 8 περίπου ώρες (ανάλογα τη συσκευή, θα αρχίσετε να ελέγχετε νωρίτερα και να ξέρετε πως ίσως θέλει περισσότερο – οι χρόνοι είναι στο περίπου διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες).

Βήμα 9

Όταν γίνει, είτε αφήνουμε τη σάλτσα έτσι υδαρή, είτε τη δένουμε με κορν φλάουρ. Εναλλακτικά τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι (ή αν έχουμε μεταλλικό δοχείο την αφήνουμε εκεί και βγάζουμε το κρέας και τα μήλα) και τη βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε, στη σάλτσα.

Βήμα 10

Σερβίρουμε με πουρέ για να μη χάσουμε σταγόνα σάλτσας! Θα ταίριαζε όμως και ένα μείγμα λευκού και άγριου ρυζιού.

Σημειώσεις
Η κοπή αυτή του μαύρου χοίρου έχει μεγάλα κομμάτια λίπους. Αυτά προσφέρουν γεύση κατά το μαγείρεμα, οπότε αν θέλουμε να τα αφαιρέσουμε το κάνουμε μετά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    11/04/2018

    Φαίνεται Πεντανόστιμο!
    Θα το δοκιμάσω και θα σας πω!

  • Απάντηση
    Μαργαρίτα
    05/01/2023

    Καλησπέρα σας! Το είχα φτιάξει πέρισυ στις γιορτές και είχε βγει πεντανόστιμο!
    Ήθελα να ρωτήσω αν το έχετε φτιάξει ποτέ χωρίς να τσιγαρίσετε πρώτα το κρέας στο τηγάνι (να μπει δηλαδή κατευθείαν στο slow cooker με τα υπόλοιπα υλικά) ή αν πρτείνατε κάποιο άλλο κρέας για να παραλείψω το θεμά του τσιγαρίσματος!

    Ευχαριστώ πολυ!

    • Απάντηση
      09/05/2024

      Ξέρω ότι η απάντηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από καθυστερημένη, συγχωρέστε με, απλά η ζωή με έχει απομακρύνει από το blogging αυτόν τον καιρό. Για το τσιγάρισμα, όταν πρόκειται για κομμάτια κρέατος (και όχι κιμά πχ) είναι μια χαρά και χωρίς. Μερικοί ορκίζονται πως η γεύση είναι καλύτερη με το τσιγάρισμα, και ίσως έχουν δίκιο, αλλά μερικές φορές η ευκολία νικάει τις μικρές διαφορές στη γεύση. Εγώ θα έλεγα να πειραματιστείτε και με τους δυο τρόπους και να δείτε. Πάντως θα φάτε, δεν θα πάθει τίποτα το φαγητό. Απλά κάντε το πείραμα κάποια στιγμή που δεν θα είναι κ τόσο φοβερό να μην βγει απόλυτα τέλειο το φαί (όχι πχ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χαχααχ!). Μια μικρή σημείωση όμως για τον κιμά. Αυτός θέλει τσιγάρισμα αλλιώς βγαίνει νια νια 🙂 Καλή συνέχεια!