19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

12.07.2014

4 αξιολ., M.O. : 5,00
15
1-2

Μια χορταστική σαλάτα με κορδέλες ωμού κολοκυθιού και αγγουριού, φασόλια μπαρμπούνια και θρυμματισμένη φέτα. Αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα, αλλά γίνεται και πολύ καλό συνοδευτικό για ψητά κρεατικά.

Την αγάπη που έχω για τα όσπρια την έχετε καταλάβει. Πέρα από τις κλασικές συνταγές, μου αρέσουν ιδιαίτερα σε σαλάτες (όπως αυτή με ρεβίθια και τσορίθο). Καλές οι σαλάτες με τα μαρουλάκια και τις ντοματούλες, αλλά αν δεν έχουν μέσα και κάτι που να «πιάνει τόπο»… σε μισή ώρα ψαχουλεύω το ψυγείο. Τα όσπρια έρχονται να δώσουν το κάτι παραπάνω που θα με χορτάσει και θα νιώσω πως έφαγα γεύμα και όχι απλά ορεκτικό. Επειδή όμως δεν παίζει να βράσω φασόλια μόνο και μόνο για να φτιάξω μια σαλάτα, φροντίζω και έχω πάντα έτοιμα στην κατάψυξη. Κάποια στιγμή που έχω χρόνο, βράζω μια μεγάλη παρτίδα (συνήθως στο slow cooker), τη χωρίζω σε μερίδες της μιας κούπας, και τη βάζω στην κατάψυξη σε σακουλάκια. Εδώ χρησιμοποίησα μπαρμπούνια τα οποία είναι από τα πιο αγαπημένα μου.

Στη σαλάτα αυτή επέλεξα να ταιριάξω τα φασόλια με ωμό κολοκυθάκι και αγγούρι. Το κολοκυθάκι στην ωμή του εκδοχή το ανακάλυψα πέρσι (δείτε το link love) και ενθουσιάστηκα. Μέχρι και σε πέστο το έχω βάλει. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει αξίζει να το κάνετε. Είναι νομίζω λιγότερο γλυκό από το μαγειρεμένο, αλλά είναι πολύ δροσερό και τραγανό˙ ό,τι πρέπει για σαλάτα δηλαδή. Επειδή είναι πολύ στη μόδα, είπα να το κόψω σε κορδέλες να δω πως θα βγει. Ήταν πολύ επιτυχημένο έτσι, και το συνιστώ όχι μόνο για λόγους παρουσίασης, αλλά και επειδή βγαίνουν πολύ λεπτές οι φέτες και η γεύση τους είναι καλύτερη από τα χοντροκομμένα κομμάτια. Και αφού ξεκίνησα με το κολοκυθάκι είπα να κάνω έτσι και το αγγουράκι. Να ξέρετε πως δεν βγαίνουν όλα τα κομμάτια όμορφες κορδελίτσες, ειδικά το αγγούρι αν έχει πολλούς σπόρους θα είναι δύσκολο. Κάνετε όσες βγαίνουν και το υπόλοιπο το κόβετε σε λεπτές φετούλες.

Υλικά

1 κολοκυθάκι μεγαλούτσικο (περίπου 250γρ), καλά πλυμένο (στενόμακρο, όχι πολύ χοντρό)

1 αγγουράκι (περίπου 110γρ), καλά πλυμένο

1/2 κούπα φυλλαράκια μαϊντανού (να βγαίνουν περίπου 3 κ.σ. ψιλοκομμένα)

1 κούπα φασόλια μπαρμπούνια, βρασμένα

60-100 γρ φέτα θρυμματισμένη (ποσότητα κατά βούληση)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν δεν έχετε βρασμένα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα κόκκινα φασόλια κονσέρβας.
Βήμα 1

Κρατάμε στο χέρι το κολοκυθάκι και από τη μια πλευρά το ξεφλουδίζουμε λίγο (ένα δυο περάσματα). Μετά συνεχίζουμε στο ίδιο σημείο να περνάμε από πάνω προς τα κάτω το εργαλείο, ώστε να βγαίνει σε λωρίδες το εσωτερικό του κολοκυθιού. Λίγο πριν φτάσουμε στη μέση το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο από την πίσω πλευρά. Δεν θα μπορούμε να το κάνουμε όλο διότι κάποια στιγμή είναι δύσκολο να το κρατάμε και να κόβουμε συγχρόνως. Το υπόλοιπο το κόβουμε σε τζουλιέν (μικρές λωριδίτσες σαν σπίρτα). Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και το αγγουράκι.

Βήμα 2

Βάζουμε τις κορδέλες κολοκυθιού και αγγουριού σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα φασόλια και τη φέτα.

Βήμα 3

Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Ανακινούμε ζωηρά και περιχύνουμε με το μισό άρτυμα τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να «κάθεται» το κολοκύθι, και προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο dressing θέλουμε. Εγώ το έβαλα όλο αλλά ίσως εσείς να την προτιμάτε πιο στεγνή.

4 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Ωμοκολοκυθοσαλάτες
Ηλιόλουστη Μακαρονοσαλάτα από το Elena Is Cooking (τη δοκίμασα σε ένα πικνίκ και ήταν η αφορμή να αγαπήσω το ωμό κολοκυθάκι! Thank you Έλενα)
Σαλάτα με Μαριναρισμένα Κολοκυθάκια και Ξινομυζήθρα από το Elena Is Cooking
Σαλάτα με κολοκυθάκια και φέτα από το Η Μάνα του… Λόχου

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    12/07/2014

    Καταρχάς μπράβο για την όμορφη παρουσίαση! Είναι σαν λουλούδι!Πολύ όμορφο για να το χαλάσω αλλά πολύ νόστιμο για να αντισταθώ!

  • Απάντηση
    13/07/2014

    Λοιπόν ωμό κολοκυθάκι δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι στη φάση του δοκιμάζω τα πάντα, οπότε ναι σίγουρα θα το δοκιμάσω και αυτό!
    Επίσης λάτρης των οσπρίων, οπότε η σαλάτα σου με ιντριγκάρει ιδιαίτερα.
    Και είναι και σούπερ εμφανίσιμη!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      15/07/2014

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Είναι καλύτερο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή έτσι όπως εδώ σε πολύ λεπτές φέτες (με το peeler). Φιλιά

  • Απάντηση
    lena
    14/07/2014

    Γειά σου Ελενάκι μου μετά από πολύ καιρό απουσίας μου από το πανέμορφο blog σου με τις νόστιμες και ιδιαίτερες προτάσεις,έχω να σου πω ότι τη σαλατούλα σου θα την τιμήσω αύριο κιόλας περιέχει όλα όσα μου αρέσουν και κυρίως έχω ανάγκη τη δροσιά της!!!

    • Απάντηση
      15/07/2014

      Γειά σου Λένα! Και σε σκεφτόμουν πριν λίγες μέρες. Ελπίζω όλα καλά και να περνάτε ένα όμορφο καλοκαίρι!

  • Απάντηση
    lena
    17/07/2014

    Yπέροχη σαλάτα και το κολοκυθάκι ωμό έχει ωραιότατη γεύση και δένει πολύ με τα υπόλοιπα υλικά…..δοκίμασαν από το πιάτο μου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τους άρεσε…και σε εσένα Ελένη μου καλό καλοκαίρι…εμείς πουθενά ιδιαίτερα φέτος ,πολλές δουλειές στο σπίτι μας…τα στραγγίξαμε τα πορτοφόλια…τα παιδιά μας προέχουν… αυτά όλο και κάπου θα πάνε και εμείς καμιά βουτιά στη Χαλκιδική και μια χαρά,υγεία να υπάρχει!

    • Απάντηση
      18/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ Λένα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η σαλάτα! Όσο για τις διακοπές.. πολύς κόσμος νομίζω θα μείνει σπίτι φέτος. Το σημαντικό είναι να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Το μπανάκι πάντως στη Χαλκιδική μου ακούγεται όνειρο!