02.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.07.2014

9 αξιολ., M.O. : 4,11
3
3.5lt

Μια απλή και γρήγορη συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο. Ψήνονται στο slow cooker μαζί με σάλτσα από μουστάρδα και μέλι, η οποία στο τέλος εμπλουτίζεται με λίγη κρέμα γάλακτος.

Τα χοιρινά μπριζολάκια μου αρέσουν πολύ, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως θέλουν μεγάλη προσοχή στο μαγείρεμα. Ένα λεπτό παραπάνω και έγιναν σολίτσες (μη ρωτάτε πως το ξέρω). Γενικά θέλουν γρήγορο ψήσιμο, αλλά κάποια στιγμή αναρωτήθηκα, ποιά θα ήταν άραγε η συμπεριφορά τους στο slow cooker; (Τέτοιες ανησυχίες με πιάνουν συχνά.) Μια φίλη στο γκρουπ που έχω στο Facebook για slow cookers είχε αναφέρει παλιότερα πως έκανε χοιρινές (με κόκκαλο) με μουστάρδα και πετιμέζι, κι αυτό μου είχε καρφωθεί στο μυαλό. Έτσι λοιπόν είχα την ιδέα να κάνω αυτά τα μπριζολάκια με μουστάρδα και μέλι. Αποφάσισα να μην προσθέσω περισσότερο υγρό, εκτός από μια κουταλιά λάδι, για να δω πως θα βγούν. Ήδη τα υλικά αυτά δημιούργησαν αρκετή σάλτσα για να μη στεγνώσει το κρέας, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσω ζωμό ή νερό. Στο τέλος έβαλα λίγη κρέμα γάλακτος, και μια κουταλίτσα λεμόνι για ισορροπία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μπριζολάκια μαλακά και νόστιμα, με υπέροχη σάλτσα που ταιριάζει με ρύζι ή και ζυμαρικά.

Το πιάτο αυτό είναι από τα γρήγορα, για τα δεδομένα πάντα του slow cooker, και καλό είναι να έχετε το νου σας την πρώτη φορά που το φτιάξετε. Η κάθε συσκευή διαφέρει και μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Και όπως πάντα, ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις ποσότητες ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής! Έχω προσθέσει ένα καινούργιο σηματάκι αριστερά, για να βλέπετε εύκολα σε ποιά συσκευή είναι μαγειρεμένες οι συγκεκριμένες ποσότητες υλικών. Αν έχετε μεγάλο slow cooker διπλασιάστε τες αλλιώς θα γίνουν πολύ γρηγορότερα και ίσως στεγνώσουν.

Τέλος, βρήκα πρόσφατα έναν πιο εύκολο τρόπο να πήζουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ. Τη μεταφέρουμε σε κανάτα, προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ και τη βάζουμε στα μικροκύματα να πάρει την πολυπήθητη βράση. Ούτε κατσαρολάκι ούτε τίποτα!

Υλικά

1 κ.σ. λάδι

3 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. μουστάρδα

600-700γρ χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

1 κ.γ. χυμό λεμόνι

2 κ.γ. κορν φλάουρ

αλατοπίπερο για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εγώ χρησιμοποίησα μουστάρδα με μυρωδικά (ρίγανη και δενδρολίβανο). Αν εσείς έχετε απλή μουστάρδα, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα 1/4 κ.γ. από κάποιο ξερό μυρωδικό της αρεσκείας σας. Προτείνω δενδρολίβανο ή εστραγκόν.

Βήμα 1

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι το λάδι, το μέλι και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. (αν είναι να προσθέσουμε μυρωδικά το κάνουμε τώρα – δείτε το Δείξε μου)

Βήμα 2

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη σάλτσα και την απλώνουμε και στις δυο πλευρές του κάθε κομματιού κρέατος. Ένα ένα τα τοποθετούμε στο δοχείο της συσκευής, κάπως κεραμιδωτά (το ένα να είναι κατά το ήμισυ πάνω στο άλλο). Αυτή η ποσότητα στο 3.5lt δοχείο κάνει άνετα μια στρώση. Αν περισσεύει σάλτσα τη ρίχνουμε από πάνω.

Βήμα 3

Ψήνουμε στο high για περίπου 1 ¼ με 1 ½ ώρα. Εμένα στη 1 ώρα και 20’ ήταν έτοιμο αλλά την επόμενη θα το κοιτάξω στη 1 και 10’. Γενικά όταν βλέπουμε τα μπριζολάκια να έχουν «ασπρίσει» τότε είναι καλή στιγμή να τα ελέγξουμε. Για να γίνει αυτό βγάζουμε ένα και το κόβουμε στη μέση. Αν είναι ίδιο λευκό-γκριζωπό χρώμα μέσα έξω είναι έτοιμο. Προσπαθούμε να μη μείνουν παραπάνω απ’όσο χρειάζεται για να μη σκληρύνουν. Κλείνουμε τη συσκευή.

Βήμα 4

Προσεχτικά βγάζουμε το δοχείο από τη βάση και ρίχνουμε τη σάλτσα σε μια πυρίμαχη κανάτα ή κούπα. Επιστρέφουμε το δοχείο στη βάση με το καπάκι για να διατηρηθεί ζεστό το κρέας. Εγώ είχα σχεδόν ¾ κούπας σάλτσα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί, και μετά προσθέτουμε το λεμόνι. Σε ένα άλλο ποτηράκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 2 κ.γ. νερό μέχρι να γίνει λείο. Το ρίχνουμε στην κανάτα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και το βάζουμε για 45 με 60 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Θέλουμε ίσα να πάρει βράση για να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τα μπριζολάκια με ρύζι ή ζυμαρικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση˙ εγώ έβαλα μόνο πιπέρι.

9 αξιολ., M.O. : 4,11

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

20 Σχόλια

  • Απάντηση
    16/07/2014

    Πολύ μου άρεσε το τελευταίο tip σχετικά με το πώς μπορούμε να πήξουμε τη σάλτσα στα μικροκύματα. Κάτι τέτοιες ευκολίες είναι απαραίτητες νομίζω!
    Κάτι μου λέει ότι στο slow cooker οι μπριζόλες θα γίνονται απίστευτα τρυφερές και νοστιμότατες!
    Φιλιά
    PS. Μου αρέσει πολύ και το πιάτο σου, στο ‘πα;;; 🙂

    • Απάντηση
      18/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Το πιατάκι μου το καμαρώνω, είναι αντίκα! Αυτό με τη σάλτσα ήταν απο κείνες τις φλασιές που λες μα γιατί δε το σκέφτηκα νωρίτερα; Και ναι, οι μπριζόλες είτε με κόκκαλο είτε χωρίς γίνονται φοβερές στο slow cooker! Φιλιά πολλά

  • Απάντηση
    18/07/2014

    Λουκούμι πρέπει να έγιναν! Και αυτός ο συνδυασμός μουστάρδας με μέλι πόσο μου αρέσει!

  • Απάντηση
    lena
    18/07/2014

    Ωραία πρόταση για το Κυριακάτικο γεύμα…είμαι σίγουρη πως θα είναι μπουκιά και απόλαυση!!Εγώ από μυρωδικά θα προσθέσω ρίγανη που αρέσει πολύ σε όλους και τη χρησιμοποιώ πολύ σε σαλάτες και φαγητά με κρέας ,ψάρι ,κότα,,,,ακόμη και σε σκέτο ψωμάκι με λαδάκι όταν από πάνω μπει η ρίγανη ανοίγει την όρεξη….που δεν έχουμε καθόλου…άστα να πάνε κιλό δεν μπορώ να χάσω….θα σου πω από βδομάδα εντυπώσεις από το γεύμα!

    • Απάντηση
      22/07/2014

      Ωραία η ριγανίτσα! Θα το κάνεις σε τηγάνι το πιάτο; Περιμένουμε νεότερα για να ξέρουν και όσοι δεν έχουν slow cooker!

      • Απάντηση
        lena
        24/07/2014

        Λοιπόν Ελένη μου το μαγείρεψα στη γάστρα το υπέροχο αυτό φαγάκι και εκτός του ότι έγινε λουκούμι,η σαλτσούλα ήταν το κάτι άλλο.Όλα τα έκανα με τη σειρά που τα δίνεις και το φαγητό είχε μεγάλη επιτυχία!!Τα έγλειψαν τα πιάτα οι δικοί μου…Ευχαριστούμε!!!!!

        • Απάντηση
          24/07/2014

          Εγώ σε ευχαριστώ Λένα μου που γύρισες να μου πεις τις εντυπώσεις σου! Χαίρομαι που σας άρεσε!

  • Απάντηση
    29/12/2015

    Πολύ ωραία φαίνεται…!Μπορώ άραγε να τη δοκιμασω με μοσχαρίσιες;

    • Απάντηση
      29/12/2015

      Γιατί όχι; Απλά όποιο κρέας βάλεις θα πρέπει να είναι πολύ λεπτκομμένο και σχετικά άπαχο, για να διατηρήσεις τουλάχιστον στο περίπου αυτούς τους χρόνους ψησίματος. Αν βάλεις κανονικές μπριζόλες θα χρειαστείς πολλές ώρες και ίσως βγάλουν και πολύ περισσότερα υγρά στο τέλος. Δεν είναι πρόβλημα φυσικά αυτό, αφού μπορείς να τα δέσεις με κορν φλάουρ για να κάνεις σάλτσα. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Απάντηση
    Αμάντα
    22/01/2016

    …κι αυτό το υπέροχο μαχα;ιροπήρουνο πού θα το βρούμε???

  • Απάντηση
    Μαρια βεργανελακη
    04/08/2016

    !!!!!!!

  • Απάντηση
    sofia
    27/08/2016

    Άλλη μια ωραία συνταγή! Το πρόβλημα στη δική μου εκτέλεση είναι ότι η κρέμα γάλακτος μου έκοψε ελαφρά με το που την πρόσθεσα στο ζουμί.. Το φάγαμε φυσικά και ήταν πολύ νόστιμα τα μπριζολάκια, μόνο οπτικά λίγο έχανε.. Τι έγινε λάθος;
    Επισης εγώ έβαλα απλή μουστάρδα και πρόσθεσα δεντρολίβανο αλλά την επόμενη φορά θα βάλω απλή σκέτη γιατί κάπως δεν μου ταιριάζει. Θέμα γούστου, βέβαια!
    Περιμένω ιδέες..γιατί θέλω να την ξανακάνω!

    • Απάντηση
      28/08/2016

      Ευχαριστώ για το σχόλιο, χαίρομαι που σας άρεσαν αλλά λυπάμαι που έκοψε η σάλτσα. Την διαδικασία την ακολούθησες ακριβώς όπως ήταν στην περιγραφή; Ρωτάω διότι αν μπήκε το λεμόνι πριν την κρέμα ίσως αυτό να έφταιγε (λόγω οξύτητας). Αν δεν ήταν αυτό, ίσως την επόμενη φορά να άφηνες δυο τρια λεπτά τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρά, πριν προσθέσεις την κρέμα. Ούτως ή άλλως θα ξαναζεσταθεί όταν βάλεις το μείγμα του κορν φλάουρ και την πήξεις. Ή ακόμα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την τεχνική του “αυγοκοψίματος”, δηλαδή να βάλεις την κρέμα σε κούπα και να προσθέσεις λίγη λίγη σάλτσα για να ομογενοποιηθεί καλύτερα. Τέλος, η καλύτερη κρέμα για μαγειρική είναι η πλήρης λιπαρών. Αν έβαλες light μπορεί να έπαιξε αυτό ρόλο. Για να είσαι απόλυτα σίγουρη θα μπορούσες να βάλεις κρέμα που να το λέει στη συσκευασία ότι είναι για μαγείρεμα, όχι μόνο για ζαχαροπλαστική. Αυτά μπορώ να σκεφτώ, ελπίζω να βοήθησα και η δεύτερη απόπειρα να είναι και όμορφη εκτός από γευστική! Περιμένω νέα!!

      • Απάντηση
        sofia
        30/08/2016

        Το ξανάφτιαξα χτες και βγήκε τέλειο! Έκανα και τα δύο που πρότεινες, περίμενα λίγο να κρυώσει η σάλτσα και πήρα κρέμα για όλες τις χρήσεις, δεν ξέρω τι από τα δύο δούλεψε, το καλό είναι ότι μοσχοβολάει και πάλι το σπίτι και πάλι ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Μαρια
    05/01/2017

    Αν βαλω μοσχαρισια φιλετακια?

    • Απάντηση
      05/01/2017

      Γιατί όχι; Απλά προσέξτε τον χρόνο μαγειρέματος να είναι ανάλογα με το μέγεθος/πάχος των φιλέτων. Αυτά της συνταγής ήταν πολύ πολύ λεπτά! Περιμένουμε εντυπώσεις.