01.12.2020
You can use WP menu builder to build menus

25.02.2014

31 αξιολ., M.O. : 4.48
3-4

Πανεύκολο φαγητό με ελάχιστη προετοιμασία. Για τις μέρες με φορτωμένο πρόγραμμα, το έτοιμο ρολό αποτελεί την τέλεια λύση. Καθαρίζουμε λίγες πατάτες, τα πετάμε όλα στο slow cooker, και συνεχίζουμε τη μέρα μας. Το απόγευμα το μόνο που μας μένει είναι να φτιάξουμε, αν θέλουμε, μια σάλτσα.

Το ρολό κοτόπουλο γίνεται νοστιμότατο στο slow cooker. Και επειδή το βρίσκουμε έτοιμο σε σχεδόν όλα τα σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία, η προετοιμασία του είναι παιχνιδάκι. Ουσιαστικά μόνο τις πατάτες έχουμε να ετοιμάσουμε, αν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε κι αυτές μαζί με το ρολό. Προσθέτουμε λίγο ζωμό, ο οποίος μαζί με το ζουμί που βγάζει το κρέας γίνεται μια γευστικότατη σάλτσα που μπορούμε να δέσουμε στο τέλος αν θέλουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Εδώ θα πρέπει να σας εκμυστηρευτώ κάτι. Το ρολό που θα βγάλετε από το slow cooker σας, δεν θα μοιάζει με αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Όταν είναι ακόμα ζεστό, είναι τόσο μαλακό που ξετυλίγεται πολύ εύκολα. Θέλει προσοχή στο κόψιμο. Προσωπικά, δε με ενοχλεί καθόλου αυτό το γεγονός, μιας και σημαίνει ότι το κρέας έχει ψηθεί τόσο ωραία που είναι απίστευτα μαλακό και ζουμερό. Για φωτογράφιση όμως δεν είναι ιδανικό! Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν το ρολό σταθεί λίγη ώρα και κρυώσει. Πως το σκέφτομαι εγώ; Στο οικογενειακό τραπέζι δεν έχει και τόση σημασία η εμφάνιση, το κόβω όπως είναι ζεστό και ας μη βγουν οι τέλειες φέτες. Αν είχα τραπέζωμα θα το επέλεγα στην περίπτωση του μπουφέ, που νομίζω ότι ταιριάζει υπέροχα. Θα το έφτιαχνα αρκετά νωρίτερα, θα το άφηνα να κρυώσει, θα το έκοβα σε φέτες και λίγο πριν βγει στο τραπέζι θα το ζέσταινα λίγο στα μικροκύματα. Ίσως φαντάζεστε ότι είναι δύσκολο φαγητό για μπουφέ, αλλά είναι τόσο μαλακό που δεν χρειάζεται καν μαχαίρι.

Σχετικά με τις πατάτες. Οι πατάτες στο slow cooker βγαίνουν πολύ εύγευστες, ειδικά αν έχουν ψηθεί σε ζωμό. Χρειάζονται αρκετό υγρό στοιχείο, και να θυμάστε ότι θέλουν περισσότερο χρόνο από το κρέας (όπως όλα τα λαχανικά που είναι ρίζες και άρα πιο σκληρά). Δεν ξεροψήνονται, αλλά ούτε θυμίζουν τις βραστές. Θα έλεγα ότι μοιάζουν λίγο με το κάτω μέρος από τις πατάτες που έχουν ψηθεί με πολύ νερό στο φούρνο.

Το ζουμί που μένει στο δοχείο του slow cooker είναι νοστιμότατο. Εγώ το μεταφέρω σε κατσαρολάκι (αφού επιστρέψω το κρέας και τις πατάτες στο πυρίμαχο για να διατηρηθούν ζεστά) και το βράζω σε δυνατή φωτιά για λίγο. Επειδή συνήθως βιαζόμαστε να φάμε, δεν το αφήνω να δέσει μόνο με το βράσιμο, το βοηθάω με λίγο κορν φλάουρ. Το πόσο εξαρτάται από την ποσότητα υγρού που έμεινε μετά το μαγείρεμα. Περίπου όμως να υπολογίζετε μια κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα από το ζουμί.

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τις πατάτες στο slow cooker μπορούμε να συνοδέψουμε το ρολό με ρύζι ή με πουρέ. Εγώ συνήθως κάνω και τις πατάτες αλλά και λίγο ρύζι, για να μαζευτεί καλύτερα η σάλτσα, ξέρετε.

Υλικά

4 πατάτες (εμένα ήταν 2 μικρές και 2 μεσαίου μεγέθους), κομμένες σε σχετικά μικρά κομματάκια (2-3 εκ.)

1 ρολό κοτόπουλο (περίπου 1 κιλό)

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα δύο (κάθετα στη ρίζα για να μην ανοίξει)

2 κ.σ. λάδι

1 κούπα ζωμό λαχανικών (εγώ έβαλα τον δικό μου, συνταγή εδώ)

1/4 κ.γ. αλάτι (το ρολό συνήθως έχει αρκετά καρυκεύματα)

2-3 κ.σ. κορν φλάουρ

2-3 κ.γ. gravy granules (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τα gravy granules είναι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάλτσας κρέατος. Είναι αγγλικό προϊόν και υπάρχει εδώ σε καταστήματα με βρετανικά προϊόντα. Εναλλακτικά, υπάρχουν πλέον και παρόμοια στα σουπερμάρκετ (κύβοι και μείγματα για σάλτσα κρέατος από γνωστές μάρκες) αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει. Επίσης δεν ξέρω αν βοηθάνε στο πήξιμο όπως τα gravy granules.
Βήμα 1

Βάζουμε τις πατάτες στο δοχείο (σε slow cooker των 3.5 λίτρων καλύπτουν τον πάτο). Τοποθετούμε από πάνω το ρολό κοτόπουλο. Βολεύουμε το κρεμμύδι δίπλα στο ρολό. Περιχύνουμε με το λάδι και το ζωμό, και προσθέτουμε το αλάτι. Οι πατάτες πρέπει να καλύπτονται κατά το μισό από το ζωμό.

Βήμα 2

Γυρνάμε τη συσκευή στο low και αφήνουμε το φαγητό για 9-10 ώρες. Αν θέλουμε να το βγάλουμε νωρίτερα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί στο κέντρο˙ ο καλύτερος τρόπος είναι το θερμόμετρο. Επίσης πρέπει να ελέγξουμε τις πατάτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στο high λογικά θα θέλει γύρω στις 5 ώρες, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει έτσι.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε να βράσει. Αν χρησιμοποιούμε gravy granules τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Υπολογίζουμε περίπου την ποσότητα και ετοιμάζουμε το κορν φλάουρ. Για αρχή βάζουμε 2 κ.σ. σε ένα ποτηράκι (λιγότερο αν έχουμε βάλει gravy), μαζί με 2 κ.σ. κρύο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Τη γυρνάμε στο μάτι σε χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε λίγο μέχρι να πήξει, ανακατεύοντάς τη. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε με λίγο ακόμα κορν φλάουρ.

31 αξιολ., M.O. : 4.48

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    sofia
    11/06/2016

    Μόλις το έβαλα στο sc, είναι η 3-4 φορά που το φτιάχνω και ήθελα να σου μεταφέρω το σχόλιο του καλού μου μόλις το είδε: θα φτιάξεις κι αυτή τη φανταστική σάλτσα; Ναι, του λέω, προτιμάς με πατάτες ή ρύζι; Δεν έχει σημασία, μου λέει, αυτή η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά!!! Ευχαριστώ λοιπόν για την έμπνευση που μου δίνεις! Συνέχισε έτσι!

    • Απάντηση
      12/06/2016

      Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα με το σχόλιό σου! Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ! Καλά μαγειρέματα