19.10.2019
You can use WP menu builder to build menus

13.01.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
20
2-3

Γαρίδες με σπιτική γλυκόξινη σάλτσα, πανεύκολη και γρήγορη. Τις βάζουμε σε μαρουλόφυλλα, τυλίγουμε, και έχουμε ένα ελαφρύ, υγιεινό και γευστικότατο γεύμα.

Γύρω μου ακούω συνέχεια για κιλά. Πόσα πήραμε, πόσα πρέπει να χάσουμε κλπ κλπ. Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν καίγομαι πολύ γι’αυτά. Παλιότερα αγχωνόμουν κι εγώ, και με έπιαναν τύψεις, και ένιωθα άσχημα όταν ενέδιδα σε αυτά που ήθελα να φάω. Το ξεπέρασα. Το θέμα κιλών πάντα. Αυτό που δεν έχω «ξεπεράσει», είναι το θέμα της ισορροπημένης διατροφής. Αυτό με απασχολεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση. Τα γλυκά και τα μπισκότα και τις λιχουδιές γενικά δεν πρόκειται να τις κόψω. Θα ήθελα όμως να τρώω περισσότερα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά. Πριν τα γλυκά και τα μπισκότα. Καταλάβατε. Η ισορροπία που έλεγα.

Σ’αυτό το πιάτο έχουμε και το θαλασσινό μας και το λαχανικό μας. Έχουμε και μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα που γίνεται στο πι και φι. Σκέφτηκα αντί για λευκό ξίδι που μπαίνει συνήθως να δοκιμάσω βαλσάμικο, και μάλιστα με μέλι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βάθος στη γεύση, μια άλλη διάσταση. Ταίριαξε πολύ.

Το πιο χρονοβόρο πράγμα στην όλη διαδικασία ήταν το να καθαρίσω τις γαρίδες. Τις πήρα ολόκληρες και προβρασμένες, οπότε χρειάστηκε λίγη ώρα να βγάλω κεφάλια, ουρές κλπ. (Την επόμενη νομίζω θα επιλέξω τις έτοιμες καθαρισμένες, εκτός αν θέλω να κάνω κάποια σούπα με τον ζωμό τους.) Αλήθεια, γιατί δεν μαγειρεύω περισσότερο με θαλασσινά;

Για το 2016 λοιπόν θα προσπαθήσω να το κάνω. Να εμπλουτίσω τη διατροφή μου με μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, με περισσότερα λαχανικά, και περισσότερα ψάρια και θαλασσινά. Εσείς τι θα θέλατε για την διατροφή σας τη νέα χρονιά;

Υλικά

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 καρότο, μικρό, κομμένο σε μικρά κυβάκια

1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια

λίγα φύλλα μαρουλιού τύπου σαλάτα ή iceberg

1/2 αγγουράκι, κομμένο σε μπαστουνάκια μεγέθους σπίρτου

2 κ.σ. κέτσαπ

1 κ.σ. ξίδι ΤΟΠ βαλσάμικo με θυμαρίσιο μέλι

1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. μέλι

1/4 κ.γ. πολτός σκόρδου

1/4 κ.γ. τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη

1/4 κ.γ. πιπέρι (εγώ έβαλα λεμονοπίπερο)

1/8 κ.γ. μπούκοβο

1 ½ κ.γ. κορν φλάουρ

2 φέτες ανανάς κομπόστα, κομμένος σε μικρά κομματάκια

170 γρ γαρίδες καθαρισμένες, προβρασμένες (από 300 γρ ολόκληρες προβρασμένες)

1 κ.σ. σιρόπι από την κομπόστα ανανά

λίγα κάσιους, ωμά

λίγο σχοινόπρασο (τσάιβς) ή πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα

λίγο σουσάμι για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το καρότο και την πιπεριά. Αφήνουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά να μην πάρουν χρώμα.

Βήμα 2

Στο μεταξύ τακτοποιούμε σε ένα πιάτο τα φύλλα μαρουλιού και πάνω στο καθένα λίγα μπαστουνάκια αγγουράκι.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι βάζουμε την κέτσαπ, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το τζίντζερ, το πιπέρι, το μπούκοβο και τέλος το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ζωηρά με πιρούνι μέχρι να λιώσει το μέλι.

Βήμα 4

Όταν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά προσθέτουμε στο τηγανάκι τον ανανά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα και τις γαρίδες και ανακατεύουμε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Προσθέτουμε το σιρόπι από την κομπόστα και τα κάσιους, και αφήνουμε δυο λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν καλά οι γαρίδες (2-3 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.

Βήμα 5

Με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη γέμιση πάνω σε κάθε μαρουλόφυλλο. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο και, αν θέλουμε, λίγο σουσάμι.

Βήμα 6

Για να τα φάμε τυλίγουμε τη γέμιση μέσα στο μαρούλι και απολαμβάνουμε με τα χέρια.

Οι γαρίδες θα ταίριαζαν επίσης υπέροχα με ρύζι μπασμάτι ή jasmine.
§
Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΤΟΠ, δείτε εδώ.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    mia petra
    13/01/2016

    Έφτιαξα τις προάλλες σούπα λαχανικών, σε ένα τηγάνι είχα σωτάρει γαρίδες και στο τέλος (αφού έκανα βελουτέ την σούπα) τις πρόσθεσα στην σούπα! Πεντανόστιμο φαγητό και χωρίς κρέας, που το μπουχτίσαμε πια (και δεν με ξετρελαίνει κιόλας) 🙂

    • Απάντηση
      13/01/2016

      Αα πολύ καλή ιδέα να τις προσθέσεις σε σούπα! Κι άλλος σούπερ συνδυασμός λαχανικών και θαλασσινών!