23.07.2018
You can use WP menu builder to build menus

09.11.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6

Μια νόστιμη ψαρόσουπα, ελαφρώς πειραγμένη. Εύκολη, απλή και υγιεινή, με φέτες μπακαλιάρου, βραστόψαρα, λαχανικά και χυμό πορτοκαλιού για ξεχωριστό άρωμα. (ανάρτηση με βίντεο)

Πως και πως περίμενα να έρθει η εποχή της σούπας. Και επιτέλους ήρθε. Άντε καλά, σχεδόν ήρθε. Ο καιρός σιγά σιγά γυρνάει, η θερμοκρασία πέφτει, τα σύννεφα βρήκαν το δρόμο, και χθες έβρεξε! Έστω και για λίγη μόνο ώρα. Μπορεί να μην κάνει αληθινό, τσουχτερό κρύο που «ξυρίζει», αλλά τουλάχιστον μας κάνει να λαχταράμε ζεστά ροφήματα και αχνιστές σουπίτσες.

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of a large soup serving bowl with a ladle in it. Pieces of vegetables and fish are protruding from within the soup. To the top a small plate of anchovies and a chopping board with pieces of orange on it. To the bottom left two pieces of orange that have been squeezed.

Η ψαρόσουπα είναι μια σούπα που σχεδόν πάντα θα παραγγείλω όταν τη βρω σε ταβέρνα, και ήθελα καιρό τώρα να δοκιμάσω να φτιάξω και μια δική μου. Όταν λοιπόν άκουσα πως θα μπορούσα να δημιουργήσω μια #madewithAB εκδοχή για την ΑΒ Βασιλόπουλος, άρπαξα την ευκαιρία.

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of one bowl of soup with a spoon in it. Potatoes, carrots, celery and pieces of fish are visible within the thick soup. To the left a couple of squeezed pieces of orange.

Άρχισα λοιπόν την έρευνά μου και διαπίστωσα πως οι συνταγές που υπάρχουν εκεί έξω είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες πατάνε σε μια αρκετά κλασική εκδοχή με λαχανικά.

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close side view of the bowl of soup and the pieces of fish and veggies which are protruding from within the soup. Some black pepper is sprinkled on top. In the background the other bowl and some pieces of lemon and orange.

Η μέθοδος διαφέρει από μάγειρα σε μάγειρα. Εγώ όπως ξέρετε, προτιμώ τις εύκολες συνταγές. Γι’ αυτό λοιπόν έψαξα να βρω την απλούστερη εκτέλεση, που να μην θυσιάζει όμως τίποτα από τη γεύση. Κατέληξα σε συνδυασμό από βραστόψαρα για ζωμό, και φέτες μεγάλου μπακαλιάρου για εύκολο ξεψάχνισμα! Γιατί καλό το ολόκληρο ψάρι δε λέω… αλλά αυτά τα κοκαλάκια βρε παιδιά…

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close side view of the serving bowl with the ladle inside. The soup is thick and creamy, and there are pieces of fish visible on the surface.

Έβαλα λοιπόν τα κλασικά λαχανικά – πατάτα, καρότο και σέλερυ – αφού είναι απόλυτα ταιριαστά και νόστιμα. Πρόσθεσα λίγο πράσο αντί για κρεμμύδι, και από εκεί και πέρα είπα να πειραματιστώ.

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer top view of one of the bowls of soup with all the veggies and fish in the centre. Two squeezed pieces of orange lie towards the bottom of the picture.

Το πορτοκάλι στις σούπες το αγαπάω πολύ. Θυμάστε αυτή με το καρότο; Δίνει μια ξινούτσικη γλύκα πολύ ασυνήθιστη αλλά υπέροχη. Εδώ έδεσε τέλεια και ενώ δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή η γεύση, κάνει τη διαφορά στο γενικό αποτέλεσμα. Φυσικά δεν λείπει και το λεμόνι βέβαια!

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three bowls of the soup all layed out on a wooden surface. One of them is sitting on a wooden chopping board next to some pieces of orange and lemon. A small plate of anchovies sits to the right.

Μια άλλη λεπτομέρεια που ίσως σας φανεί περίεργη είναι η αντζούγια. Δεν την βάζω για τις ιδιότητές της ως ψάρι, αλλά ως γενικό ενισχυτικό γεύσης. Είναι γνωστό πως η αντζούγια προσφέρει αυτό το απροσδιόριστο umami, και νοστιμίζει πολλά πιάτα, ακόμα και κρέατα. Σας προτείνω να πειραματιστείτε μαζί της.

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl of soup in the centre of the photo. To the top right (half visible) is the serving bowl. The the top left is the olive oil canister and to the left a brown piece of muslin fabric. To the left the small plate of anchovies.

Τέλος, συμπλήρωσα με αγαπημένα μπαχαρικά, πάπρικα και κόλιανδρο, και έτοιμη η ψαρόσουπα. Αν θέλουμε της δίνουμε και μια καυτερή νότα με λίγες σταγόνες ταμπάσκο. Ό,τι πρέπει για μια χουχουλιάρικη βραδιά στο σπίτι!

Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Ingredient shot with two slices of cod on a plate toward the bottom left of the picture, a bottle of olive oil above it, and some potatoes above that. Top middle is the plate of anchovies, and to the right are some containers with spices. In the centre is a chopping board with carrots, celery and a leek, as well as a lemon and a halved orange. Bottom right, barely in the shot, a soup ladle and a slotted spoon.

Υλικά

1800ml νερό

1 + 1 ½ κ.γ. αλάτι

300γρ βραστόψαρα

800γρ βακαλάος cod Β. Θαλάσσης σε φέτες (3 φέτες περίπου)

500γρ ΑΒ ΕΠΙΛΟΓΗ πατάτες (ιδανικές για βράσιμο), κομμένες σε κυβάκια

200γρ καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

200γρ πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

150γρ σέλερυ, κομμένο σε φετούλες

4 φιλέτα αντζούγιας, πολτοποιημένα (περίπου 1 κ.γ.)

120ml χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος (και επιπλέον για το σερβίρισμα)

60ml χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος (και επιπλέον για το σερβίρισμα)

60ml ΑΒ ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο

1 ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

½ κ.γ. AB πιπέρι μαύρο, τριμμένο

λίγες σταγόνες ταμπάσκο (για το σερβίρισμα)

Με ένα κλικ εδώ, όλα τα παραπάνω θα μεταφερθούν ως δια μαγείας στο καλάθι σας, και κατόπιν στην πόρτα σας!
 
Αγοράστε τα υλικά σας στο AB Click2shop

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αντί για σέλερυ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια.

Βήμα 1

Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και τα βραστόψαρα, και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Βήμα 2

Τοποθετούμε τις φέτες βακαλάου στην κατσαρόλα πάνω στα βραστόψαρα, και τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά (αν χρειαστεί τη δυναμώνουμε μέχρι να ξαναβράσει το νερό).

Βήμα 3

Βγάζουμε προσεκτικά τις φέτες βακαλάου από το νερό με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Σουρώνουμε τον ζωμό περνώντας τον από ψιλό σουρωτήρι και πετάμε τα βραστόψαρα. Ξανασουρώνουμε επαναφέροντας τον ζωμό στην κατσαρόλα.

Βήμα 5

Προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση.

Βήμα 6

Όταν κοχλάσει, προσθέτουμε τον πολτό αντζούγιας, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, την πάπρικα, τον κόλιανδρο και 1 ½ κουταλιά γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 35-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλουμε τα λαχανικά.

Βήμα 7

Παράλληλα, όσο βράζει η σούπα, ξεψαχνίζουμε τις φέτες βακαλάου.

Βήμα 8

Όταν είναι έτοιμη χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με ραβδομπλέντερ για να πολτοποιηθούν κάποια από τα λαχανικά και να χυλώσει (2-3 επαναλήψεις λίγων δευτερολέπτων).

Βήμα 9

Ρίχνουμε τα κομμάτια βακαλάου στην κατσαρόλα, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ζεσταθεί το ψάρι.

Βήμα 10

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το φαγητό αν χρειάζεται με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγες σταγόνες ταμπάσκο (περίπου 2-3 ανά μερίδα για σπιρτάδα ή κατά βούληση για πιο καυτερό αποτέλεσμα), έξτρα χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού για όποιον το θέλει, και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Όπως όλες οι σούπες, η ψαρόσουπα είναι ακόμα νοστιμότερη την δεύτερη μέρα που έχουν προλάβει να δέσουν οι γεύσεις!

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντων στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές των προϊόντων από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

17 Σχόλια

  • Απάντηση
    Sofia
    10/11/2017

    Φαίνεται πολύ πολύ λαχταριστη όπως πάντα! Μπράβο Ελένη! Είδα και το βίντεο και φυσικά έχω την παράκληση.. γίνεται λες στο Slow Cooker?

    • Απάντηση
      10/11/2017

      Αχ Σοφία! Η ψαρόσουπα (γενικά) στο slow cooker είναι στα projects που θέλω να δοκιμάσω και δεν προλαβαίνω! Λοιπόν. Θα έλεγα οτι γίνεται, απλά θέλει προσοχή σε δυο τρία σημεία. Καταρχήν το ψάρι θέλει πολύ λίγο χρόνο στο slow, όπως ίσως έχεις δει στα άλλα σχετικά ποστς. Οπότε προτείνω τους εξης δυο τρόπους. Ή χρησιμοποιείς ζωμό ψαριού και φτιάχνεις πρώτα τη βάση της σούπας με τα λαχανικά (λιγότερο νερό από τη συνταγή) και προσθέτεις την τελευταία ώρα (περίπου) το ψάρι – Ή βάζεις το ψάρι σε νερό στο slow, το μαγειρεύεις, βγάζεις το ψάρι και βάζεις τα λαχανικά κλπ να κάνεις τη σούπα. Αλλά νομίζω πως ο δεύτερος τρόπος είναι πιο μπελαλίδικος και λιγότερο ίσως νόστιμος. Όλα αυτά τα λέω χωρίς να το έχω δοκιμάσει οκ;!! Αν το επιχειρήσεις περιμένω νέα 🙂

  • Απάντηση
    10/11/2017

    Τί φοβερό βίντεο Ελένη! Και τί απίθανες φωτογραφίες! Κι η συνταγή σούπερ! Λατρεύω ψαρόσουπες και λέω να την δοκιμάσω μόλις βρω ωραίο μπακαλιάρο. Φιλιά!

    • Απάντηση
      10/11/2017

      Μάγδα μου σ’ευχαριστώ πολύυυ! Χαίρομαι που σου αρέσει το post. Αν τη φτιάξεις, ξέρεις… Περιμένω νέα με αγωνία!! Φιλιά πολλά

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    17/11/2017

    Τα βραστόψαρα τα ζητάμε με αυτό το όνομα από τον ιχθυοπώλη; Συγνώμη για την άγνοια αλλά πρώτη φορά το ακούω.
    Είναι ακριβά; Μπορούμε να τα παραλείψουμε ή η σούπα θα χάσει πολύ από τη γεύση;

    • Απάντηση
      17/11/2017

      Καλησπέρα Τατιάνα. Μη ζητάς συγνώμη, ούτε εγώ τα ήξερα πριν τα δω στα ΑΒ! Τα βραστόψαρα είναι διάφορα μικρά ψαράκια, συνήθως τα εξης: Χελιδόνι, Χάνος, Σκορπιός, Πεσκανδρίτσα, Δράκαινα, Λίχνος. Είναι πάμφθηνα. Αν δεν τα βρεις όμως νομίζω θα είναι μια χαρά η σούπα και χωρίς. Εγώ την έφτιαξα μια φορά έτσι και απλά έβαλα λίιιιγο μεγαλύτερες φέτες βακαλάου. Αν τη δοκιμάσεις θα χαρώ πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου! Καλή επιτυχία!

      • Απάντηση
        Τατιάνα
        17/11/2017

        Ευχαριστώ! Θα την κάνω το Σ/Κ (ενδείκνυται γι’ αυτόν τον καιρό) και θα σου πω για το αποτέλεσμα.

        • Απάντηση
          17/11/2017

          Τέλεια! Καλό και χουχουλιάρικο σκ λοιπόν!

          • Τατιάνα
            20/11/2017

            H σούπα βγήκε μούρλια! Χωρίς τα βραστόψαρα και με σελινόριζα αντί για σέλερυ. Νόστιμη, θρεπτική, ότι πρέπει για το κρύο του Χειμώνα και ο χυμός πορτοκαλιού της δίνει άλλο άρωμα. Το μόνο που δεν ένιωσα ήταν κάτι από την αντζούγια, μου φάνηκε μικρή ποσότητα για να κάνει διαφορά. Αλλά μπορεί να είναι αυτό το απροσδιόριστο umami που λες κι εσύ.

          • 20/11/2017

            Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σου άρεσε η σούπα! Ναι η αντζούγια απλά δίνει μια νοστιμιά χωρίς να δίνει συγκεκριμένη γεύση. Θα μπορούσε να μπει και λίγο περισσότερη, απλά δεν ήθελα να «φανεί». Σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις!!

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    20/11/2017

    Έχω μαγειρέψει και άλλες συνταγές σου (όλες ήταν πολύ καλές) αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων με τον υπολογιστή μου δεν κατάφερα να γράψω σχόλια. Φαντάζομαι ότι είναι σημαντικό το feedback για σένα. Θα το κάνω αναδρομικά και στις υπόλοιπες συνταγές.

    • Απάντηση
      20/11/2017

      Τατιάνα είναι σημαντικό πρώτα απ’όλα για ψυχολογικούς λόγους. Μερικές φορές περνάω κι εγώ φάσεις που αναρωτιέμαι αν δοκιμάζει κανείς αυτά που μοιράζομαι, αν τους αρέσουν, αν όλα είναι μάταια, τι κάνω σε αυτόν τον κόσμο… Κατάλαβες, τα υπαρξιακά! χαχαχαχαα Και φυσικά είναι σημαντικό για να ξέρω αν όντως κάτι πετυχαίνει και εκτός της δικής μου κουζίνας, αν κάτι πρέπει να διορθώσω στη συνταγή κλπ. Τέλος νομίζω οτι και ο αναγνώστης ίσως επιχειρήσει κάτι πιο εύκολα αν δει οτι το έκανε κι άλλος με επιτυχία. Όλα αυτά βέβαια δεν τα λέω για να σε πιέσω να γράψεις κι άλλα σχόλια! Όποτε έχεις χρόνο και όρεξη είναι ευπρόσδεκτα. Αλλιώς δεν πειράζει, την επόμενη! Φιλιά πολλά και σ’ευχαριστώ και πάλι

      • Απάντηση
        Τατιάνα
        21/11/2017

        Κι εγώ έτσι θα ένιωθα αν είχα κάποιο αντίστοιχο blog. Nομίζω ότι δυο σχόλια κάτω από μία συνταγή δεν πρέπει να είναι κόπος για κανέναν.
        Οι δικές σου συνταγές πάντα έχουν μια διαφορετική πινελιά, μια ιδιαίτερη γεύση, είναι σχετικά απλές, με προσιτά υλικά και ο τρόπος που τις παρουσιάζεις με έχει παρασύρει πολλές φορές στο να τις κάνω. Επίσης η αισθητική των σελίδων σου είναι εξαιρετική όπως επίσης και οι φωτογραφίες που μου έχουν δημιουργήσει λιγούρες πολλάκις!
        Φαίνεται ότι αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις σε όλα τα πεδία του. Από την έμπνευση του φαγητού/γλυκού και τη φωτογράφηση του μέχρι το γράψιμο των κειμένων και τη συνολική παρουσίαση του. Εύχομαι να το συνεχίσεις για όσο καιρό θα σου δίνει χαρά και θα σε κάνει να νιώθεις δημιουργική.
        Εις το επανιδείν λοιπόν!

        • Απάντηση
          21/11/2017

          Ειλικρινά με συγκινείς με τα λόγια σου. Ανέφερες όλα αυτά που συνειδητά προσπαθώ να πετύχω, ειδικά τον συνδυασμό προσιτού, απλού αλλά και ιδιαίτερου! Μου έδωσες ενέργεια να δουλέψω σήμερα την επόμενη συνταγή. Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ, πραγματικά!

          • Τατιάνα
            21/11/2017

            Να ΄σαι καλά!!!

  • Απάντηση
    MARINA
    27/11/2017

    Eλενη μου εφτιαξα την ψαροσουπα το ΣΚ – ηταν φανταστικη ! και να σκεφτεις οτι παρελειψα την αντζουγια γιατι δεν ειχα. Νομιζω αυτο θα την απογειώσει. Μπραβο σου! Α ηθελα να την αξιολογησω αλλα δεν μου ανοιγε.

    • Απάντηση
      27/11/2017

      Γειά σου Μαρίνα! Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε!! Με την αξιολόγηση δεν ανοίγει ξεχωριστό κουτί ή παράθυρο και δεν βλέπεις διαφορά εκείνη την ώρα στην οθόνη, νομίζω φαίνεται μετά από refresh. Αλλά δεν πειράζει αυτό, μου αρκεί το όμορφο σχόλιο! Ευχαριστώ και φιλιά πολλά!