18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.07.2017

9 αξιολ., M.O. : 3,44
2
6.5lt

Εύκολη, απλή, νόστιμη, ζουμερή, καλοψημένη τσιπούρα χωρίς μυρωδιές στην κουζίνα. Ο καλύτερος τρόπος για να ψήσουμε ψάρι είναι αυτός. Στο slow cooker.

Τσιπούρα μαγείρεψα πρώτη φορά πολύ πρόσφατα. Ήταν για μια δουλειά styling, οπότε δεν είχα πολύ άγχος για το αν θα τρώγεται. Την έκανα στον φούρνο, και πιο πολύ με ενδιέφερε το αν θα είναι όμορφη.

Τελικά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, βγήκε και νόστιμη και όμορφη. Θέλει λίγο προσοχή στο πόση ώρα θα την αφήσεις, αλλά ήταν τόσο απλό το όλο πράγμα που με έκανε να αναρωτηθώ γιατί δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ.

Υπέροχη, Ζουμερή Τσιπούρα – Πως ψήνουμε ολόκληρο ψάρι στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: a close view of a raw gilt head bream, lying on a piece of baking paper prepped for cooking. There are some lemon slices barely visible, protruding from the cavity together with some fresh oregano sprigs. Some more lemon and oregano sprigs decorate the top of the fish.

Η μια σκέψη έφερε την άλλη, και είπα να κάνω κάτι που είχα καιρό στο μυαλό μου. Να βάλω ολόκληρο ψάρι στο slow cooker. Φιλέτο έχω κάνει και στο παρελθόν, όταν έφτιαξα αυτή τη νόστιμη πέρκα. Ήθελα όμως να δοκιμάσω ολόκληρο γιατί ήμουν πραγματικά περίεργη πως θα βγει. Ας βάλω λέω τσιπούρα που τη βρίσκει κανείς πανεύκολα και είναι ωραίο ψάρι. Ε λοιπόν βγήκε πραγματικά ζουμερή και νόστιμη.

Το slow cooker έχει τη φήμη ότι είναι κυρίως για κρέας με σάλτσα (stews) αλλά όσο περισσότερο πειραματίζομαι τόσο ανακαλύπτω νέους τρόπους να το χρησιμοποιώ με πραγματικά απίστευτα αποτελέσματα. Και πολλές φορές αυτοί οι τρόποι έχουν την πιο απλή διαδικασία (όπως πχ οι ολόκληρες πατάτες – τέλειο και χορταστικό σνακ – το ολόκληρο κοτόπουλο, το ολόκληρο καλαμπόκι κ.ά.). Έτσι και η διαδικασία του ολόκληρου ψαριού.

Υπέροχη, Ζουμερή Τσιπούρα – Πως ψήνουμε ολόκληρο ψάρι στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: Same as previous photo, only a further away view of the fish prepped for cooking. Around it are a ball of string, some vintage scissors, some lemon wedges and a small ceramic bowl of coarse salt.

Χρησιμοποίησα λίγα υλικά, διότι ήθελα να δημιουργήσω μια βάση πάνω στην οποία να μπορεί ο καθένας να πατήσει και να κάνει δικά του πράγματα. Είναι πιο πολύ μια “how to” συνταγή. Πώς να ψήσουμε λοιπόν ολόκληρο ψάρι στο slow cooker.

Υπέροχη, Ζουμερή Τσιπούρα – Πως ψήνουμε ολόκληρο ψάρι στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: the fish (not visible) wrapped in the baking paper. The packet is lying across the metal plate, a piece of string holding it in place. To the bottom of the packet are some lemon wedges.

Υλικά

2 τσιπούρες (εμένα ήταν 2 με συνολικό βάρος 700γρ), ολόκληρες, καθαρισμένες

4-8 φέτες λεμόνι, στρογγυλές

2 κ.γ. ελαιόλαδο

λίγα κλαδάκια ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας

ό,τι άλλο καρύκευμα θέλουμε, όπως πχ αλατοπίπερο, μυρωδικά, μπαχαρικά κλπ

60ml (1/4 κούπα) νερό

Βήμα 1

Τοποθετούμε την κάθε τσιπούρα πάνω σε μια λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος. Βάζουμε στην εσωτερική κοιλότητα του ψαριού μια ή δυο φέτες λεμόνι. Βάζουμε άλλη μια ή δυο φέτες πάνω στην τσιπούρα και ραντίζουμε με μια κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κλαδάκια ρίγανης ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Βήμα 2

Πιάνουμε τις άκρες του χαρτιού και κλείνουμε το ψάρι σε πακετάκι, τσιμπώντας τις άκρες ώστε να μείνουν κλειστές. Φανταστείτε πως γυρνάμε και πιέζουμε τις άκρες δυο φύλλων ζύμης όταν κάνουμε πίτα. Δεν χρειάζεται όμως να είναι ερμητικά κλειστό το πακετάκι μας οπότε δεν αγχωνόμαστε αν δεν στέκεται το χαρτί.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το νερό στο δοχείο και βάζουμε μέσα τα δυο πακετάκια με τα ψάρια, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Το ένα μπορεί να μην εφάπτεται με το κάτω μέρος του δοχείου, δεν μας πειράζει αυτό. Επίσης δεν μας πειράζει να ακουμπάει το χαρτί στα τοιχώματα. Εμένα τα ψάρια ήταν λίιιιγο μακρύτερα από το μηκος του slow cooker οπότε δεν ήταν ολόισια μέσα. Ούτε αυτό μας πειράζει. Βασικά με το slow cooker λίγα μας πειράζουν!

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε στο high για 90 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλάει εύκολα το ψαχνό του ψαριού από το κόκκαλο. Προσέχουμε να μην παραψηθεί.

Σημειώσεις
Το μέγεθος της συσκευής και η ποσότητα των ψαριών παίζουν ρόλο στον χρόνο μαγειρέματος. Αν έχετε περισσότερα ή μεγαλύτερα ψάρια ίσως θέλουν λίγο παραπάνω μαγείρεμα. Αν έχετε ένα μόνο, ίσως θέλει λιγότερο. Ελέγξτε το στη μια ώρα.
§
Στη φωτογραφία θα δείτε σπάγγο. Είναι για ομορφιά, δεν χρειάζεται να δέσετε τα πακετάκια. (Καλό το food styling αλλά να είμαστε και πρακτικοί!)

9 αξιολ., M.O. : 3,44

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Katerina
    27/07/2017

    Καλημέρα! Τι είναι το slow cooker; Συσκευή ή τρόπος ψησίματος; Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια τεχνική για οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι σε ταψί ή γάστρα;

    • Απάντηση
      27/07/2017

      Καλημέρα Κατερίνα! Το slow cooker είναι συσκευή αυτόνομη, που μαγειρεύει το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα και δεν χρειάζεται επιτήρηση. (Για περισσότερα δες εδώ και αν θέλεις επιπλέον πληροφορίες στείλε μου email από την σελίδα “επικοινωνία”) Η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή από αυτή του φούρνου οπότε δεν είναι ίδιο το αποτέλεσμα αν κάνει κανείς κάτι ανάλογο σε αυτόν. Μπορείς να το δοκιμάσεις σε γάστρα με καπάκι, σε χαμηλή ρύθμιση του φούρνου σου, αλλά θα βάλεις λίγο περισσότερο νεράκι ή άλλο υγρό. Δεν το έχω δοκιμάσει, οπότε αυτό που σου λέω είναι απλά μια σκέψη, δεν εγγυώμαι ότι θα πετύχει!! Υπάρχει περίπτωση να στεγνώσει διότι στο slow cooker το φαγητό μαγειρεύεται με τους υδρατμούς και μένει ζουμερό. Αν το επιχειρήσεις περιμένουμε εντυπώσεις! Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Sofia
    21/09/2017

    Το έφτιαξα σήμερα, πρώτη φορά κι εγώ τσιπουρα και ήταν σούπερ! Σε 3.5λιτρων συσκευή, έτσι;

    • Απάντηση
      21/09/2017

      Χαίρομαι που σου πέτυχε! Εγώ τις είχα κάνει σε 6.5λ (το μέγεθος της συσκευής σε κάθε συνταγή υπάρχει στο εικονίδιο στα αριστερά). Αλλά εδώ δεν μας πειράζει πολύ, αρκεί να χωράνε και να υπολογίζουμε τον χρόνο ανάλογα. Ευχαριστώ για το σχόλιο!