11.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.12.2013

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
17

Ο τίτλος κανονικά έπρεπε να λέει Κρέμας Τυριού με Λευκή Σοκολάτα, αλλά όπως και να το έγραφα δεν μου πήγαινε στο μάτι να είναι τόσο μακροσκελής! Αφράτα, μυρωδάτα και απόλυτα Χριστουγεννιάτικα cupcakes λοιπόν, με την... προαναφερθείσα επικάλυψη και μια απίστευτη καραμέλα με χυμό ροδιού.

Ξέρετε τα σπιτάκια που φτιάχνονται συνήθως τα Χριστούγεννα με αυτά τα μπισκότα που έχουν σκούρο καφέ χρώμα; Ή τα ανθρωπάκια από μπισκότο που στολίζουν καμιά φορά τα δέντρα και τα σπίτια; Λέγονται gingerbread και η ζύμη τους είναι αρωματισμένη με πιπερόριζα και άλλα μπαχαρικά, και περιέχει μελάσα (ένα παχύρρευστο σιρόπι από ζαχαροκάλαμο). Η υπέροχη γεύση και μυρωδιά τους, που θυμίζουν έντονα Χριστούγεννα, είναι κλεισμένα σ’ αυτά τα αφράτα κεκάκια. Το frosting δε, είναι από αυτά που θες να κάτσεις με το μπολ και ένα κουτάλι… Δεν το έχω κάνει τόσο γλυκό όσο συνηθίζεται στην Αμερική˙ όταν είδα σε μια συνταγή ποσότητες όπως 200γρ τυρί κρέμα και τέσσερις (ναι τέσσερις) κούπες άχνη ζάχαρη, ανατρίχιασα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι τόσο γλυκιά η επικάλυψη, και με τις ποσότητες εδώ υπάρχει ακόμα η υπόνοια της γεύσης του τυριού, χωρίς να είναι όμως ξινή. Αν ξέρετε ότι προτιμάτε φουλ γλύκα προσθέστε κι άλλη ζάχαρη, δε θα το πω σε κανέναν! Επίσης, έχετε υπόψη ότι θα περιχύσουμε τα cupcakes με το πιο απίστευτο σιρόπι καραμέλας!

Περνάμε λοιπόν στο σιρόπι, την καραμέλα ροδιού… Τι να πω για το παρασκεύασμα αυτό; Να το πω θεϊκό θα με πείτε υπερβολική. Να πω ότι μου κόπηκαν τα γόνατα όταν το δοκίμασα; Θεατρίνα… Τέλοσπάντων φτιάξτε το και μετά πείτε μου πως θα το περιγράφατε εσείς!

Τέλος, θέλω να πω κάτι για τη φωτογραφία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τη συγκεκριμένη, και χαίρομαι πολύ γιατί συνειδητοποιώ πως έχω αρχίσει να βγάζω φωτογραφίες που κάπως βλέπονται. Θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο τη φωτογραφία σε ένα μπλογκ φαγητού, γιατί καλώς ή κακώς αυτή είναι που έχει απευθείας σύνδεση με την όρεξη του αναγνώστη. Η λογική επεξεργάζεται τα γραπτά και την περιγραφή της συνταγής, αλλά η όραση είναι που θα σε κάνει να θες να πιάσεις το κέικ ή το μπισκότο ή το κομμάτι του μουσακά και να μπουκωθείς μ’ αυτό. Είμαι τυχερή που ο Μίστερ μου έχει παραχωρήσει την DSLR μηχανή του, και πλέον έχω αρχίσει και ξεπερνάω το άγχος του «ωχ τι ’ναι αυτό που πάτησα πάει το χάλασα». Για τα cupcakes αυτά, τη γύρισα –πρώτη φορά- σε full manual (μέχρι τώρα την είχα σε Aperture mode). Yess!!

Αν όλα αυτά σας φαίνονται κινέζικα έχω να σας προτείνω κάτι. Το ηλεκτρονικό βιβλίο της Lindsay του μπλογκ Pinch of Yum, το Tasty Food Photography. Είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη φωτογραφία φαγητού. Η Lindsay δεν είναι φωτογράφος (ο άντρας της είναι, αυτός της έμαθε τα βασικά), είναι δασκάλα. Έτσι λοιπόν τα εξηγεί πολύ απλά, και δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση πάνω στο θέμα. Επειδή εξειδικεύεται στο φαγητό, μιλάει και για αντικείμενα που βοηθάνε να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα (props) και μοιράζεται πολλά μικρά τιπς. Το βιβλίο είναι στα αγγλικά, και η νέα ανανεωμένη έκδοση περιλαμβάνει και βιντεάκια με tutorials για προγράμματα επεξεργασίας (Photoshop, Lightroom, iPhoto).

Μπορεί να έχετε προσέξει ότι έχω βάλει το banner του βιβλίου εδώ στο πλαϊνό του μπλογκ. Αν πατήσετε στην εικόνα θα μεταφερθείτε στη σελίδα του Pinch of Yum με τις πληροφορίες για το βιβλίο. Δείτε το, έχει και παραδείγματα για το τι θα βρείτε μέσα αν το αγοράσετε. Εμένα με βοήθησε πολύ. Έχω παρακολουθήσει και σχετικό εργαστήρι, και η μόνη διαφορά ήταν ότι στο εργαστήρι μπορούσα να ρωτήσω επιτόπου όταν είχα απορία, και μπήκα στη διαδικασία να εξασκηθώ με τη μηχανή γιατί ντρεπόμουν που όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούσαν τις δικές τους και εγώ ήμουν με το iphone στο χέρι. Είναι σημαντική διαφορά το ξέρω, αλλά πιστέψτε με, και τα λεφτά που έδωσα είχαν τεράστια (μα τεράστια) διαφορά από τα 19 δολάρια (15 ευρώ περίπου) που έχει το βιβλίο. Η θεωρία ήταν η ίδια. Η εξάσκηση είναι στο χέρι σας.

Υλικά

Για τα Gingerbread Cupcakes:
1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κούπα (4 κ.σ.) ελαιόλαδο
1/4 κούπα (4 κ.σ.) φρέσκο βούτυρο ανάλατο, λιωμένο (να έχει κρυώσει λίγο)
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη μαλακή (δείτε το "Δείξε μου" εδώ)
1/2 κούπα μελάσα
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα χλιαρό νερό

Για την Καραμέλα Ροδιού:
2/3 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (η συνηθισμένη μας ζάχαρη)
3 κ.σ. νερό
1/3 κούπα (5 κ.σ.) χυμός ροδιού (η ετικέτα να λέει 100% φυσικός χυμός, υπάρχει στα σούπερ μάρκετ)
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ανάλατο
1 κ.γ. χυμός λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

Για την Επικάλυψη Κρέμας Τυριού με Λευκή Σοκολάτα:
200 γρ. τυρί κρέμα (όχι light), σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπα ζάχαρη άχνη
70 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη
1/4 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

Βήμα 1

Για τα cupcakes. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (160C αέρα). Βάζουμε χάρτινες θηκούλες σε φόρμα για μάφινς. Εγώ χρειάστηκα 17 θήκες σύνολο.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη σόδα, με σύρμα για να φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τη μελάσα και το αυγό. Εγώ χρησιμοποίησα λίγο χέρι και λίγο το ραβδομπλέντερ με το εξάρτημα του αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το μισό νερό, χτυπάμε λίγο, και μετά το μισό μείγμα με το αλεύρι και ξαναχτυπάμε να ενσωματωθεί. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο νερό και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Χτυπάμε τόσο όσο χρειάζεται να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μη φαίνεται αλεύρι, όχι παραπάνω.

Βήμα 4

Μοιράζουμε στις θήκες γεμίζοντας την καθεμία κατά 3/4. Το μείγμα δεν είναι πολύ νερουλό αλλά δεν είναι στερεό, εμένα με βόλεψε μια κανατίτσα. Ψήνουμε για 18-22 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και το μέγεθος των θηκών. Εμένα ήταν έτοιμα στα 18 λεπτά (είχα 17 cupcakes σύνολο) στον αέρα. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα και μόλις δούμε ότι βγαίνει καθαρή ή με ψιχουλάκια είναι έτοιμα. Τοποθετούμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν στις θήκες για 3-4 λεπτά, μετά ξεφορμάρουμε για να κρυώσουν τελείως.

Βήμα 5

Για την καραμέλα ροδιού. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι (όχι αντικολλητικό για να βλέπουμε καλύτερα το χρώμα της καραμέλας). Ζεσταίνουμε σε μέτρια/ψηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό/μελί χρώμα (από τη στιγμή που αρχίζει να παίρνει χρώμα είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε συνέχεια, καίγεται γρήγορα). Αν θέλουμε να ανακατέψουμε κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα ή άλλο εργαλείο.

Βήμα 6

Πολύ πολύ προσεχτικά προσθέτουμε στη κατσαρόλα τους χυμούς και μετά το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Μεγάλη προσοχή εδώ γιατί η καραμέλα καίει όσο τίποτα, και όταν βάλουμε τους χυμούς θα φουσκώσει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να ηρεμήσει η καραμέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά (3-4) το βράσιμο μέχρι να δέσει λίγο. Θα είναι αρκετά υδαρής αλλά όσο κρυώνει θα πήξει περισσότερο. Τη βάζουμε σε πυρίμαχο μπολάκι, προσθέτουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Δοκιμάζουμε με κουταλάκι και παθαίνουμε πλάκα..

Βήμα 7

Για την επικάλυψη. Χτυπάμε το τυρί με την άχνη μέχρι αυτή να λιώσει και να ενσωματωθεί καλά. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 8

Συναρμολόγηση. Όταν έρθουν όλα σε θερμοκρασία δωματίου, απλώνουμε την επικάλυψη στα cupcakes και περιχύνουμε με λίγη καραμέλα. Καταβροχθίζουμε.

Η καραμέλα είναι φ.α.ν.τ.α.σ.τ.ι.κ.ή με γιαούρτι. Η ποσότητα που θα σας βγεί είναι αρκετή, οπότε φυλάξτε τη στο ψυγείο για άλλες χρήσεις. Αν πήξει πολύ την ζεσταίνετε λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Η συνταγή για τα cupcakes και την καραμέλα είναι από το Blogging Over Thyme.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Gingerbread Creations
Gingerbread cookies από το Sugar Buzz
Gingerbread Cake από το Funky Cook
Χιονισμένο Gingerbread από το Συνταγές από Σπίτι
Μπισκότο για gingerbread house και γλάσο για διακοσμητικό από το LaxanoKitsos
Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες από το Sugar Flowers Creations

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    14/12/2013

    Πολύ μου αρέσει!!
    Με τόσα λίγα υλικά βγαίνει αρκετή καραμέλα;; θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω.

    • Απάντηση
      14/12/2013

      Ευχαριστώ Ξανθή, ναι βγαίνει αρκετή. Είναι πολύ γλυκιά οπότε δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για τα cupcakes. Δεν την μέτρησα, αλλά απ’όσο θυμάμαι (με μια μικρή επιφύλαξη) πρέπει να ήταν γύρω στα 2/3 της κούπας. Να μου πεις πως σου φαίνεται αν τη φτιάξεις!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    15/12/2013

    Πραγματικά είναι τα πιο χριστουγεννιάτικα cupcakes ever!
    Μου αρέσει πολύ η επικάλυψη αλλά και καραμέλα ροδιού που νομίζω ότι κλέβει την παράσταση!
    Όσο για τις φωτογραφίες σου, εμένα εξαρχής μου φαίνονται πάρα πολύ καλές και θελκτικές!
    Ευχαριστούμε και για τη βιβλιοπρόταση, τη σημειώνω!
    Φιλιά

  • Απάντηση
    Lia Papadopoulou
    16/12/2013

    Τι Χριστουγεννιάτικος τίτλος!!! Πραγματικά η φωτογραφία είναι υπέροχη, όπως και οι προηγούμενες Ελένη!!! Επίσης, αυτή η καραμέλα ροδιού, δεν υπάρχει!!! Θέλω τόσο πολύ να τη δοκιμάσω!!! Είμαι σίγουρη ότι συνδιάζεται τέλεια με τα cupcakes, αλλά και με γιαούρτι θα είναι θεϊκή!!! Να έχει μια πολύ όμορφη εβδομάδα!!!

    • Απάντηση
      16/12/2013

      Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ Λία! Να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε την καραμέλα και να μου πεις!! Χθες την άπλωσα σε γαλακτομπούρεκο (οκ, ήταν λίγο too much αλλά κατάλαβες…)!

  • Απάντηση
    lena
    18/12/2013

    Με τέτοια όμορφη φωτογραφία και τόσο δελεαστική περιγραφή μπαίνει στη λίστα αναμονής και αυτή η συνταγή!Εχει όμως αρκετή δουλίτσα…..θα μου πεις πως θα είχε αυτό το αποτέλεσμα….την παίρνω στο προφίλ μου!! Ευχαριστούμε Ελένη για τις νοστιμιές!!!

    • Απάντηση
      18/12/2013

      Ευχαριστώ Λένα! Έχει βήματα πολλά, αλλά τίποτα δύσκολο. Μόνο η καραμέλα θέλει λίγο προσοχή. Τα υπόλοιπα είναι απλά ανακατέματα! Ελπίζω να σου αρέσει.