27.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.11.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Εύκολο και νόστιμο πιάτο με ασιατικό αέρα. Σολομός ψημένος στο γκριλ, κολοκυθάκια και καρότα περασμένα από το spiralizer ώστε να γίνουν νούντλς, και σπαγγετίνι ολικής άλεσης. Όλα αγκαλιασμένα με υπέροχη σάλτσα από φυστικοβούτυρο και σόγια.

Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: Side view of the bowls of noodles against a dark background. A hand is visible on the right side, holding chop-sticks with a mouthful of noodles hanging down into the bowl.

Το κλασικό Lo Mein είναι κινέζικο πιάτο με νούντλς, λαχανικά, σάλτσα με βάση τη σόγια και κάποια πρωτεΐνη (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαρίδες κλπ). Εδώ έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε τα υλικά να είναι προσβάσιμα και η συνταγή εύκολη.

Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl with spiralized zucchini noodles, spiralized carrot noodles and thinly sliced red pepper. To the right of the bowl, some squeezed lime halves and a wooden juicer.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ μιας πλούσιας σαλάτας και ενός νόστιμου πιάτου ζυμαρικών, ανάλογα πως θα ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας.

Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: A big bowl of veggie noodles mixed with whole wheat spaghetti and peanut sauce. To the top of the photo a plate of grilled salmon.

Μια πολύ καλή επιλογή για γεύμα κάποια καθημερινή, που δεν έχουμε χρόνο για πολλά αλλά θέλουμε κάτι εύγευστο και πέρα από τα συνηθισμένα.

Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of the big bowl of veggie noodles mixed with whole wheat spaghetti and peanut sauce. On the right a hand just visible with a pair of tongs, holidng up a bunch of noodles from the bowl.

Αν δεν έχουμε spiralizer μπορούμε να κόψουμε τα λαχανικά σε λεπτές λωρίδες με κοφτερό μαχαίρι, ή να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες για να φτιάξουμε «κορδέλες». Ή να παραγγείλουμε spiralizer από εδώ!

Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three bowls with noodles and salmon. At the top left the large bowl with some leftover noodles. At the top right a plate with a salmon fillet barely visible, a small bowl of chopped spring onions and some squeezed limes.
§
Εύκολο Lo Mein με Σολομό, Σπαγγετίνι Ολικής και Νούντλς Λαχανικών www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of one of the bowls with noodles and a salmon fillet on top. The food is topped with some spring onions and black sesame seeds. A pair of chop-sticks are sticking out of the bowl. Right beside it are some fortune cookies and a bunched-up linen napkin.

Υλικά

Για τον σολομό
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σησαμέλαιο
4 φιλέτα σολομού (σύνολο 500γρ, όχι καπνιστό)

Για τη σάλτσα
5 κ.σ. φυστικοβούτυρο φυσικό (από 100% φιστίκια – είναι πιο υδαρές από το συμβατικό)
5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
4 κ.σ. χυμός λάιμ (από περίπου 1 ½ λάιμ)
2 κ.σ. σησαμέλαιο
¼ - ½ κ.γ. λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα νούντλς
250γρ σπαγγετίνι (#10) ολικής άλεσης
1 κ.σ. σησαμέλαιο
1 καρότο, χοντρό (περίπου 130γρ) περασμένο από το spiralizer (ή κομμένο τζουλιέν)
1 κολοκυθάκι, χοντρό (περίπου 190γρ) περασμένο από το spiralizer (ή κομμένο τζουλιέν)
1 κόκκινη πιπεριά (περίπου 150γρ), κομμένη σε λεπτές λωρίδες

Για το σερβίρισμα
2-3 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
μαύρο ή λευκό σουσάμι

Βήμα 1

Χτυπάμε σε ένα μπολ τις 4 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας με τη μια κουταλιά σησαμέλαιο και τοποθετούμε μέσα τα φιλέτα σολομού να μαριναριστούν για περίπου 15-30’. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου μας.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ (που αργότερα θα βάλουμε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά) χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Βράζουμε το σπαγγετίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σουρώνουμε και ραντίζουμε με μια κουταλιά σησαμέλαιο να μην κολλήσουν.

Βήμα 4

Όσο βράζουν τα ζυμαρικά ψήνουμε τον σολομό. Βγάζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε) και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Ψήνουμε στο γκριλ για 5-15 λεπτά (βλ. σημείωση).

Βήμα 5

Ρίχνουμε τα νούντλς λαχανικών στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν όλα από τη σάλτσα.

Βήμα 6

Μοιράζουμε τα νούντλς σε τέσσερα μπολ ή βαθιά πιάτα, τοποθετούμε από πάνω ένα φιλέτο στο καθένα και πασπαλίζουμε με κρεμμυδάκι και σουσάμι. Σερβίρουμε ζεστά (όχι καυτά) ή σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας σαν σαλάτα.

Σημειώσεις

Αν έχουμε συμβατικό φυστικοβούτυρο το ζεσταίνουμε λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων να μαλακώσει και να χτυπηθεί ευκολότερα.

Τα λαχανικά αν τα θέλουμε μαλακά μπορούμε να τα ρίξουμε στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για το τελευταίο λεπτό. Τα σουρώνουμε μαζί.

Επιλέγουμε σολομό με πιστοποίηση MSC ή ASC, για να ξέρουμε ότι έχει αλιευθεί με ελεγχόμενο και βιώσιμο τρόπο. Πολλά είδη ψαριών απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, και με αυτή την πιστοποίηση διασφαλίζεται ότι αλιεύεται μόνο μια ορισμένη ποσότητα, που δεν τα εμποδίζει να ανακάμψουν. Μπορούμε να μελετήσουμε επίσης τον οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών της WWF (www.fishguide.wwf.gr) για να μάθουμε περισσότερα.

Ο χρόνος ψησίματος του σολομού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως από το πάχος του φιλέτου και το γενικότερο μέγεθος, αλλά και από τη σκάλα στην οποία τοποθετούμε τη λαμαρίνα, ή από το αν είναι αποψυγμένο ψάρι ή φρέσκο. Το παρακολουθούμε στενά και το δοκιμάζουμε μετά από 5 λεπτά. Αν η σάρκα «ανοίγει» εύκολα με ένα πιρούνι είναι έτοιμο. Προσοχή διότι αν παραψηθεί γίνεται λάστιχο.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο