17.01.2019
You can use WP menu builder to build menus

14.03.2015

9 αξιολ., M.O. : 4,56
6

Ένα πανεύκολο κέικ σοκολάτας, πολύ αφράτο, με μια στρώση αχλάδια από κάτω. Ψήνεται σε ταψάκι ή πυρέξ, και το σερβίρουμε με σάλτσα fudge στιγμής.

Αυτό το κέικ το έχω στο μυαλό μου να το μοιραστώ μαζί σας από τότε που το The Foodie Corner ήταν στα σχέδια. Το είχα πρωτοφτιάξει για μια παρέα παιδιών πριν κάποια χρόνια, και το είχαν λατρέψει. Είναι πολύ αφράτο, τύπου sponge, όχι υπερβολικά γλυκό, και ο συνδυασμός του με το αχλάδι είναι υπέροχος (την αγάπη μου για τον συνδυασμό αυτό την είδατε και σε αυτό το κράμπλ με τζίντζερ!).

Η προετοιμασία του κέικ είναι πανεύκολη, αφού βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε πολυκόφτη/μούλτι (εγώ χρησιμοποίησα αυτό, με το μεγάλο δοχείο) και απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με τα αχλάδια. Η σάλτσα δε, είναι τόσο απλή και γρήγορη που θα την φτιάχνετε συχνά και για άλλα γλυκά ή παγωτά. Την είχα πρωτομοιραστεί στην ανάρτηση για αυτό το γλυκάκι με φυστικοβούτυρο. Ακόμα και με σκέτα ζεστά αχλάδια μπορείτε να τη σερβίρετε, για ένα επιδόρπιο στιγμής.

Τι άλλο να πω; Η φωτογραφία μάλλον μιλάει μόνη της.

Υλικά

3 αχλάδια φρέσκα, μέτρια προς μεγάλα, ώριμα

150 γρ μαργαρίνη (πλάκα, όχι soft) κομμένη σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγη επιπλέον για το ταψάκι

125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

25 γρ κακάο σκόνη

125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά

1/8 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα fudge

50 γρ σοκολάτας γάλακτος

15 γρ γάλα εβαπορέ (1 ατομικό)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αχλάδια από κονσέρβα. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως είναι και καλύτερα, αν για παράδειγμα δεν βρίσκουμε ώριμα φρέσκα. Αυτά δεν θα χρειαστεί να τα βάλουμε από πριν στο φούρνο (βλ. βήμα 1).

Βήμα 1

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή πυρέξ (περίπου 16x25cm) με λίγη μαργαρίνη. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Βγάζουμε τα κουκούτσια με ένα κουταλάκι ή αν υπάρχει, το εργαλείο για μπαλάκια πεπονιού είναι το καλύτερο. Τοποθετούμε τα αχλάδια στο ταψάκι δίπλα δίπλα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τα βάζουμε στον κρύο φούρνο και τον ανάβουμε στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις) να προθερμανθεί. Από την ώρα που έρθει στη θερμοκρασία, αφήνουμε τα αχλάδια μέσα άλλα 10 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αν ήταν πολύ ώριμα και μαλακά εξαρχής μπορείτε να αποφύγετε αυτό το βήμα.

Βήμα 2

Βάζουμε τη μαργαρίνη, το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη βανίλια, τα αυγά και το αλάτι στο δοχείο ενός μεγάλου μούλτι ή πολυκόφτη/μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

Βήμα 3

Βγάζουμε τα αχλάδια από το φούρνο και ρίχνουμε το μείγμα πάνω τους. Το στρώνουμε με μια σπάτουλα και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά (εμένα χρειάστηκε 37 λεπτά). Στα 35’ μπορούμε να δοκιμάσουμε με οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέντρο. Αν βγει καθαρή ή με στεγνά ψίχουλα το κέικ είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Σπάμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολάκι ή κούπα, προσθέτουμε το γαλατάκι και λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ανά διαστήματα των 15 δευτερολέπτων. Τη σερβίρουμε ζεστή με το κέικ.

Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από αυτήν, στην ιστοσελίδα της Nigella Lawson.

9 αξιολ., M.O. : 4,56
Link Love

Άλλες αχλαδοσοκολατένιες λιχουδιές από τα μπλογκς
Τάρτα με Σοκολάτα και Αχλάδια από το The Veggie Sisters
Κέικ Σοκολάτας με Καραμελωμένα Αχλάδια από το Foodaki
Cupcakes με Σοκολάτα και Αχλάδι από το Sugar Flowers Creations
Σοκολατένιο Κέικ με Ολόκληρα Αχλάδια από το Aroma Kouzinas

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Λινα
    14/03/2015

    Τι ωραία πράγματα φτιάχνουν τα χεράκια σου !!!!Μπράβο και πάλι μπράβο !!!Θα το φτιάξω και ‘γω.

  • Απάντηση
    16/03/2015

    Το συνδυασμό σοκολάτα + αχλάδι τον έχω στα υπόψη για δοκιμή.
    Πρέπει να είναι ιδιαίτερος αλλά νομίζω ότι θα μου αρέσει. Όντως η φωτογραφία μιλάει από μόνη της… προσωπικά με κάνει να εύχομαι να είχα αυτό το κομμάτι μπροστά μου. Και η εύκολη σάλτσα πραγματικά πολύ εύκολη, θα δοκιμαστεί σίγουρα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      18/03/2015

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Και εγώ νομίζω πως θα σου αρέσει ο συνδυασμός. Ανυπομονώ να δω τι θα σκεφτείς να φτιάξεις! Φιλιά πολλά