19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

29.08.2014

10 αξιολ., M.O. : 4,60
6

Βασισμένο στο αμερικάνικο peanut butter pie, αυτό το γλυκάκι είναι εύκολο, δεν θέλει ψήσιμο, και έχει υπέροχη φίνα γεύση. Μπισκότο σοκολάτας, πλούσια κρέμα με φυστικοβούτυρο, και η πιο εύκολη σάλτσα σοκολάτας γάλακτος fudge που φτιάξατε ποτέ.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει τον συνδυασμό φυστικοβούτυρο – σοκολάτα, ήρθε η ώρα. Το φυστικοβούτυρο συνήθως φέρνει στο μυαλό αλμυρές γεύσεις. Προφανώς, αφού είναι από μόνο του αλμυρό μιας και φτιάχνεται από πολτοποιημένα φιστίκια. Είναι πολύ ωραίο με ψωμάκι (εγώ το παρακάνω και βάζω και κανονικό βούτυρο μαζί), αλλά και σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή σάλτσες για ασιατικού τύπου πιάτα όπως αυτά τα ζυμαρικά. Τελικά όμως εγώ πιο πολύ το τρώω σε συνδυασμό με γλυκές γεύσεις. Λίγο φυστικοβούτυρο πάνω σε φέτες μήλου για παράδειγμα είναι τέλειο σνακ, ειδικά για παιδιά. Και φυσικά μη ξεχνάμε τον πιο κλασικό συνδυασμό φυστικοβούτυρο μαρμελάδα… Μόνο που το σκέφτομαι πεινάω. Επίσης ταιριάζει με την μπανάνα, και μάλιστα μαζί αποτελούν ένα power σνακ αφού μας δίνουν γερές δόσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Φυστικοβούτυρο με σοκολάτα άργησα να δοκιμάσω. Αλλά μια που το δοκίμασα, μια που το ερωτεύτηκα. Φοβερό ζευγάρι. Την πρώτη φορά που έφτιαξα peanut butter pie η αφορμή ήταν ένα γεγονός που έγινε viral, πήρε δηλαδή φοβερές διαστάσεις μέσω ίντερνετ και social media. Δυστυχώς ήταν δυσάρεστο, με μια αμερικανίδα μπλόγκερ να έχει χάσει εντελώς ξαφνικά τον άντρα της από ανακοπή καρδιάς. Όλη η ιστορία ήταν πολύ συγκινητική, αφού το ζευγάρι ήταν νεότατο και με δυο μικρά κοριτσάκια, και η κοινότητα των μπλόγκερς ανά τον κόσμο συστρατεύτηκε να την υποστηρίξει με μηνύματα και πολύ αγάπη. Εκείνη με ένα μήνυμά της ζήτησε από όλους να αγκαλιάσουν σφιχτά τους αγαπημένους τους και να φτιάξουν για εκείνους το αγαπημένο γλυκό του Μάικ, του άντρα της. Το οποίο ήταν το peanut butter pie. Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, η συγκεκριμένη ιστορία με συγκίνησε πολύ και αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ. Κι έτσι πρωτογνώρισα τον υπέροχο αυτό συνδυασμό γεύσεων.

Να φύγουμε όμως από τα δυσάρεστα και να έρθουμε στο σημερινό γλυκό μας. Η συνταγή προέκυψε ύστερα από διάφορα πειράματα (είναι διαφορετική από την εκδοχή του Μάικ), και προτίμησα να τη φτιάξω σε ατομικά ποτηράκια. Η κρέμα είναι απίθανα πλούσια, αλλά τόσο γλυκιά όσο πρέπει χωρίς να λιγώνει. Επειδή κάτι μου έλειπε στο τέλος, αποφάσισα να προσθέσω και μια σάλτσα fudge φτιαγμένη από σοκολάτα γάλακτος. Ήταν ό,τι έπρεπε για την ισορροπία του γλυκού, και σαν σάλτσα μπορώ να πω πως ήταν αποκάλυψη. Πανεύκολη και πεντανόστιμη. Φτιάξτε τη και μόνη της για να συνοδεύετε το παγωτό σας!

Υλικά

12 μπισκότα σοκολάτας τύπου «γεμιστά» (σχεδόν ένα πακέτο των 200γρ)

135ml (9 κ.σ.) φυστικοβούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (λίγο παραπάνω από 1/2 βαζάκι των 340γρ)

130γρ (9 κ.σ.) τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για σπιτική δείτε συνταγή εδώ)

8 κ.σ. ζάχαρη άχνη

180ml (3/4 κούπας - 200γρ) κρέμα γάλακτος (όχι light), πολύ κρύα

Για τη σάλτσα

50γρ σοκολάτα γάλακτος

15γρ γάλα εβαπορέ (1 ατομικό)

1/8 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Βήμα 1

Σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα χωρίς να βγάλουμε τη γέμιση. Τα θέλουμε ακανόνιστα, λίγο τρίμμα, λίγα κομματάκια άλλα μικρά άλλα μεγαλύτερα. Τα μοιράζουμε σε έξι ποτηράκια, κρατώντας 2-3 κουταλιές για τη γαρνιτούρα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το φυστικοβούτυρο, το τυρί κρέμα, τη βανίλια και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 3

Σε ένα καθαρό μπολ και με καθαρό μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί (να κρατάει κορυφές). Βάζουμε τη μισή στο μπολ με το μείγμα μας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και την άλλη μισή και ανακατεύουμε απαλά, διπλώνοντας το μείγμα για να ενσωματωθεί (αυτό το κάνουμε για να μείνει μέσα ο αέρας που πήρε η σαντιγί στο χτύπημα και να είναι πιο αφράτο το αποτέλεσμα).

Βήμα 4

Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτηράκια και πασπαλίζουμε με τα κομματάκια μπισκότου που έχουμε κρατήσει. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες να δέσει η κρέμα.

Βήμα 5

Για τη σάλτσα σοκολάτας fudge. Σπάμε τη σοκολάτα στα κομματάκια της και τη βάζουμε σε ένα μπολάκι πυρίμαχο ή σε μια κούπα. Προσθέτουμε το γαλατάκι εβαπορέ και τη ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για 20-30 δευτερόλεπτα προσέχοντας μη καεί. Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται ξαναζεσταίνουμε για 15” ακόμα. Ανακατεύουμε για να λιώσουν και τα τελευταία κομματάκια σοκολάτας και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Περιχύνουμε τα γλυκά με τη σάλτσα και σερβίρουμε, ή τα φυλάμε ξανά στο ψυγείο. (Προσοχή - αν τα φυλάξουμε στο ψυγείο έτοιμα, η σάλτσα θα σκληρύνει αφού η σοκολάτα θα ξαναπήξει!)

Αν μας περισσέψει σάλτσα την φυλάμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε λίγο πριν τη χρήση για να γίνει πάλι ρευστή. Η συνταγή (χωρίς τη σάλτσα) είναι βασισμένη σε αυτή του epicurious.

10 αξιολ., M.O. : 4,60
Link Love

Σοκολάτα + Φυστικοβούτυρο = BFF
Τάρτα σοκολάτας με μπανάνες και φυστικοβούτυρο, από το Kouzinista
Τάρτα με Oreos, Μπανάνες και Φυστικοβούτυρο, από το Gourmelita

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    28/04/2015

    Λατρεύω το φυστικοβούτυρο…Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε την συνταγή!

    • Απάντηση
      29/04/2015

      Αν είσαι και εσύ στο φυστικοβούτυρο-φαν-κλαμπ τότε θα σου αρέσει σίγουρα! Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!

      • Απάντηση
        Χρήστος
        10/04/2021

        Είμαι πολύ φανατικός με το φυστικοβουτυρο και το γλυκάκι ήταν πολύ ωραίο με εξαίρεση την σάλτσα σοκολάτας που δεν ήταν σάλτσα αφότου πάγωσε στο ψυγείο έγινε παλι σοκολάτα .Αυτό ήταν το φάουλ σ αυτη την συνταγή κατα τα άλλα η κρέμα εξαιρετική

        • Απάντηση
          11/04/2021

          Ευχαριστώ Χρήστο για το σχόλιο. Χαίρομαι που σου άρεσε η κρέμα. Στις οδηγίες λέω οτι βάζουμε την σάλτσα μετά το πήξιμο της κρέμας στο ψυγείο, μιας και όπως είναι λογικό η σοκολάτα θα ξανασκληρύνει. Λέω και στα σχόλια πως η σάλτσα θέλει λίγο ζέσταμα αν φυλάξουμε όση περισσεύει. Θα διορθώσω όμως την επιλογή που έχω βάλει για τοποθέτηση του έτοιμου γλυκού ξανά στο ψυγείο μετά την προσθήκη της σάλτσας, μιας και μάλλον ήταν αυτό που μπέρδεψε τα πράγματα! (Ή μάλλον θα βάλω έξτρα σημείωση). Ευχαριστώ για το feedback!