18.11.2017
You can use WP menu builder to build menus

02.05.2015

8 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Δυνατός και λίγο διαφορετικός συνδυασμός γεύσεων σε ένα κατά τα άλλα κλασικό πιάτο. Αγαπημένο ριζότο με γλυκοπατάτα, λάιμ, μπούκοβο και κατσικίσιο τυρί.

Το ριζότο είναι από αυτά τα παρεξηγημένα πιάτα, που έχουν τη φήμη του δύσκολου. Σαν το αυγολέμονο και τη μπεσαμέλ. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέμα δυσκολίας. Είναι θέμα του πόσο καλά ξέρουμε να ακολουθούμε οδηγίες, και πιο πολύ ακόμα, θέμα υπομονής. Όλοι μπορούν να πετύχουν και το αυγολέμονο και το ριζότο και τη μπεσαμέλ, αρκεί να μη βιαστούν. Αν με δείτε να αυγοκόβω φαγητό μπορεί και να βάλετε τα γέλια. Ξεκινάω με κουταλιές της σούπας, μια μια, μετά πιάνω τη σέσουλα και αυξάνω τις ποσότητες σιγά σιγά, μέχρι σχεδόν όλη η σάλτσα/σούπα/ό,τι φτιάχνω, να έχει μεταφερθεί στο μπολ με τα αυγά. Μόνο τότε θα τα ρίξω στην κατσαρόλα. Ε, έτσι δε πρόκειται να κόψει ποτέ. Αλλά θέλει υπομονή.

Έτσι λοιπόν και το ριζότο. Το παίρνεις απόφαση, στέκεσαι μπροστά στο μάτι της κουζίνας, οπλίζεσαι με το κατσαρολάκι του ζωμού δίπλα, τη σέσουλα, την κουτάλα, και φυσικά το μεγάλο τηγάνι με το ρύζι. Τα τοποθετείς όπως βολεύει, ανάλογα με ποιο χέρι ανακατεύεις, και ξεκινάς. Δεν κάνεις άλλες τριάντα δουλειές μαζί. Εκτός αν έχεις φτιάξει τριάντα φορές ριζότο και ξέρεις ότι το έχεις. Αφοσιώνεσαι σε αυτό. Στρώνεις τραπέζι από πριν, κόβεις σαλάτα από πριν, κάνεις τελοσπάντων ό,τι είναι να κάνεις, και αφήνεις ελάχιστες δουλειές για μετά. Το ριζότο θέλει άμεσο σερβίρισμα, εκτός από λίγα λεπτά ξεκούρασης (του ριζότο, όχι δικής σου!). Και ξεκινάς, παίρνοντας αυτή την ευκαιρία να διαλογιστείς, ή να σκεφτείς τις διακοπές που είναι κοντά. Οι μηχανικές κινήσεις επιτρέπουν την ονειροπόληση! Και όπως είπε η Nigella “I find risotto immensely comforting to make: in times of strain, mindless repetitive activity – in this case, 20 minutes of stirring – can really help” («Βρίσκω την προετοιμασία του ριζότο πολύ ανακουφιστική: σε περιόδους πίεσης, η ασυλλόγιστη επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα – σε αυτή την περίπτωση το εικοσάλεπτο ανακάτεμα – βοηθάει πολύ»).

Υλικά

2 κ.σ. Χωριό Soft με Βούτυρο

1 γλυκοπατάτα κόκκινη (περίπου 380γρ), κομμένη σε κυβάκια

4 κ.σ. Χωριό Βούτυρο Κερκύρας

1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο

1/2 κούπα κρασί λευκό ξηρό

1 1/4 κούπα ρύζι καρολίνα

1.5 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι

1/4 κ.γ. μπούκοβο

1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό

175 γρ Χωριό Κατσικίσιο Τυρί, κομμένο σε κυβάκια

1/2 λάιμ, τον χυμό

έξτρα μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Λιώνουμε το soft σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κυβάκια γλυκοπατάτας και αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 12-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και το τοποθετούμε στο ένα μάτι της κουζίνας. Στο διπλανό μάτι έχουμε σ' ένα κατσαρολάκι τον ζωμό. Τον βάζουμε να βράσει, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, και αφήνουμε να σιγοβράζει. Ετοιμάζουμε και μια σέσουλα.

Βήμα 3

Στο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο Κερκύρας σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί και αυτό.

Βήμα 4

Όταν απορροφηθεί το κρασί ρίχνουμε μια δόση ζωμού με τη σέσουλα στο τηγάνι με το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Όταν απορροφηθεί (όχι πριν) προσθέτουμε άλλη μια δόση ζωμού. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Το ρύζι λογικά θα χρειαστεί περίπου 20-25 λεπτά και περίπου 1.2 λίτρα ζωμό. Μετά τα πρώτα 15’ αρχίστε να το δοκιμάζετε για να ψηθεί όσο σας αρέσει.

Βήμα 5

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ριζότο προσθέτουμε τα καρυκεύματα, τη γλυκοπατάτα και το κατσικίσιο τυρί. Ανακατεύουμε απαλά να μην διαλυθούν τα κυβάκια. Σερβίρουμε με λίγο χυμό λάιμ και λίγο ακόμα μπούκοβο αν θέλουμε.

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα Χωριό εδώ.

8 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    05/05/2015

    Την ατάκα της (θεάς) Nigella για το ριζότο την έχω μάθει σχεδόν απέξω γιατί με εκφράζει απόλυτα! Το ριζότο σου είναι πολύ πρωτότυπο Ελένη, και μου αρέσει που τα κυβάκια είναι «ζωντανά», δε λιώνουν δηλαδή μέσα, και μπορείς να ξεχωρίσεις όλες τις γεύσεις.

    • Απάντηση
      06/05/2015

      Ευχαριστώ Χρύσα! Προτιμώ τα «πρόσθετα» υλικά στο ριζότο να μπαίνουν στο τέλος για αυτόν ακριβώς το λόγο. Με τόσο ανακάτεμα θα γίνουν νια νια αν μπουν στην αρχή!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave