29.06.2017
You can use WP menu builder to build menus

29.05.2015

3 αξιολ., M.O. : 5,00

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξει κανείς κρέμα (curd) λεμονιού ή άλλου φρούτου, είναι στο slow cooker. Χωρίς άγχος για τα αυγά, χωρίς πολύ ανακάτεμα, χωρίς καθόλου κόπο. Κρέμα λεμονιού με τζίντζερ λοιπόν σήμερα, και κρέμα φράουλας με μαύρο πιπέρι!

Έχετε δοκιμάσει κρέμα λεμονιού; Το γνωστό lemon curd; Είναι απίθανο. Και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι. Θέλει όμως λίγη προσοχή διότι μαγειρεύουμε αυγά, και αυτά πάντα συνοδεύονται από ένα μικρό άγχος μην τυχόν και κόψουν. Η λύση βρέθηκε. Είναι το slow cooker. Για άλλη μια φορά μας λύνει τα χέρια, και μας βοηθά να φτιάξουμε με ευκολία, κάτι που κανονικά είναι κάπως πιο περίπλοκο. {Άσχετο… Πήρε το μάτι σας τα νέα μοντέλα στο Goodie Corner; Για δείτε εδώ.}

Σήμερα σας έχω δυο διαφορετικές κρέμες. Η μια είναι με γεύση λεμόνι και τζίντζερ, η άλλη φράουλα και μαύρο πιπέρι. Λίγο διαφορετικές από τα συνηθισμένα, η μια είναι έξτρα ξινούτσικη και φρέσκια, η άλλη είναι γλυκιά, πλούσια και ανοιξιάτικη. Σχετικά με το πιπέρι να σημειώσω πως είναι ανεπαίσθητο, και απλά τονίζει την γεύση της φράουλας, χωρίς να μας καίει ή να μας ενοχλεί στη γλώσσα. Άλλωστε είναι γνωστός «περίεργος» συνδυασμός. Μπορείτε να παραλείψετε τα δυο περίεργα στοιχεία των συνταγών, το τζίντζερ και το πιπέρι, και να έχετε εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα. Αλλά λιγότερο διαφορετικό από τα συνηθισμένα!

Την κρέμα λεμόνι εγώ την τρώω και σκέτη πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, ταιριάζει με πάρα πολλά πράγματα. Την κρέμα φράουλα όμως θα την προτιμούσα σαν γέμιση ενός κέικ βανίλια, ή σαν ντιπ για μπισκότα. Βάλτε φαντασία και χρησιμοποιήστε τις κρέμες όπως θέλετε. Κρατάνε αρκετές μέρες στο ψυγείο.

Πριν προχωρήσουμε, να σας πω μόνο πως θα πρέπει να έχετε μικρά πυρίμαχα μπολάκια ή θήκες για σουφλέ πχ, που να χωράνε άνετα στο δοχείο του slow cooker. Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι τύπου μπεν μαρί. Φαντάζομαι πως γίνεται και με κούπες του καφέ, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει η ίδια για να σας το εγγυηθώ. Γενικά καλό είναι να έχετε τέτοια πυρίμαχα, βολεύουν για διάφορες συνταγές στη συσκευή.

Υλικά

(Τα υλικά κάθε γεύσης είναι για δυο ατομικά πυρίμαχα του σουφλέ, χωρητικότητας 200ml το καθένα)

Για την κρέμα λεμόνι τζίντζερ

2 αυγά

8 κ.σ. ζάχαρη άχνη

6 κ.σ. χυμός λεμόνι, φρεσκοστιμμένος

2 κ.σ. βούτυρο

1/2 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (με το ζουμάκι του)

1/16 κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα φράουλα

2 αυγά

12 κ.σ. φράουλες χτυπημένες στο μούλτι

4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. βούτυρο

1/8 κ.γ. πιπέρι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Βήμα 1

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τα υλικά της κρέμας λεμονιού, ώστε να ομογενοποιηθούν όσο γίνεται. Το βούτυρο δεν μας πειράζει να μείνει σε μικρά κομματάκια. Μοιράζουμε στα δυο πυρίμαχα και τα τοποθετούμε στο δοχείο του slow cooker. Γεμίζουμε το δοχείο με κρύο νερό μέχρι η στάθμη να ανέβει κατά 3/4 στο ύψος των πυρίμαχων. Σκεπάζουμε τα μπολάκια με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην πέφτουν μέσα οι υδρατμοί. Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε στο low για περίπου 5 ώρες. Δυο φορές κατά τη διάρκεια μαγειρέματος, ανοίγουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι τις κρέμες, προσέχοντας μην ξεχειλίσουν στο νερό του δοχείου.

Βήμα 2

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την κρέμα φράουλα.

Βήμα 3

Η κρέμα είναι έτοιμη όταν έχει πήξει και κολλάει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού. Θα πήξει λίγο ακόμα όταν κρυώσει.

Οι χρόνοι μαγειρέματος αλλάζουν δραστικά ανάλογα τη θερμοκρασία του νερού που βάζουμε στο δοχείο της συσκευής. Αν θέλουμε βάζουμε ζεστό, αλλά όχι πολύ καυτό για να μην ρισκάρουμε να κόψει το αυγό στα μπολάκια. Γενικά καλό είναι να ελέγχουμε ανά μιάμιση ή δυο ώρες επειδή και οι συσκευές από μάρκα σε μάρκα ή από μοντέλο σε μοντέλο πιάνουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Στο δοχείο της συσκευής 3.5λ χωράνε δυο πυρίμαχα, ενώ στης 6.5λ χωράνε τέσσερα.

3 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave