12.12.2018
You can use WP menu builder to build menus

30.07.2015

1 αξιολ., M.O. : 4,00
10
1-2

Μια απλή και νόστιμη σαλάτα με τον κλασικό συνδυασμό παντζάρι – φέτα, και ζαχαρωμένα καρύδια. Τη διαφορά στη συνταγή την κάνει το κόψιμο του παντζαριού, που γίνεται σαν σπαγγέτι (ή νούντλς) με τη βοήθεια του Spiralizer.

Είναι καιρός τώρα που έχω φέρει στο Goodie Corner το φοβερό γκαντζετάκι που λέγεται Spiralizer. Είναι ένας σπιράλ κόφτης λαχανικών και φρούτων με τρείς διαφορετικές λεπίδες, οι οποίες κόβουν σε σχήμα σερπαντίνας ή κορδέλας. Φτιάχνουμε νούντλς ή σπαγγέτι, όπως θέλετε πείτε τα, από διάφορα είδη όπως κολοκυθάκι, αγγούρι, γλυκοπατάτα, καρότο και παντζάρι! Η πρώτη λεπίδα μας δίνει λεπτές σερπαντίνες, η δεύτερη πιο χοντρές (ιδανικές για πατάτες) και η τρίτη λεπτές και πλατιές κορδέλες. Η συνήθεια αυτή έχει γίνει πολύ της μόδας σε Αμερική και Αγγλία, και φυσικά κάνει θραύση σε κύκλους χορτοφάγων, βίγκαν, ωμοφάγων και ατόμων με τροφικές αλλεργίες. Τα μακαρόνια από κολοκυθάκι όπως καταλαβαίνετε είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, χαμηλά σε υδατάνθρακες, δεν έχουν γλουτένη, και πάνω από όλα, προσφέρουν μια διασκεδαστική εναλλακτική όταν έχουμε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια.

Τα «νούντλς» μας τρώγονται είτε ωμά, είτε ελαφρά σοταρισμένα μέχρι να μαλακώσουν. Το κολοκυθάκι το έχετε δοκιμάσει ωμό; Σε σαλάτα σαν αυτή για παράδειγμα; Είναι νοστιμότατο, και με πολύ ωραία υφή. Αν προτιμάτε όμως, με λίγη ώρα στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι γίνονται μαλακά και πιο «παραδοσιακά». Οι πατάτες βέβαια δεν τρώγονται ωμές, οπότε αυτές μπορούμε να τις τηγανίσουμε και να κάνουμε τραγανές φωλίτσες. Ιδέες και βιντεάκια υπάρχουν πολλά στο ίντερνετ. Και στο μέλλον φυσικά θα κάνω κι εγώ περισσότερα πειράματα!

Η πρώτη δοκιμή που έκανα ήταν με αγγούρι, το οποίο χρησιμοποίησα για στόλισμα ενός κέικ. Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν το πόσο κριτσανιστά έμειναν τα αγγουρονούντλς. Νόμιζα πως τα υγρά του θα τα έκαναν κάπως νερουλά, αλλά είχαν την τέλεια υφή για σαλάτα. Σήμερα είπα όμως να μοιραστώ μια άλλη, αγαπημένη μου σαλάτα, με παντζάρι και φέτα. Το παντζάρι το πέρασα από την λεπίδα της λεπτής σερπαντίνας του Spiralizer. Ήταν μαγειρεμένο (το έτοιμο στο αεροστεγές σακουλάκι) οπότε τα νούντλς βγήκαν αρκετά μαλακά. Είμαι σίγουρη πως και το ωμό παντζάρι θα είναι πολύ νόστιμο. Το έχω δοκιμάσει στο παρελθόν (σε μικρότερη ποσότητα) σε ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, και ήταν σούπερ.

Παντζάρια λοιπόν, σε μορφή νούντλς, με φέτα και ζαχαρωτά καρύδια. Τα καρύδια τα λέω ζαχαρωτά και όχι καραμελωμένα γιατί είναι μια γρήγορη μέθοδος (χωρίς φούρνο) που δεν τα καραμελώνει ακριβώς, αλλά γίνονται γλυκά και νόστιμα, και ταιριάζουν με την αλμυρή φέτα της σαλάτας. Ένα εύκολο και καλοκαιρινό πιατάκι για ελαφρύ μεσημεριανό ή τέλειο συνοδευτικό σε μπάρμπεκιου.

Υλικά

Για τα καρύδια

2 κ.σ. βούτυρο

1 1/2 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1 κούπα καρύδια

Για τη σαλάτα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μηλόξυδο

1/4 κ.σ. αλάτι

1/8 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο

1/8 κ.γ.κύμινο σε σκόνη

1/8 κ.γ. θυμάρι ξερό

250 γρ παντζάρια, κομμένα σε νούντλς ή σε μέτρια κομμάτια

60-100 γρ φέτα, θρυμματισμένη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Χρησιμοποιώ τα έτοιμα μαγειρεμένα που βρίσκουμε στο αεροστεγές πακέτο στα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε όμως και να ψήσουμε εμείς τα παντζάρια, είτε στο φούρνο είτε στο slow cooker. Για το slow cooker απλά τα πλένουμε (χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε), τα στεγνώνουμε, τα τρίβουμε με ελάχιστο λάδι με τα χέρια μας και τα βάζουμε στο δοχείο χωρίς καθόλου υγρό. Ψήνουμε στο low μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με μαχαίρι (περίπου 8 ώρες, ανάλογα το πόσο μεγάλα είναι και πόσο γεμάτο είναι το δοχείο). Οι φλούδες ξεκολλάνε με τα δάχτυλα και τα παντζάρια είναι νοστιμότατα. Δεν συνιστώ να τα βράσουμε, διότι ίσως παραγίνουν νερουλά για το spiralizer.

Βήμα 1

Για τα καρύδια. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς να καλυφθούν καλά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, ρίχνουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν δούμε μικρές μαύρες κουκιδίτσες και το μείγμα έχει σχεδόν απορροφηθεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Απλώνουμε τα καρύδια στη λαδόκολλα, ξεκολλώντας όποια έχουν κολλήσει, και αφήνουμε να κρυώσουν. Θα περισσέψουν μερικά τα οποία μπορούμε να φυλάξουμε σε βαζάκι στο ψυγείο.

Βήμα 2

Για τη σαλάτα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι το λάδι, το μηλόξυδο, το αλατοπίπερο, το κύμινο και το θυμάρι. Προσθέτουμε τα παντζάρια και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και όσα από τα καρύδια θέλουμε.

1 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο