12.12.2018
You can use WP menu builder to build menus

18.06.2015

5 αξιολ., M.O. : 5,00
30
12

Αφράτο βρετανικό κέικ τύπου Victoria Sponge με κλεφτές τζούρες Pimm’s και επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε. Μια συνταγή με αφορμή την 800η επέτειο της Magna Carta, αλλά και τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η 15η Ιουνίου, η Δευτέρα που μας πέρασε, ήταν η επέτειος της έκδοσης της Magna Carta. Πριν από 800 χρόνια, ο Βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας σφράγισε μια συμφωνία με τους βαρόνους της χώρας, η οποία πλέον θεωρείται ένα πρώιμο «Σύνταγμα» και άνοιξε τον δρόμο για την θεμελίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας όλων απέναντι στον νόμο. Εδώ θα βρείτε ένα φανταστικό βιντεάκι με σχετικές πληροφορίες σε animation (στα Αγγλικά). Με αφορμή την επέτειο, προσκλήθηκαν όλοι οι Βρετανοί να διοργανώσουν high tea (απογευματινό τσάι) και στις εκδηλώσεις δόθηκε το έξυπνο όνομα Liberteas. Φυσικά συμμετείχαν και όλες οι πρεσβείες της Βρετανίας ανά τον κόσμο. Είχα την χαρά να παραβρεθώ κι εγώ λοιπόν στο high tea του Βρετανού Πρέσβη εδώ στην Αθήνα.

Εκτός από την επέτειο της Magna Carta, ο Ιούνιος είναι και ο μήνας που γιορτάζει η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τα επίσημα γενέθλιά της. Και λέω επίσημα, διότι δεν γεννήθηκε Ιούνιο. Γεννήθηκε τον Απρίλη. Είναι σύνηθες φαινόμενο Βρετανοί μονάρχες να γιορτάζουν κάποια καλοκαιρινή ημέρα τα γενέθλιά τους. Τον λόγο θα τον μαντέψατε. Ναι, οι πιθανότητες βροχής είναι λιγότερες τον Ιούνιο, και έτσι η μεγάλη γιορτινή παρέλαση που γίνεται στο Λονδίνο μπορεί να εξελιχθεί ανενόχλητη! Φέτος λοιπόν έκλεισε τα 89 η αγαπητή αυτή βασίλισσα. Ό,τι και να λέγεται γενικά ή να πιστεύω εγώ για την μοναρχία, της έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια της Ελισάβετ. Είχα την τύχη παλιότερα να γνωρίσω την κόρη της, την Πριγκίπισσα Άννα, όταν ήρθε να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα το 2012. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο ενημερωμένη ήταν για τα πάντα, και με πόση ευκολία συζητούσε με εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους, για δεκάδες διαφορετικά θέματα. Και το γεγονός ότι παρίσταται σε εκατοντάδες (αν θυμάμαι καλά γύρω στις 900;) εκδηλώσεις τον χρόνο… Θεωρώ πως έχει ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Και αυτή είναι μια απλή (!) πριγκίπισσα˙ σκεφτείτε η Βασίλισσα 63 χρόνια τώρα που είναι στο θρόνο…

Δυο τρία πραγματάκια που ίσως δεν ξέρατε για την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
-Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (στον οποίο επέμεινε να καταταχθεί παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της) η 18χρονη Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγούσε φορτηγό του στρατού.
-Το ύφασμα για το νυφικό της το πήρε μαζεύοντας δελτία, μιας και παντρεύτηκε τον Φίλιππο στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.
-Έστειλε το πρώτο της email το 1976 (μέσω ARPANET, πρόγονου του σημερινού ίντερνετ) και ως εκ τούτου θεωρείται η πρώτη αρχηγός κράτους που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
-Το ’82 ξύπνησε και βρήκε έναν ψυχοπαθή να κάθεται στο κρεβάτι της. Του μίλαγε για 10 λεπτά, ακούγοντας τα προβλήματά του, μέχρι να έρθει κάποιος να τον «συνοδεύσει» μέχρι την πόρτα.
Μα δεν είναι πολύ ενδιαφέρουσα κυρία;

Αφιερωμένο λοιπόν το κέικ μου σε αυτήν. Και φυσικά είναι κέικ τύπου Victoria Sponge ή αλλιώς Victoria Sandwich, ένα από τα πλέον κλασικά κέικ της Αγγλίας. Βέβαια με την προσθήκη του Pimm’s παύει να είναι κανονικό Victoria, και γίνεται απλά sponge cake, αλλά οκ, δε θα κάνουμε αναφορά στην προ προ γιαγιά της Βασίλισσας;

Υλικά

200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ ζάχαρη

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. PIMM’S No1

200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη

200 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης, κρύα από το ψυγείο

250 γρ τυρί μασκαρπόνε

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. PIMM’S No1

φράουλες και αγγούρι για διακόσμηση

Για τη γέμιση

140 γρ (περίπου 7 κ.σ.) μαρμελάδα φράουλα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τι να πει κανείς για το PIMM’S; Είναι ένα εκπληκτικό ποτό με βάση το τζίν, με μπαχαρικά και απίθανο άρωμα. Πίνεται σαν κοκτέιλ σε μακρύ ποτήρι, με λεμονάδα (τύπου γκαζόζα), πολύ πάγο, και διάφορα δροσερά πρόσθετα όπως δυόσμο, φράουλες, φέτες πορτοκαλιού και φέτες αγγουριού. Μπορείτε αν θέλετε βέβαια να το παραλείψετε. Στο κέικ θα βάλετε αντί για το PIMM’S δυο κουταλιές σούπας γάλα, και στην επικάλυψη δεν χρειάζεται τίποτα.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε δυο στρογγυλές φόρμες των 18 εκ. με αποσπώμενη βάση, και στρώνουμε τους πάτους με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Χτυπάμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και το PIMM’S, χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. (Τα υλικά μπορούν να χτυπηθούν όλα μαζί από την αρχή, αλλά σας περιγράφω πως το έκανα εγώ)

Βήμα 3

Μοιράζουμε το μείγμα προσεκτικά στις δυο φόρμες να είναι ίδιες οι ποσότητες. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να επανέρχεται μετά από ελαφριά πίεση με το δάχτυλο. Αν θέλουμε τσεκάρουμε και με οδοντογλυφίδα για σίγουρα. Αφήνουμε τα κέικ για 3-4 λεπτά στις φόρμες, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 4

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και το PIMM’S. Προσθέτουμε τη σαντιγί στο μείγμα τυριού και ενσωματώνουμε.

Βήμα 5

Όταν έχει κρυώσει εντελώς, τοποθετούμε το ένα κέικ ανάποδα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Θέλουμε την «φουσκωμένη» πλευρά να είναι κάτω και την επίπεδη πάνω. Απλώνουμε την μαρμελάδα στο μεγαλύτερο μέρος, χωρίς να φτάσουμε μέχρι τις άκρες (θα απλωθεί κι άλλο όταν βάλουμε από πάνω το δεύτερο κέικ). Πάνω στην μαρμελάδα απλώνουμε προσεχτικά τη μισή επικάλυψη κρέμας. Καπακώνουμε απαλά με το δεύτερο κέικ, το οποίο μπαίνει κανονικά με τη φουσκωτή πλευρά πάνω. Στρώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη επικάλυψη και στολίζουμε με φράουλες, αγγουράκι ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Σημειώσεις: Τα υλικά να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό.

Το κέικ αυτό είναι καλύτερο όταν τρώγεται φρέσκο φρέσκο. Αν κάνει ζέστη μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, αλλά θα το βγάλουμε μισή ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα.

Αν αναρωτιέστε τι στο καλό κάνει το αγγούρι πάνω στο κέικ, είναι επειδή το αγγούρι ταιριάζει πολύ με το PIMM’S. Οπότε γιατί να μη φιγουράρει και στο κέικ; Είναι και όμορφο, αφού το έκοψα με το Spiralizer μου.

5 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Άλλες συνταγές για Βρετανικό high tea, με αφορμή την ενέργεια Liberteas.
Shortbread με Φράουλες και Γιαούρτι από το The One With All The Tastes
Μίνι Σάντουιτς για το Liberteas από το Elena is Cooking

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    18/06/2015

    Το κέικ δείχνει υπέροχο, αέρινο και σούπερ λαχταριστό.
    PIMM’s δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα αλλά έτσι όπως το περιγράφεις πιθανολογώ ότι θα μου αρέσει!
    Σε φιλώ

    • Απάντηση
      22/06/2015

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Νομίζω όντως πως θα σου αρέσει, πίνεται πολύ εύκολα το άτιμο. Και ενώ έχει μπαχαρικά που παραπέμπουν λίγο σε χειμώνα, είναι απόλυτα καλοκαιρινό! Φιλιά πολλά