21.02.2019
You can use WP menu builder to build menus

22.09.2015

13 αξιολ., M.O. : 5,00
30
18

Μεγάλα μπισκότα τύπου cookies με υπέροχο άρωμα φυστικοβούτυρου αλλά και τραγανά κομματάκια από φιστίκια για έξτρα γεύση. Γιατί επιτέλους... μπισκότα!

Μόλις έσβησα την ανάρτηση και την γράφω από την αρχή. Είχα δημιουργήσει ένα κείμενο πολύ βαθυστόχαστο, πολύ φθινοπωρινό, και λίγο σκοτεινό. Επηρεασμένη από τον καιρό και από μια κάπως πεσμένη διάθεση. Το τελείωσα και το άφησα λίγο να «δέσει» όπως λέω, που σημαίνει το αφήνω και το ξαναπιάνω μετά από λίγο για να δω αν χρειάζεται αλλαγές. Στο μεταξύ είπα να επεξεργαστώ τη φωτογραφία. Την ανοίγω και… ωχ. Την είχα τραβήξει πριν λίγες μέρες, και είχα ξεχάσει πως είχα και παγωτό ως βασικό πρωταγωνιστή. Μπράβο Ελένη. Η moody ανάρτηση, με αναφορές σε ζεστά τσάγια και καφέδες, δεν κόλλαγε καθόλου με τη φωτογραφία. Τους ψαγμένους στοχασμούς μου λοιπόν άλλη φορά.

Ας μιλήσουμε απλά για τα μπισκότα. Λίγο μαστιχωτά στο κέντρο, λίγο τραγανά στις άκρες – όπως πρέπει να είναι ένα cookie. Με πλούσια φυστικοβουτυρένια γεύση. Αλλά να πούμε και για αυτά τα κουπάκια από μπισκότο, μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής, όταν πήγα να πιάσω τη δεύτερη λαμαρίνα για την τελευταία εξάδα και λέω για κάτσε, μήπως να τα βάλω σε θήκες για μάφινς; Κάπου το είχα δει με άλλου τύπου cookies οπότε ήταν ευκαιρία να το δοκιμάσω. Κι έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα μικρά μπολάκια. Και τι βάζουμε σε μικρά φαγώσιμα μπολάκια; Παγωτό. Ή ό,τι άλλο μας εμπνέει τελοσπάντων. Εγώ όπως ξέρετε είμαι του παγωτού.

Μια ανάρτηση λοιπόν για όλους. Εσείς που αρνείστε να αποχωριστείτε το καλοκαίρι, και εύχεστε να ξανακάνει ζέστη (είστε πολλοί εκεί έξω, σας έχω δει), φτιάξτε μπολάκια και πλακώστε τα στο παγωτό. Εσείς που έχετε μπει για τα καλά σε φθινοπωρινή διάθεση και καλωσορίζετε την ψύχρα, απολαύστε κλασικά μπισκότα με φυστικοβούτυρο, ζεστά από το φούρνο, μαζί με τον αχνιστό καφέ σας χαζεύοντας τη βροχή. Καλό φθινόπωρο!

Υλικά

80 γρ φιστίκια (peanuts)

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/4 + 1/8 κ.γ. αλάτι

110 γρ βούτυρο φρέσκο

125 γρ φυστικοβούτυρο τύπου crunchy (τραγανό)

120 γρ ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

80 γρ ζάχαρη καστανή, μαλακή

1 αυγό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εδώ χρησιμοποιούμε το κοινό φυστικοβούτυρο του σούπερ μάρκετ. Το άλλο, το 100% φυσικό, μπορεί να μην φέρει το ίδιο αποτέλεσμα λόγω διαφορετικής υφής. Εγώ έβαλα crunchy, με κομματάκια δηλαδή, αλλά μπορείτε να βάλετε και το απαλό αν αυτό έχετε.

Βήμα 1

Περνάμε τα φιστίκια από το μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν και το αλάτι, και τα ανακατεύουμε με σύρμα.

Βήμα 2

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ζάχαρες και χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τα στεγνά υλικά. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε τα φιστίκια στο μείγμα και διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε μπαλάκια με ποσότητα δυο κουταλιές σούπας ζύμη και τα απλώνουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι πατάμε ελαφρά τα μπαλάκια μια φορά, γυρνάμε το πιρούνι να έχει κάθετη φορά και ξαναπατάμε άλλη μια. Θέλουμε να πατικωθούν σε σχήμα μπισκότου και να πάρουν όμορφο σχεδιάκι (αυτό είναι κλασικό σχέδιο για τέτοια cookies).

Βήμα 5

Για τα φαγώσιμα μπολάκια από μπισκότο, λαδώνουμε πολύ καλά μια αντικολλητική φόρμα για μάφινς. Παίρνουμε την ίδια ποσότητα ζύμης και την απλώνουμε σε κάθε θήκη, πατώντας τη με τα δάχτυλα. Πατάμε καλά, και στις γωνίες, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει λίγο.

Βήμα 6

Ψήνουμε στους 170C στον αέρα για 10-11 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα στις άκρες. Θα μοιάζουν λίγο άψητα, αλλά αυτό το θέλουμε για να πετύχουμε το λίγο μαστιχωτό κέντρο. Αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και μεταφέρουμε σε σχάρα. Τα μπολάκια τα αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσουν εντελώς, και μετά τα ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού με λεπτή λάμα.

Η συνταγή είναι της Brown Eyed Baker και θα την βρείτε εδώ. Αυτές οι ποσότητες υλικών μου έβγαλαν 12 cookies και 6 μπολάκια.

13 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο