29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.04.2014

4 αξιολ., M.O. : 4,25
30

Αυτά τα μπισκότα είναι σούπερ τζιντζερωτά. Έχουν δυνατή γεύση, με διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, αλλά με την πικάντικη γεύση του τζίντζερ να υπερισχύει. Αν δεν σας αρέσει η πιπερόριζα, αφήστε το καλύτερα!

Το ξέρατε ότι η κατανάλωση τζίντζερ είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της ναυτίας; Είναι κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, και είναι πραγματικά κρίμα διότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος έκανε πέρσι μια σειρά από χημειοθεραπείες. Όπως ίσως έχετε ακούσει, τα φάρμακα αυτά έχουν απίστευτες παρενέργειες και δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στην όρεξη και τη γεύση όσων τα λαμβάνουν. Υπάρχουν μέρες που ακόμα και το νερό προκαλεί τη μεγαλύτερη αηδία, και ενώ ο ασθενής πρέπει να ενυδατώνεται και να τρέφεται καλά, είναι αδύνατο να «κατέβει» το οτιδήποτε. Η ναυτία είναι πανταχού παρούσα. Στην περίπτωση του δικού μου ανθρώπου, υπήρχαν μέρες που το μόνο που μπορούσε να καταναλώσει ήταν το ginger ale.

Το ginger ale είναι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με πιπερόριζα. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το ginger beer, το οποίο φτιάχνεται με λίγο διαφορετική διαδικασία και είναι πολύ πιο δυνατό/πικάντικο στη γεύση και κάπως πιο γλυκό. Βλέποντας πόσο βοηθούσε το αναψυκτικό σκέφτηκα να φτιάξω αυτά τα μπισκότα, τα οποία τα είχα δοκιμάσει και παλιότερα λόγω της μεγάλης μου αγάπης για την ασχημούτσικη αυτή ρίζα. Είχαν μεγάλη επιτυχία αφού εκείνη την περίοδο ήταν λέει «το μόνο τρόφιμο που δεν είχε γεύση χαρτονιού». Δεν ξέρω αν το τζίντζερ θα βοηθούσε όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό, αλλά ψάχνοντάς το λίγο είδα ότι στο εξωτερικό το προτείνουν συχνά σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες. Το συνιστούν επίσης και στις έγκυες που έχουν προβλήματα ναυτίας, και απ’ ό,τι μου είπε κάποιος που ασχολείται με το χορό, ginger ale πίνουν και οι χορεύτριες salsa για να τις βοηθάει με τις πολλές σβούρες! Το αναψυκτικό υπάρχει πλέον σε πολλά σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν και ginger beer.

Φυσικά δεν είναι προϋπόθεση να έχει κανείς ναυτία για να πιεί αυτό το ποτό ή να φάει τα μπισκότα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να του αρέσει η πιπερόριζα. Η συνταγή εδώ έχει μπόλικη, σε όλες μάλιστα τις μορφές της. Σε σκόνη, φρέσκια, και candied όπως λένε οι αμερικάνοι. Αποξηραμένα δηλαδή κομμάτια καλυμμένα με ζάχαρη. Σε αυτή τη μορφή βρίσκετε τζίντζερ στα καλά μαγαζιά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Τα μπισκότα αφήνουν μια ωραία ζεστή και πικάντικη αίσθηση στον ουρανίσκο, ειδικά όταν συνοδεύονται από ένα ζεστό ρόφημα. Αν θέλετε να μετριάσετε τη γεύση, βάλτε μικρότερες ποσότητες πιπερόριζας. Η συνταγή βγάζει αρκετά μπισκότα, αν δεν είστε σίγουροι δοκιμάστε με τις μισές ποσότητες να δείτε αν σας αρέσουν.

Υλικά

270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. μαύρη ζάχαρη μαλακή

140 γρ. βούτυρο φρέσκο

80 γρ. μελάσα (τη ζυγίζουμε)

1 αυγό

2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ στον τρίφτη

100 γρ. τζίντζερ αποξηραμένο, ψιλοκομμένο (πολύ μικρά κομματάκια διότι δεν λιώνει στο ψήσιμο)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η μαλακή (τη λένε και υγρή) μαύρη ζάχαρη δεν υπάρχει σε όλα τα σουπερμάρκετ, ψάξτε τη όμως γιατί έχει διαφορά στη γεύση από τις υπόλοιπες. Αν δεν βρίσκετε, χρησιμοποιήστε την καστανή αλλά πάλι να είναι μαλακή. Αλλιώς, χωρίς να είμαι σίγουρη, μπορεί να βγει λίγο πιο τραγανό το αποτέλεσμα.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και στρώνουμε δυο λαμαρίνες με λαδόχαρτο.

Βήμα 2

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα στεγνά υλικά μας (από το αλεύρι μέχρι και το αλάτι) και τα βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη μελάσα, το αυγό και το φρέσκο τζίντζερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αποξηραμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν.

Βήμα 4

Ενώνουμε τα στεγνά υλικά με τα υγρά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Θα είναι αρκετά υγρό το αποτέλεσμα, μη το φοβάστε. Παίρνουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας μείγμα και το ρίχνουμε στη λαμαρίνα. Δεν θα μπορούμε να το σχηματίσουμε, δε μας πειράζει γιατί θα απλωθεί πολύ στο ψήσιμο. Προσπαθούμε απλά να είναι όσο πιο μαζεμένη γίνεται η κουταλιά μας. Συνεχίζουμε με όλο το μείγμα αφήνοντας ανάμεσα αρκετό κενό. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και το πόσο τραγανά τα θέλουμε. Εγώ τα άφησα 12΄ και ήταν σχετικά μαλακά και μαστιχωτά.

Βήμα 5

Τα αφήνουμε στη λαμαρίνα για λίγα λεπτά να στερεοποιηθούν (μόλις βγουν θα είναι αρκετά μαλακά) και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Η συνταγή είναι του Alton Brown από το Food Network.
4 αξιολ., M.O. : 4,25
Link Love

Μπλογκοτζιντζερομπίσκοτα
Μπισκότα με Άρωμα Λεμόνι και Τζίντζερ από το Sugar Buzz
Μπισκότα με Τζίντζερ και Λεμονάτη Βουτυρόκρεμα από το The One With All The Tastes
Μπισκότα με Τζίντζερ και Βερίκοκα από το Mind The Cook

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

13 Σχόλια

  • Απάντηση
    Sofia M
    07/04/2014

    Μου αρέσει πολύ το τζίντζερ και “ακούγονται” πολύ νόστιμα τα μπισκότα σου.
    Έχει πλάκα γιατί στην Ελλάδα είτε το Ginger Ale, είτε το Ginger Beer έχω ακούσει να τα αποκαλούν Τζιτζιμπύρα!

    • Απάντηση
      07/04/2014

      Γειά σου Σοφία. Ναι έτσι το λένε στην Κέρκυρα όπου νομίζω το φτιάχνουν κιόλας. Κι εγώ δεν ξέρω ποιό από τα δυο είναι! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  • Απάντηση
    07/04/2014

    Οσες φορές το έχω χρησιμοποιήσει, μου άρεσε πάρα πολύ το γευστικό αποτέλεσμα, οπότε δρομολογούνται άμεσα τα μπισκότα σου! Ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγούλα και τις πληροφορίες, δεν ήξερα ότι βοηθάει στις ναυτίες. Περίεργο, συνήθως κάτι τέτοια δεν μου ξεφεύγουν…χιχιιχχι! Καλή εβδομάδα!

  • Απάντηση
    lena
    07/04/2014

    Κι εγώ Ελένη πρόσφατα έμαθα για το τζίντζερ και τις ιδιότητές του αν και το χρησιμοποιούσα σε συνταγές….σοκαρίστηκα από παρόμοια δυσάρεστα νέα που πήρα για πρόσωπο από το φιλικό μου περιβάλλον και άρχισα το ψάξιμο στο ίντερνετ.Μακάρι όλος ο κόσμος να το χρησιμοποιεί μόνο γιατί του αρέσει η γεύση και όχι από ανάγκη.Να είσαι πάντα καλά και εσύ και όλοι μας!

    • Απάντηση
      lena
      07/04/2014

      Nα συμπληρώσω ότι ήδη έχω αποθηκεύσει στις συνταγές μου τα μπισκοτάκια σου θα τα φτιάξω και θα τα πάω δωράκι με πολλές ευχές για καλή υγεία!Ευχαριστώ Ελένη!

    • Απάντηση
      07/04/2014

      Όπως ακριβώς τα λες Λένα… μακάρι να μην υπάρχει τέτοιος λόγος για κανέναν. Να είσαι κι εσύ καλά!

  • Απάντηση
    07/04/2014

    Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μας έδωσες σχετικά με το τζίντζερ.
    Τις περισσότερες δεν τις γνώριζα και μου άρεσε ιδιαιτέρως η αναφορά στις χορεύτριες salsa!
    Το τζίντζερ έχει πραγματικά ιδιαίτερη γεύση, νομίζω ότι ή σου αρέσει ή όχι, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.
    Ωραία αρώματα και ωραίο χρώμα στα μπισκότα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      07/04/2014

      Χαχα, ναι αυτό για τις χορεύτριες μου είχε φανεί πολύ αστείο! Το χρώμα στα μπισκοτάκια είναι από τη μαύρη ζάχαρη και τη μελάσα, υπάρχουν και εκδοχές πιο καστανές. Ευχαριστώ για το σχόλιο, φιλιά!

  • Απάντηση
    lena
    12/04/2014

    Ελένη μόλις τα έβγαλα τα μπισκοτάκια από το φούρνο,έγιναν πολύ εύκολα και γρήγορα,έχουν ιδιαίτερη γεύση όμως μας άρεσαν όλους και εμένα ακόμη πιο πολύ…θα τα κάνω πολύ συχνά για τις ζαλάδες που με πιάνουν κατά καιρούς.Αυτά τα πρώτα μια και πέτυχαν μπήκαν σε κουτί και θα πάνε για δωράκι σε φίλους μαζί με τη συνταγή από το Τhe foodie corner..υπέροχα πρωτότυπα μπισκοτάκια.Τα φωτογράφησα και θέλησα να τα δημoσιεύσω στο προφίλ του Τhe foodie corner στο fb΄..μέσω του προφίλ του άντρα μου,αλλά μάλλον έχεις απενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτήν και καλά έκανες,θα έχεις τους λόγους σου.Φιλιά και πάλι ευχαριστώ!

    • Απάντηση
      12/04/2014

      Καλησπέρα Λένα! Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν, έχουν όντως ιδιαίτερη γεύση. Δυστυχώς αναγκάστηκα να απενεργοποιήσω τα μηνύματα στο Facebook αλλά θέλω πολύ να δω τις φωτό σου! Μπορείς να μου τις στείλεις με email ([email protected]) να τις δημοσιεύσω στη σελίδα; Ευχαριστώ πολύ που επιστρέφεις πάντα και μου λες τις εντυπώσεις σου, μετράει πολύ για μένα! Φιλιά!

      • Απάντηση
        lena
        13/04/2014

        Eλένη σου έστειλα τις φωτογραφίες με τα μπισκοτάκια!Εδώ θα τριγυρνώ γιατί μ’αρέσει και αξίζει, ότι έχω κάνει από τις συνταγές που μας προτείνεις πετυχαίνουν με την πρώτη κι αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχίζω….είμαι κι εγώ όπως θα κατάλαβες της ακρίβειας και της λεπτομέρειας που πάντα μας βγάζουν στο φως και την επιτυχία!