19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

01.12.2014

25 αξιολ., M.O. : 4,16
4
3.5lt

Φτιάχνουμε τις φακές μας λίγο πολύ όπως συνηθίζουμε, αλλά δίνουμε έναν αέρα Αφρικής βάζοντας λίγο φυστικοβούτυρο, και τις χυλώνουμε ένα τακ παραπάνω προσθέτοντας μερικές κουταλιές πλιγούρι. Λίγο σπανάκι στο τέλος και η σούπα μας έχει γίνει πια αρκετά διαφορετική και ενδιαφέρουσα. Με την βοήθεια του slow cooker γίνεται και απίστευτα εύκολη.

Ανυπομονούσα μέρες τώρα να μοιραστώ αυτή τη συνταγή, διότι περιμένω την αντίδραση μιας φίλης μου που έχει πάθος (μεγαλύτερο και από το δικό μου) με το φυστικοβούτυρο. Είναι και χορτοφάγος, οπότε σίγουρα τρώει όσπρια. Δεν ξέρω, μπορεί να έχει σκεφτεί ήδη να βάλει το μαγικό άλειμμα στη σούπα της, άλλωστε δεν είναι και ασυνήθιστο σε κάποιες χώρες, ελπίζω πάντως να της έρθει ως ευχάριστη έκπληξη! Για όσους δεν είναι και πολύ σίγουροι, έχω να πω πως με τις ποσότητες που αναφέρω στα υλικά η γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη, δίνει απλά μια ξεχωριστή νότα στο σύνολο. Για την Ε. λοιπόν, η συμβουλή μου είναι «βάλε διπλό φυστικοβούτυρο!».

Τα όσπρια στο slow cooker γίνονται πολύ νόστιμα. Θέλουν όμως πολύ ώρα. Περισσότερη νομίζω από οτιδήποτε άλλο στη συσκευή αυτή. Και επειδή οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές όσο στο μάτι της κουζίνας, το χύλωμα των οσπρίων (όπως το θέλουμε δηλαδή εμείς στην Ελλάδα) είναι υπόθεση που θέλει αρκετή υπομονή. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω άλλη μέθοδο για να βοηθήσω τη σουπίτσα να χυλώσει ωραία. Λίγο πλιγούρι από την αρχή του μαγειρέματος, και οι φακές βγήκαν υπέροχα πηχτές και με την υφή που ήθελα.

Την ημέρα που μαγείρεψα τη σούπα μου είχαν μείνει και λίγα φυλλαράκια νεαρού σπανακιού (baby). Προς το τέλος λοιπόν του χρόνου, τα έβαλα κι αυτά στο δοχείο ίσα να μαραθούν. Από σίδηρο δεν μπορείτε να πείτε, είμαστε φουλ με το πιάτο αυτό! Το σπανάκι έχει και βιταμίνη C οπότε είναι μια πολύ καλή προσθήκη αφού βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο. Θα μπορούσαμε ιδανικά να το συνδυάσουμε και με κάτι άλλο πλούσιο σε βιταμίνη C, μια σαλάτα με κίτρινη πιπεριά για παράδειγμα, ή με εσπεριδοειδή. Γενικά είναι ένα φαγητό νόστιμο, υγιεινό και χουχουλιάρικο. Και πανεύκολο στην προετοιμασία… δείτε τα βήματα για να καταλάβετε. Α, θυμηθείτε το και την Σαρακοστή!

Υλικά

1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

1 ½ κούπα φακές χονδρές

5 κούπες ζωμός λαχανικών, ζεστός

2 κούπες νερό, ζεστό

4 κ.σ. πλιγούρι

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1/2 κ.γ. κύμινο

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο (εγώ έβαλα ανάμεικτο)

1/8 κ.γ. τσίλι

1 δαφνόφυλλο

4 κ.σ. φυστικοβούτυρο

λίγα φύλλα σπανάκι νεαρό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν έχετε μόνο κανονικό σπανάκι, μπορείτε να το προσθέσετε στη μέση του μαγειρέματος, ή αν λείπετε, να το ζεματίσετε στα γρήγορα πριν το προσθέσετε στο χρόνο που λέει η συνταγή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα χόρτα, όπως πχ παντζαρόφυλλα ή σέσκουλα, αλλά θα τα βάλετε από την αρχή να μαλακώσουν καλά.

Βήμα 1

Βάζουμε το κρεμμύδι, τις φακές, το ζωμό, το νερό, το πλιγούρι, τον πελτέ και τα μυρωδικά στο δοχείο του slow cooker. Μαγειρεύουμε για 9 ώρες στο low. Γυρίζουμε τη συσκευή στο high, προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και το σπανάκι, ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει η σούπα την υφή που θέλουμε.

25 αξιολ., M.O. : 4,16

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

12 Σχόλια

  • Απάντηση
    01/12/2014

    Εντάξει!
    Το πιάτο σου με έχει ιντριγκάρει απίστευτα πολύ!
    Φυστικοβούτυρο στις φακές;
    Ουάου και πάλι ουάου!
    Μου αρέσει που βλέπω και σπανάκι μέσα και νομίζω ότι θα μου άρεσε να προσθέσω μέσα την κίτρινη πιπερίτσα που αναφέρεις!

    • Απάντηση
      02/12/2014

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Η πιπεριά ταιριάζει σίγουρα και μέσα στη σούπα. Αν το δοκιμάσεις να μας πεις πως πήγε! Φιλιά πολλά

  • Απάντηση
    Αμάντα
    01/03/2016

    Κι όμως…κατάφερα να κάψω κάτι στο slow cooker!!!Εχω των 6,5 όπως θυμάσαι Ελένη μου,το άφησα μόνο τις 9 ώρες (δεν έβαλα για άλλη μια ώρα στο high) κι όμως το πρωί που ξύπνησα είχε κάνει μια κρούστα καμμένου απο επάνω,ευτυχώς όμως το μέσα είναι σχετικά εντάξει.Αν προσθέσω λίγο ακόμα φυστικοβούτυρο κ το ξαναζεστάνω λες να καλύψω αυτή τη μικρή αίσθηση του καμμένου??Πάντως το φυστικοβούτυρο δένει τέλεια,υπέροχη συνταγή!

    • Απάντηση
      01/03/2016

      Γειά σου Αμάντα. Λυπάμαι που δεν σου πέτυχε η σούπα. Έβαλες τις ποσότητες που γράφει η συνταγή; Να σου θυμίσω πως πρέπει να προσαρμόζεις τις ποσότητες για τη χωρητικότητα του δικού σου slow cooker. Στις συνταγές μου επάνω αριστερά έχει ένα σύμβολο, εκεί γράφω σε ποια συσκευή το έφτιαξα (εδώ είναι στο 3.5l όπως οι περισσότερες συνταγές). Ίσως γι’αυτό έγινε. Πάντως η κρούστα δεν πρέπει να είναι ακριβώς καμμένο φαγητό, απλά έχει σκουρύνει. Λογικά όταν το ανακατέψεις θα είναι μια χαρά στη γεύση!

      • Απάντηση
        Αμάντα
        01/03/2016

        σε ευχαριστώ!!Απλά γοα να ξέρω,με μεγαλύτερη συσκευή πόσο να μειώνω στο περίπου το χρόνο??’Εβαλα τις ίδιες ακριβώς ποσότητες.

        • Απάντηση
          02/03/2016

          Το σωστό δεν είναι να μειώσεις τον χρόνο αλλά να αυξήσεις τις ποσότητες. Θα έλεγα πως για αυτή τη συνταγή θα ήταν οκ να βάλεις 1 προς 1.5, δηλαδή να τις αυξήσεις κατά 50%. Όπου για παράδειγμα βλέπεις 1 κ.σ. θα βάλεις 1.5 κ.σ. ή όπου 5 κούπες θα βάλεις 7.5 κούπες. Για τη μιάμιση κούπα φακές θα βάλεις 2 κ 1/4 κούπες. Η συσκευή για να δουλέψει σωστά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά το μισό γεμάτη. Ελπίζω να βοήθησα!

  • Απάντηση
    sofia
    24/10/2016

    Επανήλθα κι εγώ με σχόλιο για μια συνταγή που από καιρό έχω βάλει στο μάτι αλλά επειδη μόνο εγώ τρώω φακές στο σπίτι μας την αναβάλω. Ελένη αντί για πλιγούρι έβαλα τραχανά, δεν είχα κάτι άλλο, θα σας πω το βράδυ τα αποτελέσματα!!! Ευχαριστούμε για την έμπνευση

    • Απάντηση
      24/10/2016

      Ωω με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω πως είναι με τον τραχανά! Καλή επιτυχία και ελπίζω να δοκιμάσουν και όσοι δεν “το έχουν” με τις φακές! Ευχαριστώ για το σχόλιο και αναμένω!

    • Απάντηση
      sofia
      25/10/2016

      Πολύ νόστιμη βγήκε η σούπα!!! Ο τραχανάς δε φαίνεται και το φυστικοβούτυρο δίνει μια εξωτική νότα, για μένα που δεν το πολυχρησιμοποιω. Το συστήνω!!!

      • Απάντηση
        25/10/2016

        Τέλεια, χαίρομαι που σου άρεσε! Ωραία ιδέα να βάζουμε λοιπόν τραχανά αντί για πλιγούρι ή ρύζι ή οτιδήποτε. Είναι καλό να έχουμε εναλλακτικές μιας και δεν υπάρχουν πάντα όλα στο ντουλάπι! Κυρίως εδώ θέλουμε να πήξει τη σούπα μας, και αν δίνει και ωραία γεύση ακόμα καλύτερα! Το φυστικοβούτυρο είναι λατρεία μου, έχω πολλές συνταγές. Ελπίζω να εμπνευστείς να δοκιμάσεις και κάτι άλλο 🙂 Ευχαριστώ που επέστρεψες να μας πεις αποτελέσματα!

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    21/11/2017

    Ο συνδυασμός των υλικών είναι άπαιχτος! Αυτό όμως που απογειώνει το φαγητό είναι το φιστικοβούτυρο. Δε θα το σκεφτόμουν ποτέ. Έβαλα παραπάνω από την ποσότητα που προτείνεις γιατί πραγματικά δένει τέλεια με τις φακές και το σπανάκι. Το μαγείρεψα στη χύτρα και σε 20’ (και πολύ λέω!) ήταν έτοιμο να φαγωθεί μαζί με φρυγανισμένο ψωμί.
    Περιττό να πω ότι έχει γίνει από τα αγαπημένα μου φαγητά. Εύγε για την έμπνευση!

    • Απάντηση
      23/11/2017

      Αχ τώρα θυμήθηκα αυτή τη σούπα και τη θέλω! Μακάρι να μπορούσα να πάρω τα εύσημα για τον συνδυασμό του φυστικοβούτυρου με τις φακές, αλλά είναι κάτι που γενικά υπάρχει στις διεθνείς κουζίνες, και μάλιστα νομίζω προέρχεται από την δυτική Αφρική. Εγώ απλά είπα να πάρω τη δική μας ταπεινή πλην υπέροχη σούπα και να της δώσω ένα twist! Χαίρομαι τόσο που σου άρεσε! Πρέπει να την ξαναφτιάξω κι εγώ σύντομα…