05.07.2020
You can use WP menu builder to build menus

27.03.2014

8 αξιολ., M.O. : 4.88

Νηστίσιμα μπισκοτάκια (οκ, μπισκοτούμπες) που μας κρατάνε χορτάτους και μας χαρίζουν ενέργεια. Με βρώμη, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, λιναρόσπορο και applesauce, ε… τόση υγεία καταντάει αηδία! Δείτε και το περίεργο αντικατάστατο αυγού.

Η συνταγή αυτή δεν ξεκίνησε για νηστίσιμη. Βγήκε έτσι στην πορεία λόγω έλλειψης αυγών. Η πρωτότυπη εκδοχή έχει βουτυράκι, γάλα και αυγό. Όταν συνειδητοποίησα πως μόλις το προηγούμενο βράδυ είχα βράσει όλα τα αυγά μου (για να τα τρώω σαν σνακ μες τη βδομάδα) είπα μήπως βρω λύση και γλιτώσω τη βόλτα στο σουπερμάρκετ. Κι αφού βρήκα κολπάκι για αυτό, τα υπόλοιπα ήταν εύκολα να αλλαχτούν και να γίνουν νηστίσιμα.

Ας αρχίσουμε από το αυγό λοιπόν. Λιναρόσπορος. Άσχετο; Κι όμως. Αλεσμένος και ανακατεμένος με νερό, γίνεται κάπως κολλώδης και αποκτά την συνδετική ικανότητα του αγαπημένου αυγουλακίου μας. Θεωρητικά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τον ξανθό, για να μη δώσει χρώμα σε αυτό που φτιάχνουμε. Εδώ δε με πείραζε καθόλου αυτό, και μάλιστα είχα ούτως ή άλλως σκοπό να προσθέσω ολόκληρα σπόρια, οπότε ο καστανός που είχα στο ντουλάπι ήταν μια χαρά. Οι αναλογίες είναι: 1 αυγό = 1 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος + 3 κ.σ. νερό. Δεν το έχω δοκιμάσει σε κάτι άλλο, και δεν έχω ιδέα αν πραγματικά είναι καλή λύση για κέικς ή άλλα παρασκευάσματα, αλλά στο ίντερνετ αναφέρεται συχνά ως λύση. Αν φτιάξετε κάτι με αυτόν τον τρόπο περιμένω εντυπώσεις! Το άλεσμα γίνεται εύκολα στο μούλτι.

Όταν φτάσετε στο σημείο να πλάσετε τα μπισκότα, μπορεί λίγο να με βρίσετε. Λίγο ελπίζω. Κολλάει το μείγμα πολύ στα δάχτυλα, και θέλει υπομονή για να σχηματιστούν καλά τα cookies. Βοηθάει αν ξεπλένουμε συχνά τα χέρια μας, και αν παίρνουμε που και που βαθιές αναπνοές. Δοκιμάζοντάς τα όμως όταν βγήκαν από το φούρνο, είδα ότι άξιζε η λίγη παραπάνω προσπάθεια. Να θυμάστε ότι δεν απλώνουν στο ψήσιμο, οπότε θα τους δώσετε λίγο πλακουτσωτό σχήμα από πριν.

Πρέπει επίσης να σας πω πως μόλις τώρα συνειδητοποιώ ότι έχω φωτογραφίσει νηστίσιμα μπισκότα βρώμης δίπλα σε γάλα. Ωραία. Εσείς φανταστείτε παρακαλώ ότι είναι γάλα σόγιας.

Απολαμβάνουμε τα cookies βρώμης όπως είναι για σνακ ή συνοδευτικό του καφέ μας, ή τα σπάμε και τα τρώμε σαν γκρανόλα με γιαούρτι ή ξινόγαλο και έξτρα σάλτσα μήλου. Είναι τρομερά χορταστικά, και σας το λέω εγώ που πεινάω ανά τέσσερις ώρες στην καλύτερη.

Υλικά

1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο

3 κ.σ. νερό

1/2 κούπα λάδι (δείτε το Δείξε μου)

1 κούπα καστανή ζάχαρη (βγαίνουν αρκετά γλυκά, ίσως και 3/4 της κούπας να είναι αρκετή)

1 κ.σ. μελάσα

5 κ.σ. applesauce (συνταγή εδώ)

1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (συνταγή εδώ)

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/8 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/8 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

3 κούπες βρώμη (quick cooking δηλ. κομμένες νιφάδες)

1/2 κούπα σταφίδα

1/2 κούπα αποξηραμένα κράνμπερις

1 κούπα ξηρούς καρπούς ή σπόρους (εγώ έβαλα 1/2 κούπα χοντροκομμένα άσπρα αμύγδαλα, 1/4 κούπα σουσάμι, 1/4 κούπα λιναρόσπορο)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το ελαιόλαδό μου είναι από το χωριό και έχει πολύ έντονη γεύση. Για το λόγο αυτό έβαλα μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο. Αν θέλετε βάλτε όλο ελαιόλαδο.
Βήμα 1

Ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο και τις 3 κ.σ. νερό με ένα πιρούνι, και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Στρώνουμε δυο λαμαρίνες με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα (190C αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη, τη μελάσα, την applesauce και τη βανίλια.

Βήμα 3

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά με ένα καθαρό σύρμα. Προσθέτουμε τη βρώμη, τις σταφίδες, τα κράνμπερις και τους ξηρούς καρπούς.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το μείγμα λιναρόσπορου/νερού (το οποίο πρέπει να έχει γίνει κάπως κολλώδες) στα υγρά υλικά μας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε επίμονα με μια ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 5

Πλάθουμε σχετικά χοντρά μπισκότα και τα απλώνουμε στις λαμαρίνες. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ελαφρό χρώμα. Αν ψήνουμε σε αντιστάσεις ίσως είναι καλή ιδέα να βάλουμε μια μια τις λαμαρίνες. Όταν βγουν τα αφήνουμε 2-3 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

8 αξιολ., M.O. : 4.88

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    Lia
    27/03/2014

    Πολύ ενδιαφέρον η αντικατάσταση του αυγού με το λιναρόσπορο…δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ!!!Έγραψες πάλιιι!!!

    • Απάντηση
      27/03/2014

      Ακούγεται πολύ κουφό αλλά το συναντάω συχνά, οπότε κάτι θα ξέρουν… Τα μπισκότα πάντως μια χαρά έδεσαν! Ευχαριστώ Λία!

  • Απάντηση
    27/03/2014

    Φουλ ενέργεια δηλαδή! Τέλεια τα μπισκότα, και πολύ υγιεινά, όντως!
    Και να φανταστείς, με ρώτησαν χθες για την αντικατάσταση των αβγών σε μπισκότα, για τη νηστεία, θα τους παραπέμψω εδώ!
    Ευχαριστώ και για το link love!

  • Απάντηση
    Βασιλικη
    27/03/2014

    Γεια σου Ελένη!
    Πολύ καλή η συνταγή, μόλις δοκιμάσαμε τα μπισκοτάκια και είναι εξαιρετικά.
    Εκανα μικρές τροποποιήσεις, όχι ως προς τα μεγέθη, αλλά ως προς τα υλικά γιατί απλά μου λείπανε μερικά και είπα να τα αντικαταστήσω με ότι υπάρχει στο ντουλάπι. Έτσι: αντί για μελάσα έβαλα πετιμέζι ( την επόμενη φορά θα δοκιμάσω συκόμελο) και αντί για applesause έβαλα μαρμελάδα δαμάσκηνο της μαμάς. Θα ήθελα να προτείνω αντί για τον λιναρόσπορο την επόμενη φορά να δοκιμάσεις chia seeds σε μορφή ζελ. Πολύ καλός γαλακτοματοποιητής (όπως το ασπράδι του αυγού), ιδιαιτέρως θρεπτικό και αφήνει γεύση καβουρδισμένου αμύγδαλου. Και τέλος να σημειώσω ότι θλίβομαι ιδιαίτερα που αγόρασα ατμομαγειρα και δεν πήρα slowcooker. Που να τολμήσω να πω στο έτερον ήμισυ τώρα να παρουμε και αυτό. Θα με χωρίσει. Ασε που η κουζίνα δεν χωράει άλλο εξάρτημα. Βεβαια υπάρχει και η λύση του “ξεπαστρεύειν”….βλέπουμε!

    • Απάντηση
      27/03/2014

      Βασιλική σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τις προτάσεις σχετικά με τα υλικά. Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ να βάλω μαρμελάδα, αλλά είναι τέλεια ιδέα! Έτσι μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη ζάχαρη. Το πετιμέζι κι αυτό ακούγεται πολύ καλό αντικατάστατο για τη μελάσα. Αχ, τα chia seeds είναι κάτι που θέλω εδώ και δυο χρόνια να δοκιμάσω, αλλά όποτε πιάνω το σακουλάκι στα χέρια και βλέπω την τιμή… το αφήνω πάλι στο ράφι. Νομίζω όμως ότι πρέπει να το δω σαν “έρευνα αγοράς για το μπλογκ” και να επενδύσω 😉 Τέλος, πάντα υπάρχει μια μικρή γωνίτσα για ένα slow cooker..! Θα το πλασάρεις κάπως έτσι: “Αγάπη μου αυτό θα μαγειρεύει και εμείς θα έχουμε χρόνο να πάμε για καφέ”!!

  • Απάντηση
    28/03/2014

    Ωραία, θρεπτικά και σούπερ χορταστικά τα μπισκότα σου Ελένη!
    Μου αρέσει που έχεις χρησιμοποιήσει τη σπιτική applesauce καθώς και τα αρωματικά που επέλεξες να τα ενισχύσεις!
    Γέλασα με το γάλα, εντάξει σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, λύσεις υπάρχουν ευτυχώς!