18.09.2020
You can use WP menu builder to build menus

20.06.2014

20 αξιολ., M.O. : 4.75
8

Μια τούρτα παγωτό σπέσιαλ, με στρώσεις από κέικ σοκολάτας και εύκολο παγωτό cookie dough. Μη σαστίσετε με την μακροσκελή συνταγή, είναι πολύ πιο απλή διαδικασία απ’ ό,τι ίσως φαίνεται!

Τις προάλλες ήταν τα γενέθλια του Μίστερ. Ήθελα να του φτιάξω κάτι που θα του άρεσε πολύ. Γενικά ο Μίστερ όπως έχετε μάλλον καταλάβει δεν είναι και πολύ των περίεργων φαγητών. Και από γλυκά, είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά που αγαπάει πολύ. Το κωκ είναι σίγουρα στο τοπ 3, όπως είναι και το (αγοραστό) παγωτό. Το κέικ θα το φάει (αν δεν έχει πχ αβοκάντο μέσα!) αλλά δεν θα μου ζητήσει και ποτέ να το φτιάξω. Έπρεπε να σκεφτώ κάτι λοιπόν που θα τον συγκινούσε γευστικά, αλλιώς θα έτρωγε ένα κομμάτι και το υπόλοιπο θα έπρεπε να το φάω μόνη μου.

Ένα από τα αγαπημένα του παγωτά είναι αυτό με γεύση Cookie Dough. Ζύμης μπισκότων δηλαδή. Στην Αμερική «φοριέται» πολύ τον τελευταίο καιρό το cookie dough, σε παγωτό, σε ντιπς, σε κέικ, σε ό,τι μπορούν να σκαρφιστούν (και σκαρφίζονται πολλά οι άτιμοι). Φυσικά το να φας ωμή ζύμη για μπισκότα δεν είναι ό,τι φρονιμότερο κυριώς λόγω του αυγού. Το ξεπεράσανε το πρόβλημα αυτό όμως, φτιάχνοντας ειδική ζύμη για ωμή κατανάλωση. Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, και συνήθως κομματάκια σοκολάτας. (βλ. σημείωση στο τέλος).

Αυτή λοιπόν είναι και η ζύμη που μπαίνει στο παγωτάκι μας για την τούρτα. Το παγωτό δεν χρειάζεται μηχανή, είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο. Εγώ σίγουρα θα το φτιάξω και μόνο του μέσα στο καλοκαίρι, αφού έχω πει στον εαυτό μου ότι θα κάνω περισσότερο σπιτικό παγωτό φέτος. Ο συνδυασμός του με το κέικ σοκολάτας είναι κορυφαίος.

Κάτι που δεν περίμενα ήταν ότι η τούρτα κοβόταν σχετικά εύκολα, ακόμα και κατευθείαν από την κατάψυξη. Προφανώς δεν ήταν σαν να κόβεις μια ψυγείου, αλλά δεν ήταν και πέτρα. Γενικά αποδείχτηκε πιο εύκολη στην προετοιμασία απ’ό,τι νόμιζα. Για να πω την αλήθεια όσο την έφτιαχνα μου πήγαιναν ΟΛΑ στραβά, αλλά αυτό είχε να κάνει με το δικό μου μυαλό που αποφάσισε να υπολειτουργήσει εκείνη τη μέρα (το κάνει καμιά φορά…). Να φανταστείτε πήρα και έξτρα γλυκά για το γεύμα των γενεθλίων, αφού πίστευα πραγματικά πως την είχα καταστρέψει την τούρτα. Όλα καλά όμως, και ο Μίστερ εντυπωσιάστηκε! Αυτό είναι διπλή χαρά για μενα, αφού δεν το καταφέρνω και συχνά! Μη σας αποτρέψει το κατεβατό που ακολουθεί, έχει κάποια στάδια, αλλά είναι όλα εύκολα. Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή (και τα τιπς) και ξεκινήστε!

Υλικά

Για το κέικ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
6 κ.σ. κακάο σε σκόνη (όχι σοκολάτα ρόφημα)
1 κ.γ. baking powder
3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. εσπρέσο στιγμής σε σκόνη
1/2 κούπα γάλα
4 κ.σ. λάδι (σπορέλαιο)
1 αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κούπα βραστό νερό

Για το cookie dough
80γρ βούτυρο αγελάδας φρέσκο, μαλακό
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική, περασμένη από μούλτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα αλεύρι
2 κ.γ. γάλα
70γρ κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για το παγωτό
240γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική, περασμένη από μούλτι
2 κ.σ. γάλα
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200γρ (1 μικρό κουτάκι) + 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος, κρύα

Για τη γαρνιτούρα
160-180γρ κρέμα γάλακτος (το υπόλοιπο από το δεύτερο κουτάκι), κρύα
60γρ κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

-Για πιο εύκολα προτείνω να γίνει η τούρτα σε διάστημα 2 ημερών. Την πρώτη μέρα κέικ και cookie dough, και τη δεύτερη παγωτό και συναρμολόγηση.
-Το κέικ είναι από τη συνταγή αυτή και έκανα τη μισή ποσότητα. Χρησιμοποίησα μια στρογγυλή φόρμα των 21 εκ. με αποσπώμενο στεφάνι. Να θυμάστε πως στην ίδια φόρμα θα ξαναβάλετε την τούρτα για να τη συναρμολογήσετε! Επίσης, χρειάζεται χρόνο στο ψυγείο για να κοπεί εύκολα κατά μήκος.
-Δημιουργούμε από πριν χώρο στην κατάψυξη.
-Την καστανή ζάχαρη την περνάμε από το μούλτι γιατί οι κόκκοι της είναι πολύ μεγάλοι. Τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Προσοχή, πρώτα μετράμε την ποσότητα και μετά χτυπάμε τη ζάχαρη. Δεν την αντικαθιστούμε με λευκή, θέλουμε τη γεύση της.
-Τα μπαλάκια cookie dough τα θέλουμε μικρά για να κόβονται/τρώγονται εύκολα όταν παγώσουν.
-Αν ξέρουμε ότι δεν θα φαγωθεί ολόκληρη, καλύτερα να γαρνίρουμε με τη σαντιγί μόνο τις μερίδες που θα κόψουμε. Η σαντιγί της γαρνιτούρας είναι ωραιότερη όταν δεν είναι παγωμένη.

Βήμα 1

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (170C αέρα). Λαδώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε στον πάτο μια λαδόκολλα κομμένη σε μεγαλύτερη διάμετρο. Θέλουμε να ανεβαίνει στα πλαϊνά διότι το μείγμα θα είναι πολύ ρευστό (πατάμε όμως καλά μέσα στις γωνίες).

Βήμα 2

Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι μέχρι εσπρέσο) σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά εκτός του νερού (γάλα, λάδι, αυγό, βανίλια) σε ένα άλλο μπολ και χτυπάμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά, και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν καλά. Χτυπώντας αργά αλλά συνέχεια, προσθέτουμε στο χυλό το βραστό νερό. Στη συνέχεια χτυπάμε γρήγορα για ένα λεπτό ώστε να ενσωματωθεί λίγος αέρας στο χυλό.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να βγεί καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο. Αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Τυλίγουμε το κέικ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Για το cookie dough: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και ενσωματώνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη. Ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια ζύμης (διαμέτρου 1 εκ. το πολύ). Εγώ έκλεινα στο κέντρο της ζύμης κομματάκια σοκολάτας. Τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.

Βήμα 5

Για το παγωτό: Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός της κρέμας γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε ξεχωριστά την κρέμα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε τη σαντιγί στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά διπλώνοντας ώστε να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε και τα 3/4 από τα μπαλάκια ζύμης. Σημ. Αν τα κάνουμε όλα την ίδια μέρα πρέπει το κείκ και η ζύμη να έχουν κρυώσει καλά πριν προχωρήσουμε με το παγωτό.

Βήμα 6

Για τη συναρμολόγηση: Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο. Αν έχει φουσκώσει στο κέντρο κόβουμε λίγο το «λοφάκι» για να ισιώσει. Ύστερα, με ένα πολύ μακρύ και πριονοτό μαχαίρι, κόβουμε το κέικ στα δυο κατά μήκος, ώστε να γίνουν δυο στρώσεις. Στρώνουμε στη φόρμα (αυτή που ψήσαμε το κέικ) ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα ώστε να εξέχουν οι άκρες από πάνω. Τοποθετούμε μέσα το κάτω κομμάτι του κέικ. Δουλεύοντας γρήγορα περιχύνουμε με το μισό μείγμα παγωτού. Βάζουμε και το δεύτερο κομμάτι κέικ από πάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα παγωτού και μεταφέρουμε αμέσως τη φόρμα στην κατάψυξη για 6-8 ώρες.

Βήμα 7

Για το σερβίρισμα: Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί. Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη, ξεφορμάρουμε και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί, τα έξτρα μπαλάκια ζύμης, τα κομματάκια σοκολάτας και το σιρόπι. Σερβίρουμε αμέσως. (Δείτε το τιπ για τη σαντιγί)

Η συνταγή (εκτός του κέικ) είναι από το Life, Love & Sugar Προσοχή: Το ωμό αλεύρι θεωρείται και αυτό επικίνδυνο από κάποιους ειδικούς λόγω πιθανών μικροοργανισμών. Οι απόψεις είναι διχασμένες, συνεπώς είναι προσωπική επιλογή του καθενός η κατανάλωσή του.

20 αξιολ., M.O. : 4.75
Link Love

Παγωτότουρτες φορ έβερ
Παγωτό με Φυστικοβούτυρο, Μπανάνες, Καρύδια Πεκάν και Μπισκότα από το Funky Cook
Τούρτα Παγωτό – Μπισκότο από το Captain Cook
Η πιο εύκολη τούρτα παγωτό... – από το Aspa Online
Τούρτα Παγωτό Σοκολάτα Μπανάνα (Vegan) από το Project: 365 Vegan Days

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    20/06/2014

    Μου φάνηκε απλά καταπληκτικό! Λαχταριστό και πλούσιο ! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω^^ Καλώς σε βρήκα!

  • Απάντηση
    21/06/2014

    Έχω εμμονή με το cookie dough! Έχει πολύ πλάκα έτσι όπως κάνει η ζάχαρη κρίτσι-κρίτσι όταν το τρως. Θυμίζει παιδικές ατασθαλίες όταν η μαμά έφτιαχνε κέικ 😉 Φοβερή συνταγή Ελενάκι! :*

    • Απάντηση
      21/06/2014

      Χαχα Ελεάννα όντως έχει πλάκα! Με το μούλτι δεν το κάνει τόσο πολύ, όποιος θέλει πολύ κρίτσι-κρίτσι την αφήνει έτσι τη ζάχαρη και το ευχαριστιέται! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο 🙂

  • Απάντηση
    22/06/2014

    Να τα εκατοστήσει ο Μίστερ!
    Είναι πάρα πολύ τυχερός που σε έχει! Εντάξει και εμένα με ζορίζει λίγο το αβοκάντο, αλλά πραγματικά όσα φτιάχνεις είναι υπέροχα!
    Φοβερή η τούρτα παγωτό. Τη ζύμη μπισκότου τη λατρεύω, έχει μια ωραία χουχουλιάρικη και μαμαδίστικη γεύση!
    Τα φιλιά μου!