17.11.2018
You can use WP menu builder to build menus

07.10.2014

2 αξιολ., M.O. : 5,00
6-8

Σήμερα γιορτάζουμε έναν χρόνο The Foodie Corner! Και φυσικά μια τέτοια μέρα μόνο γλυκό θα μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας. Μια υπέροχη τάρτα με βάση μπισκότου, κρέμα σοκολάτας φτιαγμένη στο slow cooker παρακαλώ, και σαντιγί με μασκαρπόνε για το (απο)τελείωμα.

Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος από τότε που βγήκαμε «στον αέρα». Οι ημερομηνίες των πρώτων αναρτήσεων είναι προγενέστερες, αλλά αυτό είναι επειδή τις ανέβαζα σιγά σιγά για να υπάρχει και κάτι στο αρχείο όταν θα μπαίνατε να διαβάσετε τις σελίδες του νέου αυτού blog. Σαν σήμερα πριν έναν χρόνο είχα τις πρώτες επισκέψεις, οι οποίες πληθύνανε με ρυθμό πολύ πολύ γρηγορότερο απ’ ό,τι περίμενα. Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν γι’ αυτό!

Πάμε στη συνταγή πριν αρχίσω κανέναν οσκαρικό ευχαριστήριο λόγο; Η τάρτα αυτή είναι ίσως από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φτιάξει. Μεγάλη κουβέντα ε; Την περίμενα καλή, αλλά δεν την περίμενα τόοοσο καλή. Και είναι πανεύκολη, αρκεί να έχετε slow cooker. Βέβαια και να μην έχετε πάλι εύκολη είναι, απλά θέλει λίγο προσοχή η προετοιμασία της κρέμας. Η βάση είναι από γεμιστά μπισκότα σοκολάτας, η πρώτη στρώση είναι μια πλούσια και υπερσοκολατένια κάσταρντ (custard) και η δεύτερη στρώση μια υπέροχη σαντιγί που τολμώ να πω πως μοιάζει λίγο με αγγλική. Όποιος έχει δοκιμάσει αγγλική double cream ξέρει πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ. Δοκιμάστε όμως αυτή που περιγράφω και πείτε μου εντυπώσεις. Πιστεύω θα σας αρέσει πολύ.

Τι άλλο να πω για την τάρτα; Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλά λόγια. Α, ένα τελευταίο. Είναι ιδανικό γλυκό για τραπέζι ή γιορτή, διότι η κρέμα μπορεί να γίνει ακόμα και 2-3 μέρες πριν, και η βάση από την προηγούμενη. Το μόνο που μένει για λίγο πριν το σερβίρισμα είναι το χτύπημα της κρέμας και η συναρμολόγηση. Έτσι την ημέρα του τραπεζιού μπορείτε να αφιερώσετε όλο σας το χρόνο στην προετοιμασία των υπόλοιπων πιάτων. Αυτές οι ευκολίες είναι κατά τη γνώμη μου, όχι το μυστικό της επιτυχίας ενός δείπνου, αλλά το μυστικό για να απολαύσει το δείπνο και η οικοδέσποινα ή ο οικοδεσπότης (όποιος μαγειρεύει δηλαδή και έχει όλο το τρέξιμο).

Βλέπετε τη φωτό; Σκοπός ήταν να πρωταγωνιστεί ένα κομμάτι και η ίδια η τάρτα να είναι στο φόντο. Αλλά το κομμάτι μου έπεσε. Πάνω στην τάρτα. Την ώρα που το μετέφερα στο πιάτο. Έβρισα λίγο. Τρόμαξα και τον Westley. Ευτυχώς είχα ξεκινήσει με αυτή τη λήψη. Τελικά έσωσα την υπόλοιπη τάρτα, και ίσως δείτε άλλη φωτό στις αγγλικές σελίδες σύντομα. Το στραπατσαρισμένο κομμάτι… το έφαγα για παρηγοριά. Φουντ μπλόγκερ πρόμπλεμς που λένε.

Πριν την επιχειρήσετε προσέξτε να υπάρχει πυρίμαχο μπολ που να χωράει άνετα στο δοχείο του slow cooker.

Υλικά

Για την κρέμα σοκολάτας
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
1 1/4 κούπα (σχεδόν 1 κουτί) γάλα εβαπορέ
3 κ.σ. ζάχαρη (χωρισμένες σε 2 + 1)
1 μικρή πρέζα αλάτι
3 κρόκους αυγού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη βάση
300 γρ μπισκότα γεμιστά με γεύση σοκολάτας
100 γρ βούτυρο, λιωμένο

Για τη σαντιγί
200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ τυρί μασκαρπόνε

Λίγη σοκολάτα ή ρόφημα σοκολάτας για τη γαρνιτούρα

Βήμα 1

Για την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε το γάλα, την κουβερτούρα και 2 κ.σ. ζάχαρη σε μια κανάτα που κάνει για φούρνο μικροκυμάτων. Τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα σε διαστήματα του μισού λεπτού, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε το αλάτι.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν λίγο (λίγο, δεν χρειάζεται μίξερ εδώ). Προσθέτουμε τη μια κ.σ. ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας. Σιγά σιγά και προσεχτικά αυγοκόβουμε το μείγμα με το ζεστό σοκολατένιο γάλα. Πρώτα ρίχνουμε στα αυγά μια κουταλιά χτυπώντας συνεχώς. Συνεχίζουμε μια μια τις κουταλιές. Μετά παίρνουμε την κανάτα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χτυπώντας ακόμα. Δεν θέλουμε να κόψει και να μας μείνουν κομματάκια αυγού στο μείγμα. Και να γίνει όμως αυτό, απλά το περνάμε στο τέλος από λεπτό τρυπητό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο μπολ (που να χωράει στο slow cooker), το βάζουμε μέσα στο δοχείο και το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (για να μην πέφτουν μέσα στο μείγμα οι υδρατμοί κατά το μαγείρεμα). Ρίχνουμε βραστό νερό στο δοχείο, έτσι ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση του μπολ και δημιουργούμε ουσιαστικά ένα μπεν μαρί. Αφήνουμε στο low για περίπου 2 ½ ώρες. Ελέγξτε το μετά τις 2 ώρες διότι οι συσκευές διαφέρουν μεταξύ τους στις θερμοκρασίες. Θέλουμε το μείγμα να είνα παχύρευστο και να κολλάει στο πίσω μέρος του κουταλιού. Βγάζουμε προσεχτικά το μπολ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για προετοιμασία της κρέμας σε κατσαρόλα: Ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες μέχρι να φτιάξουμε το μείγμα (να έχουμε ρίξει δηλαδή το ζεστό γάλα στα αυγά). Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να κολλάει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού, περίπου 10 λεπτά. Δεν το αφήνουμε να βράσει.

Βήμα 3

Για τη βάση: Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν τρίμμα. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και στρώνουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα (εμένα ήταν διαμέτρου 21 εκ. και βγήκε αρκετά παχιά η βάση) ανεβάζοντάς το στα πλαϊνά και πιέζοντας καλά παντού. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Βήμα 4

Για τη σαντιγί (καλό είναι να γίνει το πολύ λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα αυτό το βήμα): Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και ξαναχτυπάμε για να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 5

Για τη συναρμολόγηση: Απλώνουμε την κρύα κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση, και μετά τη σαντιγί πάνω στην κρέμα. Τρίβουμε από πάνω λίγη σοκολάτα αν θέλουμε ή πασπαλίζουμε με ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    07/10/2014

    Να τα εκατοστήσει το blog σου Ελένη!! Πολύ όμορφη η τάρτα σου!

  • Απάντηση
    07/10/2014

    Σε πιστεύω όταν λες πως είναι από τα ωραιότερα γλυκά. Δεν χρειάζονται πολλά για να πετύχει ένα γλυκό! Νόστιμα υλικά και μεράκι και εσύ φαίνεται να τα διαθέτεις και τα 2. Σου εύχομαι πολλά και καλά χρόνια blogging!

  • Απάντηση
    Αγγελική
    07/10/2014

    Ευχομαι Χρονια Πολλα και Νοστιμα !

  • Απάντηση
    07/10/2014

    Ελένη μου!
    Να τα εκατοστήσει το υπέροχο blog σου, το οποίο όπως ξέρεις είναι ένα από τα πάρα πολύ αγαπημένα μου!
    Εύχομαι να συνεχίσεις με το ίδιο μεράκι να μοιράζεσαι τις πρωτότυπες και αξιοζήλευτες συνταγές σου μαζί μας!
    Το ατύχημα με το κομμάτι το καταλαβαίνω απόλυτα! Επειδή είμαι και λίγο άτσαλη, έχω καταστρέψει μερικές δεκάδες φωτογραφίσεις έτσι.
    Η τάρτα ονειρεμένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      09/10/2014

      Ερμιόνη μου σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια και την υποστήριξή σου! Το εκτιμώ αφάνταστα. Σου εύχομαι και εσένα να πάει τέλεια το βιβλίο σου και να έχεις πολλές ακόμα επιτυχίες! Χαίρομαι που σου αρέσει η τάρτα, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω ένα κομμάτι. Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    Lia
    08/10/2014

    Χρονια πολλα!!!Πολυχρονο το the foodie corner!!!Πολλες πολλες επιτυχιες και καλη συνεχεια στη καταπληκτικη δουλεια!!! Φιλακια, Ελενη μου!!!

    • Απάντηση
      09/10/2014

      Λία μου, σ’ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να είσαι καλά και να σε δούμε σύντομα! Φιλάκια